Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Οικονομία & Πολιτική Θυελλώδης συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ

Θυελλώδης συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ

Ο Μ.Χρυσοχοΐδης αποχώρησε εκνευρισμένος όταν το προεδρείο επιχείρησε να διακόψει την ομιλία του, ο Ν.Ανδρουλάκης ζήτησε πολιτικές σύμφωνες με το DNA της παράταξης, ο Θ.Μωραΐτης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει με αφανισμό, ο Ν.Σαλαγιάννης περιέγραψε με δραματικούς τόνους τα οικονομικά του κόμματος, ενώ η Κεντροαριστερά είχε την τιμητική της.

Το ΠΑΣΟΚ είναι απολύτως αναγκαίο και η κυβέρνηση έχει αποδοχή ακόμη κι αν αυτό δεν φαίνεται, υπογράμμισε στο κλείσιμο των εργασιών ο Ευ.Βενιζέλος.

Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ν.Ανδρουλάκης, αναφερόμενος στην κυβέρνηση, τόνισε ότι το κόμμα χρειάζεται πολιτικές που θα εστιάζουν στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών. «Πολιτικές που θα εκπορεύονται από τις ιδέες μας και δεν θα αλλοιώνουν το DNA της παράταξής μας. Δεν είναι δυνατόν να μειώνεται η φορολογία στα μεγάλα εισοδήματα από 45% στο 33% και να αυξάνεται για τους νέους μηχανικούς, νέους δικηγόρους, νέους επιχειρηματίες. Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνουμε στην κοινωνία; Σε ποιο ευρωπαϊκό κράτος η σοσιαλδημοκρατία έχει τέτοια ατζέντα;»

Παράλληλα, ο κ. Ανδρουλάκης επέκρινε τον Αδωνι Γεωργιάδη γιατί «κουνάει το δάχτυλο στην κοινωνία για τον ΕΟΠΥΥ, για μια μεταρρύθμιση που όλοι συμφωνούμε, και παραδίδει μαθήματα αξιοκρατίας τη στιγμή που πριν από λίγο καιρό διόριζε κομματικές διοικήσεις στα Νοσοκομεία της χώρας».

Σε ό,τι αφορά την Κεντροαριστερά σημείωσε ότι «το εγχείρημα αυτό δεν μπορεί να εκκολάπτεται ούτε στον κομματικό σωλήνα αλλά ούτε και στον δοκιμαστικό σωλήνα διαβουλεύσεων κορυφής. Το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς πρέπει να πυροδοτείται από την ίδια την κοινωνία των προοδευτικών πολιτών».

Ο Φ.Σαχινίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να είναι ζωντανό με βαθιές ρίζες στην κοινωνία» και πρόσθεσε ότι ιστορική ευθύνη μας είναι να το αναδείξουμε σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό ριζοσπαστικό κόμμα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, ένα κανονικό κόμμα σε ένα κανονικό κράτος. Συμφώνησε ότι η απόφαση για την τρικομματική κυβέρνηση ήταν σωστή και επιβεβλημένη για εθνικούς λόγους αλλά και για το ΠΑΣΟΚ.

«Συνεχίζουμε να παλεύουμε για την χώρα και τους πολίτες της. Δεν ντρεπόμαστε που είμαστε ΠΑΣΟΚ. Δεν κρυβόμαστε. Είμαστε εδώ απέναντι στον ανεύθυνο δεξιό και αριστερό λαϊκισμό», είπε.

Παράλληλα, ο κ. Σαχινιδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση ως προς τη στρατηγική του στις ευρωεκλογές, επειδή επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι να το εξαφανίσει από τη Βουλή και η ΝΔ θεωρεί τους ψηφοφόρους του ως δυνητική δεξαμενή μετριοπαθών ψηφοφόρων.

Ζήτησε, δε, η αναμέτρηση στο χώρο της αυτοδιοίκησης, να δοθεί με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, «να μην συρθούμε σε στρατηγική συνεργασιών από τον πρώτο γύρο με την ΝΔ».

Σε ό,τι αφορά την ανασύνταξη της Δημοκρατικής Παράταξης, όπως είπε, σημείωσε ότι αυτό προϋποθέτει τη συνεργασία χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς αλλά με το ΠΑΣΟΚ ως δύναμη ηγεμονική και όχι ως στρατηγικό παρακολούθημα της ΝΔ η του ΣΥΡΙΖΑ. «Αν το ΠΑΣΟΚ βρεθεί χαμένο την επομένη των ευρωεκλογών η δυνατότητα του να ανασυγκροτήσει τη Δημοκρατική Παράταξη θα είναι πολύ δύσκολη. Αν το ΠΑΣΟΚ καταρρεύσει στις εκλογές δεν θα υπάρχει ρόλος για κανένα από τα στελέχη του την επόμενη ημέρα γιατί δεν θα υπάρχει ΠΑΣΟΚ».

