Αρχική BUSINESS Τράπεζα Πειραιώς : 1ο Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων Ιανουάριος 2022

Τράπεζα Πειραιώς : 1ο Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων Ιανουάριος 2022

Υψηλές αποδόσεις συνεχίζει να καταγράφει για μία ακόμη χρονιά η διεθνής αγορά των αγροτικών προϊόντων (δείκτης αγροτικών προϊόντων +26,61% το 2021). Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, το αυξημένο κόστος στις τιμές των λιπασμάτων και πρώτων υλών, η εκτίναξη των διεθνών τιμών ενέργειας, οι σοβαρές ελλείψεις εργατικού δυναμικού και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, εξαιτίας της πανδημίας covid-19, δημιούργησαν την τέλεια αγροτική καταιγίδα, ενισχύοντας τις τιμές των τροφίμων στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών, δεν είναι κάτι παροδικό, καθώς εκτιμούν ότι οι υψηλές τιμές τροφίμων πιθανά να διατηρηθούν για τους επόμενους 12- 18 μήνες. Κι αυτό αποδίδεται στους νέους προβληματισμούς και τις ανησυχίες, που δημιουργεί ήδη η μετάλλαξη Όμικρον, συντηρώντας ταυτόχρονα, ένα αυξημένο επίπεδο πληθωρισμού στην παγκόσμια διεθνή οικονομία.

Οι αυξημένες τιμές των τροφίμων αποτυπώθηκαν και στο ταμπλό των αγορών γεωργικών εμπορευμάτων, με τις τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων, στο σιτάρι (+20,34%), στο καλαμπόκι (+22,57%), στο ρύζι (+17,98%), στα βοοειδή (+20,76%), στη ζάχαρη (+21,89%), στο βαμβάκι (+44,14%) και στον χυμό πορτοκαλιού (+18,70%), να καταγράφουν νέα ιστορικά υψηλά.

Η διεύρυνση του ελλείμματος στις επιμέρους αγορές μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, σχεδόν στο σύνολο των παραπάνω αγροτικών προϊόντων, λόγω της ξηρασίας και των μεταβαλλόμενων θερμοκρασιών, φαίνεται να έπληξε σημαντικά βασικούς παραγωγούς, ενισχύοντας, σημαντικά, τις τιμές τους για τους καταναλωτές. Επίσης, η προσπάθεια που κατέβαλαν πολλά κράτη –όπως η Ρωσία– με την επιβολή φόρων και δασμών, σε μια προσπάθεια περιορισμού των εξαγωγών, ενέτεινε τις πιέσεις διεθνώς, οδηγώντας τις τιμές σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, που προκάλεσε η πανδημία το 2021, πιθανά θα συνεχίσουν να υφίστανται και στο Α΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς. Ωστόσο, τα μηνύματα από το μέτωπο της πανδημίας φαίνεται να δίνουν έναν τόνο αισιοδοξίας, για πιθανό τέλος της μέσα στο 2022.

Παρόλα αυτά, οι προκλήσεις για τον αγροτοδιατροφικό τομέα το 2022 παραμένουν, με το ενεργειακό κόστος (περαιτέρω ενίσχυση διεθνών πετρελαϊκών τιμών) και το κόστος καλλιέργειας (περαιτέρω αύξηση στις τιμές λιπασμάτων) να καθιστά ασύμφορες τις καλλιέργειες, επηρεάζοντας αρνητικά την παραγωγή. Επιπλέον οι καιρικές συνθήκες (φαινόμενο la-Ninia) θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την παραγωγή, επιδεινώνοντας τη σχετική  διαθεσιμότητα των  αγροτικών προϊόντων πιθανά μέχρι τον Μάρτιο  του 2022, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Τέλος, η ανοδική πορεία του δολαρίου ως αποτέλεσμα των αυξήσεων επιτοκίου και του πιθανού quantitative tightening από τη Fed πιθανά να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις τιμές τους.

Παρά τη σημαντική ενίσχυση του δείκτη των εμπορευμάτων (+10,45%) σε μηνιαίο επίπεδο, ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων περιόρισε την άνοδό του κατά 0,56%. Ως πιθανή αιτία φαίνεται να είναι η σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της Κίνας, με τη δυναμική της ζήτησης να εξακολουθεί να παραμένει δυνατή. Ταυτόχρονα, η τεχνική εικόνα του δείκτη παραμένει ουδέτερη βραχυπρόθεσμα. Καθώς τα εμπορεύματα είναι ακριβά, μια περαιτέρω ενίσχυση του δολαρίου, ως αποτέλεσμα της αλλαγής ρητορικής της Fed, με πιθανές αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2022 πιθανά να θέσει σε πτωτική τροχιά τις τιμές τους, ενώ οι ανησυχίες γύρω από την πανδημία δείχνουν να υποχωρούν.

Το Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων, το οποίο υλοποιείται, για τον Αγροτικό Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς από τη Μονάδα Οικονομικής Ανάλυσης & Επενδυτικής Στρατηγικής, απευθύνεται σε εξαιρετικά ευρύ κοινό, που δραστηριοποιείται στον αγροδιατροφικό τομέα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Τ 1ο Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων 2022

 

Το ka-business.gr προτείνει

Party Νεολαίας – Ραλλιώ Λεπίδου – Γιώργος Αξάς – Cosmoradio 95,1 – Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης
Εσείς ΝΕΟΙ.... Ήρθε η ώρα να πάρετε τη σκυτάλη στα χέρια σας και να γίνετε οι πρωταγωνιστές στην Περιφέρεια που ζήτε. Να έχετε τον πρώτο...
Κωνσταντίνος Ζέρβας: Κατάμεστο το «Ιωάννης Βελλίδης» για την κεντρική προεκλογική του ομιλία
Καθαρή εντολή για μια νίκη της πόλης και των πολιτών της ζήτησε απόψε (28/09) ο επικεφαλής του συνδυασμού «ΝΑΙ στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ», Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος...
Παγκόσμια ημέρα καρδιάς: Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων
Ένας στους τρεις θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα συμβαίνουν πρόωρα σε άτομα ηλικίας κάτω των 70 ετών. Περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα παγκοσμίως παρά από...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Party Νεολαίας – Ραλλιώ Λεπίδου – Γιώργος Αξάς – Cosmoradio 95,1 – Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης
Εσείς ΝΕΟΙ.... Ήρθε η ώρα να πάρετε τη σκυτάλη στα χέρια σας και να γίνετε οι πρωταγωνιστές στην Περιφέρεια που ζήτε. Να έχετε τον πρώτο...
SCOPE: Communications υπογράφει σύμβαση επικοινωνίας με τον Frontex
Η SCOPE Communications, το in-house agency της Netcompany-Intrasoft, υπέγραψε νέα τετραετή σύμβαση με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής της ΕΕ (Frontex), για υπηρεσίες...
Κωνσταντίνος Ζέρβας: Κατάμεστο το «Ιωάννης Βελλίδης» για την κεντρική προεκλογική του ομιλία
Καθαρή εντολή για μια νίκη της πόλης και των πολιτών της ζήτησε απόψε (28/09) ο επικεφαλής του συνδυασμού «ΝΑΙ στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ», Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος...