Μεγάλη βελτίωση στην επιβίωση των ασθενών με καρκίνο έχει καταγραφεί τις τελευταίες δεκαετίες. Ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από σοβαρές μορφές της νόσου, όπως η μυελογενή λευχαιμία, έχουν κανονικό προσδόκιμο επιβίωσης, ενώ τη δεκαετία του ’70 το 23% είχαν προσδόκιμο επιβίωσης τα πέντε έτη.
Αυτά προβλέπει, μεταξύ άλλων για το 2022 η Αμερικανική Εταιρεία για τον Καρκίνο. Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα.
Όπως αναφέρουν, περίπου 1,9 εκατομμύριο νέες περιπτώσεις και 609.360 θάνατοι από καρκίνο θα καταγραφούν στις ΗΠΑ το 2022. Οι εκτιμήσεις αυτές ανέρχονται σε λίγο υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με το 2021.
Σύμφωνα με την Rebecca Siegel, επιστημονική διευθύντρια της έρευνας επιτήρησης στην Αμερικανική Εταιρεία για τον Καρκίνο, η διαφορά μπορεί να οφείλεται στην αύξηση της ηλικίας του πληθυσμού. Ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο στις ΗΠΑ, ωστόσο, μειώθηκε κατά 32% από το 1991, δηλαδή περί τους 3,5 εκατομμύρια θανάτους.
Οι βελτιωμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις για τον καρκίνο και τα πρωτόκολλα θεραπείας, έχουν βοηθήσει τους ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες να ζήσουν περισσότερο.
Στα μέσα της δεκαετίας του 1970, το ποσοστό 5ετούς επιβίωσης για ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με χρόνια μυελογενή λευχαιμία ήταν 22%. Από το 2011 έως το 2017, το αντίστοιχο ποσοστό επιβίωσης ανήλθε στο 71%. Τώρα, οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς έχουν σχεδόν φυσιολογικό προσδόκιμο ζωής, όταν λαμβάνουν αναστολείς τυροσινικής κινάσης.
Η πρόοδος στις συνδυαστικές θεραπείες με αναστολείς των σημείων ελέγχου του ανοσοποιητικού συστήματος, αύξησε το ποσοστό 5ετούς επιβίωσης για ασθενείς με μεταστατικό μελάνωμα προχωρημένου σταδίου από 15% το 2004 σε 30% το χρονικό διάστημα 2011 – 2017, σύμφωνα με την έκθεση.