Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Οικονομία & Πολιτική Κυβέρνηση: Οι γρίφοι του καλοκαιριού

Κυβέρνηση: Οι γρίφοι του καλοκαιριού

 

Ο Πρωθυπουργός  έκανε εκτενή αναφορά στο ονοματοδοτικό ζήτημα με την ΠΓΔΜ λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Μια και βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη, θα πρέπει να αναφερθώ και στο ζήτημα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων. Εμείς επιδιώκουμε να πάρουμε πίσω κάτι, όχι να παραδώσουμε -όπως λένε κάποιοι-, ειδικά κάτι το οποίο έχει ήδη παραδοθεί εδώ και 70 χρόνια», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

 

Όπως είπε, «εδώ και 70 χρόνια, οι Βόρειοι γείτονές έχουν μία κρατική οντότητα, είτε στο πλαίσιο της ΠΓΔΜ είτε αργότερα ως αυτόνομο κράτος, που λέγεται “Μακεδονία” και φέρουν ένα όνομα χωρίς κανέναν προσδιορισμό, το οποίο παραπέμπει στον αρχαίο ελληνικό κόσμο και στη βαριά πολιτισμική κληρονομιά της ελληνικής Μακεδονίας. Αυτό πάμε να πάρουμε πίσω». «Δεν είναι εύκολο», τόνισε και χαρακτήρισε «ανόητους» όσους λένε ότι «πάμε να δώσουμε κάτι στη διαπραγμάτευση, και όχι να πάρουμε πίσω».

 

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «οι γείτονές μας, κι αυτό είναι το οξύμωρο, επί 70 χρόνια έχουν μία κρατική οντότητα που λέγεται “Μακεδονία”, αλλά με τον Μέγα Αλέξανδρο και την ιστορική αυτή διαδρομή δεν έχουν καμία σχέση, έχουν ρίζες σλαβικές και αλβανικές και το παραδέχονται οι άνθρωποι. Το να κερδίσουμε έναν προσδιορισμό μπροστα από το Μακεδονία είναι μια μεγάλη νίκη» εξήγησε και συνέχισε λέγοντας: «είναι καιρός, πλέον, «να συνυπάρχουμε αρμονικά προς όφελος της περιοχής μας».

 

Ο πολιτικός καύσωνας του Ιουνίου

Με τα σενάρια για πρόωρες εκλογές να αναζωπυρώνονται και παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης που θέλει να καθησυχάσει αγορά και πολίτες,

Εντός του Ιουνίου θα ληφθούν πολύ σοβαρές αποφάσεις για το ελληνικό χρέος, τη μεταμνημονιακή εποπτεία, το Σκοπιανό καθώς και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις που είναι σε ύφεση, αλλά που πάντα απασχολούν την κοινή γνώμη.

Κρίσιμες θεωρούνται οι εξής ημερομηνίες:

21 Ιουνίου: Είναι  η συνεδρίαση του Eurogroup όπου, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, θα αποφασιστούν τα μέτρα για το χρέος αλλά και οι υποχρεώσεις της Ελλάδας μετά τις 20 Αυγούστου.

24 Ιουνίου: Είναι οι εκλογές στην Τουρκία με την επόμενη ημέρα να απασχολεί και την Αθήνα.

28 – 29 Ιουνίου: Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με κύριο θέμα την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

11-12 Ιουλίου. Όχι μέσα στον Ιούνιο αλλά λίγες ημέρες αργότερα θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες η Σύνοδος των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ.

Εντός των επόμενων εβδομάδων η κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ενώ έχουν φουντώσει οι συζητήσεις για σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών.

Αγνωστο είναι τι θα συμβεί με τα Σκόπια κι αν θα έρθει στη Βουλή μια συμφωνία για να ψηφιστεί. Όπως άγνωστο είναι τι θα κάνει η κυβέρνηση σε περίπτωση που το ΔΝΤ αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα.

Η φωτογραφία είναι Χριστουγεννιάτικη, όμως, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ξέρει καλό… χορό για να αντέξει στα βάσανα του Ιουνίου (ΠΗΓΗ: SOOC)

Πέντε «φωτιές»

Οι «καυτές» πατάτες που κρατά στα χέρια του ο πρωθυπουργός είναι:

1.    Η οικονομία. Οι εξελίξεις από το Eurogroup της Τετάρτης και η ανάρτηση της τεχνικής συμφωνίας με τους δανειστές, χάλασαν το κλίμα. Η τρόικα επιμένει στη συνέχιση των σκληρών, πολλές φορές, μεταρρυθμίσεων ενώ κόβει κάθε συζήτηση για μη εφαρμογή των συμφωνηθέντων, όπως οι περικοπές στις συντάξεις. Εντός του Ιουνίου θα φανεί αν η έξοδος θα είναι καθαρή ή θα έρθουν κι άλλα μέτρα που θα συνδέονται με το χρέος. Το μεταμνημόνιο αναμένεται να είναι εξαιρετικά δύσκολο, τόσο με όσα έχουν ήδη ψηφιστεί όσο και με εκείνες τις δεσμεύσεις που θα κληθεί να λάβει η ελληνική κυβέρνηση, προτού ο πρωθυπουργός… φορέσει γραβάτα για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

2.    Εξοδος ΔΝΤ από το πρόγραμμα. Η κυβέρνηση φαίνεται να επιθυμεί μια τέτοια εξέλιξη, όμως, υπάρχουν και κάποιες πολύ επικίνδυνες λεπτομέρειες. Χωρίς το ΔΝΤ η Ελλάδα χάνει το «πιστοποιητικό» για τη βιωσιμότητα του χρέους και πέφτει στα… δόντια του Βερολίνου. Χάνει επίσης κι έναν σύμμαχο που επιμένει στη μεγάλη απομείωση του χρέους, σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους. Από την άλλη στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι μπορούν να ελέγξουν καλύτερα ένα θέμα που θα βρίσκεται στα στενά ευρωπαϊκά πλαίσια και χωρίς το σκληρό ΔΝΤ να απαιτεί και να βάζει βέτο.

