Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Οικονομία & Πολιτική 18ο πολυσυνέδριο ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Συνέντευξη του Υπ. Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα στο...

18ο πολυσυνέδριο ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Συνέντευξη του Υπ. Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα στο περιοδικό του ka-business – Θα ανοίξει με κεντρική ομιλία τις εργασίες του 18ου ΚΑ

Ο κ. Σκρέκας μίλησε στην Ραλλίω Λεπίδου και στην έντυπη έκδοση του kabusiness.gr το περιοδικό ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΤΞΗ (Απριλίου 2024)

 

Αναφέρθηκε στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό των ΜΜΕ και πως η κυβέρνηση στηρίζει αυτό το βήμα, για την μάχη με την ακρίβεια και στα χρηματοδοτικά εργαλεία στήριξης που τρέχουν στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

 

Διαβάστε όλη την συνέντευξη παρακάτω:

 

Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι πλέον παγκόσμια προτεραιότητα και πρέπει να διαμορφωθεί μια νέα αντίληψη για την λειτουργία και το ρόλο των βιώσιμων Επιχειρήσεων. Τί σημαίνει για εσάς κ. Υπουργέ  πράσινη επιχειρηματικότητα και πως μπορεί να στηρίξει το ΥΠΑΝ την μετατροπή μιας επιχείρησης σε “πράσινη”;

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εφαρμόζει συγκροτημένη στρατηγική ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης. Η πράσινη επιχειρηματικότητα, από τις μικρομεσαίες έως τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τις μεγάλες βιομηχανίες, βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών μας.

Την προσεχή διετία, 1 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, θα διοχετευτεί στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πάνω από 56.000 επιχειρήσεις αναμένεται να επωφεληθούν από αυτές τις δράσεις.

Η πράσινη μετάβαση είναι η δυναμική μας απάντηση σε ένα τρίπτυχο σύνθετων παγκόσμιων προκλήσεων:

  1. i) Αποτελεί κλειδί για χαμηλότερο ενεργειακό κόστος, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και της οικονομίας μας συνολικά.
  2. ii) Ενισχύει την ανθεκτικότητα των οικονομικών και κοινωνικών μας δομών στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης.

iii) Εδραιώνει την ενεργειακή και κατ’ επέκταση τη στρατηγική μας αυτονομία, σε ένα διεθνές περιβάλλον γεωπολιτικής ρευστότητας.

Καλούμαστε να περιορίσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα,  μετασχηματίζοντας τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Υιοθετώντας αφενός λύσεις ενεργειακής αποδοτικότητας, αποθήκευσης, ορθής διαχείρισης νερού και αποβλήτων, εξοικονόμησης πολύτιμων πόρων και αφετέρου αρχές κυκλικής οικονομίας. Oι επιχειρήσεις καλούνται να αναπτύξουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες με θετικό περιβαλλοντικό  πρόσημο.

Στόχος είναι η Ελλάδα να αναπτύξει brand name και στη βιομηχανία παραγωγής πράσινων και καινοτόμων προϊόντων, έτσι ώστε κρίσιμα κομμάτια της πράσινης μετάβασης να είναι made in Greece.

Ένα από τα προγράμματα που είχαμε σχεδιάσει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ήταν το Produce e-green, ύψους 200 εκατ. για 17 αντικείμενα παραγωγικών επενδύσεων.

Επικαιροποιούμε την Εθνική Στρατηγική για τη βιομηχανία, δίνοντας έμφαση σε κρίσιμους τομείς με υψηλή προστιθέμενη αξία, τεχνολογία και τεχνογνωσία αιχμής, ενισχύοντας τη στρατηγική αυτονομία της χώρας μας. Στα νέα καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου εισάγουμε νέα κριτήρια, αντικειμενικά και διαφανή,  που αφορούν και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των έργων. Πριμοδοτούμε την εξωστρέφεια και την μεγέθυνση των επιχειρήσεων, δημιουργώντας οικονομίες κλίμακας και αυξάνοντας την παραγωγικότητα. Δίνουμε ώθηση στα πράσινα και έξυπνα βιομηχανικά πάρκα, αναβαθμίζοντας παρωχημένες δομές και κινητροδοτώντας νέες. Η πράσινη επιχειρηματικότητα είναι το κλειδί για νέες, ποιοτικές, και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Στόχος είναι μια στιβαρή και ανθεκτική οικονομία, που δε θα βασίζεται υπέρμετρα στον τουρισμό και την εποχικότητά του, αλλά και σε μια ισχυρή βιομηχανία, με προϊόντα αιχμής, πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό, διπλασιασμό των εξαγωγών αλλά και των θέσεων εργασίας. Οικοδομούμε ένα νέο, πράσινο ΑΕΠ, με αντανάκλαση στην παραγωγική μας βάση, στις δεξιότητες και στο επιχειρείν. Αναμορφώνουμε το θεσμικό πλαίσιο σχετικά με τη σήμανση προϊόντων ως προς τα περιβαλλοντικά τους χαρακτηριστικά.