Σε ό,τι αφορά την επιστολή των 11 στελεχών, παρατήρησε ότι «η ανάγκη για συζήτηση δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως εσωστρέφεια. Αν το πετύχουμε αυτό τότε θα έχουμε κάνει ένα βήμα για να ξεπεράσουμε χρόνιες παθογένειες προϋπόθεση για ένα κανονικό κόμμα σε ένα κανονικό κράτος».

Ο Θ.Μωραΐτης τόνισε: «Το αφήγημα δεν βγαίνει και το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να πάει στα βράχια αν δεν αλλάξουμε πορεία» και σημείωσε: «ο κυβερνητικός συμβιβασμός έχει ημερομηνία λήξης». Παράλληλα, διαφώνησε με την άποψη του κ. Βενιζέλου ότι το ΠΑΣΟΚ θα ανέβει μαζί με την χώρα, λέγοντας: «Η χωρά πρέπει να ανεβαίνει πάντα και σε όλες τις περιπτώσεις. Και θα κάνουμε τα πάντα για να ανέβει. Για να προσφέρουμε όμως στην χώρα το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι ισχυρό. Δεν μπορεί να δεχτούμε το ρόλο του πρόθυμου μικρού εταίρου που μας επιφυλάσσει το σύστημα».

Για την επιστολή των «11», σημείωσε ότι «όσοι έμαθαν να κάνουν πολιτική με διαρροές να ξέρουν όσοι συνεχίζουμε να δίνουμε μάχες θα είμαστε σε αυτή την παράταξη μέχρι το τέλος».

 

Ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας διερωτήθηκε «γιατί είναι απέναντι η κοινωνία;» για να εκφράσει την άποψη ότι δεν είναι επειδή συνεργάζεται το κόμμα με τη ΝΔ, ούτε επειδή ψήφισε μνημόνια και πήρε σκληρά μέτρα. «Ο κόσμος μας έφυγε και εξαιτίας των δικών μας συμπεριφορών, εξαιτίας άθλιων συμπεριφορών συντρόφων μας. Το ΠΑΣΟΚ έχασε το ηθικό του πλεονέκτημα και δεν θα βρει με ιδρυτικά συνέδρια ψάχνοντας την Αριστερά και μέσα από ξεπερασμένες πρακτικές. Ούτε όταν λέμε να σηκώσουμε ψηλά τη σημαία του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές αλλά αν δεν πάμε καλά θα αυτοδιαλυθούμε. Η κοινωνία θα ξαναέρθει κοντά μας αν πούμε την αλήθεια. Αδικούμε την προσπάθεια μας όταν γκρινιάζουμε σαν κακομαθημένα παιδιά ότι μας παίρνει το παιχνίδι ο Σαμαράς. Μας το παίρνει γιατί δεν δρούμε ενωμένοι και με ανιδιοτέλεια», είπε.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης ζήτησε αλλαγή πλεύσης, με άλλη σύνθεση πολιτικών και ζήτησε ριζική αναθεώρηση της μνημονιακής συνταγής. Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένας τρίτος δρόμος και κάλεσε σε επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στον προοδευτικό χώρο. «Δεν έχουμε κανένα λόγο να είμαστε με την ΝΔ και αυτό πρέπει να το ακούσει η αντιδεξιά μας βάση» τόνισε ο κ. Σκανδαλιδης. Σε ό,τι αφορά την Κεντροαριστερά, σημείωσε ότι πρέπει να γίνει υπό προϋποθέσεις και να υπάρξουν θεσμικές διεργασίες αναφορικά με το ΠΑΣΟΚ, μέσα από την Κεντρική Επιτροπή. Σημείωσε, δε, ότι ένα κόμμα που κατεβαίνει αυτόνομα 40 χρόνια στις εκλογες πρέπει να ρωτήσει τη βάση του.

 

Ο Χρήστος Πρωτόπαπας υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει στρατηγική συμμαχία με τη ΝΔ, αλλά προγραμματική συμφωνία. «Δεν αισθάνομαι και δεν πρέπει να αισθάνεται κανένας ουρά της Δεξιάς σε αυτή τη συνεργασία» είπε. Επισήμανε ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να προπαγανδίζει όσα κάνει και να μην μιλάνε όλοι για όσα δεν κάναμε.

Σχετικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, διευκρίνισε ότι το ΠΑΣΟΚ συμβάλει σε ευρύτατους συνδυασμούς «αλλά χρειάζεται να ρισκάρουμε· δεν είναι δυνατόν να μην εμφανιστεί ψηφοδέλτιο που δεν στηρίζεται από τον χώρο μας».

Σχετικά με το θέμα της Κεντροαριστεράς, είπε: «Δεν καταλαβαίνω γιατί είμαστε φοβικοί στο θέμα της Κεντροαριστεράς. Λένε κάποιοι “το ΠΑΣΟΚ να κατεβεί με τη σημαία του”. Μάλιστα. Γιατί αυτό εμποδίζει μια ευρύτερη σύγκλιση στον κεντροαριστερό χώρο, τι θα μας πάρουν;» αναρωτήθηκε.

Ο Μιχάλης Καρχιμάκης επισήμανε ότι πρέπει να μπει τέλος στην ασάφεια της φυσιογνωμίας του ΠΑΣΟΚ. «Πρέπει να διευκρινίσουμε τη φυσιογνωμία μας όχι να την απεμπολήσουμε. Απουσιάζει το αφήγημα πως φτάσαμε ως εδώ. Η ΝΔ μας χρεώνει το χρέος και το έλλειμμα και θριαμβολογεί για τα δάνεια, τα οποία καταψήφισε». Τόνισε, δε, ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πει καθαρά ποιους υπηρετεί και με ποιους συγκρούεται.

Για την Κεντροαριστερά, ο κ. Καρχιμάκης είπε ότι δεν γίνεται με συμφωνίες κορυφής και με προσωπικές επιδιώξεις απελπισίας, και μίλησε για προσβλητικά ερωτηματολόγια που ζητούν την αλλαγή ονόματος του ΠΑΣΟΚ και για εξευτελιστικές αναφορές που γίνονται για τον Ανδρέα Παπανδρέου. «Είναι προσβολή στην ιστορία μας. Η Κεντροαριστερά πρέπει να συσπειρώνει όχι να διαιρεί» είπε.

Η Αθηνά Δρέττα τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν αρέσει και δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι όπως είναι. «Δεν έδωσαν όλοι την ηρωική μάχη και όσοι δεν την έδωσαν δεν σεβάστηκαν τους υπόλοιπους. Δεν μας φταίνε τα συμφέροντα για τη δημοσκοπική μας κάθοδο. Φταίει ότι φοβηθήκαμε να συγκρουστούμε με τον κακό μας εαυτό. Δεν μιλήσαμε για πελατειακές σχέσεις και για τη σχέση μας με το κράτος» είπε.

Η ίδια τόνισε ακόμη ότι «ο διαχωρισμός “βενιζελικοί” – “παπανδρεικοί” δεν βγάζει πουθενά”» και πρόσθεσε ότι «δίνουμε μάχες χωρίς κεντρική ιδέα».

Σχετικά με την Κεντροαριστερά, επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ μόνο του δεν φτάνει, χρειάζεται κάτι δραματικά διαφορετικό, χρειάζεται η πρωτοβουλία των “58”, ενώ χαρακτήρισε ιστορική την ευθύνη του Φ. Κουβέλη για την καθυστέρηση του εγχειρήματος.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σαλαγιάννης, άφησε αιχμές κατά του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου -χωρίς να τον κατονομάσει- για τα οικονομικά του κόμματος, επισημαίνοντας ότι πλέον η οικονομική διαχείριση του ΠΑΣΟΚ είναι σεμνή, διαφανής και έντιμη. Όπως είπε, από 2 εκατ. ευρώ το μήνα κατά μέσο όρο την τελευταία 10ετία, πλέον τα έξοδα κυμαίνονται στα 110.00 ευρώ. Από τους 360 εργαζόμενους στο ΠΑΣΟΚ, πλέον για το κόμμα εργάζονται μόλις 98 άτομα, ενώ φέτος απολύθηκαν 60 υπάλληλοι, όπως ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Σαλαγιάννη, από την κρατική επιχορήγηση το ΠΑΣΟΚ δεν παίρνει ούτε ευρώ, καθώς τα ποσά έχουν εκχωρηθεί στις τράπεζες. Το μοναδικό έσοδο του κόμματος είναι περίπου 17.000 ευρώ που δίνουν ως εισφορά οι βουλευτές.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης διατύπωσε τη θέση ότι η Ελλάδα ανήκει αμετάκλητα στην Ευρώπη, ότι η μεταπολίτευση έκλεισε, αλλά ότι ο ίδιος είναι περήφανος για αυτή την περίοδο. «Πληρώνουμε τα λάθη της κυριαρχίας μας και τα λαθη διαχείρισης της κρίσης» είπε και αναρωτήθηκε αν χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ. «Η οργισμένη δημοσκοπική απάντηση των πολιτών είναι “οχι”. Για κάποιους χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ ως νέος ΣΥΡΙΖΑ για άλλους ως “Ελιά”. Δέχομαι τον προβληματισμό αλλά δεν αρνούμαι το ΠΑΣΟΚ. Είχα προτείνει αλλαγή ονόματος και συμβόλων, αλλά τότε το ΠΑΣΟΚ ήταν στο 40%» σημείωσε.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης συνέχισε, λέγοντας ότι «δεν είναι μόνιμη η συνεργασία με τη ΝΔ…» και στο σημείο εκείνο το προεδρείο τού ζήτησε να συντομεύσει την ομιλία του. «Θέλετε να καθίσω κάτω; Δεν είστε Σώμα, υπηρετείτε άλλους στόχους και σκοπιμότητες!», απάντησε ο κ. Χρυσοχοΐδης και αποχώρησε εκνευρισμένος από τη συνεδρίαση.

