Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Καινοτομία Φέτα στο... ράφι και τυρί με γεύσεις καρπούζι, μέλι και λιναρόσπορο

Φέτα στο… ράφι και τυρί με γεύσεις καρπούζι, μέλι και λιναρόσπορο

 

Η επιχείρηση Polyphemus Fine Dairy Products είναι μια οικογενειακή επιχείρηση στο Πλατύ Ημαθίας. Πρόκειται για ένα τυροκομείο που λειτουργεί στην περιοχή από τη δεκαετία του ’60 και έχει ως αρχή την στήριξη της τοπικής οικονομίας της περιοχής και των παραγωγών της. Τα τελευταία χρόνια η εταιρία έχει επιδείξει μια σημαντική στροφή στην εξωστρέφεια και την καινοτομία. Παράγει μεταξύ άλλων φέτα που αντί του… ψυγείου μπαίνει στο ράφι και ελληνικό τυρί με γεύση καρπούζι, λιναρόσπορο και μέλι.

Η μικροσυσκευασία των προϊόντων της Polyphemus Fine Dairy Products πρωτοπαρουσιάστηκε στην έκθεση Sial που έλαβε χώρα στο Παρίσι τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ ήδη δυο από τα προϊόντα της  στάλθηκαν για πρώτη φορά σε διαγωνισμό,  στον γνωστό, Διεθνή Διαγωνισμό Τροφίμων (Grate Taste Awards) που γίνεται κάθε χρόνο στο Λονδίνο, τα οποία απέσπασαν και τα δύο βραβεία. Οι διακρίσεις όμως, δεν σταματούν εδώ. Δύο αστέρια αποκόμισε η σκληρή ΦΕΤΑ ΠΟΠ, η οποία είναι ένα γευστικό τυρί ΦΕΤΑ ΠΟΠ με μέγιστη υγρασία 50%, ενώ ένα αστέρι απέσπασε το λευκό τυρί με λιναρόσπορο.

Για την καινοτομία που επιδεικνύει η εταιρία αλλά και την εξωστρέφεια, μιας και τα προϊόντα της εξάγονται ήδη στις αγορές του εξωτερικού μιλά στο www.ka-business.gr η κ. Κική Δομζαρίδου, χημικός – τεχνολόγος τροφίμων και εκ των στελεχών της Polyphemus Fine Dairy Products.

 

Πως προέκυψε η ιδέα για… τυρί όχι στο ψυγείο αλλά στο ράφι;

 

Είμαι Χημικός με μεταπτυχιακά στη Χημεία και Τεχνολογία Τροφίμων και μετέπειτα  στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και η κύρια απασχόλησή μου, τα τελευταία 18 έτη είναι η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στις  επιχειρήσεις τροφίμων που στοχεύουν, μεταξύ άλλων και  στην βελτίωση αλλά και στην ανάπτυξη συστημάτων παραγωγής αλλά και νέων προϊόντων.

Η ιδέα για την παραγωγή του αφυδατωμένου τυριού από ΦΕΤΑ ΠΟΠ προέκυψε από την επαφή και τη γνώση της τεχνολογίας που εφαρμόστηκε σε συνδυασμό με τη διάθεση διαφοροποίησης των προϊόντων που παράγονται από το τυροκομείο, το οποίο διαθέτουμε με τον συνέταιρό μου, επιλύοντας το κύριο πρόβλημα της ψυχόμενης μεταφοράς και διάθεσης του προϊόντος.  Γνωρίζουμε,  ότι η καινοτομία αυτή καθ’ αυτή δεν μπορεί να οδηγήσει στην επιτυχημένη εφαρμογή και αποδοχή της από τον χρήστη της, εάν δεν  προσφέρει λύσεις σε υφιστάμενα προβλήματα. Το εν λόγω προϊόν επιλύει ένα σημαντικό πρόβλημα σε όσους θέλουν να μεταφέρουν και να αποθηκεύσουν τυρί  σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος, είτε διότι δεν διαθέτουν ψυκτικές εγκαταστάσεις, είτε γιατί βρίσκονται στο δρόμο ή στην εξοχή. Επίσης προσφέρει μία εναλλακτική πρόταση ενός νόστιμου, πρωτεϊνικού σνακ μεταξύ της σχεδόν αποκλειστικής διάθεσης σνακ που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες.   

