Κωνσταντίνος Ζέρβας: στο «KAINOTOMIA & ΑΝΑΠΤΥΞΗ» έντυπη έκδοση του ka-business.gr

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας μιλά στο «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ» έντυπη έκδοση του kabusiness.gr και  στην Ραλλιώ Λεπίδου για τις προτεραιότητες του Δήμου στη νέα χρονιά, τα έργα και τον ρόλο που θα παίξει για να γίνει η Θεσσαλονίκης  το 2030  σαν το Τελ Αβίβ.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στην Ραλλιώ Λεπίδου

 

Ποιοι θα είναι οι βασικοί άξονες δράσης του δήμου Θεσσαλονίκης στην νέα χρονιά που μπήκε.

Οι βασικοί άξονες παραμένουν σταθεροί και είναι αυτοί που έχουμε αναδείξει από την πρώτη στιγμή. Επένδυση στις υποδομές, σε μεγάλα έργα, αναπλάσεις δημοσίου χώρου, έμφαση στην καθημερινότητα και πέρασμα σε αναπτυξιακή τροχιά.

Αναφέρομαι σε μια σειρά έργων – μεγάλης και μεσαίας κλίμακας που θα αλλάξουν το πρόσωπο της πόλης.

Αυτές είναι οι προτεραιότητές μας και βάσει αυτών ενεργούμε σε όλα τα μέτωπα, χωρίς εκπτώσεις. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν όλοι είναι πως αυτοί οι στόχοι είναι απαιτητικοί και προϋποθέτουν χρόνο. Περνούν δυστυχώς από πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες, χρειάζεται ωριμότητα, πολιτική βούληση και πολλή δουλειά. Τα αποτελέσματα όμως έχουν αρχίσει ήδη να φαίνονται και το επόμενο διάστημα θα γίνουν ακόμη πιο ορατά.

 

Θέλετε να παραθέσετε ορισμένα από αυτά το έργα, είτε του Δήμου είτε της Πολιτείας στα οποία αναφέρεστε;

Η στρατηγική μας επιλογή συναντά την εθνική αναγκαιότητα απορρόφησης πόρων, αξιοποιεί τη συγκυρία ύπαρξης χρηματοδοτικών εργαλείων και εναρμονίζεται με το υπόρρητο αίτημα δεκαετιών για έργα υποδομής και αστικής αναζωογόνησης. Έχουμε περάσει από τις εκθέσεις ιδεών σε συγκεκριμένη λίστα έργων και αυτή είναι μία εξέλιξη καθόλου αυτονόητη, ούτε εύκολη. Πλέον στη Θεσσαλονίκη μιλάμε για :

  • Το Μουσείο Ολοκαυτώματος
  • Την ανάπλαση του άξονα και της πλατείας Αριστοτέλους με το deck της παλιάς παραλίας
  • Το νέο κτιριακό συγκρότημα πολλαπλών χρήσεων στους πρώην Στάβλους Παπάφη
  • Την ανάπλαση της ΔΕΘ
  • Τις αναπλάσεις των κεντρικών πλατειών Ελευθερίας και Διοικητηρίου
  • Την ολοκλήρωση του μετρό
  • Τις παρεμβάσεις σε Καπάνι και Δ. Γούναρη
  • Το νέο γήπεδο της Τούμπας
  • Το εκτεταμένο πρόγραμμα αναπλάσεων σε γειτονίες της πόλης (πεζοδρόμια, αστικός εξοπλισμός, φωτισμός)
  • Την νέα περιφερειακή οδό flyover
  • Την διάνοιξη της Αγίου Δημητρίου προς την Τούμπα
  • Τη βελτίωση του οδικού δικτύου, ήδη έχουν ασφαλτοστρωθεί  πολλαπλάσιοι δρόμοι συγκριτικά με το πρόσφατο παρελθόν
  • Την κατασκευή και λειτουργία ποδηλατοδρόμων
  • Το φιλόδοξο πρόγραμμα σχολικής στέγης
  • Την δημιουργία πάρκων τσέπης
  • Τη δημιουργία νέων χώρων ελεύθερης στάθμευσης σε όλη την πόλη
  • Την αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού με σημαντικές επενδύσεις, που περιλαμβάνουν επίσης φωτισμό χώρων άθλησης της νεολαίας και φωτισμού ιστορικών μνημείων.
  • Την συντήρηση της Νέας Παραλίας

 

Όλα τα παραπάνω έχουν χρονοδιαγράμματα, εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και απολαμβάνουν την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας πολιτών, κατοίκων αλλά και θεσμικών φορέων της πόλης. Εμείς, ως Δήμος Θεσσαλονίκης, πέραν όσων έργων σχεδιάζουμε και υλοποιούμε με τις δικές μας δυνάμεις έχουμε στηρίξει διοικητικά αλλά και πολιτικά όλα τα υπόλοιπα project καθώς αντιλαμβανόμαστε ότι η Θεσσαλονίκη πρέπει να γυρίσει σελίδα.