 

Με την ακρίβεια  να καλπάζει τι περιθώρια δράσεων μπορεί  να έχει κάποια επιχείρηση που θέλει να υιοθετήσει πράσινες πρακτικές; 

Η μάχη μας εναντίον της ακρίβειας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Τα διαρθρωτικά μέτρα που λάβαμε έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Μόνιμες μειώσεις αρχικών τιμών καταγράφονται πλέον σε πάνω από 4.000 κωδικούς προϊόντων, και κυμαίνονται μεσοσταθμικά 15%-17%.

Εξορθολογίζουμε την αγορά, επιβάλλοντας πρόστιμα αλλάζοντας στρεβλές πρακτικές δεκαετιών, προστατεύοντας τους καταναλωτές και ενδυναμώνοντας τον ανταγωνισμό.

Πέρα από τα επιτυχημένα προγράμματα «Έξυπνη Μεταποίηση» και «Μεταποίηση-Εφοδιαστική Αλυσίδα» του Υπουργείου Ανάπτυξης, το Εξοικονομώ-Επιχειρώ, ύψους 200 εκατ. ευρώ, το οποίο ξεκίνησε  πρόσφατα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, απευθύνεται σε ΜμΕ του εμπορικού και τουριστικού κλάδου.

Στον «Πράσινο Μετασχηματισμό ΜμΕ», του ΕΣΠΑ 2021-2027 έχουν ήδη ενταχθεί 876 έργα με συνολική δημόσια δαπάνη 232 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν αξιολογηθεί 1053 αιτήσεις.

Πέρα από τα προγράμματα που υλοποιεί η κυβέρνησή μας, με επιδοτήσεις που συχνά ανέρχονται στο 40-70%, οι τράπεζες έχουν κάνει σημαντικά βήματα στο σκέλος του πράσινου δανεισμού.  Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα μέσω του προγράμματος «Πράσινα Συγχρηματοδοτούμενα Δάνεια», προϋπολογισμού 415 εκ. ευρώ ενίσχυσε επενδυτικά έργα στους τομείς της πράσινης κινητικότητας, εξοικονόμησης ενέργειας, ενεργειακής αναβάθμισης και παραγωγής ενέργειας μέσω Ανανεώσιμων Πηγών.  Πάνω από το 56% των στηριζόμενων θέσεων εργασίας αφορά σε επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών μικρότερο από 10 εκ. ευρώ, ενώ το 33% αφορά επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών μικρότερο από 2 εκ. ευρώ. Οι καταναλωτές αναζητούν όλο και περισσότερο, βιώσιμα προϊόντα σε όλο το φάσμα των αγορών τους, από ανακυκλώσιμες συσκευασίες, μέταλλα και υφάσματα, έως πράσινα δομικά υλικά, τουριστικά καταλύματα και αυτοκίνητα.

 

Είναι εύκολο να βρουν χρηματοδότηση οι εταιρίες που θέλουν να γίνουν πράσινες στη χώρα μας; Υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία στήριξης που τρέχουν στο Υπουργείο Ανάπτυξης;

Με τα νέα καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου που θα προκηρύξουμε, δίνουμε ώθηση στην πράσινη επιχειρηματικότητα. Ενισχύουμε κρίσιμους τομείς της μεταποίησης, που συναρτώνται με την πράσινη μετάβαση και την κυκλική οικονομία, αλλά και συναφείς τομείς αιχμής, όπως οι ημιαγωγοί, τα κρίσιμα μέταλλα, και τα ναυπηγεία. Εισάγουμε κίνητρα για τη συμμετοχή start-ups και ερευνητικών κέντρων, ώστε η επιχειρηματικότητα να συνδεθεί πιο άμεσα με την εφαρμοσμένη έρευνα. Σε μια εποχή αποσταθεροποίησης των εφοδιαστικών αλυσίδων, η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε εξειδικευμένα πεδία παραγωγής, καθώς αναπτύσσουμε, ταυτόχρονα, σύγχρονα κέντρα logistics και υποδομές.  Αναπτύσσουμε πράσινες δεξιότητες και απλοποιούμε την πιστοποίηση τεχνικών προσόντων.

Η Κυβέρνησή μας έχει καταφέρει οι ελληνικές επιχειρήσεις να δανείζονται σήμερα με πιο ευνοϊκούς όρους, πιο χαμηλό επιτόκιο, από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αναπτύσσουμε την εθνική στρατηγική για τη βιώσιμη χρηματοδότηση, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης διαθέτει τρία σημαντικά εργαλεία: τις στρατηγικές επενδύσεις, τον αναπτυξιακό νόμο, και τα IPCIs. Στις στρατηγικές επενδύσεις, τα έργα ΑΠΕ που έχουν ενταχθεί είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης, στην πλειοψηφία τους. Οι εμβληματικές επενδύσεις εξαιρετικής σημασίας περιλαμβάνουν τεχνολογίες αιχμής, όπως η αποθήκευση, το πράσινο υδρογόνο, τα πλωτά φωτοβολταϊκά και υπεράκτια αιολικά. Έχουμε ήδη προβλέψει 175 εκατ. ευρώ για επιχορηγήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης. Προωθούμε ενεργά τα έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, αρκετά εκ των οποίων μετασχηματίζουν τη χώρα μας σε εξαγωγέα πράσινης ενέργειας (όπως η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου και ο διάδρομος υδρογόνου Ελλάδας-Βουλγαρίας).

