Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Green Life Νέος τρόπος για να καλλιεργήσετε μαρούλια

Νέος τρόπος για να καλλιεργήσετε μαρούλια

 

«Εκτός από τα οφέλη για το περιβάλλον (αποφυγή της ρύπανσης με νιτρικά), η εφαρμογή των αμινοξέων εξασφαλίζει σημαντικά οφέλη τόσο για τον παραγωγό (μεγαλύτερη ομοιομορφία στην ανάπτυξη των φυτών), όσο και για τον καταναλωτή, καθώς τα παραγόμενα προϊόντα έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νιτρικά» υποστηρίζει ο Επιστημονικά Υπεύθυνος της έρευνας, Διευθυντής του Εργαστηρίου Λαχανοκομίας του ΑΠΘ, Αναστάσιος Σιώμος.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αυξημένη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C είναι επιθυμητή, καθώς ο ανθρώπινος οργανισμός καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες στη βιταμίνη αυτή σχεδόν αποκλειστικά με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, ενώ η αυξημένη περιεκτικότητα σε νιτρικά είναι ανεπιθύμητη, καθώς αυτά αποτελούν κίνδυνο για την υγεία του καταναλωτή. Για το λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει μέγιστα επιτρεπτά όρια ως προς την περιεκτικότητα σε νιτρικά από το 1997 για το μαρούλι και το σπανάκι και πρόσφατα και για τη ρόκα.

 

Η νιτρορύπανση έχει πολύ σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Η παρουσία αυξημένων συγκεντρώσεων νιτρικών στα επιφανειακά νερά (λίμνες και κλειστοί κόλποι) προκαλεί το φαινόμενο του ευτροφισμού, ενώ στα υπόγεια νερά δημιουργεί προβληματισμό για μακροχρόνια χρήση τους για ύδρευση. Κύρια πηγή των νιτρικών στο έδαφος είναι τα αζωτούχα λιπάσματα, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρύτατα στη γεωργία, με σκοπό την αύξηση της παραγωγής. Για τους λόγους αυτούς έχει εκδοθεί σχετική Κοινοτική Οδηγία από το 1991 και πολλές ΚΥΑ που στοχεύουν στη μείωση της νιτρορύπανσης από τη χρήση λιπασμάτων.

Η χρήση των αμινοξέων, που παράγονται με ενζυμική υδρόλυση πρωτεϊνούχων φυτικών υλικών, για λίπανση των καλλιεργούμενων φυτών, αποτελεί αντικείμενο διερεύνησης τα τελευταία χρόνια, διεθνώς. Η έρευνα, με τίτλο: «Η εφαρμογή αμινοξέων σε καλλιέργειες λαχανικών» ξεκίνησε το 2010, στο Εργαστήριο Λαχανοκομίας του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ και θα επεκταθεί, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών της Κύπρου, και σε άλλα λαχανικά, όπως το σπανάκι.

 

 

Το ka-business.gr προτείνει

BEYOND: Εγκαινιάζεται σήμερα η Διεθνής Έκθεση Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Τεχνολογίας και Καινοτομίας
Με 275 άμεσους και έμμεσους εκθέτες, 22 χώρες, 440 Έλληνες και ξένους ομιλητές, B2B Matchmaking Event με πάνω από 200 συμμετέχοντες και περισσότερα από...
Αγορά: Φωτιά άναψε το “καλάθι του Πάσχα” με το αρνάκι να πωλείται προς 10 ευρώ – Αντιδρούν οι κτηνοτρόφοι
Στην κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης εδώ στο Καπάνι η κίνηση είναι ιδιαίτερα μουδιασμένη, ο κόσμος δεν ψωνίζει. Οι τιμές  στο αρνάκι και το κατσικάκι...
Τράπεζα Πειραιώς: Παράταση Προγράμματος Ανταμοιβής Συνεπών Δανειοληπτών Στεγαστικών Δανείων
Η Τράπεζα Πειραιώς, ανταποκρινόμενη με ευθύνη στο ζήτημα της επιβάρυνσης των οικογενειακών προϋπολογισμών από την άνοδο των επιτοκίων διεθνώς, συνεχίζει να στηρίζει έμπρακτα τους...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Θέατρο: Ο κύκλος των χαμένων ποιητών
«Ο κύκλος των χαμένων ποιητών» για λίγες παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη. Ο Άκης Σακελλαρίου υποδύεται τον Τζον Κήτινγκ, τον αντισυμβατικό καθηγητή που όλοι θα θέλαμε...
BEYOND: Εγκαινιάζεται σήμερα η Διεθνής Έκθεση Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Τεχνολογίας και Καινοτομίας
Με 275 άμεσους και έμμεσους εκθέτες, 22 χώρες, 440 Έλληνες και ξένους ομιλητές, B2B Matchmaking Event με πάνω από 200 συμμετέχοντες και περισσότερα από...
Αγορά: Φωτιά άναψε το “καλάθι του Πάσχα” με το αρνάκι να πωλείται προς 10 ευρώ – Αντιδρούν οι κτηνοτρόφοι
Στην κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης εδώ στο Καπάνι η κίνηση είναι ιδιαίτερα μουδιασμένη, ο κόσμος δεν ψωνίζει. Οι τιμές  στο αρνάκι και το κατσικάκι...