Η Μαρία-Ζωή Παπαϊωάννου (Co-Founder & Business Lead) ήταν καλεσμένη σε party γενεθλίων στο κέντρο της Αθήνας και δυστυχώς το μόνο που πρόλαβε ήταν λίγο από το γλυκό στο τέλος. Άργησε διότι δεν έβρισκε να παρκάρει. Αυτό όμως που την εκνεύρισε περισσότερο ήταν ότι έβλεπε άδειες θέσεις σε πιλοτές πολυκατοικιών χωρίς κάποιο μέσω για να τις χρησιμοποιήσει. Έτσι με τον Θοδωρή Σωτηρίου (Co-Founder & Product Lead) αποφάσισαν να τεστάρουν την ιδέα στο Athens Startup Weekend University 2016 και εκεί γνώρισαν τον Χρήστο Χατζή (chief engineer). Και δημιούργησαν το parky.gr μια καινοτόμα διαδικτυακή ηλεκτρονική πλατφόρμα που φέρνει σε επαφή τους ιδιοκτήτες χώρων στάθμευσης με ενδιαφερόμενους οδηγούς που θα ήθελαν να τους χρησιμοποιήσουν. Κάτι σαν AirBnB για… αυτοκίνητα!
Η διαδικασία είναι απλή. Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες χώρου στάθμευσης (είσοδος πολυκατοικίας, γκαράζ, αυλή κ.α.) που επιθυμούν να μισθώσουν το χώρο τους, εγγράφονται στην πλατφόρμα, δηλώνουν ώρες και ημέρες διαθεσιμότητας και τιμή ενοικίου. Από την άλλη, όσοι οδηγοί δεν θέλουν να ψάχνουν να… παρκάρουν, μπορούν απλά με λίγα κλικς… να βρουν διαθέσιμο χώρο στην περιοχή που επιθυμούν.
Who is who
Η Μαρία-Ζωή Παπαϊωάννου, 25 ετών είναι απόφοιτος χρηματοοικονομικών με εργασιακή εμπειρία ως business και financial analyst σε Ελλάδα και εξωτερικό. Με τον συνιδρυτή, Θοδωρή Σωτηρίου, 24, απόφοιτο διοίκησης επιχειρήσεων και πληροφορικής γνωρίζονται πολλά χρόνια και έτσι αποφάσισαν να στηριχθούν ο ένας στις δυνατότητες του άλλου. Ο Χρήστος Χατζής παρά το νεαρό της ηλικίας του, είναι τελειόφοιτος τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΕΚΠΑ και έχει προσφέρει πολλές δυνατές ιδέες. «Αυτή η ποικιλομορφία στην ομάδα είναι που γεννά νέες λύσεις και σκεφτόμαστε πολύ περισσότερη ώρα το πρόβλημα που πάμε να λύσουμε και όχι τόσο την έτοιμη λύση που προσφέρουν άλλοι» αναφέρουν οι νέοι επιχειρηματίες.
Οι δημιουργοί του PARKY, Μαρία Ζωή-Παπαϊωάννου και Θοδωρής Σωτηρίου μίλησαν στο www.ka-business.gr για την καινοτομία τους, τους στόχους τους αλλά και τα επόμενα βήματα της start up επιχείρησής τους!
Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε στην υλοποίηση της ιδέας σας;
Αρχικά αμφιταλαντευτίκαμε λίγο ως προς την μορφή που θα έπρεπε να πάρει: app ή web. Μετά από αρκετή σκέψη αλλά και συζήτηση με ενδιαφερόμενους καταλήξαμε πως θα ξεκινούσαμε με web. Στα πρώτα μας βήματα θεωρήσαμε αναγκαίο το να ενταχθούμε στο Athens Center for Entrepreneruship and Innovation (ACEin) ώστε να λάβουμε βοήθεια και σε πιο γραφειοκρατικά θέματα αλλά και βασικότερα να έχουμε πρόσβαση σε mentoring και ειδικούς.