Ποια είναι τα συστατικά και το… μυστικό του τυριού αυτού;

 

Το προϊόν αποτελείται 100% από τυρί ΦΕΤΑ ΠΟΠ το οποίο παράγεται στο τυροκομείο μας, δίχως την προσθήκη κανενός άλλου συστατικού. Το προϊόν διατηρεί όλα τα θρεπτικά συστατικά του τυριού ΦΕΤΑ ΠΟΠ δηλαδή τις πρωτεΐνες, τις βιταμίνες, κτλ.

 

Το συγκεκριμένο, μοναδικό προϊόν σκοπεύετε να το εξάγεται και εάν ναι, ποιες αγορές του εξωτερικού έχετε ως στόχο;

 

Το προϊόν, όπου παρουσιάστηκε, έτυχε καλής υποδοχής από εξαγωγείς και εμπόρους τροφίμων και είμαστε σε συνεχή επικοινωνία για την παραγωγή και εξαγωγή του με κύριο στόχο τις αγορές της Βορείου Αμερικής και της Δυτικής Ευρώπης.

 

Πως αντιμετώπισαν οι καταναλωτές την συγκεκριμένη καινοτομία;

 

Η επαφή των καταναλωτών με το αφυδατωμένο τυρί από ΦΕΤΑ ΠΟΠ ήταν περιορισμένη, αφού το προϊόν διατέθηκε για δοκιμή μόνο σε σχετικούς εμπόρους και εξαγωγείς. Προβλέπεται όμως ότι αποδοχή του προϊόντος, θα είναι και από τους καταναλωτές  θετική, μια και ο καθένας από εμάς, τους ανθρώπους των τροφίμων,  είναι παράλληλα και καταναλωτής. Επίσης, λάβαμε πολλά ενθαρρυντικά  μηνύματα από καταναλωτές  που δοκίμασαν το προϊόν και μέσα από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης ενδιαφέρονται για την προμήθειά του.

 

Εκτός από το τυρί στο… ράφι παράγεται και τυρί με διάφορες γεύσεις: μέλι, λιναρόσπορο και καρπούζι. Αλήθεια, πως είναι γευστικά αυτά τα προϊόντα. Από που προέκυψαν οι παραπάνω ιδέες;

 

Τo τυροκομείο μας παράγει και τυριά που περιέχουν λιναρόσπορο, μέλι αλλά και εποχικά, το καλοκαίρι, καρπούζι. Η ιδέα για το τυρί με το καρπούζι προέρχεται υποσυνείδητα,  από τις παιδικές μας αναμνήσεις και τα οικογενειακά μας τραπέζια, όπου κυρίαρχη είναι η εικόνα μίας ζουμερής φέτας καρπουζιού, η οποία συνδυάζεται με ένα κομμάτι τυρί και όλα τα αρώματα που ανασύρει μαζί της από τη μνήμη μας. Το δε τυρί με μέλι προέρχεται από τις μετέπειτα, ενήλικες γκουρμέ περιπτύξεις μας όπου το τυρί ΦΕΤΑ συνοδεύεται με μέλι και σουσάμι. Το τυρί με λιναρόσπορο είναι προσωπικό πείραμα συνδυασμού του οφέλους των λιποδιαλυτών βιταμινών που περιέχει το τυρί μαζί με τα ωμέγα -3 λιπαρά οξέα που υπάρχουν στον λιναρόσπορο.

