Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Child News Πόλη για ΙΧ και όχι για ανθρώπους η Θεσσαλονίκη

Πόλη για ΙΧ και όχι για ανθρώπους η Θεσσαλονίκη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 21 Μαρτίου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέξανδρος» και την Πέμπτη 22 Μαρτίου στο Δημοτικό Θέατρο Πολίχνης «Έλλη Παπαπαναγιώτου», οι εκδηλώσεις για τις παρουσιάσεις των προτάσεων των ομάδων μαθητών, που συμμετείχαν στην εκστρατεία ECOMOBILITY 2011-12, που διοργανώνει το ECOCITY για 9η συνεχόμενη χρονιά.

Οι ομάδες των μαθητών του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης, του 1ου Γυμνασίου Τριανδρίας, του 2oυ Γυμνασίου Αμπελοκήπων, του 1ου Γυμνάσιο Καλαμαριάς, του 2ου Γυμνασίου Σταυρούπολης και του 1ου Γυμνασίου Νεάπολης παρουσίασαν τις εργασίες τους, μετά τη μελέτη και αξιολόγηση των προβλημάτων που εντόπισαν και τα οποία προκαλούνται από τις συνθήκες που επικρατούν στην πόλη τους και τις συνήθειες μετακίνησης των κατοίκων της περιοχής τους και ευρύτερα της Θεσσαλονίκης.

Την εκδήλωση της Τετάρτης άνοιξε  η παρουσίαση της εργασίας των μαθητών του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης, που δημιούργησαν ένα υπέροχο παραμύθι, το οποίο εικονογράφησαν και το διάβασαν σε παιδιά του νηπιαγωγείου και του δημοτικού. Μέσα από μία πολύ όμορφη ιστορία θίγονται τα πρόβλημα μετακίνησης με σκοπό των ερεθισμό των παιδιών που θα το διαβάσουν.

Το 1ο Γυμνάσιο Τριανδρίας επικέντρωσε την εργασία του στις πολλές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πεζοί, καθάρισε πεζοδρόμια από τσίχλες και μοίρασε ενημερωτικά φυλλάδια στους περαστικούς πολίτες με χρήσιμες συμβουλές για την προστασία της πόλης. Επίσης, η ομάδα έφτιαξε 100 καραβάκια όσα και τα χρόνια της ελευθερωμένης Θεσσαλονίκης, ενώ αξιοποιώντας την ονομασία της Τριανδρίας κατέθεσαν σχέδιο με τρεις άξονες για λύσεις μετακίνησης για την πόλη.

Στη συνέχεια το 2ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων παρουσίασε τα πάμπολλα προβλήματα της υποβαθμισμένης περιοχής τους, εκφράζοντας και τα συναισθήματα που προκαλεί η υπάρχουσα κατάσταση στην πόλη. Μέσα από μια δημιουργική παρουσίαση τόνισαν την ανάγκη εμβολιασμού των πολιτών με το εμβόλιο κατά της απάθειας και αδιαφορίας.

Η πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με την Θεατρική προσέγγιση του 1ου Γυμνασίου Καλαμαριάς, όπου μέσα από μία ευχάριστη προσέγγιση ενός τηλεπαιχνιδιού  εκπαίδευσαν οικολογικά τους θεατές, κατέγραψαν τα προβλήματα στη Καλαμαριά και ανέλυσαν τις λύσεις που επέλεξαν.

Μετά την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων ακολούθησε σημαντικός διάλογος με τους πολίτες και τους εκπροσώπους φορέων, όπου οι ομάδες των μαθητών απάντησαν σε ερωτήσεις συμμετεχόντων για την εργασία τους και τα προβλήματα που προκαλεί η αλόγιστη χρήση των αυτοκινήτων.

 

Την εκδήλωση της Πέμπτης 22 Μαρτίου χαιρέτισαν η κα Τσουκαλά Κατερίνα Αντιδήμαρχο Διοικητικών, Οικονομικών & Παιδείας του Δήμου Νεάπολης – Συκεών και ο κ. Δεληγιάννης Δημήτρης, Αντιδήμαρχο Παιδείας, Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δήμου Παύλου-Μελά.

Ακολούθησε η παρουσίαση της ομάδας από το 2ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης, όπου οι μαθητές με  βίντεο ενημέρωσαν τους συμμαθητές τους για τις μετακινήσεις και πρότειναν το ποδήλατο, τον συνεπιβατισμό και την οικολογική οδήγηση παρουσιάζοντας αναλυτικά όλα τα οφέλη. Επίσης, έδωσαν χρήσιμες συμβουλές μέσα από παντομίμα για το περπάτημα. Η εργασία τους ήταν πολύ δημιουργική και οι μαθητές έδειξαν πως υπάρχουν λύσεις χωρίς να υπάρξει κόστος προσαρμόζοντας ένα απλό ποδήλατο σε ηλεκτρικό, που κινείται με την βοήθεια βιδολόγου.  

Στην συνέχεια η ομάδα από το 1ο Γυμνάσιο Νεάπολης πρότεινε πεζοδρόμηση σε δύο μεγάλα τετράγωνα της περιοχής τους και υπόγεια parking, τα οποία και υπέδειξαν σε τοπογραφικό χάρτη. Επίσης παρουσίασαν την εμπειρία τους από την εκπαιδευτική επίσκεψη που έκαναν στο Μιλάνο και πρότειναν να μελετηθεί το σύστημα μετακίνησης Areal C, που εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία.

