KEEΕ: Ζήτησε συνέχιση της επιδότησης του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων για όσο χρειαστεί

Με επίκεντρο το ενεργειακό κόστος που επωμίζονται οι επιχειρήσεις και την αδήριτη ανάγκη να συνεχιστεί η επιδότηση του, πραγματοποιήθηκε συνάντηση ανάμεσα στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, και στον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, κ. Γιάννη Μασούτη.

 

Στη συνάντηση εργασίας παρευρέθηκαν από την πλευρά της ΚΕΕΕ ο Α’ Αντιπρόεδρος κ. Ιορδάνης Τσώτσος, ο Δ’ Αντιπρόεδρος κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ο Ε’ Αντιπρόεδρος κ. Βασίλειος Γιαγιάκος, ο Γενικός Γραμματέας κ. Παναγιώτης Αγνιάδης, ο Οικονομικός Επόπτης κ. Ιωάννης Βουτσινάς και ο Υπεύθυνος Εξωστρέφειας και Διεθνών Σχέσεων κ. Στέφανος Γεωργιάδης.

 

Ο κ. Μασούτης έθεσε την κυρίαρχη προτεραιότητα των επιχειρήσεων, αλλά και των ευάλωτων νοικοκυριών σε όλη τη χώρα, που αυτή τη περίοδο συμπυκνώνεται στην κάλυψη των ενεργειακών επιβαρύνσεων με τη συνέχιση της σχετικής κρατικής επιδότησης για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί, προκειμένου να είναι διαχειρίσιμο το κόστος.

 

Μάλιστα, ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ επισήμανε πως η επιδότηση θα χρειαστεί να αυξομειώνεται, έτσι ώστε σε κάθε περίπτωση το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας να μην υπερβαίνει τα 180 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Παράλληλα ο κ. Μασούτης έθεσε στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κάποια ακόμη επίκαιρα ζητήματα ανάπτυξης των επιχειρήσεων, τα οποία ειδικά αυτή την περίοδο, λόγω και των έκτακτων και ιδιαίτερων συνθηκών που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα.

Τα σημαντικότερα από τα θέματα αυτά είναι τα ακόλουθα:

  • Άμεση αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, ειδικά στο σκέλος που αφορά στην ευνοϊκή χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα.
  • Περαιτέρω μείωση της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων, αλλά και των φυσικών προσώπων, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας.
  • Περαιτέρω ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Δημοσίου για τις επιχειρήσεις (για τα φορολογικά, τήρηση βιβλίων, κτλ.). Σχέδιο δράσης για την παροχή πελατοκεντρικών ψηφιακών υπηρεσιών από την πλευρά της Δημόσιας Διοίκησης. Διασύνδεση και διαλειτουργικότητα μητρώων και συστημάτων του Δημοσίου και
  • Απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και αναβάθμισή του, με όρους ποιότητας, σταθερότητας και ασφάλειας.