Αρχική BUSINESS Έρευνα του ΕΒΕΘ: Τι ζητούν επιχειρήσεις για τη στήριξη της αγοράς;

Έρευνα του ΕΒΕΘ: Τι ζητούν επιχειρήσεις για τη στήριξη της αγοράς;

Η στήριξη της απασχόλησης, της κατανάλωσης και της ρευστότητας των επιχειρήσεων μέσα από συγκεκριμένα μέτρα τόσο κατά τη διάρκεια του lockdown, όσο και μετά από αυτό, αναδεικνύεται μέσα από τις προτάσεις επιχειρήσεων-μελών του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Το ΕΒΕΘ υλοποίησε έρευνα μεταξύ των επιχειρήσεων-μελών του, εκ των οποίων 82 ανταποκρίθηκαν, καταγράφοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τις πιθανές λύσεις σε αυτά.

Από τις απαντήσεις των επιχειρήσεων προκύπτει ότι η αναστολή λήψης μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης για οφειλές σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για τουλάχιστον δύο χρόνια, είναι αναγκαία ώστε να επέλθει σχετική ηρεμία στην αγορά, και θα μετριάσει ουσιαστικά τις ανησυχίες των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, η μη επιστροφή της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4 & 5, η χορήγηση δανείων με συνοπτικές διαδικασίες με πολύ χαμηλό, αν όχι μηδενικό επιτόκιο, οι επιδοτήσεις για δημιουργία e-shop, η προσωρινή άρση χορήγησης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας κα, περιλαμβάνονται στα μέτρα που οι επιχειρήσεις ζητούν να ληφθούν κατά τη διάρκεια του lockdown.

Έπειτα από την άρση του lockdown, οι επιχειρήσεις προτιμούν μεταξύ άλλων να υπάρξει δυνατότητα για ρύθμιση οφειλών σε πολλές δόσεις μέχρι και 10 χρόνια, ανάλογα με το ύψος της οφειλής, να συνεχιστούν μέχρι το τέλος της πανδημίας οι Επιστρεπτέες Προκαταβολές και να επεκταθεί το μέτρο του μειωμένου ενοικίου τουλάχιστον για 6 μήνες.

Η κωδικοποίηση των προτάσεων των επιχειρήσεων συμπεριλήφθηκε σε επιστολή, την οποία υπογράφει ο Πρόεδρος του ΕΒΕΘ, κ. Ιωάννης Μασούτης και απευθύνεται στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη και στον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

 

Η επιστολή είναι η ακόλουθη:

 

“Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

 

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με τη διττή ιδιότητα του  θεσμοθετημένου συμβούλου της Πολιτείας και του φορέα εκπροσώπησης όλων των εμπορικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων του Νομού Θεσσαλονίκης, αποφάσισε να προχωρήσει σε καταγραφή των προτάσεων των ίδιων των μελών του για τα μέτρα στήριξης που θα περίμεναν από την Πολιτεία εν μέσω του 2ου lockdown, αλλά και των μέτρων στήριξης που θα επιθυμούσαν μετά την άρση των περιορισμών.  Η Κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει σημαντικά μέτρα στήριξης τα οποία, όπως θα διαπιστώσετε από τα ευρήματα της σχετικής έρευνας του ΕΒΕΘ, κρίνονται ως θετικά από τα μέλη μας. Ωστόσο, πέραν των οριζόντιων μέτρων, χρειάζονται και μέτρα που θα εστιάζουν σε συγκεκριμένους κλάδους που πλήττονται περισσότερο. Για το σκοπό αυτό, το ΕΒΕΘ δημιούργησε μία πλατφόρμα καταγραφής των προτάσεων των επιχειρήσεων-μελών του, οι οποίες εστιάζουν στα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν από την Κυβέρνηση για την υποστήριξης της αγοράς και της οικονομίας γενικότερα, ταυτόχρονα δε δόθηκε στα μέλη μας η δυνατότητα να προτείνουν και μέτρα στήριξης που εστιάζουν στο δικό τους αντικείμενο.