 

Μιλήστε μας λίγο για την εταιρία σας, την ιστορία, τις εγκαταστάσεις και το προσωπικό της;

 

Το τυροκομείο μας, βρίσκεται στο Πλατύ Ημαθίας είχε ιδρυθεί τη δεκαετία του 60. Το 1995 ανακαινίστηκε, ώστε να συμμορφώνεται με τους κανόνες που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.  Το τυροκομείο παρήγαγε και παράγει τυριά αποκλειστικά από αιγοπρόβειο γάλα που συλλέγεται από κτηνοτρόφους της Ημαθίας αλλά και από τις κοντινές, γειτονικές περιοχές της Θεσσαλονίκης, Πέλλας και  Πιερίας. Η παραγωγή είναι περιορισμένη, μια και τα προϊόντα διαθέτονταν, έως τώρα, μόνο στην τοπική κατανάλωση και σε λίγες εξαγωγές.

Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση όπου εργάζονται οι ιδιοκτήτες και μέλη των  οικογενειών τους καθώς και περιορισμένος αριθμός μόνιμων και εποχικών εργαζόμενων, κατοίκων των διπλανών χωριών, που απασχολούνται είτε σαν οδηγοί βυτιοφόρων συλλογής γάλακτος είτε σε βοηθητικές εργασίες καθαρισμού των εγκαταστάσεων και εξοπλισμού.  Δηλαδή η παραγωγή υλοποιείται κυρίως από εμάς τους ίδιους.

 

Η εταιρία σας για την παραγωγή προϊόντων συνεργάζεται με μικρούς παραγωγούς από τους οποίους προμηθεύεται πρώτες ύλες. Πόσο σημαντικό είναι για εσάς να στηρίζετε την τοπική οικονομία;

 

Καθοριστικό ρόλο στην ύπαρξη του τυροκομείου διαδραμάτισαν και διαδραματίζουν οι οικογενειακές σχέσεις με τους τοπικούς παραγωγούς, οι οποίες συνεχίζονται για δεύτερη και σε πολλές περιπτώσεις για τρίτη γενιά, μια και τα εγγόνια των παλιών κτηνοτρόφων έχουν κληρονομήσει τις φάρμες των οικογενειών τους ή έχουν δημιουργήσει τις δικές τους.

Όποιος συνεργάζεται καθημερινά με ανθρώπους που μοχθούν στην πρωτογενή παραγωγή, αντιλαμβάνεται ότι είναι τουλάχιστον άδικο, ο μόχθος αυτός να μη συνοδεύεται και από την αντίστοιχη ανταμοιβή. Για αυτό και το όραμά μας συνδέεται με την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων που προσφέρουν υψηλή αξία στον καταναλωτή αλλά και όφελος  στις οικογένειες των συνεργαζόμενων κτηνοτρόφων που μας στήριξαν και μας στηρίζουν όλες αυτές τις δεκαετίες και είναι οι πιο πιστοί καταναλωτές των τυριών μας και θερμοί υποστηρικτές των νέων μας προϊόντων.

 

Υπάρχει στον προγραμματισμό σας η παραγωγή αντίστοιχων καινοτομικών προϊόντων και εάν ναι, τι θα είναι αυτά;

 

Η παραγωγή της καινοτομίας συνεχίζεται μια και η ευέλικτη δυναμικότητα του τυροκομείου μας, μας επιτρέπει να αυτοσχεδιάζουμε και να πειραματιζόμαστε όπως όλοι οι καταναλωτές κάνουν στην κουζίνα του σπιτιού τους και αισθανόμαστε χαρούμενοι που μπορούμε να δούμε άμεσα τα αποτελέσματα της προσπάθειας μας. Επίσης, μεταξύ άλλων, η εμπειρία μας από την ενασχόλησή μας με επιχειρήσεις παραγωγής τροφίμων στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό μας προικίζει με συνειρμούς και γνώσεις από τις οποίες κυοφορούνται διαρκώς νέα έργα. Έχουμε ως στόχο, σε συνεργασία και με άλλες Ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις, να παρουσιάσουμε και άλλα καινοτόμα προϊόντα στο προσεχές διάστημα, αν και προέχουν οι ενέργειες  αύξησης της παραγωγικής μας δυναμικότητας.

