Αρχική BUSINESS Παγκόσμια Ένωση Ορκωτών Λογιστών-ACCA: Μειωμένη εμπιστοσύνη για την παγκόσμια οικονομία από τους...

Παγκόσμια Ένωση Ορκωτών Λογιστών-ACCA: Μειωμένη εμπιστοσύνη για την παγκόσμια οικονομία από τους επαγγελματίες λογιστικής και χρηματοοικονομικών το 4ο τρίμηνο του 2021

Τα τελευταία αποτελέσματα της συνεχούς παγκόσμιας έρευνας για τις προβλέψεις των λογιστών και των επαγγελματιών του χρηματοοικονομικού τομέα, αναφορικά με την παγκόσμια οικονομία,  αποκαλύπτουν πως η εμπιστοσύνη τους στην οικονομία μειώθηκε κατά 12 μονάδες το 4ο τρίμηνο του 2021, λόγω της ταχείας εξάπλωσης του στελέχους Όμικρον της Covid-19.

 

Η Παγκόσμια Οικονομική Έρευνα (GECS) του Association of Chartered Accountants (ACCA) και του Institute of Management Accountants (IMA®) πραγματοποιήθηκε στα τέλη Νοεμβρίου και στις αρχές Δεκεμβρίου του 2021, όταν το στέλεχος Όμικρον βρισκόταν στην αρχή της εξάπλωσής του. Τα ευρήματα της έρευνας επισημαίνουν ότι οι παραγγελίες σε παγκόσμια κλίμακα, διαφοροποιήθηκαν ελάχιστα το 4ο τρίμηνο, σημειώνοντας αύξηση μίας μόλις μονάδας, σηματοδοτώντας τον σταθερό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας στις αρχές του 2022.

 

Άλλοι βασικοί δείκτες, δεν παρουσιάζουν μεγάλες μεταβολές, με τον δείκτη κεφαλαιουχικών δαπανών να αυξάνεται κατά μία μονάδα και τον δείκτη απασχόλησης να μειώνεται κατά έξι μονάδες σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του 3ου τριμήνου.

 

Οι δείκτες αβεβαιότητας της έρευνας GECS, οι οποίοι καταγράφουν την ανησυχία για πτώχευση προμηθευτών και πελατών, διαφοροποιήθηκαν επίσης ελάχιστα το 4ο τρίμηνο. Ωστόσο παραμένουν υψηλότερα από τα προ-πανδημίας επίπεδα.

 

Ο Abdul Goffar, Επικεφαλής Δυτικής Ευρώπης του ACCA, δήλωσε: «Οι λογιστές είναι συχνά οι πρώτοι που αντιλαμβάνονται τον αντίκτυπο της οικονομικής δραστηριότητας, αφενός λόγω της φύσης της εργασίας τους μέσω της καθημερινής διαχείρισης οικονομικών στοιχείων και αφετέρου λόγω της πληροφόρησης που λαμβάνουν από τους πελάτες τους, ειδικά στον τομέα των μικρών επιχειρήσεων. Τα αποτελέσματα της GECS, φανερώνουν την ανησυχία τους αναφορικά με την εκ νέου αυξητική πορεία των τιμών, αφού ο διπλασιασμός του συγκεκριμένου δείκτη κατά τη διάρκεια του 2021, υποδεικνύει τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις σε πολλές αγορές ανά τον κόσμο».

 

Η Loreal JilesVice President Thought Leadership & Research του IMA, πρόσθεσε: «Ρωτήσαμε τα μέλη μας για τους μεγαλύτερους κινδύνους που διαβλέπουν μέσα στο 2022 και ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο κύριος κίνδυνος που αντιλαμβάνονται, αφορούσε την Covid-19 και τα νέα επιδημιολογικά κύματα, με πάνω από 70% των ερωτηθέντων να την αναγνωρίζει ως βασικό κίνδυνο. Επιπλέον, το ζήτημα των ελλείψεων ανεφοδιασμού, που είχε συμβάλει στην επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης ήδη από τα τέλη του 2021, ήρθε δεύτερο ως απάντηση. Παράλληλα η σύσφιξη των νομισματικών και δημοσιονομικών πολιτικών, κρίθηκε λιγότερο ανησυχητική, μαζί με τις πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

Εξετάζοντας επίσης συγκεκριμένες επικράτειες, η μεγαλύτερη μείωση εμπιστοσύνης παρατηρήθηκε στη Δυτική Ευρώπη (28 μονάδες), η οποία ήταν η πρώτη περιοχή που γνώρισε την ταχεία εξάπλωση του στελέχους Όμικρον. Η εμπιστοσύνη αυξήθηκε ελαφρά σε δύο περιοχές – στην Ασία και στον Ειρηνικό κατά 5 μονάδες και στη Βόρεια Αμερική κατά 10 μονάδες. Μόνο η Μέση Ανατολή κατέγραψε πτώση του δείκτη νέων παραγγελιών κατά 6 μονάδες, ενώ η μεγαλύτερη άνοδος στο συγκεκριμένο δείκτη παρατηρήθηκε στη Νότια Ασία με 8 μονάδες.

