Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Οικονομία & Πολιτική Τσίπρας: Θέλει κυβέρνησης ειδικού σκοπού

Τσίπρας: Θέλει κυβέρνησης ειδικού σκοπού

Μετράμε αντίστροφα πριν τις κάλπες και ξαφνικά ο Αλέξης Τσίπρας επανέφερε στο προσκήνιο σενάρια κυβέρνησης «ειδικού σκοπού», με στόχο τη διερεύνηση της υπόθεσης των υποκλοπών. Αυτό έγινε με αφορμή τη διακαναλική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτή μίλησε για την ανάγκη να συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή της Βουλής -και όχι εξεταστική, που ζητά ο κ. Ανδρουλάκης-, η οποία θα εξετάσει το ενδεχόμενο παραπομπής πολιτικών προσώπων. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι θα συζητήσει κατ’ ιδίαν το θέμα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, στις επαφές που θα έχει μαζί του στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών.

 

Ερωτηθείς σχετικά, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε:

«Με ρωτάτε αν δεν βγαίνουν οι συσχετισμοί για να υπάρξει κυβέρνηση μακράς πνοής, διότι αν νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρχουν οι συσχετισμοί και θα πάμε να συγκροτήσουμε μια κυβέρνηση μακράς πνοής, τετραετίας, όχι μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού, που μέσα, βεβαίως, σε αυτήν τη μακράς πνοής διακυβέρνηση θα εντάξουμε και όλους τους ειδικούς σκοπούς. Μέσα στους γενικούς σκοπούς θα εντάξουμε και τους ειδικούς σκοπούς. Είναι νομίζω προτεραιότητά μας το ζήτημα της κάθαρσης στο θέμα των υποκλοπών. Και, βεβαίως, και της απόδοσης δικαιοσύνης στο έγκλημα των Τεμπών. Εμένα, αυτή τη στιγμή, αυτό που με απασχολεί είναι η νίκη στις εκλογές, γιατί πιστεύω ότι η νίκη ξεκλειδώνει την προοπτική προοδευτικής διακυβέρνησης, κυβέρνησης μακράς πνοής και σταθερότητας. Από ‘κει και πέρα ας δούμε τα αποτελέσματα, θα έχουμε τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε, να εκτιμήσουμε. Δεν αποκλείω εκ των προτέρων την πιθανότητα να προκύπτει μια τέτοια συζήτηση την επομένη των εκλογών, αλλά ο στόχος μου δεν είναι μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Είναι μια κυβέρνηση τετραετίας, σταθερότητας, μακράς πνοής, που θα συμπεριλάβει και όλους αυτούς τους ειδικούς σκοπούς που είναι καίριας σημασίας για τη Δημοκρατία μας και την κοινωνία».

Πρόσθεσε ότι το μεγαλύτερο θέμα που πρέπει να απασχολήσει τον πολιτικό κόσμο «αφορά τη συγκάλυψη και το πού βρίσκονται τα στοιχεία των παρακολουθήσεων» του μισού πολιτικού συστήματος και οικονομικού κόσμου και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως είπε. «Όποιος κρατά αυτά τα χιλιάδες gigabyte στα χέρια του έχει τη δυνατότητα να εκβιάζει το πολιτικό και οικονομικό σύστημα την επόμενη δεκαετία και να κάνει κακό και στα εθνικά μας θέματα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αν έρθει η ΝΔ πρώτο κόμμα, θα υπάρξει συγκάλυψη. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα με προοδευτική πλειοψηφία, μια από τις πρώτες κινήσεις είναι να προχωρήσουμε προς την κάθαρση του δημόσιου βίου» είπε, και σημείωσε:

«Γιατί ο κ. Ανδρουλάκης μιλά για Εξεταστική; Έγινε Εξεταστική. Θα πρέπει να πάμε σε Προανακριτική. Τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται οφείλουν να λογοδοτήσουν. Με βάση όσα το Σύνταγμα ορίζει, θα προχωρήσουμε στη Βουλή στη σύσταση Προανακριτικής στην κατεύθυνση της διαλεύκανσης. Όχι μόνο για να μάθουμε ποιος, αλλά και πού βρίσκονται αυτά τα τεκμήρια. Ελπίζω να το αποδεχθεί ο κ. Ανδρουλάκης».

