Αρχική ka - ΣΥΝΕΔΡΙΑ 18o ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 18ο «Καινοτομία & Ανάπτυξη» - Λυσσαρίδης: Το έδαφος της Δ. Μακεδονίας είναι...

18ο «Καινοτομία & Ανάπτυξη» – Λυσσαρίδης: Το έδαφος της Δ. Μακεδονίας είναι ένας ευλογημένος τόπος

«Παρούσα» δηλώνει στο 18ο πολυσυνέδριο «Καινοτομία & Ανάπτυξη» και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, αφού ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Επιχειρηματικότητας & Μεταφορών, Νικόλαος Λυσσαρίδης, θα συμμετέχει στη θεματική με τίτλο, «Βιώσιμη ανάπτυξη της υγείας: Γιατί μας αφορά».

Συγκεκριμένα, ο κ. Λυσσαρίδης θα αναδείξει μέσα από τον λογο του τον γευστικό «πλούτο» της Δυτικής Μακεδονίας, τα παραδοσιακά της προϊόντα και τον πρωτογενή της τομέα. «Το έδαφος της Δυτικής Μακεδονίας, με το φυσικό του πλούτο και την πλούσια βλάστηση, είναι ένας ευλογημένος τόπος για την καλλιέργεια ποικιλίας αγροδιατροφικών προϊόντων», ανέφερε στο ka-business.gr ο κ. Λυσσαρίδης.

Σημειώνεται ότι, το 18ο πολυσυνέδριο «Καινοτομία & Ανάπτυξη» θα λάβει χώρα στις 30 Μαρτίου, στο ξενοδοχείο Porto Palace αναδεικνύοντας τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της Βιώσιμης Ανάπτυξης & Επιχειρηματικότητας μέσα από 6 θεματικές.    

Διαβάστε το άρθρο του κ. Λυσσαρίδη από το περιοδικό «Καινοτομία & Ανάπτυξη» (Απρίλιος 2025, που αποτελεί την έντυπη έκδοση του ka-business.gr:

Η Δυτική Μακεδονία είναι, ένας τόπος γεμάτος ιστορία, παράδοση και γεύση. Η φυσική γοητεία των ορεινών της τοπίων συναντά τη γοητεία της γευστικής τέχνης σε μια περιοχή που είναι γνωστή για την παραγωγή υψηλής ποιότητας αγροδιατροφικών προϊόντων. Αυτά τα αγροδιατροφικά προϊόντα δεν είναι απλώς τρόφιμα, αλλά αποτελούν και μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ταυτότητας της περιοχής.

Το έδαφος της Δυτικής Μακεδονίας, με το φυσικό του πλούτο και την πλούσια βλάστηση, είναι ένας ευλογημένος τόπος για την καλλιέργεια ποικιλίας αγροδιατροφικών προϊόντων. Οι γονιμότατες κοιλάδες, οι λαμπρές πηγές νερού, και το εύηλο κλίμα, προσφέρουν ένα ωφέλιμο μικροκλίμα, που αντανακλά στη ποιότητα του συνόλου των αγροδιατροφικώνπροϊόντων της Δ. Μακεδονίας. Ακόμη, τα μοναδικά γευστικά χαρακτηριστικά των προϊόντων της Δυτικής Μακεδονίας οφείλονται στη φροντίδα και την παράδοση των τοπικών αγροτών.

Κάποια από τα πιο αξιόλογα ελληνικά προϊόντα παράγονται εδώ, σε αυτόν τον τόπο. Κτηνοτροφία, αμπελοκαλλιέργεια, δενδροκαλλιέργεια και κηπευτικά, είναι οι κλάδοι εκείνοι που προσφέρουν γενναιόδωρα καρπούς και άριστες πρώτες ύλες. Στην αμπελοκαλλιέργεια, ξεχωριστές ποικιλίες όπως του ξινόμαυρου, δίνουν τα περίφημα κρασιά των αμπελοοινικών ζωνών του Αμυνταίου και του Βελβεντού, ενώ αξιόλογη θέση κατέχουν τα γλυκά κρασιά της Σιάτιστας, αλλά και το σύνολο των παραγόμενων κρασιών στη Δ. Μακεδονίας – και των τεσσάρων νομών – φέρουν την πιστοποίηση ΠΟΠ και ΠΓΕ. Στην κτηνοτροφία, μοναδικά είναι τα τοπικά παραδοσιακά τυριά των ορεινών και ημιορεινών περιοχών, των Γρεβενών, της Κοζάνης, του Βοΐου, όπως και όλα τα κτηνοτροφικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των κρεάτων.