Ποιος είναι ο απόηχος του εγχειρήματός σας, τόσο σε ιδιοκτήτες χώρων όσο και σε ενδιαφερόμενους;
Κρίνοντας από τις καθημερινές εγγραφές είναι σίγουρα κάτι που ο κόσμος καταλαβαίνει την αξία του. Ήδη έχουν γίνει μακροχρόνιες αλλά και βραχυχρόνιες συμφωνίες και ειδικά θέσεις κοντά στο κέντρο έχουν πολύ μεγάλη ζήτηση. Η ελευθερία που έχουν στο να ορίζουν οι ίδιοι τιμές και διαθεσιμότητα δίνει μια αίσθηση στους ιδιοκτήτες πως το Parky είναι ένα χρήσιμο εργαλείο και όχι μια απρόσωπη πλατφόρμα συναλλαγών. Ταυτόχρονα λαμβάνουμε και πολλά σχόλια για το Parky από κόσμο που έχει να προτείνει κάτι, να εκφράσει την θετικότητα του ως προς το εγχείρημα μας, ξέρετε, αυτά είναι που μας γεμίζουν με την μεγαλύτερη δύναμη, συνδυαστικά με τα θετικά νούμερα.
Ποιες είναι οι τιμές μίσθωσης μιας θέσης πάρκινγκ;
Οι τιμές ορίζονται αποκλειστικά από τους ιδιοκτήτες. Σε βραχυχρόνια διαθεσιμότητα είδαμε τιμές 2€-4€ για 8-10 ώρες συνολικής διάθεσης και αυτοί έκλεισαν και τις πρώτες συμφωνίες. Σε μακροχρόνια διαθεσιμότητα οι τιμές έχουν μεγαλύτερη απόκλιση, εξαρτάται αν είναι κλειστή, υπόγεια, και την περιοχή. Πολλοί ενδιαφερόμενοι ξεκίνησαν με μακροχρόνια διαθεσιμότητα αλλά ταυτόχρονα κερδίζουν λεφτά και από ημερήσιες ενοικιάσεις μέχρι να κλείσουν κάποια μηνιαία συμφωνία.
Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται; Πως μπορεί να νοικιάσει ένας ενδιαφερόμενος μια θέση;
Ο ενδιαφερόμενος οδηγός μπαίνει στο site, εντοπίζει στον χάρτη την περιοχή που τον ενδιαφέρει (έως και το συγκεκριμένο μέρος) και συγκρίνει τιμές και διαθεσιμότητα. Στην συνέχεια μπορεί προαιρετικά να επικοινωνήσει με τον ιδιοκτήτη για περισσότερες πληροφορίες και πληρώνει ηλεκτρονικά ή μετρητά (εξαρτάται τι έχει ορίσει ο ιδιοκτήτης). Έτσι λοιπόν καταφέρνει να βρει parking πριν βγει από το σπίτι του, πολύ πιο ασφαλές από το πάντα επίφοβο παρκάρισμα στο δρόμο και να αποφύγει τον εκνευρισμό την εύρεσης θέσης.
Σκοπεύετε να εξαπλώσετε την πλατφόρμα και εκτός Αθηνών;
Χωρίς να το έχουμε σχεδιάσει είδαμε μια μέρα πως είχαμε 3 νέες καταχωρήσεις θέσεων στο Βόλο. Η πλατφόρμα είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να μπορεί να εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό χωρίς να χρειάζεται να επέμβουμε και τελικά τα καταφέραμε στην περίπτωση του Βόλου. Πιο οργανωμένα βέβαια θα σχεδιάσουμε την επέκταση μας παν-Ελλαδικά και φυσικά κοιτάμε και αγορές του εξωτερικού στην επόμενη διετία.
Είστε νέοι επιχειρηματίες. Πόσο δύσκολο είναι στην Ελλάδα της κρίσης να επιτύχει μια start up επιχείρηση; Ποιος είναι ο «βραχνάς»;
Πολλοί κάνουν το λάθος και συγκρίνουν αγορές του εξωτερικού με αυτή της Ελλάδας καθώς και άλλοι κάνουν είτε βιαστικά πλάνα είτε δεν έχουν υπομονή. Δεν υπάρχει κάποιος κρυφός βραχνάς, αλλά περισσότερο μεγάλη φιλοδοξία και έπαρση χωρίς υπόσταση. Για να πετύχει μια startup χρειάζεται πολύ καλός προγραμματισμός αρκετά πλάνα και να περιμένει κάποιος κάθε ενδεχόμενο. Βασική συμβουλή είναι να κρατάνε ένα πολύ χαμηλό burn rate και να δουλεύουν ακατάπαυστα.
Σημειώνεται πως το parky.gr βρέθηκε στους τελικούς του Ennovation 2016 και της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΟΠΑ. Έχει καταφέρει επίσης να κερδίσει βραβεία και στους δύο διαγωνισμούς, βραβείο “Smart City” στο ennovation 2016 και “Καλύτερης Επιχειρηματικής Ιδέας” στης ΜοΚΕ.