Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Δράσεις Ισπανία: Στα σκαριά σχέδιο για τη διαχείριση του COVID-19 ως «κοινή γρίπη»

Ισπανία: Στα σκαριά σχέδιο για τη διαχείριση του COVID-19 ως «κοινή γρίπη»

Η ισπανική κυβέρνηση εργάζεται ήδη εδώ και αρκετές εβδομάδες πάνω σε ένα σχέδιο για να αντιμετωπίσει στο εγγύς μέλλον την εξέλιξη της πανδημίας COVID-19 ως κοινή γρίπη, ανέφερε ο συνεργάτης της EURACTIV EFE, επικαλούμενος την El País.

Επίσημες πηγές ανέφεραν στην El País ότι ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας, Pedro Sánchez, προσπαθεί να ανοίξει την ίδια συζήτηση σε επίπεδο ΕΕ. Η ισπανική κυβέρνηση, ένας συνασπισμός του σοσιαλιστικού κόμματος (PSOE) και του αριστερού Unidas Podemos (United We Can), ολοκληρώνει επί του παρόντος τις λεπτομέρειες αυτού του σχεδίου με στόχο τη διαχείριση του COVID-19 ως μια ακόμη νόσου του αναπνευστικού συστήματος.

Αυτό, πρακτικά, θα σήμαινε απομάκρυνση από ένα σύστημα λεπτομερούς παρακολούθησης των λοιμώξεων και, αντί αυτού, εκτίμηση του τρόπου εξάπλωσης της νόσου με βάση σημαντικά δείγματα που συλλέγονται από επαγγελματίες υγείας, ανέφεραν οι El País και EFE.

Συζήτηση σε επίπεδο ΕΕ

Ερωτηθείς σχετικά με αυτό το σχέδιο, σε μια αποκλειστική συνέντευξη που μεταδόθηκε τη Δευτέρα από τον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό Cadena SER, ο Sánchez επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση “εργάζεται πάνω σε αυτό (το σχέδιο) εδώ και (αρκετές) εβδομάδες (…)”. Εναπόκειται πλέον στα άτομα που είναι υπεύθυνα για τη διαχείριση της πανδημίας στο Ισπανικό Κέντρο Συντονισμού Προειδοποιήσεων και Επειγόντων Περιστατικών Υγείας (CCAES) και στην Επιτροπή Προειδοποιήσεων να την αποδεχτούν, να την τροποποιήσουν ή να την απορρίψουν.

«Είναι μια συζήτηση που προσπαθούμε ήδη να ανοίξουμε σε επίπεδο ΕΕ· η Υπουργός Υγείας (Καρολίνα Ντάριας) την έχει θέσει σε διάφορους ευρωπαίους υπουργούς υγείας», πρόσθεσε ο Σάντσεθ. Κατά τη γνώμη του, είναι «μια απαραίτητη συζήτηση» γιατί χάρη στην έρευνα και την επιστήμη έχουμε «την απάντηση για να προστατευτούμε και να μειώσουμε τις μολύνσεις στον πληθυσμό όσο μπορούμε».

Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός υπενθύμισε επίσης ότι το ποσοστό θνησιμότητας του έκτου κύματος κορωνοϊού στην Ισπανία, ιδίως της παραλλαγής όμικρον, έχει μειωθεί σημαντικά. Σε σύγκριση με το πρώτο κύμα της πανδημίας (με μέσο όρο 13%) τώρα έχει φτάσει μόλις στο 1%, είπε.

Ρύθμιση της τιμής των rapid tests

Στην ίδια συνέντευξη με την Cadena SER, ο Sánchez ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα ρυθμίσει σύντομα την τιμή των rapid tests, ενώ ανακοίνωσε επίσης την αγορά 344.000 χαπιών κατά του COVID-19 από την Pfizer για την καλύτερη αντιμετώπιση της παραλλαγής omicron.

«Η συζήτηση που είχαμε πριν ή κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων επικεντρώθηκε κυρίως στην προσφορά αυτών των τεστ. Υπήρξε εκθετική αύξηση στη ζήτηση αλλά όχι στην προσφορά. Αυτό έχει ήδη λυθεί. Τώρα θα επικεντρωθούμε στον έλεγχο της τιμής των rapid tests», δήλωσε ο Σάντσεθ.