 

Τι ρόλο παίζει η καινοτομία στην δική σας εταιρία και τα προϊόντα που παράγετε; Ονομάζεστε… Πολύφημος!

 

Το όραμα μας είναι να αποτελέσουμε μια επιχείρηση παραγωγής καινοτόμων προϊόντων τροφίμων. Η επιχείρηση μας ονομάστηκε Polyphemus Fine Dairy Products για να δώσει έμφαση στο γεγονός ότι μπορεί να υπάρξει ευρηματικότητα, καινοτομία και διαφοροποίηση, ακόμη και στα κλασικά παραδοσιακά Ελληνικά προϊόντα, όπως είναι  το τυρί ΦΕΤΑ. Ο Πολύφημος είναι ο πρώτος τυροκόμος για τον οποίο γίνεται αναφορά στην Οδύσσεια του Ομήρου και το λογότυπο μας είναι μεν το μάτι του κύκλωπα Πολύφημου, το οποίο όμως απεικονίζει και την προστασία που υφίστανται ευαίσθητα συστατικά, όπως το μέλι και το καρπούζι που αρχικά εισήχθησαν ενθυλακωμένα εντός του τυριού αλλά αργότερα μέσω αλλεπάλληλων πειραματισμών βρέθηκε αποτελεσματικότερη μέθοδος χρήσης τους. Δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα στη συσκευασία των προϊόντων, έτσι ώστε να ανακλούν το δυναμισμό, την προοπτική και τον καινοτόμο χαρακτήρα τους και να γίνονται άμεσα αναγνωρίσιμα από το κοινό-στόχο τους, το οποίο είναι κυρίως οι καταναλωτές (foodies) που αναζητούν νέες γεύσεις και πειραματίζονται. 

 

10 Χρόνια ka-business.gr … και συνεχίζουμε!!!
11 Απριλίου του 2011, βγήκε στον διαδικτυακό αέρα το ka-  αναπτύχθηκε στην «καρδιά» της οικονομικής κρίσης. Ο ΣΤΟΧΟΣ ήταν ένας. Να δίνει βήμα, σε όλες του τις...

Το ka-business.gr προτείνει

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση του «Συμβουλίου των Ηγετών» (Leadership Council) του UNEPFΙ
Υπό την προεδρία της Inger Andersen, Εκτελεστικής  Διευθύντριας του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση του «Συμβουλίου των Ηγετών» (Leadership Council) του UNEPFΙ, ενός νέου...
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συναντήθηκε με το δ.σ. της ΔΕΘ-Helexpo
Τη σημασία της απόδοσης στην πόλη της Θεσσαλονίκης τμήματος της προς ανάπλαση έκτασης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου υπογράμμισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα...
Πράσινο φως από την Ε.Ε. για την αποδέσμευση 767 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα
Πράσινο φως για την αποδέσμευση ποσού ύψους 767 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα, από το Eurogroup, ανάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βάσει της 12ης έκθεσης...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση του «Συμβουλίου των Ηγετών» (Leadership Council) του UNEPFΙ
Υπό την προεδρία της Inger Andersen, Εκτελεστικής  Διευθύντριας του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση του «Συμβουλίου των Ηγετών» (Leadership Council) του UNEPFΙ, ενός νέου...
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συναντήθηκε με το δ.σ. της ΔΕΘ-Helexpo
Τη σημασία της απόδοσης στην πόλη της Θεσσαλονίκης τμήματος της προς ανάπλαση έκτασης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου υπογράμμισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα...
Πράσινο φως από την Ε.Ε. για την αποδέσμευση 767 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα
Πράσινο φως για την αποδέσμευση ποσού ύψους 767 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα, από το Eurogroup, ανάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βάσει της 12ης έκθεσης...