 

Είναι προφανές ότι οι επιχειρήσεις είναι ήδη επιβαρυμένες από τις συνέπειες του πρώτου lockdown αλλά και της υποτονικής κατανάλωσης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Συνεπώς, η πίεση που δέχονται αυτή τη στιγμή είναι αφόρητη καθώς προσπαθούν να κρατηθούν στη ζωή χωρίς ρευστότητα, χωρίς εισπράξεις και με τις υποχρεώσεις να επικρέμονται, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι περισσότερες πληρωμές των υποχρεώσεών τους ανεστάλησαν και δεν καταργήθηκαν.

 

Όπως είχαμε αναφέρει και στο υπόμνημα που καταθέσαμε στον κ. Πρωθυπουργό, κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Σεπτέμβριο, αυτό που έχει άμεση ανάγκη η οικονομία είναι η στήριξη της απασχόλησης, της κατανάλωσης και της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Σ’ αυτό ακριβώς το συμπέρασμα καταλήγουμε, μελετώντας τα αποτελέσματα της έρευνας.

 

Η πλατφόρμα καταγραφής δέχθηκε 82 απαντήσεις-προτάσεις από ισάριθμες επιχειρήσεις, οι οποίες, υπεύθυνα, με δήλωση επωνυμίας και ΑΦΜ, κατάθεσαν τις απόψεις τους στο διάστημα 7-19 Νοεμβρίου 2020. Τα σχετικά στατιστικά στοιχεία σε διαγράμματα και αριθμούς, αλλά και οι απόψεις-προτάσεις τους, αυτολεξεί, επισυνάπτονται στο παρόν.

 

Τα βασικά συμπεράσματα συνοψίζονται ως εξής:

 

 • Η πληθώρα των προτεινόμενων παρεμβάσεων καταδεικνύει την έντονη ανησυχία των επιχειρήσεων για την επάρκεια και αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών μέτρων.

 

 • Οι απειλές που διαγράφονται από την παρατεταμένη υγειονομική κρίση και την αναστολή λειτουργιών της αγοράς προσλαμβάνονται ως εντονότερες από τις επιχειρήσεις, και με κάθε ενδεχόμενο μερικό ή ολικό lockdownθα ενισχύονται  εκθετικά.

 

 • Η αναστολή λήψης μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, για οφειλές σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για τουλάχιστον δύο χρόνια, είναι αναγκαία ώστε να επέλθει σχετική ηρεμία στην αγορά, και θα μετριάσει ουσιαστικά τις ανησυχίες των επιχειρήσεων. Αν δεν ληφθεί αυτό το μέτρο, όλα τα υπόλοιπα δεν θα έχουν την απαιτούμενη αποτελεσματικότητα και μάλιστα σύντομα θα γίνει αντιληπτό ότι η παροχή ρευστότητας και θα προσκρούει στον περιορισμό του Δημοσιονομικού Χώρου και θα πέφτει στο κενό (παγίδα ρευστότητας-liquidity trap).

 

 • Διαγράφεται ιδιαίτερα αυξημένος κίνδυνος πρόκλησης πανικού.

 

Ακολούθως, επιχειρείται μια κωδικοποίηση των δημοφιλέστερων αλλά και κάποιων ειδικότερων και πιο εστιασμένων προτάσεων.

 

