Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Θέατρο: Πρόγραμμα 26 Οκτ. – 8 Νοε. ΄20 θεάτρου "Αμαλία" –...

Θέατρο: Πρόγραμμα 26 Οκτ. – 8 Νοε. ΄20 θεάτρου “Αμαλία” – Θεσσαλονίκη

“Η Κυρά της Ρω” του Γιάννη Σκαραγκά σε σκηνοθεσία Σταύρου Λίτινα, με τη Φωτεινή Μπαξεβάνη  / « Ρεμπέτικο γένους.. Θηλυκού» Μουσικοθεατρική  παράσταση με την ζωή και τα τραγούδια 10 σπουδαίων γυναικών του ρεμπέτικου  / «Ο κάτω Παρθενώνας» του Μηνά Βιντιάδη. Σκηνοθεσία Βάνα Πεφάνη με τους Λεωνίδα Κακούρη και Χρήστο Σαπουντζή. / «Ο Αμερικάνος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη με τον Θανάση Σαράντο. /  «Οι 100 ρόλοι που δεν πρόλαβα να παίξω» Stand up comedy με τον Δημήτρη Φραγκιόγλου.

Αναλυτικά οι παραστάσεις

“Η Κυρά της Ρω”

του Γιάννη Σκαραγκά

σε σκηνοθεσία Σταύρου Λίτινα

Στον ομώνυμο ρόλο η Φωτεινή Μπαξεβάνη

Στις 26 & 27 Οκτωβρίου, ώρα 21.00

Λίγα λόγια για την παράσταση:

Η παράσταση βασίζεται στην ομώνυμη νουβέλα του βραβευμένου Γιάννη Σκαραγκά, και είναι εμπνευσμένη από τη ζωή της Δέσποινας Αχλαδιώτη, της ελληνίδας χήρας που έγινε γνωστή ως Κυρά της Ρω από το όνομα του μικρού νησιού, στο οποίο έζησε μόνη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τα βαθιά γεράματά της. Μετά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η Δέσποινα Αχλαδιώτη έγινε μια ηρωική φυσιογνωμία. Μια σπάνια θεατρική εμπειρία, για τη ζωή μιας γυναίκας που έγινε θρύλος μέσα από την ελπίδα, τη γενναιότητα και την εξαιρετική της τρυφερότητα. Η Κυρά της Ρω είναι μια αξέχαστη παράσταση που τιμά όλα όσα αντιπροσωπεύει η κοινή μας ανθρωπιά. Πρόκειται για μια διαχρονική ιστορία για γυναίκες που αγωνίζονται να βρουν τη θέση τους σε έναν κόσμο χωρίς μνήμη και χώρο για αυτές. Γραμμένο με ιδιαίτερη ποιητικότητα, συμπόνια και χιούμορ, και με τον αέρα της καθηλωτικής ερμηνείας της Φωτεινής Μπαξεβάνη, η Κυρά της Ρω είναι μια συγκλονιστική παράσταση που ξεκινά από μια εποχή και έναν τόπο για να περιγράψει μια πανανθρώπινη ιστορία.

Το έργο παρουσιάστηκε σε διαφορετικές παραστάσεις και εκτός Ελλάδας, στην Κύπρο, στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία. Η παράσταση παρουσιάζεται σε νέα σκηνοθεσία του Σταύρου Λίτινα. Ο θεατρικός μονόλογος Η Κυρά της Ρω του Γιάννη Σκαραγκά τελεί υπό την αιγίδα της ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Ταυτότητα παράστασης:

Ερμηνεία : Φωτεινή Μπαξεβάνη

Κείμενο: Γιάννης Σκαραγκάς

Σκηνοθεσία / Σκηνικά / Κοστούμια: Σταύρος Λίτινας

Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου

Μουσική / Σχεδιασμός ήχου: Φωτεινή Μπαξεβάνη

Τα τραγούδια της παράστασης τραγουδάει η Βιολέτα Ίκαρη

Έπαιξαν οι μουσικοί: Φώτης Σιώτας (Βιολί, Βιόλα),

Δημήτρης Λάππας (Κιθάρα, Τζουράς),

Νίκος Παραουλάκης (Νέι, Πνευστά),

Βαγγέλης Καρίπης (Κρουστά)


 

« Ρεμπέτικο γένους.. Θηλυκού»

Μουσικοθεατρική  παράσταση με την ζωή & τα τραγούδια  10 σπουδαίων γυναικών του ρεμπέτικου. Στις 28 & 30 Οκτωβρίου, ώρα 21.00

H βιρτουόζος του μπουζουκιού , συνθέτης Αργυρώ Κεραμιδά , παρουσιάζει με τον δικό της τρόπο , 10 πορτρέτα σπουδαίων γυναικών  του ρεμπέτικου  στο  θέατρο Αμαλία , για δύο μόνο παραστάσεις ,  την 28η Οκτωβρίου Tετάρτη &   Παρασκευή 30 Οκτωβρίου,  2020  ώρα 21.00. Μαζί της η ξεχωριστή  Δέσποινα Παγιούλα, στην ερμηνεία των τραγουδιών . Στις κιθάρες , ο Παύλος Γεωργιάδης σε μια ανατρεπτική μουσική σύμπραξη .

