Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3 Μαρτίου στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή κι έγινε σε συνεργασία με το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Κέντρου Θεσσαλονίκης, με το Εργαστήριο Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ και με την Ευρωπαϊκή Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων (Interenational Particle Physics Outreach Group, IPPOG).
Ανάλογες ημερίδες διοργανώνονται κάθε χρόνο σε περισσότερα από 200 πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Ευρώπης και στα οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 10.000 μαθητές λυκείου. Οι μαθητές γίνονται επιστήμονες – ερευνητές για μία μέρα, έρχονται σε άμεση επαφή με την έρευνα που γίνεται στο CERN και με τους επιστήμονες που τη διεξάγουν.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο αν.καθηγητής Φυσικής του ΑΠΘ Δρ Αναστάσιος Λιόλιος και η ερευνήτρια στο Εθνικό Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής της Ιταλίας και το CERN, Δρ Δέσποινα Χατζηφωτιάδου βοήθησαν τους μαθητές να αποκτήσουν τις αναγκαίες θεωρητικές γνώσεις. Ακολούθησε εργαστήριο σε υπολογιστές όπου οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες ταυτοποίησαν στοιχειώδη σωματίδια από δεδομένα πραγματικών συγκρούσεων που έχουν γίνει στους επιταχυντές του CERN. Το απόγευμα της ημέρας διεξήχθη τηλεδιάσκεψη μέσω του CERN, με σχολείο στο Μεξικό που βρισκόταν σε εξέλιξη ανάλογη εκδήλωση.
Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην ΑΓΣ συμμετείχαν 90 μαθητές Λυκείου από 12 σχολεία της ανατολικής Θεσσαλονίκης κι από το Καλαμπάκι Δράμας, το Βόλο, τα Τρίκαλα και την Πτολεμαΐδα.
Να σημειωθεί ότι η Αμερικανική Γεωργική Σχολή είναι ο μοναδικός μη κρατικός ελληνικός εκπαιδευτικός φορέας που συμμετέχει στη διοργάνωση των International Masterclasses. Οι υπόλοιποι είναι τα Πανεπιστήμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Κρήτης, το ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.