 

Λίγο πριν φύγει το 2021 είχατε δηλώσει πως θέλετε  η Θεσσαλονίκη του 2030 να έχει γίνει σαν το Τελ Αβίβ. Προς αυτήν την κατεύθυνση ποιές θα είναι οι προτεραιότητές σας;

Πολλές φορές χρειάζεται ένα παράδειγμα για να συμπυκνώσεις στόχους, προγράμματα, πολιτικές με τρόπο συνοπτικό και κατανοητό. Το Τελ Αβίβ είναι μια πόλη μεσογειακή που βλέπει θάλασσα, μια πόλη ζωντανή, με ακμάζουσα οικονομία, πολύ σοβαρά επιτεύγματα στον τομέα της αξιοποίησης των διαθέσιμων τεχνολογιών. Αναμφίβολα κατέχει μια σημαντική πολιτική – οικονομική – και πολιτική θέση στο Ισραήλ ως πόλος ανάπτυξης.

Από την μεριά μας η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη των δυνατοτήτων και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων. Αυτό που πρέπει λοιπόν να κάνουμε και το κάνουμε εδώ και δύο χρόνια, είναι να μην αφήσουμε καμία δυνατότητα ανεκμετάλλευτη. Να μην χάσουμε κανένα χρηματοδοτικό εργαλείο, να μην χάσουμε κανένα έργο υποδομής και να παρακολουθήσουμε τις παγκόσμιες εξελίξεις και τις επιλογές των μεγάλων αστικών κέντρων ανά τον κόσμο.

Ένας δικός μας βασικός προγραμματικός στόχος είναι να μετατρέψουμε τη Θεσσαλονίκη σε μία πρότυπη για τα ελληνικά δεδομένα smart city που θα ενσωματώσει στην καθημερινότητά της και στις λειτουργίες της πολλές από τις ήδη διαθέσιμες τεχνολογίες. Αυτό είναι ένα σημείο συνάντησης των δύο πόλεων.

 

Στην Θεσσαλονίκη είναι πολλά τα έργα. Πολλές όμως και οι αντιδράσεις. Ποιά είναι τα σημαντικότερα έργα υποδομής που υλοποιεί ο δήμος και πως θα τα διαχειριστείτε  μέσα στη νέα χρονιά.

Αναφέρεστε μάλλον στους επαγγελματίες της αντίδρασης που προτάσσουν σε κάθε λύση ένα πρόβλημα. Κρατάει χρόνια αυτή η τακτική, τους γνωρίζει η πόλη, είναι μειοψηφία και μάλιστα βρίσκονται μακριά από τις αγωνίες και τις ανάγκες του μέσου δημότη και κατοίκου. Χρέος δικό μου να μην αφήσουμε τις δυνάμεις της αδράνειας να οδηγήσουν σε μία ακόμη χαμένη δεκαετία, ούτε σε μία λίστα έργων που προτάθηκαν αλλά ποτέ δεν έγιναν. Είτε αυτό είναι το μετρό, είτε η ανάπλαση της ΔΕΘ, είτε η Πλατεία Διοικητηρίου, η Πλατεία Ελευθερίας – ο χορός των προσφυγών καλά κρατεί. Από πόλη των προσφύγων κάποιοι θέλουν να την κάνουν πόλη των προσφυγών. Η πόλη όμως πρέπει να προχωρήσει, να μην χάσει καμία ευκαιρία, κανένα έργο. Δημοκρατικό δικαίωμα η αντίθετη άποψη, η διαμαρτυρία αλλά ταυτόχρονα δημοκρατικό καθήκον ο έχων την ευθύνη να προχωρά.

Τα έργα που προγραμματίζονται είναι λίγο πολύ γνωστά – αυτό που έχει για εμάς σημασία είναι στην αλυσίδα των απαραίτητων βημάτων να μη χαθεί χρόνος, να μην χαθούν χρηματοδοτικά εργαλεία.

 

Το μεγαλύτερο στοίχημα κάθε Δημάρχου είναι να κάνει πιο εύκολη την ζωή των δημοτών του, Εσείς πιστεύετε ότι τα καταφέρατε;  Υπάρχει κάτι που σας ξέφυγε; 

Η Θεσσαλονίκη είναι μία σύγχρονη μεγαλούπολη – γνωρίζω ότι για να είναι όλοι ικανοποιημένοι απαιτούνται πολλά πράγματα, η πλειοψηφία των οποίων δεν βρίσκεται εντός των αρμοδιοτήτων του δημάρχου. Σε ό,τι αφορά ιεραρχήσεις και προτεραιότητες έχετε δίκιο – η καθημερινότητα είναι αυτή που κρίνει την πορεία των πραγμάτων και εκεί εμείς δίνουμε βαρύτητα.

Είτε αυτό λέγεται πρόγραμμα ανάπλασης γειτονιών, είτε ενίσχυση του ΟΑΣΘ, είτε βελτίωση του πρασίνου και απελευθέρωση του δημοσίου χώρου είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στο να κάνουμε τη ζωή των πολιτών πιο εύκολη και πιο ποιοτική.