 

Εξηγώντας τις προοπτικές για το 2022, η Loreal Jiles δήλωσε: «Το Association of Chartered Accountants (ACCA) και το Institute of Management Accountants (IMA®) υποστηρίζουν ότι το 2022 θα πραγματοποιηθεί περαιτέρω πρόοδος προς ένα πιο φυσιολογικό οικονομικό περιβάλλον με ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά περίπου 4%. Τα χαρακτηριστικά αυτής της επιστροφής στην κανονικότητα περιλαμβάνουν τη μείωση των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών που αντισταθμίζει την απόσυρση της δημοσιονομικής στήριξης για τις επιπτώσεις του κορονοϊού, τη μείωση των ελλείψεων εφοδιασμού και την αύξηση των επιπέδων απασχόλησης. Παρότι η Όμικρον ενδεχομένως επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη μέσω της επίδρασης στις καταναλωτικές δαπάνες και την απουσία των εργαζομένων λόγω νόσησης από τον κορονοϊό, ο αντίκτυπος στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να είναι μέτριος και σχετικά βραχύβιος».

 

Ο μεγαλύτερος οικονομικός κίνδυνος για φέτος, είναι ο ήδη αυξημένος πληθωρισμός, ο οποίος αναμένεται να παραμείνει υψηλός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εν μέρει λόγω των παρατεταμένων ελλείψεων ανεφοδιασμού. Ανοδικές τάσεις στον πληθωρισμό θα προκαλούσαν μεγαλύτερο βαθμό νομισματικής σύσφιξης από αυτόν που προεξοφλείται σήμερα στις  χρηματοπιστωτικές αγορές. Το αποτέλεσμα θα ήταν η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, αποτρέποντας την επιστροφή στους προ-πανδημίας ρυθμούς.

 

Σχετικά με τις αναπτυσσόμενες αγορές, η εικόνα του 2022 παρουσιάζεται ως μεικτή, αναφέρει ο Michael Taylor, Chief Economist της ομάδας του Professional Insights του ACCA : «Ορισμένες αναπτυσσόμενες αγορές έχουν σημειώσει πρόοδο, ενώ άλλες, όπως η Νότια Αφρική και η Ινδονησία, έχουν υποστεί εκ νέου οικονομική συρρίκνωση. Συνολικά, η επιστροφή  τους στους ρυθμούς ανάπτυξης προ-πανδημίας εξακολουθεί να παρεμποδίζεται από την έλλειψη δημοσιονομικής ικανότητας και την αργή πρόοδο των εμβολιαστικών προγραμμάτων.».

 

Η έκδοση του 4ουτριμήνου της Παγκόσμιας Οικονομικής Έρευνας (GECS) περιλαμβάνει επίσης  ένα ειδικό άρθρο που εξετάζει τις ευκαιρίες για οικονομική ανάπτυξη και μεγέθυνση για τις Αναπτυσσόμενες Αγορές (EΜs) – τη ψηφιακή επανάσταση και τις επενδύσεις για την κάλυψη των καθαρών μηδενικών (Net Zero) εκπομπών άνθρακα. Αυτοί είναι δύο τομείς στους οποίους οι EMs θα μπορούσαν να ενισχύσουν την παραγωγικότητά τους και να προσεγγίσουν το επίπεδο του κατά κεφαλήν εισοδήματος των προηγμένων οικονομιών.

 

Ο Abdul Goffar καταλήγει: «Η υιοθέτηση της ψηφιακής τεχνολογίας από τις EΜs μπορεί να μειώσει τα κόστη και να τονώσει την εγχώρια ζήτηση και παραγωγικότητα, που ουσιαστικά αποτελεί τον μοχλό της μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για βασικές επενδύσεις υποδομών και κυρίως γρήγορη και αξιόπιστη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Ο ξεκάθαρος στόχος για την επίτευξη καθαρών μηδενικών (Net Zero) εκπομπών έως το 2050, προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες που θα αποφέρουν ευρύτερα οικονομικά οφέλη συμβάλλοντας στην τόνωση της δυνητικής ανάπτυξης. Αυτή η επένδυση πρέπει να επικεντρωθεί στον τομέα της ενέργειας, την πηγή ενός μεγάλου ποσοστού των εκπομπών CO2 των EΜs. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι, καθώς οι οικονομίες των EΜs αναπτύσσονται, η ενεργειακή τους κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά».