 1. Κατά τη διάρκεια του lockdown
 • Οι Επιστρεπτέες Προκαταβολές, και συγκεκριμένα η 4η και η 5η, να μην επιστραφούν.
 • Να δοθούν δάνεια με πολύ χαμηλό, αν όχι μηδενικό, επιτόκιο, με συνοπτικές διαδικασίες. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθούν και τα παράπονα μελών ότι δεν έλαβαν καν απάντηση ή έλαβαν αρνητική απάντηση στην αίτηση για λήψη εγγυημένου ΤΕΠΙΧ δανείου COVID-19.
 • Να μειωθούν τα ενοίκια μέχρι και 50% και μάλιστα ακόμη και σε επιχειρήσεις που δεν έκλεισαν με κρατική εντολή.
 • Τα μέτρα στήριξης να αφορούν όλους ή περισσότερους ΚΑΔ, στο πρότυπο του Μαρτίου-Απριλίου 2020 καθώς -ναι μεν δεν έκλεισαν- αλλά στην πραγματικότητα πλήττονται. Το ουσιαστικό κριτήριο προτείνουν να είναι η σημαντική μείωση τζίρου και όχι το αντικείμενο δραστηριότητας.
 • Να δοθούν επιδοτήσεις για δημιουργία e-shop (αγορά υπολογιστή και εξοπλισμού, δημιουργία ιστοσελίδας κλπ.).
 • Να ανασταλεί η λήξη των επιταγών για μετά το Μάρτιο, κάποιοι μάλιστα μιλούν και για ένα έτος.

 

 • Να αρθεί προσωρινά η μη χορήγηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας εφόσον η υποχρέωση πληρωμής τους έχει ανασταλεί.
 • Αξίζει επίσης να αναφερθεί η περίπτωση μη εξαγωγικής επιχείρησης χονδρικού εμπορίου νωπών φρούτων και λαχανικών που, αδυνατώντας να πωλήσει στο εσωτερικό, στράφηκε σε πελάτες του εξωτερικού και ζητά να της επιστραφούν τα πιστωτικά υπόλοιπα ΦΠΑ που κατέβαλε κατά την περίοδο της πανδημίας. Επισημαίνοντας ότι το ανωτέρω ζήτημα αφορά αρκετές επιχειρήσεις του κλάδου της, προτείνει να εκδοθεί σχετική Υπουργική Απόφαση για τέτοιες περιπτώσεις (επιστροφής δηλαδή και όχι συμψηφισμού τουλάχιστον μέχρι κάποιο ύψος και μόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας).
 • Τέλος, εκπρόσωπος του κλάδου των εκτελωνιστών προτείνει να παρασχεθεί έγκριση από την ΑΑΔΕ για ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών διαδικασιών, σε περιπτώσεις που αυτές είναι δυνατόν να γίνονται από τα γραφεία τους, καθώς μία αντίστοιχη ρύθμιση είχε γίνει κατά την περίοδο του πρώτου lockdown. Αυτό, θα έχει ως αποτέλεσμα την αποτροπή συνωστισμού και την εύκολη διεκπεραίωση των διαδικασιών χωρίς κανένα κίνδυνο μόλυνσης.  Επιπλέον προτείνει η εφαρμογή της διαδικασίας έκδοσης βεβαίωσης τελωνειακού χαρακτήρα να ανασταλεί μέχρι 31/12/20, καθώς είναι μια νέα διαδικασία που με τις σημερινές συνθήκες δεν είναι έτοιμη ούτε η αρμόδια Υπηρεσία για την εφαρμογή της, αλλά ούτε και ο φορέας διαχείρισης της Ελεύθερης Ζώνης (ΟΛΘ ΑΕ).

 