Σε ορισμένους τομείς έχουμε φέρει επαναστατικές αλλαγές – για παράδειγμα στην ψηφιοποίηση των διαδικασιών έχουμε προχωρήσει πάρα πολύ. Σε ό,τι αφορά σε παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο, έχουμε κάνει σημαντική δουλειά που όμως θα φανεί στο κοντινό μέλλον γιατί απαιτούνταν προετοιμασία. Στο ζήτημα του οδικού δικτιού έχουμε καταφέρει σε δύο χρόνια τόσες παρεμβάσεις όσες έγιναν σε μία δεκαετία. Ποδηλατοδρόμους κατασκευάσαμε μετά το 2009 και διπλασιάσαμε το μήκος του δικτύου. Η Νέα Παραλία θα συντηρείται ολιστικά πολύ σύντομα και υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων τοποθετήθηκαν στο κέντρο. Λαμαρίνες φεύγουν από παντού και όπου μπορούμε κατασκευάζουμε parking.

Σκεφτείτε μόνο ότι είμαστε στη μέση της προσπάθειας, διοίκηση μόλις 2 χρόνια και κάτι μήνες.

 

Πώς βλέπετε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην πόλη λόγω covid; Από την μια οι αντιεμβολιαστές και από την άλλη οι εμβολιασμένοι. Σας προβληματίζει;  Πιστεύετε ότι κάτι θα αλλάξει φέτος;

Δεν έχει σημασία τι πιστεύει κανείς – αυτό που έχει σημασία είναι να πεισθούν όσο περισσότεροι γίνεται και να δεχθούν αυτό το δώρο της επιστήμης, το εμβόλιο, που είναι για την ώρα το πιο σημαντικό όπλο μας κατά αυτού του αόρατου εχθρού. Έχουν γίνει πλέον εκατομμύρια εμβολιασμοί, υπάρχουν δεδομένα, αποδείξεις και συμπεράσματα ικανά να πείσουν όποιον είχε δισταγμούς στην πρώτη φάση.

Εγώ προσωπικά έχω κάνει και την τρίτη δόση και συνεχίζω να τηρώ απαρέγκλιτα όλες τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών. Σε αυτήν την προσπάθεια πρέπει να καταλάβουμε ότι είμαστε όλοι μαζί και να συμπεριφερθούμε όλοι με την αρμόζουσα υπευθυνότητα.

Όσο πιο υπεύθυνα συμπεριφερόμαστε τόσο περιορίζουμε τις απώλειες. Απώλειες ζωών αλλά και οικονομικές – και ας μην μπαίνουν προφανώς στην ίδια ζυγαριά.

Μέχρι να καταστεί ο ιός ενδημικός, πρέπει να προσέχουμε. Πλέον στο κατώφλι του 2022 όλοι γνωρίζουμε. Και προφανώς σήμερα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι πριν ένα χρόνο.

 

Ακούμε ότι στήνεται ήδη το ψηφοδέλτιο για το 2023. Όλα από τους ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ γίνονται εσείς ποιους ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ  θέλετε δίπλα σας?

Έχω δηλώσει ότι θα είμαι και πάλι υποψήφιος για να ολοκληρώσουμε το μεγάλο έργο που ξεκινήσαμε το 2019. Είχαμε και έχουμε στόχους δεκαετίας και αυτό είναι εμφανές σε όλους. Σε αυτήν την προσπάθεια χρειαζόμαστε όσο περισσότερους ανθρώπους της δημιουργίας και της προσφοράς δίπλα μας. Ανθρώπους της πόλης, των επιστημών, της εργασίας, του πολιτισμού – η υπόθεση της πόλης είναι κυρίως υπόθεση των πολιτών της. Εμείς έχουμε ομάδα αλλά ταυτόχρονα το ψηφοδέλτιό μας είναι ανοιχτό. Η πανδημία μας εμπόδισε είναι η αλήθεια να κινηθούμε πιο ανοιχτά αλλά ελπίζω ότι θα το καταφέρουμε πολύ σύντομα.

Με την ευκαιρία της ερώτησής σας δηλώνω πως μοναδικό προαπαιτούμενο για να έρθει κάποιος μαζί μας είναι να έχει διάθεση προσφοράς και όρεξη για δουλειά. Πρωτίστως να αγαπάμε την πόλη και να έχουμε όραμα γι αυτήν. Τα υπόλοιπα θα τα συζητήσουμε μαζί μέσα σε συμμετοχικές διαδικασίες και οργανωμένο διάλογο για το μέλλον της Θεσσαλονίκης.

 

 

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης συμμετείχε στην Μαραθώνια Εκπομπή Αγάπης του ka-business.gr που στόχο είχε να παρουσιάσει το άλλο πρόσωπο της Κοινωνίας την Κοινωνική Εταιρική Ευθύνη ενώ συγκεντρώσει τρόφιμα για τις ευπαθείς ομάδες και τους ΄άστεγους του Δήμου Θεσσαλονίκης που παρέλαβε ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Χαράλαμπος Αηδονόπουλος.

Ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε στην Κοινωνική Ευθύνη του Δήμου ενώ στο πάνελ ήταν μαζί με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα. Την Μαραθώνια Εκπομπή συντόνισε η Δημοσιογράφος και Δημιουργός του ka-business.gr Ραλλιώ Λεπίδου.