Aπο την Ρόζα Εσκενάζυ ,την  Ιωάννα Γεωργακοπούλου , στην Στέλλα Χασκήλ Σοφία Καρίβαλη , Άννα Χρυσάφη , Αγγέλα Παπάζογλου , Μαρίκα Παπαγκίκα , στην Ρίτα Αμπατζή  ,την Μαρίκα Νίνου και την  Σωτηρία Μπέλλου.  Πρωταγωνιστούν οι ασυναγώνιστες επιτυχίες όπως ‘ο πασατέμπος’ , ‘ αχάριστη’  ‘ λίγα ψύχουλα’ ,  ‘η Λιλή η σκανδαλιάρα’ , ‘ ό,τι και αν πω ’ ‘ γεννήθηκα για να πονώ ΄ κα

Η  Αργυρώ Κεραμιδά σε μια νέα ανάγνωση των μεγάλων επιτυχιών τους , με το μπουζούκι & τον ταμπουρά, να  συνδιαλέγεται την κλασσική & jazz , blues κιθάρα δημιουργώντας ήχο γοητευτικό , συνδέοντας το blues με το ρεμπέτικο , το χτές με το σήμερα .

Σκηνοθεσία : Mίνωας

Έρευνα – κείμενα , Σολίστ στο μπουζούκι & tanbur ,  ενορχήστρωση   :   Αργυρώ Κεραμιδά

Ερμηνεία τραγουδιών & percussion :  Δέσποινα Παγιούλα

Κιθάρες  κλασική  & jazz blues :  Παύλος Γεωργιάδης


 

«Ο ΚΑΤΩ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ»

Του Μηνά Βιντιάδη

Σκηνοθεσία | ΒΑΝΑ ΠΕΦΑΝΗ

Στις 31 Οκτωβρίου , ώρα 21.00 & 1  Νοεμβρίου , ώρα 20.00

Εσείς τι θα κάνατε αν είσαστε ένας πρώην επιτυχημένος χρηματιστής λίγο πριν την απόλυτη οικονομική κατάρρευση και σας είχαν απομείνει μόλις…  50.000 ευρώ; Σίγουρα, όχι αυτό που έκανε ο επιχειρηματίας της ιστορίας μας, να «προσλάβει» έναν άστεγο-  πλανόδιο βιβλιοπώλη-  για να τον σκοτώσει  προκειμένου να γλιτώσει τον εξευτελισμό …

Το έργο του Μηνά Βιντιάδη «ΚΑΤΩ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ », που ανέβηκε τον Οκτώβριο του ’15 με επιτυχία στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη

Πρωταγωνιστούν :  ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ και ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΑΠΟΥΝΤΖΗΣ

Στην Ελλάδα του σήμερα, χρηματιστής και άστεγος διαπραγματεύονται μια «συνεργασία» που ισορροπεί εφιαλτικά  ανάμεσα στην ιδεολογία και τη δικαιολογία, τη φτώχεια και την ηθική εξαθλίωση, την ευκαιρία και την καταστροφή, τη δολοφονία και τη σωτηρία. Σε έναν κόσμο που κυβερνούν οι τράπεζες και οι οίκοι αξιολογήσεων,  οι ήρωες έχουν, κυρίως, ν’ αντιμετωπίσουν τους προσωπικούς τους δαίμονες.

Δυνατός σε αυτή τη μάχη δεν είναι, πια, αυτός που έχει τα χρήματα. Είναι αυτός που έχει το μαχαίρι. Το παιχνίδι σκληραίνει. Οι αλήθειες πονάνε όσο βγαίνουν στο φως…

Κι όπως λέει και ο συγγραφέας, «σ’ ένα καλά κρυμμένο μικρό χωριό κάτω από την Ακρόπολη ζούμε όλοι»…

Διάρκεια: 80′
Συγγραφέας: Μηνάς Βιντιάδης
Σκηνοθέτης: Βάνα Πεφάνη
Σκηνογραφία: Γιώργος Λυντζέρης
Κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης
Φωτισμοί: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Μουσική: Orestis
Μουσική σύνθεση: Orestis
Ερμηνεύουν: Λεωνίδας Κακούρης, Χρήστος Σαπουντζής


