Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Ποιοι θα πληρώσουν φέτος αυξημένο ΕΝΦΙΑ

Ποιοι θα πληρώσουν φέτος αυξημένο ΕΝΦΙΑ

Αναδρομικό ΕΝΦΙΑ μέχρι και πέντε ετών θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που διόρθωσαν ή θα διορθώσουν έως την 31η Αυγούστου, τα «λειψά» τετραγωνικά των ακινήτων τους.

Με την υποβολή των διορθώσεων στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ, θα πρέπει να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους και στην πλατφόρμα του Περιουσιολογίου της εφορίας. Στη συνέχεια το taxisnet θα υπολογίσει τον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί επί των πραγματικών εμβαδών των ακινήτων και εφόσον είναι μεγαλύτερα, θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον ΕΝΦΙΑ και μάλιστα αναδρομικά.

Η αναδρομικότητα, υπολογίζεται από το 2015 και, φυσικά, για τα έτη για τα οποία, ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζονταν σε λιγότερα τ.μ. Δηλαδή αν το ακίνητο είναι στην κατοχή του τωρινού ιδιοκτήτη από το 2018, θα πληρώσει αναδρομικό ΕΝΦΙΑ για τρία έτη.

Σημειώνεται πως, ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί αυξημένος τόσο για φέτος (2020), όσο και για όσα χρόνια στο παρελθόν, το εμβαδόν των ακινήτων ήταν μικρότερο εκείνου που δηλώθηκε στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ.

Μάλιστα η ΑΑΔΕ, προειδοποιεί με διασταυρώσεις των δύο αρχείων, που σημαίνει ότι όσοι δηλώσουν τα πραγματικά (αυξημένα) τ.μ. στους Δήμους αλλά παραλείψουν να τα δηλώσουν στο Taxisnet, θα εντοπιστούν και θα τους σταλούν ειδικά εκκαθαριστικά για τον επιπλέον  ΕΝΦΙΑ.

Ισχύει και το αντίστροφο. Όσοι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν τακτοποιήσει κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους ή έχουν νομιμοποιήσει μια αυθαίρετη κατασκευή και δήλωσαν τα νέα εμβαδά στο Ε9 αλλά δεν τα έχουν δηλώσεις στον οικείο Δήμο, θα εντοπιστούν από τη διασταύρωση των αρχείων. Τότε θα τους καταλογιστούν όχι μόνο τα νέα, αυξημένα δημοτικά τέλη, αλλά και αναδρομικά για τα προηγούμενα έτη.

Επίσης στις περιπτώσεις που τα πραγματικά εμβαδά των ακινήτων, δεν έχουν δηλωθεί ούτε στον Δήμο στο taxisnet, τότε η διόρθωση αρχίζει από το Ε9 και μετά την ολοκλήρωσή της εκδίδεται άμεσα το εκκαθαριστικό του αναδρομικού ΕΝΦΙΑ και κατόπιν διορθώνονται τα στοιχεία στον Δήμο.

Διευκρινίζεται πάντως, ότι δεν θα υπολογιστούν αναδρομικά τα αυξημένα δημοτικά τέλη, που αναλογούν στα προηγούμενα έτη, εφόσον οι διορθώσεις γίνουν εντός της προθεσμίας, δηλαδή μέχρι 31 Αυγούστου. Όσοι ιδιοκτήτες εντοπιστούν να μην έχουν διορθώσει τα εμβαδά των ακινήτων τους, μετά την 1η Σεπτεμβρίου θα αντιμετωπίσουν πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις.

Πάντως, για τις εμπρόθεσμες διορθώσεις των στοιχείων των ακινήτων δεν επιβάλλεται το αυτοτελές πρόστιμο των 100 ευρώ, μέχρι να ολοκληρωθούν οι αναρτήσεις των χαρτών του Κτηματολογίου.

Οι διορθώσεις των στοιχείων των ακινήτων στην εφορία, με βάση τις διορθώσεις που θα γίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ, θα πρέπει να γίνουν στην ειδική εφαρμογή του Περιουσιολογίου.

 

ΠΗΓΗ: Σοφοκλέουςin

Το ka-business.gr προτείνει

Σέιχ Σου: Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός για την πυροπροστασία του
Ο υψηλός βαθμός ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού και των συναρμόδιων φορέων να παρέμβουν άμεσα, σε οποιοδήποτε έκτακτο περιστατικό πυρκαγιάς στο Σέιχ Σου, επιβεβαιώθηκε στη...
Στράτος Σιμόπουλος: Δημιουργία Θαλάσσιας Συγκοινωνίας στον Θερμαϊκό και Αξιοποίηση της Στοάς Αγίου Μηνά Θεσσαλονίκης
Με αφορμή τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής  του βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης, ΝΔ Στράτου Σιμόπουλου, στη Βουλή, με τίτλο “Δημιουργία Θαλάσσια Συγκοινωνίας στον Θερμαϊκό και...
ProCredit Bank: Μάθημα για Αρχάριους – Πώς θα μάθουμε να αποταμιεύουμε;
Ο κόσμος λατρεύει τα βιβλία και τα άρθρα με ηχηρούς τίτλους - «Δεν θα σας το διδάξουν αυτό στο  σχολείο», «Λίγοι άνθρωποι το γνωρίζουν...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Θέατρο: Μπαμπάδες με ρούμι
«Μπαμπάδες με ρούμι» η ή κωμωδία  των Θανάση Παπαθανασίου - Μιχάλη Ρέππα παρουσιάζεται το Σάββατο 27 Ιουλίου στο αμφιθέατρο Νέων Μουδανιών στη Χαλκιδική. Πρωταγωνιστούν :...
Θέατρο: «Ικέτιδες» του Αισχύλου
Εξήντα χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση του έργου στην Επίδαυρο, το Θέατρο του Νέου Κόσμου σε συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης-Καρόλου Κουν ανεβάζει τις...
Σέιχ Σου: Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός για την πυροπροστασία του
Ο υψηλός βαθμός ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού και των συναρμόδιων φορέων να παρέμβουν άμεσα, σε οποιοδήποτε έκτακτο περιστατικό πυρκαγιάς στο Σέιχ Σου, επιβεβαιώθηκε στη...