Αρχική ΥΓΕΙΑ Διατροφή Το junk food -υπό προϋποθέσεις- δεν είναι τόσο ανθυγιεινό

Το junk food -υπό προϋποθέσεις- δεν είναι τόσο ανθυγιεινό

 

Έρευνα που μελέτησε πάνω από 15 χιλιάδες ανθρώπους σε 39 χώρες του κόσμου, κατέληξε στο ότι ενώ η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών, μια «δυτική» δίαιτα με γλυκά, αναψυκτικά και τηγανητές τροφές δεν σχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας ζήτησαν από ανθρώπους με σταθερές αρτηριακές παθήσεις να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο, στο οποίο απαντούσαν πόσο συχνά κατανάλωναν τροφές όπως κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά, ολική άλεση, φρούτα, γλυκά, επιδόρπια, τηγανητά και αναψυκτικά. Οι ερευνητές έδιναν σε κάθε συμμετέχοντα ένα μεσογειακής διατροφής σκορ (MDS) και ένα δυτικής διατροφής (WDS), από το 0 έως το 24.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal, όταν επισκέφτηκαν ξανά τους συμμετέχοντες 3,5 χρόνια αργότερα, βρήκαν ότι το 10,1% είχε περάσει έμφραγμα ή εγκεφαλικό, αλλά ότι ο αριθμός των μεγάλων καρδιαγγειακών περιστατικών ήταν μικρότερος ανάμεσα σε ανθρώπους με MDS σκορ από 15 και κάτω. Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής της μελέτης, Καθηγητής Ralph Stewart, αναφέρει ότι δεν διαπιστώθηκε σύνδεση ανάμεσα σε υψηλό WDS σκορ και αυξημένη πιθανότητα καρδιακού επεισοδίου.

  Ο ίδιος αναφέρει ότι μόλις προσάρμοσαν άλλους παράγοντες που μπορεί να επηρέαζαν τα αποτελέσματα, βρήκαν ότι με μια μονάδα αύξησης στο μεσογειακό σκορ, σημειωνόταν 7% μείωση στον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών ή θανάτων από καρδιά. Αντιθέτως, η μεγαλύτερη κατανάλωση των τροφών που θεωρούνται λιγότερο υγιεινές, δεν συνδέθηκε με αύξηση των παραπάνω επεισοδίων, κάτι που δεν περίμεναν ούτε οι ίδιοι οι ερευνητές.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι μπορείτε να τρώτε junk food ανεξέλεγκτα, αλλά να επικεντρωθείτε στο να τρώτε περισσότερο υγιεινές, μεσογειακές τροφές, παρά να μειώσετε τις λεγόμενες «ανθυγιεινές».

Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η μέτρια προς χαμηλή κατανάλωση τροφών όπως τηγανητά, επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, επιδόρπια κ.λπ. μπορεί να κάνει κακό, όταν η διατροφή γενικότερα είναι σωστή.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η μελέτη δεν έλαβε υπόψη της την πρόσληψη θερμίδων, που αποτελεί σημαντικό παράγοντα σε προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία, ενώ δεν έγινε εκτίμηση των καλών και των κακών λιπαρών και της σημασίας τους στην υγεία.

http://www.clickatlife.gr/diatrofi/story/78554/to-junk-food-upo-proupotheseis-den-einai-toso-anthugieino

Το ka-business.gr προτείνει

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ από το ka-business.gr
Η ομάδα του και η Δημιουργός του, Δημοσιογράφος Ραλλιώ Λεπίδου σας εύχονται ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΟ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ με ΥΓΕΙΑ και ΜΟΝΟ ΘΕΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ!!!   ;feature=
ΤτΕ: Πάνω από 30 εκατ. οι τουρίστες το 2023 στη χώρα
Τα 20,6 δις. ευρώ άγγιξαν τα έσοδα από τον τουρισμό το 2023 σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος παρουσιάζοντας αύξηση κατά...
Εφορία: Στο στόχαστρο 120.000 ΑΦΜ – Η ΑΑΔΕ προχωρά στη δημιουργία ειδικής μονάδας
Η ειδική μονάδα μαζικών ψηφιακών διασταυρώσεων θα αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες της τεχνολογίας με ανάλυση μεγάλων δεδομένων και άντληση στοιχείων από ψηφιακά συστήματα τιμολόγησης,...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ από το ka-business.gr
Η ομάδα του και η Δημιουργός του, Δημοσιογράφος Ραλλιώ Λεπίδου σας εύχονται ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΟ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ με ΥΓΕΙΑ και ΜΟΝΟ ΘΕΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ!!!   ;feature=
ΤτΕ: Πάνω από 30 εκατ. οι τουρίστες το 2023 στη χώρα
Τα 20,6 δις. ευρώ άγγιξαν τα έσοδα από τον τουρισμό το 2023 σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος παρουσιάζοντας αύξηση κατά...
Εφορία: Στο στόχαστρο 120.000 ΑΦΜ – Η ΑΑΔΕ προχωρά στη δημιουργία ειδικής μονάδας
Η ειδική μονάδα μαζικών ψηφιακών διασταυρώσεων θα αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες της τεχνολογίας με ανάλυση μεγάλων δεδομένων και άντληση στοιχείων από ψηφιακά συστήματα τιμολόγησης,...