Ως προς την δενδροκομία, φρούτα και καρποί, με ιδιαίτερη γεύση και αρώματα, παράγονται στους ορεινούς όγκους της Δ. Μακεδονίας. Οι ελιές της περιοχής των Ιμέρων παράγουν εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, πλούσιο σε γεύση και αρώματα. Γνωστά διεθνώς τα ροδάκινα Βελβεντού, τα συμπήρυναΑμυνταίου, τα μήλα Καστοριάς και Εορδαίας, καθώς και τα κεράσια Βερμίου και Γρεβενών. Φημισμένα τα φασόλια Καστοριάς και των Πρεσπών, γίγαντες και ελέφαντες, αλλά και όλα τα παραγόμενα όσπρια άλλων περιοχών, όπως του Βοΐου και των Γρεβενών.

Στα κηπευτικά, μοναδικά προϊόντα ξεχωρίζουν για την ποιότητα τους εξαιτίας του ορεινού αναγλύφου και των ιδιαίτερων μικροκλιμάτων που χαρακτηρίζουν την Δ. Μακεδονία. Πατάτες, τομάτες, πιπεριές και λαχανικά, μερικά από τα είδη που είναι γνωστά για την καταγωγή τους.

Ιδιαίτερη κατηγορία αποτελούν τα άγρια μανιτάρια των Γρεβενών στα δρυοδάση της περιοχής, τα οποία συγκεντρώνουν πλήθος συλλεκτών κάθε χρόνο.

Εμβληματικός ο κόκκινος χρυσός, ο φημισμένος κρόκος Κοζάνης, μαζί με άλλα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, συμπληρώνουν την ποικιλία των αγροτικών αυθεντικών προϊόντων της Δυτικής Μακεδονίας.

Εν κατακλείδι, η Δυτική Μακεδονία προσφέρει έναν πλούτο αγροδιατροφικών προϊόντων που αντιπροσωπεύουν την πλούσια γαστρονομική κληρονομιά της περιοχής, συνδυάζοντας παράδοση, ποιότητα και γεύση. Η επιλογή αυτών των προϊόντων σημαίνει περισσότερα από απλά φαγητά· σημαίνει στήριξη της τοπικής κοινότητας και προστασία της φυσικής κληρονομιάς.

 

Το ka-business.gr προτείνει

BEYOND: Εγκαινιάζεται σήμερα η Διεθνής Έκθεση Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Τεχνολογίας και Καινοτομίας
Με 275 άμεσους και έμμεσους εκθέτες, 22 χώρες, 440 Έλληνες και ξένους ομιλητές, B2B Matchmaking Event με πάνω από 200 συμμετέχοντες και περισσότερα από...
Αγορά: Φωτιά άναψε το “καλάθι του Πάσχα” με το αρνάκι να πωλείται προς 10 ευρώ – Αντιδρούν οι κτηνοτρόφοι
Στην κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης εδώ στο Καπάνι η κίνηση είναι ιδιαίτερα μουδιασμένη, ο κόσμος δεν ψωνίζει. Οι τιμές  στο αρνάκι και το κατσικάκι...
Τράπεζα Πειραιώς: Παράταση Προγράμματος Ανταμοιβής Συνεπών Δανειοληπτών Στεγαστικών Δανείων
Η Τράπεζα Πειραιώς, ανταποκρινόμενη με ευθύνη στο ζήτημα της επιβάρυνσης των οικογενειακών προϋπολογισμών από την άνοδο των επιτοκίων διεθνώς, συνεχίζει να στηρίζει έμπρακτα τους...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Θέατρο: Ο κύκλος των χαμένων ποιητών
«Ο κύκλος των χαμένων ποιητών» για λίγες παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη. Ο Άκης Σακελλαρίου υποδύεται τον Τζον Κήτινγκ, τον αντισυμβατικό καθηγητή που όλοι θα θέλαμε...
BEYOND: Εγκαινιάζεται σήμερα η Διεθνής Έκθεση Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Τεχνολογίας και Καινοτομίας
Με 275 άμεσους και έμμεσους εκθέτες, 22 χώρες, 440 Έλληνες και ξένους ομιλητές, B2B Matchmaking Event με πάνω από 200 συμμετέχοντες και περισσότερα από...
Αγορά: Φωτιά άναψε το “καλάθι του Πάσχα” με το αρνάκι να πωλείται προς 10 ευρώ – Αντιδρούν οι κτηνοτρόφοι
Στην κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης εδώ στο Καπάνι η κίνηση είναι ιδιαίτερα μουδιασμένη, ο κόσμος δεν ψωνίζει. Οι τιμές  στο αρνάκι και το κατσικάκι...