Βενιζέλος: Χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει τίποτα

«Χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει η μεγάλη δημοκρατική παράταξη στο σύνολό της, δεν υπάρχει εθνική ενότητα και σταθερή πορεία του έθνους. Χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει έξοδος από την κρίση, ούτε η παρακαταθήκη που δημιουργεί ο λαός με τις θυσίες του» τόνισε κατά το κλείσιμο των εργασιών της Συνοδου της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος ο Ευ.Βενιζέλος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο κόσμος δεν θέλει εκλογές και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αποδοχή της κυβέρνησης είναι μεγαλύτερη από αυτή που φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού.

Όπως υπογράμμισε, οι Ευρωεκλογές και οι Αυτοδιοικητικές εκλογές θα είναι μια μεγάλη δοκιμασία για όλους και για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα φανεί η μέγιστη απήχηση κάθε χώρου.

Σχετικά με τις Ευρωεκλογές ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι θα αλλάξει ο τρόπος κατάρτισης του ευρωψηφοδελτίου, τον οποίο χαρακτήρισε, παλαιοκομματικό.

Οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ έληξαν με την ανακοίνωση του προέδρου της Συνόδου Γιάννη Δριβελέγκα ότι από τις τοποθετήσεις των μελών της ΚΠΕ προέκυψε η έγκριση της εισήγησης του Προέδρου του Κινήματος.

 

Το ka-business.gr προτείνει

Eκδήλωση: Δράσεις κρατικών ενισχύσεων προώθησης της Επιχειρηματικότητας του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021-2027
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα τις προκηρύξεις Δράσεων Κρατικών Ενισχύσεων προώθησης της Επιχειρηματικότητας στις περιοχές Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης που διοργανώθηκε...
Ενισχύονται οι τουριστικές ροές από τη Γερμανία: Νέες ευκαιρίες για τον ελληνικό εναλλακτικό τουρισμό
Το μήνυμα ότι οι τουριστικές ροές από τη Γερμανία καθώς και από άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης θα ενισχυθούν περαιτέρω τα επόμενα χρόνια, έλαβε...
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στην έκθεση “FRESKON 2024”
 Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της πολιτικής της για την προβολή και προώθηση των προϊόντων της περιοχής, έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Eκδήλωση: Δράσεις κρατικών ενισχύσεων προώθησης της Επιχειρηματικότητας του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021-2027
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα τις προκηρύξεις Δράσεων Κρατικών Ενισχύσεων προώθησης της Επιχειρηματικότητας στις περιοχές Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης που διοργανώθηκε...
Ενισχύονται οι τουριστικές ροές από τη Γερμανία: Νέες ευκαιρίες για τον ελληνικό εναλλακτικό τουρισμό
Το μήνυμα ότι οι τουριστικές ροές από τη Γερμανία καθώς και από άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης θα ενισχυθούν περαιτέρω τα επόμενα χρόνια, έλαβε...
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στην έκθεση “FRESKON 2024”
 Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της πολιτικής της για την προβολή και προώθηση των προϊόντων της περιοχής, έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για...