Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Δράσεις Θεσσαλονίκη: Δράσεις ενημέρωσης από το «Παπανικολάου» για την καρδιακή ανεπάρκεια «Βρες όσους...

Θεσσαλονίκη: Δράσεις ενημέρωσης από το «Παπανικολάου» για την καρδιακή ανεπάρκεια «Βρες όσους δεν φαίνονται»

Δράσεις ενημέρωσης πολιτών-ασθενών με τη συμμετοχή του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του πραγματοποιεί με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Αφύπνισης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια, το Καρδιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου «Γεώργιος Παπανικολάου».

Με στόχο λοιπόν την ενημέρωση – αφύπνιση του κοινού γενικότερα για την καρδιακή ανεπάρκεια και ειδικότερα για την αξία της έγκαιρης διάγνωσης της,  το Καρδιολογικό Τμήμα (Εργαστήρια Καρδιακής Ανεπάρκειας) του Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» προγραμματίζει δύο δράσεις:

1.  Διήμερο προληπτικού ελέγχου πολιτών την Τρίτη 16 και την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024, στο Εργαστήριο Καρδιακής Ανεπάρκειας, 2ος Οροφος, Νέο Κτίριο, 09:00-13:00. Συζήτηση με όσους εκδηλώσουν ενδιαφέρον, λήψη ιστορικού, κλινική εξέταση, ΗΚΓ και σε επιλεγμένες περιπτώσεις υπερηχοκαρδιογράφημα ή/και έλεγχος νατριουρητικών πεπτιδίων.

2.  Επίσκεψη Ομάδας Ιατρικού και Νοσηλευτικού Προσωπικού  στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας – Παράρτημα Άγιος Παντελεήμονας, την Παρασκευή 19 Απριλίου στις 10 το πρωί για ενημέρωση των περιθαλπομένων, λήψη ιστορικού, κλινική εξέταση, ΗΚΓ και σε επιλεγμένες περιπτώσεις υπερηχοκαρδιογράφημα ή/και έλεγχος νατριουρητικών πεπτιδίων.

«Παρακαλούμε για την ενημέρωση των πολιτών για τη δυνατότητα προγραμματισμού δωρεάν προληπτικού ελέγχου τις ημέρες που αναφέρονται. Τηλέφωνο για προγραμματισμό ραντεβού: 2313307632 (Αλεξία Σταυράτη, Επιστημονικά Υπεύθυνη Εργαστηρίου Καρδιακής Ανεπάρκειας)», λέει το νοσοκομείο.

«Με τις δράσεις που αναλαμβάνουμε, επιδιώκουμε να ενημερώσουμε τους  πολίτες για τα συμπτώματα και τις επιπτώσεις που έχει για την ανθρώπινη υγεία αυτή η σοβαρή ασθένεια. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κινητοποιήσουμε τους πολίτες για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της Καρδιακής Ανεπάρκειας» τονίζει ο κ. Ι. Ζαρίφης, Συντονιστής Διευθυντής του Καρδιολογικού Τμήματος.

Οι Ημέρες Ευαισθητοποίησης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια είναι από το 2010 μία από τις πιο σημαντικές ημερομηνίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την Καρδιακή Ανεπάρκεια και την προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών σε όλο τον κόσμο. Το Καρδιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου μας τα τελευταία χρόνια πρωτοστατεί στην Πανελλήνια Εκστρατεία Ενημέρωσης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια και μετέχει ενεργά στην Πανελλήνια Δράση υπό την αιγίδα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, η οποία έχει κερδίσει δύο σημαντικά Πανευρωπαϊκά  βραβεία (2019, 2023).

Το Κεντρικό Πανευρωπαϊκό Σύνθημα της Εκστρατείας για τη φετινή χρονιά είναι «Detect the Undetected: Βρες όσους δεν φαίνονται» και εστιάζει στον εντοπισμό των περιστατικών που δεν έχουν ακόμη διαγνωσθεί. Έχει διαπιστωθεί ότι παγκοσμίως οι διεγνωσμένοι ασθενείς με Καρδιακή Ανεπάρκεια υπολογίζονται σε 26 εκατομμύρια και οι αδιάγνωστοι σε 38 εκατομμύρια.