 

«Ο Αμερικάνος»

του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

με τον Θανάση Σαράντο

στις 7 & 8 Νοεμβρίου, ώρα 21.00

Ο «Αμερικάνος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη  είναι μια συναρπαστική ιστορία αγάπης και ξενιτιάς. Η παράσταση, την οποία έχουν παρακολουθήσει πάνω από 50.000 θεατές, συνεχίζει με μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα και σε πόλεις της περιφέρειας.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη θεατρική μεταφορά του ομώνυμου κλασικού διηγήματος «Ο Αμερικάνος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη για έναν ηθοποιό κι έναν μουσικό. Ίσως ο πιο συγκινητική παράσταση Παπαδιαμάντη που παίζεται αδιαλείπτως εδώ και 10 χρόνια ανά την Ελλάδα.

Ο «Αμερικάνος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη είναι μια ιστορία αγάπης και ξενιτιάς. Θα μπορούσε να είναι η ιστορία κάθε μετανάστη. Ίδια κι απαράλλαχτη με αμέτρητα προσωπικά και οικογενειακά δράματα, που γνώρισε η Ελλάδα εκείνης της εποχής, αλλά και κάθε εποχής. Αμέτρητοι ήταν οι νέοι που μπροστά στην αμείλικτη φτώχεια και την επιτακτική ανάγκη εγκατέλειψαν σπίτι, γονείς, αγαπημένες, αποφασίζοντας τη βουτιά στο άγνωστο: Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία –το όνομα που έπαιρνε ανάλογα με την περίσταση ο τελικός προορισμός, η ονειρεμένη «γη της Επαγγελίας». Ο «Αμερικάνος» του Παπαδιαμάντη δεν είναι παρά ο μετανάστης απανταχού της γης.

Η παράσταση

Η εταιρεία Θεάτρου «Ηθικόν Ακμαιότατον» παρουσιάζει την παράσταση «Ο Αμερικάνος» βασισμένη στο κλασικό διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. «Ο Αμερικάνος» ζωντάνεψε για πρώτη φορά επί σκηνής τον Δεκέμβριο του 2009 και παίζεται με επιτυχία έως σήμερα σε όλη την Ελλάδα. Η παράσταση ταξίδεψε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2001 στη Σκιάθο με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τον θάνατο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Ο Θανάσης Σαράντος ως αφηγητής, ερμηνεύει μια περσόνα του Παπαδιαμάντη, αυτή του αφηγητή που κρυφοκοιτάζει τη δράση και μεταμορφώνεται σε όλα τα πρόσωπα που αφηγείται, με τη συνδρομή της μουσικής και των ήχων από τον συνθέτη Λάμπρο Πηγούνη που ερμηνεύεται ζωντανά από τον μουσικό Κωνσταντίνο Ευαγγελίδη. Το αποτέλεσμα είναι ένας συνεχής διάλογος της ιδιόμορφης γλώσσας του Σκιαθίτη συγγραφέα με την ζωντανή σύγχρονη μουσική: το σύμπαν των ατμοσφαιρικών ήχων που παράγονται από μια ιδιαίτερη χρήση του πιάνου όπου παίζεται και ως σαντούρι συνάδουν με τον πλούτο και την δύναμη της συναρπαστικής παπαδιαμαντικής γλώσσας. Ηθοποιός και θεατές καλούμαστε να κοινωνήσουμε στον μυστηριώδη και μαγευτικό κόσμο του Παπαδιαμάντη, τον γεμάτο ποίηση και λυρισμό.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία-Ερμηνεία-Φωτισμοί: Θανάσης Σαράντος

Μουσική σύνθεση: Λάμπρος Πηγούνης

Μουσικός επί σκηνής: Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης

Σκηνική επιμέλεια: Λίνα Μότσιου

Φωτογραφίες: Μαριλένα Σταφυλίδου, Τάσος Θώμογλου


 

«Οι 100 ρόλοι που δεν πρόλαβα να παίξω»

Stand up comedy με τον Δημήτρη Φραγκιόγλου!

Στις 4 & 5 Νοεμβρίου, ώρα 21.00

Πρόκειται για έναν πρωτότυπο θεατρικό μονόλογο γεμάτο χιούμορ, αυτοσαρκασμό και υπαρξιακό προβληματισμό στον οποίο ο Δημήτρης Φραγκιόγλου πρωταγωνιστεί αλλά και υπογράφει τα κείμενα μαζί με τη Μαργαρίτα Γερογιάννη και τη Χριστίνα Παπαδάκη. Την σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο επίσης γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Μακαλιάς, ενώ την πρωτότυπη μουσική έχει γράψει ο συνθέτης Θέμης Καραμουρατίδης.