 1. Μετά την άρση του lockdown και μέχρι τέλους της πανδημίας
 • Να δοθούν άτοκα δάνεια με την εγγύηση του Κράτους.
 • Να συνεχιστούν μέχρι το τέλος της πανδημίας οι επιστρεπτέες προκαταβολές.
 • Να επεκταθεί το μέτρο του μειωμένου ενοικίου τουλάχιστον για 6 μήνες.
 • Να γίνει τρίμηνη αναστολή πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
 • Να διαγραφούν οι προσαυξήσεις.
 • Να δοθούν κουπόνια σε ανέργους, για κατανάλωση από μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
 • Να δοθεί επιδότηση στις επιχειρήσεις για την πρόσληψη ανέργων.
 • Να δοθεί επιδότηση στις εισφορές για την πρόσληψη προσωπικού.
 • Να συμπεριληφθούν στις ενισχύσεις που παρέχονται μέσω του ΕΣΠΑ και άλλοι ΚΑΔ.
 • Να γίνει αναστολή της καταβολής δόσεων ενήμερων τραπεζικών δανείων για ακόμη ένα εξάμηνο.
 • Να γίνεται πολύ αυστηρός έλεγχος στην τήρηση υγειονομικών κανόνων και πρωτοκόλλων (αριθμός εισερχομένων στα καταστήματα λιανικής, στους χώρους παραγωγής, αλλά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς), μάλιστα κάποιος προτείνει όχι μόνο επιβολή προστίμου αλλά και οι παραβάτες να τιμωρούνται με κλείσιμο για μια εβδομάδα.
 • Να επιταχυνθεί η εφαρμογή των μέτρων.
 • Να υπάρξει δυνατότητα για ρύθμιση οφειλών σε πολλές δόσεις μέχρι και 10 χρόνια, ανάλογα με το ύψος της οφειλής.

 

Κύριοι Υπουργοί, ελπίζοντας ότι –στο πλαίσιο του εφικτού- θα ανταποκριθείτε στα προαναφερόμενα, σας διαβεβαιώνουμε ότι το Επιμελητήριό μας, ως θεσμοθετημένος Σύμβουλος της Πολιτείας, θα συνεχίσει να στηρίζει κάθε προσπάθεια της Πολιτείας για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας και παραμένει στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση”.

 

Εργασία: Ανοίγουν 4.800 θέσεις στο Δημόσιο με απολυτήριο λυκείου
Την πρόσληψη ατόμων, με απολυτήριο λυκείου, περιλαμβάνει ο προγραμματισμός μόνιμων προσλήψεων του δημοσίου για το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα...

Το ka-business.gr προτείνει

ΕΛ.ΤΑ: Το Υπερταμείο ορίζει τον Γρηγόρη Σκλήκα νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο
Το Διοικητικό Συμβούλιο του  Υπερταμείου ορίζει ως νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο στα ΕΛ.ΤΑ. τον κ. Γρηγόρη Σκλήκα. Ο Γρηγόρης Σκλήκας είναι στέλεχος με διεθνή εμπειρία,...
Ευρώπη: Διεθνή εκστρατεία κατά της μετανάστευσης ξεκινά η Σουηδία
Η Σουηδία θα ξεκινήσει μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης με στόχο να αποθαρρύνει τους μετανάστες να έρθουν στη χώρα, δήλωσαν η υπουργός Μετανάστευσης Μαρία Μάλμερ Στένεργκαρντ...
Women On Top: Αγορά εργασίας πιο ισότιμη & συμπεριληπτική
Στις 17 & 18 Φεβρουαρίου 2023, το Women On Top διοργανώνει ένα μοναδικό διήμερο για την ισότητα και τη συμπερίληψη στην εργασία: δύο πρωτοβουλίες...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΕΛ.ΤΑ: Το Υπερταμείο ορίζει τον Γρηγόρη Σκλήκα νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο
Το Διοικητικό Συμβούλιο του  Υπερταμείου ορίζει ως νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο στα ΕΛ.ΤΑ. τον κ. Γρηγόρη Σκλήκα. Ο Γρηγόρης Σκλήκας είναι στέλεχος με διεθνή εμπειρία,...
Τουρκία: Το casus belli και η σκληρή οικονομική πραγματικότητα
Του Δημήτρη Μάρδα //  Καθηγητή, Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ //π. Αν Υπουργού Οικονομικών και Υφ/γού Εξωτερικών   -Από την εποχή του πρόεδρου Τουργκούτ Οζάλ, το...
Μαρία Ολυμπία: Ετοιμάζεται για γάμο με τον αριστοκράτη Perry Pearson
Το μεγαλύτερο από τα παιδιά του Παύλου και της Μαρί Σαντάλ και ο γόνος πολιτικής και αριστοκρατικής οικογένειας της Βρετανίας είναι μαζί εδώ και...