Το Ταμείο Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρηματοδοτεί την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που συμβάλλουν στην κλιματική ουδετερότητα. Δύο εμβληματικές προτάσεις που υποβλήθηκαν από εταιρείες της χώρας μας, έχουν ήδη αποσπάσει σημαντική χρηματοδότηση από το Ταμείο Καινοτομίας και βρίσκονται πλέον σε τροχιά υλοποίησης.

Πρόκειται για το έργο IRIS, που έλαβε χρηματοδότηση 127 εκατ., και αφορά την δέσμευση, χρήση και αποθήκευση CO2 καθώς και την παραγωγής e-μεθανόλης στο διυλιστήριο των Aγίων Θεοδώρων, περιορίζοντας κατά 25% τις εκπομπές CO2 του διυλιστηρίου. Αντίστοιχα, το έργο IFESTOS, που έλαβε χρηματοδότηση 234 εκατ. ευρώ, αφορά την κατασκευή μονάδας δέσμευσης άνθρακα, μιας από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, στο εργοστάσιο του Τιτάνα στο Καμάρι Βοιωτίας, με ικανότητα παραγωγής  3 εκατ. τόνων τσιμέντου μηδενικού άνθρακα ετησίως.

Στις εμβληματικές επενδύσεις έχουμε εντάξει την δράση JustRedi, που υλοποιείται με τη σύμπραξη έξι ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων, με στόχο τη στήριξη όλων των περιφερειών της χώρας μας.

Η πράσινη μετάβαση δεν αποτελεί μόνο αναγκαιότητα αλλά και επιταχυντή στην αναπτυξιακή τροχιά που ακολουθεί η χώρα μας. Αυτή είναι η συνεχής προσπάθεια και η δέσμευσή μας απέναντι στις επόμενες γενιές.

Μετρά αντίστροφα το 18ο ΚΑ που πραγματοποιείται το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024 στο ξενοδοχείο Porto Pallace στη Θεσσαλονίκη από τις 11:00 έως τις 21:00 με στόχο να αναδείξει το νέο σύγχρονο μοντέλο επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης.

Φέτος, το πολυσυνέδριο έχει τεθεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης, με τον υπουργό Κώστα Σκρέκα να ανοίγει τις εργασίες με κεντρική ομιλία, του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών τμήμα Μακεδονίας – Θράκης

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 18ου ΚΑ ΕΔΩ!

 

ka-business.gr: Μετράμε αντίστροφα για το 18ο πολυσυνέδριο “Καινοτομία & Ανάπτυξη” | KA-Business.gr 

Το ka-business.gr προτείνει

‘Ωρες Αγωνίας: Επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με Πυραύλους και Drones
Όλα ξεκίνησαν στις 23:00. Το Ιράν εξαπέλυσε δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) εναντίον του Ισραήλ αργά το βράδυ του Σαββάτου. «Οι σειρήνες θα ηχήσουν στις...
ΠΟΒΑΚΩ: Αναγκαία νέα παράταση για τη διασύνδεση POS – ταμειακών μέχρι να λυθούν τα προβλήματα
Γενναία παράταση στη διασύνδεση POS με τις ταμειακές μηχανές, μέχρις ότου λυθούν τεχνικά και άλλα προβλήματα που ταλανίζουν τους επιχειρηματίες, με ταυτόχρονη απαλλαγή των...
ΔΕΘ-HELEXPO: Άνοιγμα στη Λατινική Αμερική με αιχμή του δόρατος τις χώρες των Άνδεων
Δίαυλο επικοινωνίας με τη Λατινική Αμερική και ειδικότερα τις χώρες των Άνδεων άνοιξε η ΔΕΘ-HELEXPO κατά την επίσκεψη του προέδρου της, κ. Τάσου Τζήκα,...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

‘Ωρες Αγωνίας: Επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με Πυραύλους και Drones
Όλα ξεκίνησαν στις 23:00. Το Ιράν εξαπέλυσε δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) εναντίον του Ισραήλ αργά το βράδυ του Σαββάτου. «Οι σειρήνες θα ηχήσουν στις...
Εκθέσεις: Νέους εμπορικούς δρόμους ανοίγει η LOGISTICS & TRANSPORTS THESSALONIKI EXPO
Με αυξημένη προσέλευση εμπορικών επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό συνεχίζεται μέχρι και αύριο το Διεθνές Εμπορικό Γεγονός Φρούτων και Λαχανικών FRESKON, που...
ΠΟΒΑΚΩ: Αναγκαία νέα παράταση για τη διασύνδεση POS – ταμειακών μέχρι να λυθούν τα προβλήματα
Γενναία παράταση στη διασύνδεση POS με τις ταμειακές μηχανές, μέχρις ότου λυθούν τεχνικά και άλλα προβλήματα που ταλανίζουν τους επιχειρηματίες, με ταυτόχρονη απαλλαγή των...