Η εκδήλωση έκλεισε με διάλογο με τους πολίτες και τους εκπροσώπους φορέων, όπου οι ομάδες των μαθητών απάντησαν σε ερωτήσεις συμμετεχόντων για την εργασία τους και πρότειναν από κοινού δράσεις και ενέργειες που μπορούν να υλοποιηθούν και θα έχουν αποτέλεσμα μία πόλη φιλική προς όλους.

Κοινό χαρακτηριστικό από τις παρουσιάσεις όλων των ομάδων ήταν η κατάληψη της Θεσσαλονίκη από τα αυτοκίνητα και η εικόνα πόλης που οι συνθήκες δεν βοηθούν στη βιώσιμη μετακίνηση και την ανάπτυξη των Πράσινων Μεταφορών.

Η Εκστρατεία ECOMOBILITY 2011-12 διοργανώνεται κάθε χρόνο από το ECOCITY και είναι υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, του Υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, του Υπουργείου Εσωτερικών και του Επιτρόπου Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Φέτος συνεργάζονται το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών MBA Ο.Δ.Ε.&Μ.Ε. του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας, το Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής και το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Θερμοδυναμικής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Εργαστήριο  Υγιεινής  και  Επιδημιολογίας  της  Ιατρικής  Σχολής  και  το  Εργαστήριο Χημείας Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Τομέας Μηχανικής ΣΕΜΦΕ με το Εργαστήριο Πολυμερών και Σύνθετων Υλικών της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών και η Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Εργαστήριο Υγιεινής της Ιατρικής  Σχολής του  Πανεπιστημίου Πατρών, το  Εργαστήριο  Εναλλακτικών Συστημάτων Μετατροπής Ενέργειας από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Περιβαλλοντικής Φυσικής του Τμήματος Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος του ΑΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, το Τμήμα Ηλεκτρονικής του ΤΕΙ Πειραιά, ο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το Ελληνικό Ινστιτούτο Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο, το Ινστιτούτο Μεταφορών (Ι.ΜΕΤ.), ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Χημικών Μηχανικών, ο Σύνδεσμος Χημικών Βορείου Ελλάδος, η Ένωση Πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων Ελλάδος, η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, η UNICEF, ο Σύλλογος Φίλων του Σιδηροδρόμου Ελλάδος, το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον (ΜΙΟ) και η Ένωση για τα Δικαιώματα των Πεζών.

Οι εκδηλώσεις προετοιμάστηκαν από την Επιτροπή Οργάνωσης Βορείου Ελλάδος και υλοποιήθηκαν με τη συνεργασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Παύλου-Μελά.

Χορηγοί Επικοινωνίας είναι οι εφημερίδες ΑΞΙΑ και ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, τα περιοδικά AUTO ΤΡΙΤΗ, ΜOTO ΤΡΙΤΗ και REVIEW CSR. Εθνικός Υποστηρικτής είναι η JET OIL Α.Ε. και τοπικός υποστηρικτής η ΑΧΑ Ασφαλιστική και το Ξενοδοχείο Mediterranean Palace. Αρωγοί της Εκστρατείας είναι η NAIL ADVERTISING και η PARTNERS PR.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τον ειδικό δικτυακό τόπο που έχει δημιουργήσει το ECOCITY στη διεύθυνση  www.ecomobility.gr.

 

Το ka-business.gr προτείνει

BEYOND: Εγκαινιάζεται σήμερα η Διεθνής Έκθεση Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Τεχνολογίας και Καινοτομίας
Με 275 άμεσους και έμμεσους εκθέτες, 22 χώρες, 440 Έλληνες και ξένους ομιλητές, B2B Matchmaking Event με πάνω από 200 συμμετέχοντες και περισσότερα από...
Αγορά: Φωτιά άναψε το “καλάθι του Πάσχα” με το αρνάκι να πωλείται προς 10 ευρώ – Αντιδρούν οι κτηνοτρόφοι
Στην κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης εδώ στο Καπάνι η κίνηση είναι ιδιαίτερα μουδιασμένη, ο κόσμος δεν ψωνίζει. Οι τιμές  στο αρνάκι και το κατσικάκι...
Τράπεζα Πειραιώς: Παράταση Προγράμματος Ανταμοιβής Συνεπών Δανειοληπτών Στεγαστικών Δανείων
Η Τράπεζα Πειραιώς, ανταποκρινόμενη με ευθύνη στο ζήτημα της επιβάρυνσης των οικογενειακών προϋπολογισμών από την άνοδο των επιτοκίων διεθνώς, συνεχίζει να στηρίζει έμπρακτα τους...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Θέατρο: Ο κύκλος των χαμένων ποιητών
«Ο κύκλος των χαμένων ποιητών» για λίγες παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη. Ο Άκης Σακελλαρίου υποδύεται τον Τζον Κήτινγκ, τον αντισυμβατικό καθηγητή που όλοι θα θέλαμε...
BEYOND: Εγκαινιάζεται σήμερα η Διεθνής Έκθεση Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Τεχνολογίας και Καινοτομίας
Με 275 άμεσους και έμμεσους εκθέτες, 22 χώρες, 440 Έλληνες και ξένους ομιλητές, B2B Matchmaking Event με πάνω από 200 συμμετέχοντες και περισσότερα από...
Αγορά: Φωτιά άναψε το “καλάθι του Πάσχα” με το αρνάκι να πωλείται προς 10 ευρώ – Αντιδρούν οι κτηνοτρόφοι
Στην κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης εδώ στο Καπάνι η κίνηση είναι ιδιαίτερα μουδιασμένη, ο κόσμος δεν ψωνίζει. Οι τιμές  στο αρνάκι και το κατσικάκι...