Tο μέλλον των προβιοτικών τροφίμων είναι μεγάλο!

 

Ο κ. Τσαυτάρης είπε χαρακτηριστικά «θα δούμε συγκεκριμένα βήματα προόδου από τον επιστημονικό τομέα ιδιαίτερα αυτόν της μεταγονιδιοματικής και κάθε μέρα προστίθενται στοιχεία που δείχνουν την περάστια σημασία τους σε ότι αφορά την προστασία της υγείας του ανθρώπου.  Μάλιστα η γκάμα των προβιοτικών τροφίμων καθημερινά διευρύνεται. Ενώ αρχικά μιλούσαμε για το γιαούρτι βλέπετε πως προστίθενται διάφορα άλλα τρόφιμα , τα αριάνια, οι μυζήθρες, τα ανεβατά , τα κατεβατά , το κατίκι, το ξυνόγαλα τα γαλοτύρια…Προστίθενται αργότερα όλα τα ζυμωμένα λαχανικά και  ενώ αρχικάμιλούσαμε για το πιο τυπικό απ αυτά τα προϊόντα που είναι οι ζυμωμένες ελιές, τώρα βλέπουμε ότι πληθώρα τέτοιων ζυμωμένων προϊόντων τα λάχανα, τα αγγούρια , οι ντομάτες  , οι μελιτζάνες, αποδεικνύονται εξαιρετικά προβιοτικά και τώρα και τα μεταποιημένα».

Σ ότι αφορά την απαγόρευση της  χρήσης του όρου προβιοτικά στην ετικέτα τροφίμων δήλωσε «Επειδή όλα αυτά που ανάφερα είναι  και παραδοσιακά μς προϊόντα κατά συνέπεια δείχνοντας  ότι πολλά από αυτά τα παραδοσιακά μας προϊόντα έχουνε ωφελήματα  ως προβιοτικά τρόφιμα , έμεσα μπορούμε να τα υποστηρίξουμε ως τέτοια.

Επίσης παρά το γεγονός ότι δεν μπορεί κανείς να αναγράφει στην ετικέτα του προϊόντος : «πάρε το τάδε προϊόν και θα σωθείς από την καρδιά σου κλπ» εντούτοις δεν απαγορεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην ετικέτα να βάλουμε αποτελέσματα μετρήσεων. Γίνονται  προσπάθειες με επιστημονικές μεθόδους να μετρήσει κανείς και να πει ,ξέρεις αυτό είναι πλούσιο σε βάκιλλο Β. Αυτό περιέχει τόσο πληθυσμό από αυτόν τον μικροοργανισμό. Αρα όσο ο κόσμος θα ξέρει ότι οι προβιοτικοί μικροοργανισμοί κάνουν καλό και βλέποντας ότι «να αυτό το ξινισμένο γάλα έχει τόσο πολύ γιαούρτη , τόσο πολύ θα μπορούν να υποστηριχθούν τα προβιοτικά τρόφιμα.

Εγώ είμαι σίγουρος ότι θ αλλάξει αυτή η διαδικασία που ισχύει σήμερα και στη νέα ΚΑΠ η έννοια των προβιοτικών θα ενισχυθεί.

Θα κάνουμε λοιπόν προσπάθεια γι αυτό αλλά δεν αποφασίζουμε μόνοι μας στην ΕΕ. Σ ένα περιβάλλον με 26-27 χώρες θα πρέπει να ομονοήσουμε για να πάρουμε μια απόφαση, αλλα κι αυτό να μη γίνει μετρώντας του προβιοτικούς οργανισμούς, παρά το ότι αυτό δεν χαρακτηρίζει ένα τρόφιμο προβιοτικό, μπορεί κανείς να πει ότι το συγκεκριμένο τρόφιμο περιέχει τόσους προβιοτικούς μικροοργανισμούς σε ψυχρά νούμερα, τότε έμεσα το χαρακτηρίζει .

Σας θυμίζω ότι αυτές οι έννοιες προέρχονται από την πρόοδο της νέας γνώσης. Δείτε πώς διαδίδονται. Δείτε ποιο έθνος καταναλώνει σήμερα τα περισσότερα προβιοτικά: Η Αμερική κι ο Καναδάς. Κατάλαβαν τη σημασία αυτής της γνώσης.

Αυξάνεται με ρυθμούς τετραπλάσιους κάθε χρόνο η κατανάλωση γιαούρτης στις ΗΠΑ. Οι χώρες αυτές που είναι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν έχουν λόγο να ακολουθούν τους κανόνες που ισχύουν για παράδειγμα εντός των συνόρων της περιοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έμεσα και με αυτήν την εξωτερική αλληλεπίδραση θα υποστηριχθούν οι έννοιες των προβιοτικών.

Οι αυξήσεις στις πωλήσεις τέτοιων προϊόντων όπως τα προβιοτικά είναι εκθετικές στό χρόνο, δεν είναι γραμμικές.

Κανένας για παράδειγμα δεν πίστευε την πορεία που ακολούθησε η γιαούρτη , ειδικά στη Νέα Υόρκη. Οι εκτιμήσεις όλες τους βγήκαν λάθος. Εάν είδατε τα τελευταία δημοσιεύματα, αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο μέρος γάλακτος της Νέας Υόρκης έχει δαπανηθεί για να φτιαχτεί γιαούρτι. Και επειδή υπάρχει ποσόστοση γάλακτος εκεί όπως κι εδώ , αν όλο το γάλα των αγελάδων πάει σε γιαούρτι  κι αρχίσει να έχει έλλειψη το γάλα , τότε θ αναγκαστούν είτε ν αλλάξουν την ποσόστοση ή να προχωρήσουν σε εισαγωγή γάλακτος. Κανένας δεν το προέβλεψε αυτό».