Αρχική ΥΓΕΙΑ Ιατρική Αλκοόλ και κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου

Αλκοόλ και κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου

 

 

Τη μικρότερη πιθανότητα καρκίνου και πρόωρης θνησιμότητας εξαιτίας του καρκίνου έχουν όσοι καταναλώνουν κατά μέσο όρο λιγότερο από ένα ποτό τη μέρα στη διάρκεια της ζωής. Ο κίνδυνος για μερικά είδη καρκίνου αυξάνει με κάθε παραπάνω ποτήρι αλκοόλ την εβδομάδα.

Οι έως τώρα ιατρικές συστάσεις είναι ότι ένας άνδρας δεν πρέπει να πίνει πάνω από δύο ποτά τη μέρα και μια γυναίκα όχι πάνω από ένα. Προηγούμενες έρευνες έχουν συμπεράνει ότι σε χαμηλά επίπεδα η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου, ιδίως καρδιαγγειακής αιτιολογίας.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι τα ελαφριά επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ (χαμηλότερα όμως σε σχέση με τις έως τώρα συστάσεις) συνδέονται όντως με μειωμένο κίνδυνο για ορισμένους καρκίνους. Από εκεί και πέρα όμως, κάθε παραπάνω ποτηράκι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Άντριου Κούντσμαν του Πανεπιστημίου Κουίνς του Μπέλφαστ στη Β. Ιρλανδία, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «PLoS Medicine», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 100.000 ανθρώπους σε βάθος εννέα ετών περίπου, στη διάρκεια των οποίων συσχετίσθηκε η κατανάλωση αλκοόλ με την εμφάνιση καρκίνων. Στη διάρκεια της μελέτης υπήρξαν 12.763 νέα περιστατικά καρκίνου και 9.559 θάνατοι.

Διαπιστώθηκε όσοι άνθρωποι έπιναν λίγο αλκοόλ στη ζωή τους (ένα έως τρία ποτά την εβδομάδα), είχαν τον μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και πρόωρου θανάτου εξαιτίας της νόσου. Ο κίνδυνός τους ήταν μικρότερος σε σχέση με όσους δεν είχαν πιει ποτέ και με όσους έπιναν πολύ αραιά (λιγότερο από ένα ποτό την εβδομάδα).

Επίσης όσοι έπιναν λίγο (ένα έως τρία ποτά την εβδομάδα), είχαν μικρότερο κίνδυνο καρκίνου σε σχέση με όσους έπιναν πολύ (δύο έως τρία ποτά τη μέρα) και ακόμη μικρότερο κίνδυνο σε σχέση με όσους έπιναν πάρα πολύ (πάνω από τρία ποτά τη μέρα).

Οι ερευνητές επεσήμαναν πως είναι πάντως πρόωρο να βγει το συμπέρασμα ότι το λίγο αλκοόλ προστατεύει από τον καρκίνο, καθώς η σχέση αλκοόλ-καρκίνου είναι πολύπλοκη.

AΠΕ

 

 

Προηγούμενο άρθρο20 Ιουνίου 1978 Σαράντα χρόνια μετά…
Επόμενο άρθρο«ΜΑΜΜΑ ΜΙΑ»
ka-business: Ένα ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για την πολύ μεγάλη σας ανταπόκριση στην Μαραθώνια Εκπομπή για την Κοινωνική Εταιρική Ευθύνη
Περισσότεροι από αναγνώστες μας από όλο τον κόσμο, παρακολούθησαν μέσω live streaming την Μαραθώνια Εκπομπή, που διοργάνωσε το το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου...

Το ka-business.gr προτείνει

Στ. Καλαφάτης: Αυτός θα είναι ο ρόλος του ΥΜΑΘ στην ανάπτυξη της περιοχής για το 2022
Συνέντευξη του Υφ. Εσωτερικών (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ) Σταλύρου Καλαφάτη στο ka-business και την Ραλλιώ Λεπίδου   Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην έντυπη έκδοση του το περιοδικό ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ...
Menrarini: Η σημασία των μικροθρεπτικών συστατικών στη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος
Η υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος από τα μικροθρεπτικά συστατικά βασίζεται ιστορικά στην επάρκεια σε βιταμίνη C. Έκτοτε έχει αποδειχθεί ότι το σύνολο του ανοσοποιητικού συστήματος...
ΟΑΣΘ: Αναβαθμίζει τις υπηρεσίες του προς τους πολίτες
Άρθρο Του καθηγητή Γιώργου Σκόδρα,  Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΑΣΘ, στην έντυπη έκδοση του ka-business το περιοδικό «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ» Έχοντας πετύχει τον σημαντικότερο...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Στ. Καλαφάτης: Αυτός θα είναι ο ρόλος του ΥΜΑΘ στην ανάπτυξη της περιοχής για το 2022
Συνέντευξη του Υφ. Εσωτερικών (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ) Σταλύρου Καλαφάτη στο ka-business και την Ραλλιώ Λεπίδου   Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην έντυπη έκδοση του το περιοδικό ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ...
Menrarini: Η σημασία των μικροθρεπτικών συστατικών στη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος
Η υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος από τα μικροθρεπτικά συστατικά βασίζεται ιστορικά στην επάρκεια σε βιταμίνη C. Έκτοτε έχει αποδειχθεί ότι το σύνολο του ανοσοποιητικού συστήματος...
ΟΑΣΘ: Αναβαθμίζει τις υπηρεσίες του προς τους πολίτες
Άρθρο Του καθηγητή Γιώργου Σκόδρα,  Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΑΣΘ, στην έντυπη έκδοση του ka-business το περιοδικό «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ» Έχοντας πετύχει τον σημαντικότερο...