Μητσοτάκης για Τσίπρα-Ανδρουλάκη: Πάνε για ακυβερνησία, θέλουν να μας στείλουν φυλακή για να σώσουν τις καρέκλες τους

Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας, μετά το ντιμπέιτ όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για σκάνδαλο υποκλοπών και διαβεβαίωσε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κατ’ ουδένα τρόπο εθνικό κίνδυνο, επιχείρησε να βάλει ξανά στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας το θέμα των υποκλοπών, δηλώνοντας ότι «μόνο με προοδευτική διακυβέρνηση θα λογοδοτήσουν οι υπαίτιοι».

Σχολιάζοντας το νέο σενάριο Τσίπρα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου, τόνισε:

«Λίγο πριν το τέλος, έπεσαν οι μάσκες. Δεν φανταζόμουν ότι η κυβέρνηση ηττημένων θα γινόταν κυβέρνηση απελπισμένων. Κάτι πρωτάκουστο για τα ελληνικά δεδομένα, δηλαδή μια κυβέρνηση η οποία δεν θα έχει άλλη δουλειά από το να διερευνήσει το σκάνδαλο των υποκλοπών. Αναρωτιέμαι αν αυτή η κυβέρνηση θα παρέμβαινε και στη δικαιοσύνη», συμπληρώνοντας ότι το θέμα των υποκλοπών είναι στη Δικαιοσύνη και όποιος θέλει μπορεί και στην επόμενη Βουλή να ζητήσει νέα σύγκληση της Εξεταστικής Επιτροπής.

Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ κλείνει κάθε σχετική συζήτηση -τουλάχιστον προεκλογικά. Κορυφαία στελέχη που μίλησαν στο iefimerida.gr απαντούν:

«Ευσεβείς πόθοι του Αλέξη Τσίπρα. Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται. Ο κ. Τσίπρας κάθε εβδομάδα ζητά και μια διαφορετική κυβέρνηση. Μια μιλά για κυβέρνηση με Βαρουφάκη, μια για κυβέρνηση ανοχής, τώρα ειδικού σκοπού. Είναι απόρροια της προσωπικής του αγωνίας, όπως έχει και ο κ. Μητσοτάκης.

»Το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει ούτε κυβέρνηση ειδικού σκοπού, ούτε κυβέρνηση ανοχής, μια κανονική κυβέρνηση ζητάμε. Έχουμε θέσει ως όρο την προγραμματική συμφωνία και την αλλαγή προσώπων.

»Όσο για τις υποκλοπές, ζητούμε πλήρη διερεύνηση, χωρίς χρήση απορρήτου και με 40 μάρτυρες, αντί για τρεις».

Απαντώντας, δε, στο αίτημα Τσίπρα για σύσταση προανακριτικής, σημειώνουν:

«Εμείς ζητάμε Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Αν εκεί υπάρξουν στοιχεία που να αιτιολογούν την προανακριτική, τότε θα οδηγηθούμε σε προανακριτική. Ας πάμε τα πράγματα με τη σειρά τους».

Τέλος, στη Χ. Τρικούπη τονίζουν ότι δεν μιλούν για κυβερνήσεις με μικρό ορίζοντα: «Εμείς ζητάμε κυβερνήσεις μακράς πνοής, που θα λειτουργήσουν υπέρ του πολίτη, με προγραμματική συμφωνία», λένε.

Σημειώνεται ότι το ΠΑΣΟΚ επιμένει στο «ούτε Τσίπρας ούτε Μητσοτάκης», ενώ ένας από τους όρους που θέτει για την προγραμματική συμφωνία είναι να συμφωνήσει ο όποιος κυβερνητικός εταίρος σε σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης έσπευσε να επισημοποιήσει το «όχι» του ΠΑΣΟΚ στην πρόταση Τσίπρα.

Μιλώντας στον Alpha και στον Αντώνη Σρόιτερ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ρωτήθηκε για τα σενάρια που έφερε στο προσκήνιο -με αφορμή το θέμα των υποκλοπών- ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για κυβέρνηση ειδικού σκοπού, με στόχο να διερευνηθούν οι υποκλοπές από Προανακριτική Επιτροπή.

