Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Δράσεις Ισπανία: Στα σκαριά σχέδιο για τη διαχείριση του COVID-19 ως «κοινή γρίπη»

Ισπανία: Στα σκαριά σχέδιο για τη διαχείριση του COVID-19 ως «κοινή γρίπη»

Η ισπανική κυβέρνηση εργάζεται ήδη εδώ και αρκετές εβδομάδες πάνω σε ένα σχέδιο για να αντιμετωπίσει στο εγγύς μέλλον την εξέλιξη της πανδημίας COVID-19 ως κοινή γρίπη, ανέφερε ο συνεργάτης της EURACTIV EFE, επικαλούμενος την El País.

Επίσημες πηγές ανέφεραν στην El País ότι ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας, Pedro Sánchez, προσπαθεί να ανοίξει την ίδια συζήτηση σε επίπεδο ΕΕ. Η ισπανική κυβέρνηση, ένας συνασπισμός του σοσιαλιστικού κόμματος (PSOE) και του αριστερού Unidas Podemos (United We Can), ολοκληρώνει επί του παρόντος τις λεπτομέρειες αυτού του σχεδίου με στόχο τη διαχείριση του COVID-19 ως μια ακόμη νόσου του αναπνευστικού συστήματος.

Αυτό, πρακτικά, θα σήμαινε απομάκρυνση από ένα σύστημα λεπτομερούς παρακολούθησης των λοιμώξεων και, αντί αυτού, εκτίμηση του τρόπου εξάπλωσης της νόσου με βάση σημαντικά δείγματα που συλλέγονται από επαγγελματίες υγείας, ανέφεραν οι El País και EFE.

Συζήτηση σε επίπεδο ΕΕ

Ερωτηθείς σχετικά με αυτό το σχέδιο, σε μια αποκλειστική συνέντευξη που μεταδόθηκε τη Δευτέρα από τον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό Cadena SER, ο Sánchez επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση “εργάζεται πάνω σε αυτό (το σχέδιο) εδώ και (αρκετές) εβδομάδες (…)”. Εναπόκειται πλέον στα άτομα που είναι υπεύθυνα για τη διαχείριση της πανδημίας στο Ισπανικό Κέντρο Συντονισμού Προειδοποιήσεων και Επειγόντων Περιστατικών Υγείας (CCAES) και στην Επιτροπή Προειδοποιήσεων να την αποδεχτούν, να την τροποποιήσουν ή να την απορρίψουν.

«Είναι μια συζήτηση που προσπαθούμε ήδη να ανοίξουμε σε επίπεδο ΕΕ· η Υπουργός Υγείας (Καρολίνα Ντάριας) την έχει θέσει σε διάφορους ευρωπαίους υπουργούς υγείας», πρόσθεσε ο Σάντσεθ. Κατά τη γνώμη του, είναι «μια απαραίτητη συζήτηση» γιατί χάρη στην έρευνα και την επιστήμη έχουμε «την απάντηση για να προστατευτούμε και να μειώσουμε τις μολύνσεις στον πληθυσμό όσο μπορούμε».

Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός υπενθύμισε επίσης ότι το ποσοστό θνησιμότητας του έκτου κύματος κορωνοϊού στην Ισπανία, ιδίως της παραλλαγής όμικρον, έχει μειωθεί σημαντικά. Σε σύγκριση με το πρώτο κύμα της πανδημίας (με μέσο όρο 13%) τώρα έχει φτάσει μόλις στο 1%, είπε.

Ρύθμιση της τιμής των rapid tests

Στην ίδια συνέντευξη με την Cadena SER, ο Sánchez ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα ρυθμίσει σύντομα την τιμή των rapid tests, ενώ ανακοίνωσε επίσης την αγορά 344.000 χαπιών κατά του COVID-19 από την Pfizer για την καλύτερη αντιμετώπιση της παραλλαγής omicron.

«Η συζήτηση που είχαμε πριν ή κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων επικεντρώθηκε κυρίως στην προσφορά αυτών των τεστ. Υπήρξε εκθετική αύξηση στη ζήτηση αλλά όχι στην προσφορά. Αυτό έχει ήδη λυθεί. Τώρα θα επικεντρωθούμε στον έλεγχο της τιμής των rapid tests», δήλωσε ο Σάντσεθ.

Μη απαραίτητο ένα εμβόλιο για την Όμικρον

Μιλώντας στο EURACTIV.com υπό τον όρο της ανωνυμίας, ένας διπλωμάτης της ΕΕ είπε ότι φαίνεται ότι δεν θα χρειαστεί εμβόλιο ειδικά για την Όμικρον καθώς η παραλλαγή είναι τόσο μεταδοτική που όλοι θα έχουν ήδη προσβληθεί μέχρι να αναπτυχθεί ένα εξειδικευμένο εμβόλιο.

Ο διπλωμάτης εξήγησε ότι με βάση επιστημονικές συμβουλές, το πιο πιθανό σενάριο για το κοντινό μέλλον φαίνεται να είναι ένας ενδημικός ιός, παρόμοιος με τη γρίπη.

Επιπλέον, ένας άλλος διπλωμάτης της ΕΕ είπε με την Όμικρον, η προσπάθεια ιχνηλάτησης επαφών χάνει επίσης δυναμική και γίνεται ολοένα και πιο άσκοπη.

ΠΗΓΗ: https://www.euractiv.gr/

Το ka-business.gr προτείνει

Party Νεολαίας – Ραλλιώ Λεπίδου – Γιώργος Αξάς – Cosmoradio 95,1 – Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης
Εσείς ΝΕΟΙ.... Ήρθε η ώρα να πάρετε τη σκυτάλη στα χέρια σας και να γίνετε οι πρωταγωνιστές στην Περιφέρεια που ζήτε. Να έχετε τον πρώτο...
Κωνσταντίνος Ζέρβας: Κατάμεστο το «Ιωάννης Βελλίδης» για την κεντρική προεκλογική του ομιλία
Καθαρή εντολή για μια νίκη της πόλης και των πολιτών της ζήτησε απόψε (28/09) ο επικεφαλής του συνδυασμού «ΝΑΙ στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ», Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος...
Παγκόσμια ημέρα καρδιάς: Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων
Ένας στους τρεις θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα συμβαίνουν πρόωρα σε άτομα ηλικίας κάτω των 70 ετών. Περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα παγκοσμίως παρά από...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Party Νεολαίας – Ραλλιώ Λεπίδου – Γιώργος Αξάς – Cosmoradio 95,1 – Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης
Εσείς ΝΕΟΙ.... Ήρθε η ώρα να πάρετε τη σκυτάλη στα χέρια σας και να γίνετε οι πρωταγωνιστές στην Περιφέρεια που ζήτε. Να έχετε τον πρώτο...
SCOPE: Communications υπογράφει σύμβαση επικοινωνίας με τον Frontex
Η SCOPE Communications, το in-house agency της Netcompany-Intrasoft, υπέγραψε νέα τετραετή σύμβαση με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής της ΕΕ (Frontex), για υπηρεσίες...
Κωνσταντίνος Ζέρβας: Κατάμεστο το «Ιωάννης Βελλίδης» για την κεντρική προεκλογική του ομιλία
Καθαρή εντολή για μια νίκη της πόλης και των πολιτών της ζήτησε απόψε (28/09) ο επικεφαλής του συνδυασμού «ΝΑΙ στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ», Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος...