Αρχική BUSINESS Τεχνολογία Ψηφιακή Διακυβέρνηση: Αναβάθμιση του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων

Ψηφιακή Διακυβέρνηση: Αναβάθμιση του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης προχώρησε σε εργασίες αναβάθμισης του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ) του ΟΠΣ ΕΣΗΔΗΣ, στο πλαίσιο του έργου για την «Αναδιάταξη του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) με χρήση των υποδομών του Ενιαίου Κυβερνητικού Νέφους (GCloud)».

Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν χωρίς διακοπή λειτουργίας του ΚΗΜΔΗΣ και αφορούσαν στην αναβάθμιση των υποδομών λογισμικού, την τεχνική και αισθητική αναμόρφωση της εφαρμογής και ιδίως του γραφικού περιβάλλοντος αυτής (graphical user interface – GUI) με χρήση σύγχρονων τεχνολογιών και μεθόδων.

Οι τελικές εργασίες αφορούσαν στην αναβάθμιση της βάσης δεδομένων του υποσυστήματος ΚΗΜΔΗΣ και υλοποιήθηκαν με διακοπή λειτουργίας του από την Παρασκευή 13.01.2023 18.00 έως και το Σάββατο 14.01.2023 14.00, ολοκληρώθηκαν δε δύο ημέρες νωρίτερα από την προγραμματισμένη ημερομηνία και ώρα επανέναρξης της παραγωγικής λειτουργίας τους συστήματος.

Αποτέλεσμα αυτών των παρεμβάσεων είναι, μεταξύ άλλων:

  • η διασφάλιση υψηλότερης διαθεσιμότητας και απόδοσης της βάσης δεδομένων του συστήματος, με αντίστοιχη βελτίωση της απόκρισης και διαθεσιμότητας της εφαρμογής για τους τελικούς χρήστες.
  • η συμβατότητα της εφαρμογής με διευρυμένο αριθμό σύγχρονων web browsers, όπως Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera, MS Edge, η οποία δεν υπήρχε προηγουμένως. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται καθοριστικά η χρήση της εφαρμογής από όλους τους χρήστες.
  • η νέα, βελτιωμένη διεπαφή χρήστη (user interface – UI) βασισμένη σε τεχνολογία JavaServer Faces, που εξαλείφει τεχνικά προβλήματα του παρελθόντος λόγω παλαιότητας των υποδομών και βελτιώνει σημαντικά τη φιλικότητα της εφαρμογής.
  • η διάθεση της εφαρμογής και στην Αγγλική γλώσσα για τη διευκόλυνση της συμμετοχής Οικονομικών Φορέων του εξωτερικού σε διαγωνιστικές διαδικασίες δημοσίων συμβάσεων στην Ελλάδα, ενισχύοντας έτσι τη διαφάνεια και την εντατικοποίηση του ανταγωνισμού, και κατ’ επέκταση την επίτευξη καλύτερων τιμών για τις αγορές που υλοποιεί ο δημόσιος τομέας.
  • η δημιουργία των προϋποθέσεων για την περαιτέρω αναβάθμιση και επέκταση του συστήματος στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για τις Δημόσιες Συμβάσεις, τη χρήση προτύπων για ανοικτά δεδομένα και τη διαλειτουργικότητα μέσω διεπαφών προγραμματισμού εφαρμογών (API).
  • η βελτίωση της ασφάλειας του συστήματος μέσω της δυνατότητας υποστήριξης των ασφαλέστερων πρωτοκόλλων κρυπτογράφησης και ασφάλειας των επικοινωνιών.

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΗΜΔΗΣ αποτελεί το κατεξοχήν σύστημα δημοσιότητας, πληροφόρησης και διαφάνειας για τον τομέα των Δημοσίων Συμβάσεων, μέσω της καταχώρισης σε αυτό εγγράφων και μεταδεδομένων (metadata) των αποφάσεων ή/και των πράξεων, των σχετικών με τις διαγωνιστικές διαδικασίες προμηθειών, υπηρεσιών και έργων του συνόλου των Αναθετουσών Αρχών και Αναθετόντων Φορέων της χώρας.

Αποτελεί δε, κεντρικό σημείο αναφοράς των Οικονομικών Φορέων (επιχειρήσεων) όσον αφορά τη διαφανή πρόσβαση σε στοιχεία και λεπτομέρειες σχετικά με τους δημόσιους διαγωνισμούς, με εύκολη και αξιόπιστη αναζήτηση ενδεχόμενων επιχειρηματικών ευκαιριών αλλά και για έγκυρο και έγκαιρο προγραμματισμό της αγοράς.

Από την έναρξη λειτουργίας του το 2013, έχουν αναρτηθεί στο ΚΗΜΔΗΣ, μεταξύ άλλων, περισσότερες από 1.144.000 Συμβάσεις, οι οποίες ανατέθηκαν σε 131.355 Αναδόχους, συνολικής αξίας 42,76 δις Ευρώ και αφορούν στην αγορά 7.660 διαφορετικών ειδών από 3.095 Αναθέτουσες Αρχές/Αναθέτοντες Φορείς.

Ειδικότερα για το 2022 έως 19/9, έχουν αναρτηθεί στο ΚΗΜΔΗΣ, 81.244 Συμβάσεις, οι οποίες ανατέθηκαν σε 26.457 Αναδόχους, συνολικής αξίας 5.610.344.818 Ευρώ και αφορούν στην αγορά 4.518 διαφορετικών ειδών από 2.227 Αναθέτουσες Αρχές/Αναθέτοντες Φορείς.

Το ka-business.gr προτείνει

Ευρωεκλογές: Η πρώτη εκτίμηση για την τελική σειρά εκλογής των υποψηφίων ευρωβουλευτών της ΝΔ
Τις πρώτες εκτιμήσεις για την τελική σειρά εκλογής των υποψηφίων ευρωβουλευτών έχουν αρχίσει και διαμορφώνουν οι δημοσκόποι. Σύμφωνα με πληροφορίες του fimotro, η σειρά εκλογής...
Καινοτομία: Ιδρύεται Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας
H ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας αποτελεί μεγάλη τομή και "game changer" στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις επισήμανε -μεταξύ άλλων- ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας...
Χαμάς: Εξαπέλυσε μαζική πυραυλική επίθεση προς το Τελ Αβίβ
Σύμφωνα με αναφορές των ξένων ΜΜΕ, την είδηση  επιβεβαίωσε και ο ισραηλινός στρατός. Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες αλ Κασάμ, ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Ευρωεκλογές: Η πρώτη εκτίμηση για την τελική σειρά εκλογής των υποψηφίων ευρωβουλευτών της ΝΔ
Τις πρώτες εκτιμήσεις για την τελική σειρά εκλογής των υποψηφίων ευρωβουλευτών έχουν αρχίσει και διαμορφώνουν οι δημοσκόποι. Σύμφωνα με πληροφορίες του fimotro, η σειρά εκλογής...
Φεστιβάλ Καννών: Τιμητικός Χρυσός Φοίνικας απονεμήθηκε στον Τζορτζ Λούκας – Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας στον Πλέμονς για την ταινία του Λάνθιμου 
Μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές της φετινής τελετής λήξης του 77ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών ήταν όταν δύο θρύλοι του σινεμά και...
Απόστολος Αβδελάς: Υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τους “ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ” – Γιατί να τον ψηφίσουμε
Ο δημοσιογράφος, Απόστολος Αβδελάς, πρώην βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, ο οποίος μεταπήδησε στους «Δημοκράτες»  μιλά στο για την απόφασή του να εμπιστευτεί το πρόσωπο...