Καρδιακή ανεπάρκεια: Τι πρέπει να ξέρουμε

Η Καρδιακή Ανεπάρκεια αποτελεί παγκοσμίως μία διαρκώς αυξανόμενη σε συχνότητα πάθηση, αναγνωρίζεται  ως μια επιδημία της εποχής μας  και για την αντιμετώπισή της έχει ιδιαίτερη σημασία η έγκαιρη διάγνωση. Είναι μία σοβαρή πάθηση και αποτελεί τη συχνότερη αιτία νοσηλειών στις καρδιολογικές κλινικές, αλλά και την κύρια αιτία απώλειας ποιότητας ζωής. Σύμφωνα με τις στατιστικές, οι νοσηλείες για καρδιακή ανεπάρκεια αυξάνουν συνεχώς και διαρκούν από 8 έως 10 ημέρες, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται τόσο ο ασθενής όσο και το σύστημα υγείας.

Υπάρχουν πλέον νεότερες και αποτελεσματικότερες θεραπείες για την Καρδιακή Ανεπάρκεια αλλά η αποτελεσματικότητά τους εξαρτάται από το πόσο πρώιμα έγινε η διάγνωση της νόσου και η έναρξη της θεραπείας. Έχει ιδιαίτερη σημασία η διάγνωση να γίνει στα αρχικά στάδια και η θεραπεία να ξεκινήσει άμεσα. Επίσης, όπως στο σύνολο σχεδόν των καρδιαγγειακών νοσημάτων, υπάρχουν τρόποι πρόληψης της νόσου και το κοινό πρέπει να τους γνωρίζει.

Τα συμπτώματα που πιθανόν υποδηλώνουν παρουσία της νόσου είναι αρκετά κοινά όπως δυσκολία εκτέλεσης καθημερινής δραστηριότητας λόγω εύκολης κόπωσης ή δύσπνοιας που επιδεινώνεται με τον καιρό ή/και πρήξιμο στα πόδια, συμπτώματα που συχνά αποδίδονται λανθασμένα στην ηλικία ή σε άλλες παθήσεις. Υπάρχουν πλέον διαθέσιμοι τρόποι για την έγκαιρη και ακριβή διάγνωση, αν όσοι αισθάνονται παρόμοια συμπτώματα απευθυνθούν στον γιατρό τους.

Το ka-business.gr προτείνει

Καιρός: Οι περιοχές που θα «ψηθούν» σε λίγες ώρες
Ποδαρικό με υψηλές θερμοκρασίες θα κάνει ο Ιούνιος, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν για το πρώτο κύμα ζέστης. Συγκεκριμένα, η αύξηση της θερμοκρασίας θα...
Youth Pass: Καταβάλλεται αύριο Παρασκευή η οικονομική ενίσχυση σε νέους
Το Youth Pass που αντιστοιχεί σε 150 ευρώ καταβάλλεται την Παρασκευή 31 Μαΐου σε νέους ηλικίας 18 και 19 ετών που έκαναν την...
ΒΕΘ: Η βιοτεχνία στο επίκεντρο διαλόγου με υποψήφιους ευρωβουλευτές
Δημόσιο διάλογο με υποψήφιους ευρωβουλευτές διοργάνωσε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, έχοντας ως αιχμή του δόρατος το μικρομεσαίο επιχειρείν...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Θέατρο: Αριστοφάνη «Πλούτος» από το ΚΘΒΕ
Την κωμωδία του Αριστοφάνη «Πλούτος» θα παρουσιάσει, το καλοκαίρι του 2024, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε μετάφραση- ελεύθερη απόδοση κειμένου και σκηνοθεσία Γιάννη...
Ηλεκτροκίνηση στον ΟΑΣΘ: Επόμενη στάση Νεάπολη και Ελευθέριο Κορδελιό
Επισπεύδεται το χρονοδιάγραμμα ένταξης των ηλεκτρικών λεωφορείων του ΟΑΣΘ στα δρομολόγια του Οργανισμού Ακόμη δύο λεωφορειακές γραμμές του ΟΑΣΘ εντάσσονται στην ηλεκτροκίνηση. Πρόκειται για τις...
Καιρός: Οι περιοχές που θα «ψηθούν» σε λίγες ώρες
Ποδαρικό με υψηλές θερμοκρασίες θα κάνει ο Ιούνιος, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν για το πρώτο κύμα ζέστης. Συγκεκριμένα, η αύξηση της θερμοκρασίας θα...