Κατέληξαν σε συμφωνία για το Σκοπιανό

 

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες η συνταγματική αναθεώρηση για το erga omnes αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος του  2018. Επίσης θα υπάρξει επιτροπή που θα καθορίζει τις εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. 

 

Η εξέλιξη των γεγονότων

Η νέα οριστική τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο πρωθυπουργών (Τσίπρα-Ζάεφ) έγινε το απόγευμα της Τρίτης 12 Ιουνίου.

Ο έλληνας Πρωθυπουργός έχει ήδη ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, λέγοντας πως υπάρχει μια καλή συμφωνία που πληροί όλες τις προϋποθέσεις που έθεσε η Ελληνική Κυβέρνηση. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας μπροστά στις κάμερες είπε «Ο σεβασμός στην ιστορία είναι διαβατήριο της  γειτονικής χώρας. Θέλουμε καλή γειτονία που ξεκινά από σεβασμό στην ιστορία και το Διεθνές Δίκαιο». Όπως έχει  ανακοινωθεί, αναμένεται να υπάρξει διάγγελμα του Έλληνα Πρωθυπουργού στον ελληνικό λαό.

Πάντως  δεν αποκλείεται το θέμα να έλθει και στην βουλή από τον ίδιο των Πρωθυπουργό σε συζήτηση προ ημερησίας διάταξης.

Το αίτημα ενημέρωσης της Ελληνικής Βουλής σύμφωνα με τον κώδικα της βουλής προβλέπει το αίτημα ενημέρωσης του Σώματος να φέρει ο Πρόεδρος της Βουλής και το γνωστοποιήσει πριν τον προγραμματισμό της Συνεδρίασης στους προέδρους των άλλων κομμάτων. Οι ανακοινώσεις ή δηλώσεις του Πρωθυπουργού αναμένεται σ αυτή την περίπτωση να γίνουν πριν την έναρξη της Ολομέλειας και ακολουθεί τοποθέτηση από τους προέδρους των άλλων κομμάτων και ανταπάντηση του Πρωθυπουργού