Αρχική ΥΓΕΙΑ Διατροφή Μειώνεται η κατανάλωση ζάχαρης στον πλανήτη;

Μειώνεται η κατανάλωση ζάχαρης στον πλανήτη;

 

Η μελέτη, με τίτλο «Worldwide trends in dietary sugars intake», την οποία υπογράφουν οι κ.κ. Anna Wittekind και Janette Walton, διενεργήθηκε σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες (Δανία, Ιρλανδία, Νορβηγία, Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία, Φινλανδία, Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία και Αυστρία), καθώς επίσης και σε Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και ΗΠΑ.

Η νέα έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η καθημερινή κατανάλωση ζάχαρης, τόσο ως απόλυτες τιμές (γραμμάρια/ ημέρα) όσο και ως ποσοστό της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης μειώνεται σε βάθος δεκαετιών ή παραμείνει σταθερή.

Με δεδομένες τις αντικρουόμενες απόψεις για την κατανάλωση ζάχαρης, η έρευνα ανέλαβε να επανεξετάσει όλα τα διαθέσιμα δεδομένα από εθνικές έρευνες διατροφής και να ερευνήσει τις αλλαγές και τις τάσεις στην καθημερινή πρόσληψη σακχάρων.

Τα δεδομένα που συγκεντρώνει η έρευνα περιλαμβάνουν μόνο τις συγκεκριμένες δεκατρείς χώρες, καθώς, όπως επισημαίνεται, είναι οι μόνες που παρέχουν συστηματικά και σε βάθος χρόνου στοιχεία για την κατανάλωση ζάχαρης από τους εθνικούς πληθυσμούς.

Κατηγορίες του πληθυσμού

Από τα ευρήματά της προκύπτει ότι στο σύνολο των χωρών η κατανάλωση ζάχαρης μειώθηκε ή παρέμεινε σταθερή σε όλα τα ηλικιακά στάδια, τόσο σε απόλυτο επίπεδο όσο και αναλογικά, ενώ αύξηση παρατηρήθηκε μόνο σε λίγες υποκατηγορίες του πληθυσμού συγκεκριμένων χωρών, όπως στα έφηβα αγόρια της Νορβηγίας (όχι όμως και στα κορίτσια) και στις ενήλικες γυναίκες της Σουηδίας. 

Οι μειώσεις, σε απόλυτους αριθμούς, κυμαίνονται από 1 γραμμάριο/ημέρα σε κορίτσια και έφηβες στη Γερμανία, σε μια περίοδο 22 ετών, και φθάνουν έως και τα 18 γραμμάρια/ημέρα στους ενήλικες Νορβηγούς, στη διάρκεια ενός διαστήματος 14 ετών.  

Η πτωτική αυτή τάση στην κατανάλωση ζάχαρης έρχεται να επιβεβαιώσει τις φωνές πολλών επιστημόνων ότι η αύξηση της παχυσαρκίας δεν είναι αποτέλεσμα της αύξησης στην κατανάλωση ζάχαρης, αλλά ότι το φαινόμενο είναι πολύ πιο σύνθετο και πρέπει να αναζητήσουμε τα αίτια στις συνολικές θερμίδες από όλα τα τρόφιμα, καθώς και στο καθισιό που χαρακτηρίζει τους περισσότερους πληθυσμούς πλέον. Όσον αφορά στον καθένα από εμάς, η ζάχαρη μπορεί να έχει “δυσάρεστη γεύση” για τον οργανισμό μας, μόνο όταν το… παρακάνουμε!

 

Το ka-business.gr προτείνει

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ από το ka-business.gr
Η ομάδα του και η Δημιουργός του, Δημοσιογράφος Ραλλιώ Λεπίδου σας εύχονται ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΟ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ με ΥΓΕΙΑ και ΜΟΝΟ ΘΕΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ!!!   ;feature=
ΤτΕ: Πάνω από 30 εκατ. οι τουρίστες το 2023 στη χώρα
Τα 20,6 δις. ευρώ άγγιξαν τα έσοδα από τον τουρισμό το 2023 σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος παρουσιάζοντας αύξηση κατά...
Εφορία: Στο στόχαστρο 120.000 ΑΦΜ – Η ΑΑΔΕ προχωρά στη δημιουργία ειδικής μονάδας
Η ειδική μονάδα μαζικών ψηφιακών διασταυρώσεων θα αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες της τεχνολογίας με ανάλυση μεγάλων δεδομένων και άντληση στοιχείων από ψηφιακά συστήματα τιμολόγησης,...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ από το ka-business.gr
Η ομάδα του και η Δημιουργός του, Δημοσιογράφος Ραλλιώ Λεπίδου σας εύχονται ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΟ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ με ΥΓΕΙΑ και ΜΟΝΟ ΘΕΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ!!!   ;feature=
ΤτΕ: Πάνω από 30 εκατ. οι τουρίστες το 2023 στη χώρα
Τα 20,6 δις. ευρώ άγγιξαν τα έσοδα από τον τουρισμό το 2023 σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος παρουσιάζοντας αύξηση κατά...
Εφορία: Στο στόχαστρο 120.000 ΑΦΜ – Η ΑΑΔΕ προχωρά στη δημιουργία ειδικής μονάδας
Η ειδική μονάδα μαζικών ψηφιακών διασταυρώσεων θα αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες της τεχνολογίας με ανάλυση μεγάλων δεδομένων και άντληση στοιχείων από ψηφιακά συστήματα τιμολόγησης,...