Μη απαραίτητο ένα εμβόλιο για την Όμικρον

Μιλώντας στο EURACTIV.com υπό τον όρο της ανωνυμίας, ένας διπλωμάτης της ΕΕ είπε ότι φαίνεται ότι δεν θα χρειαστεί εμβόλιο ειδικά για την Όμικρον καθώς η παραλλαγή είναι τόσο μεταδοτική που όλοι θα έχουν ήδη προσβληθεί μέχρι να αναπτυχθεί ένα εξειδικευμένο εμβόλιο.

Ο διπλωμάτης εξήγησε ότι με βάση επιστημονικές συμβουλές, το πιο πιθανό σενάριο για το κοντινό μέλλον φαίνεται να είναι ένας ενδημικός ιός, παρόμοιος με τη γρίπη.

Επιπλέον, ένας άλλος διπλωμάτης της ΕΕ είπε με την Όμικρον, η προσπάθεια ιχνηλάτησης επαφών χάνει επίσης δυναμική και γίνεται ολοένα και πιο άσκοπη.

ΠΗΓΗ: https://www.euractiv.gr/

ka-business: Ένα ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για την πολύ μεγάλη σας ανταπόκριση στην Μαραθώνια Εκπομπή για την Κοινωνική Εταιρική Ευθύνη
Περισσότεροι από αναγνώστες μας από όλο τον κόσμο, παρακολούθησαν μέσω live streaming την Μαραθώνια Εκπομπή, που διοργάνωσε το το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου...

Το ka-business.gr προτείνει

SAS: Οι 6 τάσεις που θα κυριαρχήσουν το 2022
Αν το 2020 ήταν η χρονιά μιας  «αναπάντεχης» πανδημίας και των lockdowns, τότε το 2021 ήταν αδιαμφησβήτητα η χρονιά του εμβολίου. Τα νέα εμβόλια...
Λάδι: Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο «ΘΕΪΚΟ ΟΛΥΜΠΟΣ»… ένας φυσικός χυμός ελιάς από την Πιερία
Του Δημήτρη Ρουκά Τεχνολόγος Γεωπόνος -  Επιστημονικός Συνεργάτης Π.Ε. Πιερίας //  Η πιστοποιημένη άτυπη ομάδα ελαιοπαραγωγών ολοκληρωμένης διαχείρισης της ένωσης παραγωγών του συνεταιρισμού...
Αποζημίωση-μαμούθ: Γιατρός στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν κακοποίησε σεξουαλικά 1.000 άτομα!
Ο γιατρός Ρίτσαρντ Άντερσον εργαζόταν το διάστημα μεταξύ 1966-2003 στο πανεπιστήμιο, το οποίο βρίσκεται στο Αν Άρμπορ στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ. Μπορεί να πέθανε...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

SAS: Οι 6 τάσεις που θα κυριαρχήσουν το 2022
Αν το 2020 ήταν η χρονιά μιας  «αναπάντεχης» πανδημίας και των lockdowns, τότε το 2021 ήταν αδιαμφησβήτητα η χρονιά του εμβολίου. Τα νέα εμβόλια...
Plushost: Διάκριση στο ηλεκτρονικό εμπόριο – 26 βραβεία στα e-volution Awards 2022
Στην πιο πολυβραβευμένη εταιρεία e-commerce αναδείχθηκε η Plushost αποσπώντας 26 συνολικά βραβεία, στο πλαίσιο του θεσμού E-volution Awards 2022. Με αφορμή την εντυπωσιακή αυτή "συγκομιδή"...
EDPR: Ολοκληρώνει την κατασκευή του Riverstart, του μεγαλύτερου ηλιακού πάρκου στην Ιντιάνα
Η EDP Renewables, η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον κόσμο, μέσω της θυγατρικής της EDP Renewables North America LLC, ολοκλήρωσε την κατασκευή του ηλιακού πάρκου Riverstart, δυναμικότητας 200