Μπορείτε να βρείτε την έκδοση του 4ου τριμήνου 2021 της Παγκόσμιας Οικονομικής Έρευνας (GECS): https://www.accaglobal.com/gb/en/professional-insights/global-economics/gecs_q4_2021.html

 

 

Σχετικά με τον ACCA

 

Ο Association of Chartered Certified Accountants (ACCA) (Ένωση Ορκωτών Λογιστών) είναι ο παγκόσμιος φορέας για επαγγελματίες λογιστές.

 

Είμαστε μια ταχεία αναπτυσσόμενη παγκόσμια κοινότητα που αριθμεί 233.000 μέλη και 536.000 μελλοντικά μέλη με έδρα σε 178 χώρες και περιοχές. Τα μέλη μας εργάζονται σε ένα ευρύ φάσμα κλάδων και βιομηχανιών. Υποστηρίζουμε τις υψηλότερες επαγγελματικές και ηθικές αξίες.

 

Προσφέρουμε σε όλους παντού την ευκαιρία να βιώσουν μια ανταποδοτική καριέρα στον τομέα της λογιστικής, των οικονομικών και της διοίκησης επιχειρήσεων. Τα προσόντα και οι ευκαιρίες μάθησης που προσφέρουμε, αναπτύσσουν στρατηγικούς ηγέτες επιχειρήσεων -επαγγελματίες που σκέφτονται μπροστά- ώστε να διαθέτουν τη χρηματοοικονομική, επιχειρηματική και ψηφιακή τεχνογνωσία που είναι απαραίτητη για τη δημιουργία βιώσιμων οργανισμών και ακμαζουσών κοινωνιών.

 

Το να είμαστε μια δύναμη για το δημόσιο καλό είναι ενσωματωμένο στο σκοπό μας από το 1904. Πιστεύουμε ότι η λογιστική αποτελεί ένα επάγγελμα, ακρογωνιαίο λίθο  της κοινωνίας και είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και την ευημερία των οικονομιών, των οργανισμών και των ατόμων. Αυτό επιτυγχάνεται με τη δημιουργία ισχυρής και αξιόπιστης οικονομικής και επιχειρηματικής διοίκησης, την καταπολέμηση της διαφθοράς, τη διασφάλιση της ηθικής διαχείρισης των οργανισμών, την προώθηση της βιωσιμότητας και την παροχή ικανοποιητικών ευκαιριών σταδιοδρομίας.

Το ka-business.gr προτείνει

Σέιχ Σου: Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός για την πυροπροστασία του
Ο υψηλός βαθμός ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού και των συναρμόδιων φορέων να παρέμβουν άμεσα, σε οποιοδήποτε έκτακτο περιστατικό πυρκαγιάς στο Σέιχ Σου, επιβεβαιώθηκε στη...
Στράτος Σιμόπουλος: Δημιουργία Θαλάσσιας Συγκοινωνίας στον Θερμαϊκό και Αξιοποίηση της Στοάς Αγίου Μηνά Θεσσαλονίκης
Με αφορμή τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής  του βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης, ΝΔ Στράτου Σιμόπουλου, στη Βουλή, με τίτλο “Δημιουργία Θαλάσσια Συγκοινωνίας στον Θερμαϊκό και...
ProCredit Bank: Μάθημα για Αρχάριους – Πώς θα μάθουμε να αποταμιεύουμε;
Ο κόσμος λατρεύει τα βιβλία και τα άρθρα με ηχηρούς τίτλους - «Δεν θα σας το διδάξουν αυτό στο  σχολείο», «Λίγοι άνθρωποι το γνωρίζουν...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Σέιχ Σου: Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός για την πυροπροστασία του
Ο υψηλός βαθμός ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού και των συναρμόδιων φορέων να παρέμβουν άμεσα, σε οποιοδήποτε έκτακτο περιστατικό πυρκαγιάς στο Σέιχ Σου, επιβεβαιώθηκε στη...
Στράτος Σιμόπουλος: Δημιουργία Θαλάσσιας Συγκοινωνίας στον Θερμαϊκό και Αξιοποίηση της Στοάς Αγίου Μηνά Θεσσαλονίκης
Με αφορμή τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής  του βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης, ΝΔ Στράτου Σιμόπουλου, στη Βουλή, με τίτλο “Δημιουργία Θαλάσσια Συγκοινωνίας στον Θερμαϊκό και...
ProCredit Bank: Μάθημα για Αρχάριους – Πώς θα μάθουμε να αποταμιεύουμε;
Ο κόσμος λατρεύει τα βιβλία και τα άρθρα με ηχηρούς τίτλους - «Δεν θα σας το διδάξουν αυτό στο  σχολείο», «Λίγοι άνθρωποι το γνωρίζουν...