«Ο κ. Τσίπρας έχει πει: Κυβέρνηση με ψήφο ανοχής, μετά πρότεινε με Βαρουφάκη, τώρα λέει κάτι καινούργιο. Η θέση μου είναι ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ την Κυριακή το βράδυ οδηγεί σε μια κυβέρνηση σταθερή», είπε αρχικά ο κ. Ανδρουλάκης.

«Για το επίμαχο θέμα, λέω να γίνει εκ νέου εξεταστική επιτροπή χωρίς καταχρηστική χρήση του απορρήτου, και με 40 μάρτυρες, αντί για τρεις που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ», συμπλήρωσε. Τόνισε δε πως επιμένει στην πρότασή του για Εξεταστική: «Το αποτέλεσμα της Εξεταστικής θα οδηγήσει σε Προανακριτική», τόνισε.

Μάλιστα, ο κ. Ανδρουλάκης εξαπέλυσε επίθεση κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας είναι όπλο για τον Μητσοτάκη. Όταν μιλά για κυβερνήσεις που δεν είναι σταθερές και βάζει μόνο ένα ζήτημα, τότε γίνεται χορηγός του κ. Μητσοτάκη», σημείωσε. Διευκρίνισε ότι δεν αποκλείει οποιαδήποτε συνεργασία, αλλά μιλά με προγραμματικούς όρους και συγκλίσεις και αξιόπιστα πρόσωπα.

Εξήγησε δε ότι ο κ. Τσίπρας είναι χορηγός του κ. Μητσοτάκη, φέρνοντας τρία παραδείγματα: Τις «Πρέσπες του Αιγαίου», τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στον φράχτη του Έβρου και τις «Δήμητρες» Βαρουφάκη, σημειώνοντας: «Δεν έμαθαν τίποτα από το 2015;».

 

ΠΗΓΗ: iefimerida – ANT1 – Alpha

Το ka-business.gr προτείνει

ΠΟΒΑΚΩ: Αναγκαία νέα παράταση για τη διασύνδεση POS – ταμειακών μέχρι να λυθούν τα προβλήματα
Γενναία παράταση στη διασύνδεση POS με τις ταμειακές μηχανές, μέχρις ότου λυθούν τεχνικά και άλλα προβλήματα που ταλανίζουν τους επιχειρηματίες, με ταυτόχρονη απαλλαγή των...
ΔΕΘ-HELEXPO: Άνοιγμα στη Λατινική Αμερική με αιχμή του δόρατος τις χώρες των Άνδεων
Δίαυλο επικοινωνίας με τη Λατινική Αμερική και ειδικότερα τις χώρες των Άνδεων άνοιξε η ΔΕΘ-HELEXPO κατά την επίσκεψη του προέδρου της, κ. Τάσου Τζήκα,...
13 χρόνια ka-business.gr και συνεχίζουμε!
13 χρόνια καινοτομίας, δημιουργικότητας επιχειρηματικών φρέσκων ιδεών που αναδείχθηκαν σε περίοδο οικονομικής κρίσης και όχι μόνο,   από την ομάδα του  και την ιδρύτρια του,  δημοσιογράφο...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Εκθέσεις: Νέους εμπορικούς δρόμους ανοίγει η LOGISTICS & TRANSPORTS THESSALONIKI EXPO
Με αυξημένη προσέλευση εμπορικών επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό συνεχίζεται μέχρι και αύριο το Διεθνές Εμπορικό Γεγονός Φρούτων και Λαχανικών FRESKON, που...
ΠΟΒΑΚΩ: Αναγκαία νέα παράταση για τη διασύνδεση POS – ταμειακών μέχρι να λυθούν τα προβλήματα
Γενναία παράταση στη διασύνδεση POS με τις ταμειακές μηχανές, μέχρις ότου λυθούν τεχνικά και άλλα προβλήματα που ταλανίζουν τους επιχειρηματίες, με ταυτόχρονη απαλλαγή των...
ΔΕΘ-HELEXPO: Άνοιγμα στη Λατινική Αμερική με αιχμή του δόρατος τις χώρες των Άνδεων
Δίαυλο επικοινωνίας με τη Λατινική Αμερική και ειδικότερα τις χώρες των Άνδεων άνοιξε η ΔΕΘ-HELEXPO κατά την επίσκεψη του προέδρου της, κ. Τάσου Τζήκα,...