Λίγα λόγια για το έργο:

Χλαπάτσας ή Γούλβεριν; 

Βέρθερος του Γκαίτε ή Κατερίνα Σοφιανού του Ρετιρέ; 

Μάσα από το Γλάρο ή Λώρα από το Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι; 

Άμλετ ή Αλίκη στο Ναυτικό;

Ή μήπως τίποτα απ’ όλα αυτά;
Ο ήρωας της παράστασης (Δημήτρης Φραγκιόγλου) μετά από πολλά (ή μήπως λίγα;) χρόνια πορείας στο θέατρο αποφασίζει να κάνει μια παράσταση στην οποία θα ερμηνεύσει τους 100 ρόλους που δεν πρόλαβε ως τώρα. Όμως, μια σειρά από «αναπάντητα ερωτήματα»  που κατακλύζουν το μυαλό του, τον σαμποτάρουν. Με διάθεση αυτοσαρκασμού  και μέσα από  το «δράμα» ενός ηθοποιού  σε υπαρξιακό πανικό, ο Δημήτρης Φραγκιόγλου ασχολείται με όλα τα ζητήματα που μπορεί να απασχολούν έναν άντρα σε κρίση ηλικίας, και μιλάει επί της ουσίας για την αγωνία της αποδοχής και τον φόβο της απόρριψης σε μια κοινωνία που όλα έχουν γίνει «έξυπνα» και αψεγάδιαστα. Στον καταιγιστικό αυτό μονόλογο η ζωή και το θέατρο μπερδεύονται, αναμετρούνται και κονταροχτυπιούνται. Το ποιος θα κερδίσει τελικά αυτή τη μάχη, είναι άλλη ιστορία…

Κείμενο: Μαργαρίτα Γερογιάννη, Χριστίνα Παπαδάκη, Δημήτρης Φραγκιόγλου
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μακαλιάς
Μουσική: Θέμης Καραμουρατίδης
Επιμέλεια κίνησης: Χριστίνα Παπαδάκη
Διάρκεια: 60’


 

Η προετοιμασία και πραγματοποίηση των παραστάσεων  γίνεται με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων που συστήνει το Υπουργείο Υγείας.


 

Ka-business / Χρήστος Δόκαλης

 

Το ka-business.gr προτείνει

BEYOND: Εγκαινιάζεται σήμερα η Διεθνής Έκθεση Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Τεχνολογίας και Καινοτομίας
Με 275 άμεσους και έμμεσους εκθέτες, 22 χώρες, 440 Έλληνες και ξένους ομιλητές, B2B Matchmaking Event με πάνω από 200 συμμετέχοντες και περισσότερα από...
Αγορά: Φωτιά άναψε το “καλάθι του Πάσχα” με το αρνάκι να πωλείται προς 10 ευρώ – Αντιδρούν οι κτηνοτρόφοι
Στην κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης εδώ στο Καπάνι η κίνηση είναι ιδιαίτερα μουδιασμένη, ο κόσμος δεν ψωνίζει. Οι τιμές  στο αρνάκι και το κατσικάκι...
Τράπεζα Πειραιώς: Παράταση Προγράμματος Ανταμοιβής Συνεπών Δανειοληπτών Στεγαστικών Δανείων
Η Τράπεζα Πειραιώς, ανταποκρινόμενη με ευθύνη στο ζήτημα της επιβάρυνσης των οικογενειακών προϋπολογισμών από την άνοδο των επιτοκίων διεθνώς, συνεχίζει να στηρίζει έμπρακτα τους...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Θέατρο: Ο κύκλος των χαμένων ποιητών
«Ο κύκλος των χαμένων ποιητών» για λίγες παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη. Ο Άκης Σακελλαρίου υποδύεται τον Τζον Κήτινγκ, τον αντισυμβατικό καθηγητή που όλοι θα θέλαμε...
BEYOND: Εγκαινιάζεται σήμερα η Διεθνής Έκθεση Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Τεχνολογίας και Καινοτομίας
Με 275 άμεσους και έμμεσους εκθέτες, 22 χώρες, 440 Έλληνες και ξένους ομιλητές, B2B Matchmaking Event με πάνω από 200 συμμετέχοντες και περισσότερα από...
Αγορά: Φωτιά άναψε το “καλάθι του Πάσχα” με το αρνάκι να πωλείται προς 10 ευρώ – Αντιδρούν οι κτηνοτρόφοι
Στην κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης εδώ στο Καπάνι η κίνηση είναι ιδιαίτερα μουδιασμένη, ο κόσμος δεν ψωνίζει. Οι τιμές  στο αρνάκι και το κατσικάκι...