3.    Η Ιταλία και οι φόβοι. Αγνωστος Χ για την ευρωπαϊκή οικονομία είναι οι πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα. Αν η κυβέρνηση Κόντε προχωρήσει στην υλοποίηση ενός προγράμματος εξόδου από το ευρώ τότε θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι ένα σενάριο που δεν θα ήθελε η Ελλάδα καθώς οι αναταράξεις στις αγορές θα καταστήσουν αδύνατη την έξοδο με ικανοποιητικά επιτόκια και θα οδηγήσουν σε αναβολή σημαντικών αποφάσεων. Υπάρχει, βεβαίως, και η άποψη ότι δεν θα αφήσουν οι Βρυξέλλες ανοικτό το ελληνικό μέτωπο ενόσω θα θελήσουν να ελέγξουν το ιταλικό πρόβλημα που είναι τεραστίων διαστάσεων.

4.    Το Σκοπιανό. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, το όνομα εικάζεται ότι έχει «κλειδώσει» με το «Μακεδονία» ως δεύτερη λέξη κι έναν προσδιορισμό προηγουμένως (Nova ή Gorna – Upper). Μένει να πειστεί η ΠΓΔΜ για αλλαγή του συντάγματός της, να προχωρήσει σε δημοψήφισμα αλλά και να μπορέσει η κυβέρνηση Τσίπρα να περάσει από τη Βουλή ένα όνομα που σίγουρα θα προκαλέσει οξύτατες αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις. Όλα θα παιχτούν μέσα στον Ιούνιο με το βλέμμα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ όπου η ΠΓΔΜ θέλει να πάρει ένα εισιτήριο ένταξης. Αλλά και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ όπου θα συζητηθούν οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια. Οι πιέσεις από ΗΠΑ και Γερμανία προς την Ελλάδα είναι πολλές, γι’ αυτό και η κυβέρνηση σπεύδει ταχέως να κλείσει το θέμα. Αν δεν το κάνει τότε θα ξεκινήσει εκ νέου ένα blame game για το ναυάγιο.

5.    Τουρκικές εκλογές. Στις 24 Ιουνίου θα ξέρουμε αν ο Ερντογάν θα πετύχει μια μεγάλη νίκη ή θα είναι η αρχή του τέλους του. Οι πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία επηρεάζουν και την Ελλάδα καθώς όλοι περιμένουν να δουν τη συμπεριφορά των γειτόνων μετά τις εκλογές σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, το μείζον θέμα για την Αθήνα είναι αυτή την ώρα η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Μια παράταση της φυλάκισής του μέσα στο καλοκαίρι θα είναι ήττα για την κυβέρνηση, αν βγουν το συντομότερο θα είναι νίκη.

Και αυτό το καλοκαίρι προβλέπεται θερμό αλλά δεν θα είναι μόνο ο υδράργυρος που θ ανεβαίνει…

 

 

(video) ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 17ου πολυσυνεδρίου ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ – Όλες οι ομιλίες
Τις εργασίες παρακολούθησαν διαδικτυακά, μέσω live streaming  περισσότεροι από αναγνώστες του  σε όλο τον κόσμο, που διοργάνωσε το 17ο πολυσυνέδριο Καινοτομία &...

Το ka-business.gr προτείνει

Εκλογές 2023: Η επίσημη ανακοίνωση της Διακομματικής για το debate – Αυτές είναι οι 6 θεματικές ενότητες
Στη διακομματική ελήφθη η απόφαση να γίνει ένα ντιμπέιτ με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, δηλαδή τους Κυριάκο Μητσοτάκη, Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Ανδρουλάκη, Δημήτρη Κουτσούμπα...
Έβρος: Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση διάσωσης – Μεταξύ των μεταναστών 34 ανήλικοι
Εντοπίστηκαν απογευματινές ώρες από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κυπρίνου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας,  με τη συνδρομή της Ε.Μ.Α.Κ. και παρουσία αξιωματούχων του Frontex,...
Ενέργεια: Έρχεται το νέο «Εξοικονομώ 2023»
Ανοίγει από 12 Ιουνίου ο νέος κύκλος υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών «Εξοικονομώ 2023». Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, υλοποιείται στο πλαίσιο του...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Εκλογές 2023: Η επίσημη ανακοίνωση της Διακομματικής για το debate – Αυτές είναι οι 6 θεματικές ενότητες
Στη διακομματική ελήφθη η απόφαση να γίνει ένα ντιμπέιτ με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, δηλαδή τους Κυριάκο Μητσοτάκη, Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Ανδρουλάκη, Δημήτρη Κουτσούμπα...
Έβρος: Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση διάσωσης – Μεταξύ των μεταναστών 34 ανήλικοι
Εντοπίστηκαν απογευματινές ώρες από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κυπρίνου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας,  με τη συνδρομή της Ε.Μ.Α.Κ. και παρουσία αξιωματούχων του Frontex,...
Ενέργεια: Έρχεται το νέο «Εξοικονομώ 2023»
Ανοίγει από 12 Ιουνίου ο νέος κύκλος υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών «Εξοικονομώ 2023». Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, υλοποιείται στο πλαίσιο του...