Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Πρόσωπα Γιάννης Μπρατάκος: Κεντρικός Ομιλητής στην κοπή πίτας του ΒΕΘ:

Γιάννης Μπρατάκος: Κεντρικός Ομιλητής στην κοπή πίτας του ΒΕΘ:

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Γιάννης Μπρατάκος ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην κοπή πίτας του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης όπως τόνισε μεταξύ άλλων Χτίζουμε μια ανθεκτική, ισχυρή και αυτοδύναμη Ελλάδα».

ΟΛΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ:

“Κυρίες και κύριοι,

Σας ευχαριστώ θερμά, για την πρόσκληση και την ευκαιρία να βρίσκομαι απόψε μαζί σας. Εύχομαι το 2023 να είναι για όλες και όλους μια δημιουργική χρονιά. Με υγεία και επιτυχίες, σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.

Γνωρίζω καλά – από πρώτο χέρι – τη μάχη που δίνετε όλα αυτά τα χρόνια, ενάντια σε διαδοχικές κρίσεις. Φέτος, συμπληρώνουμε μια τετραετία, που σημαδεύτηκε από πρωτόγνωρα γεγονότα.

Από καταστάσεις, που κανείς μας δεν είχε διαχειριστεί στο παρελθόν, όπως η πανδημία. Από τις επιπτώσεις ενός πολέμου σε ευρωπαϊκό έδαφος – μετά από δεκαετίες.

Σημαδεύτηκε από μια παγκόσμια ενεργειακή και πληθωριστική κρίση, που προκαλεί τεράστιες πιέσεις στις οικονομίες, στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά όλης της Ευρώπης.

Παρ’ όλα αυτά, καταφέραμε όλοι μαζί να κρατήσουμε την Ελλάδα όρθια. Καταφέραμε, όχι μόνο να αντέξουμε στις δυσκολίες, αλλά να γίνουμε η θετική έκπληξη της Ευρώπης, σε πολλούς τομείς.

Το 2021 πετύχαμε τον τρίτο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη, υπερκαλύπτοντας σχεδόν τις απώλειες της πανδημίας. Το 2022 ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι διπλάσιος του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Και το 2023 – παρά την επιβράδυνση – η Ελλάδα θα τα πάει καλύτερα σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Τη χρονιά που πέρασε, είχαμε ρεκόρ αύξησης των επενδύσεων και των εξαγωγών.

Η Ελλάδα έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη παγκόσμιων κολοσσών, όπως η Amazon, η Microsoft και η Pfizer.

Ειδικά η Θεσσαλονίκη, έχει γίνει πόλος προσέλκυσης επενδύσεων, που δημιουργούν θέσεις εργασίας και νέες ευκαιρίες και προοπτικές για τις τοπικές επιχειρήσεις.

Οι εξαγωγές μας αγγίζουν το 40% του ΑΕΠ, από 20% που ήταν πριν από μια δεκαετία. Ενώ τα εξαγώγιμα προϊόντα, έχουν πια υποσκελίσει τις υπηρεσίες.

Όλα αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία γίνεται πλέον πιο ανταγωνιστική, πιο εξωστρεφής.

Δείχνουν, όμως, και τις δυνατότητες των ελληνικών επιχειρήσεων: να αντέχουν, αλλά και να δημιουργούν και να προοδεύουν.

Σε αυτές τις δυνατότητες εμείς πιστέψαμε από την αρχή και εξακολουθούμε να πιστεύουμε. Αυτές τις δυνατότητες υποστηρίξαμε και υποστηρίζουμε από την αρχή της θητείας μας.

Από την αρχή δώσαμε ξεκάθαρα το στίγμα μας. Είπαμε ότι θα είμαστε μια κυβέρνηση – σύμμαχος της επιχειρηματικότητας. Και όχι αντίπαλος.

Γιατί η ιδιωτική πρωτοβουλία, οι επιχειρήσεις, είναι αυτές που τροφοδοτούν την ανάπτυξη του τόπου. Είναι αυτές που δημιουργούν δουλειές, εισοδήματα και εθνικό πλούτο, για να μπορέσει να μοιραστεί στην κοινωνία.

Και τη δέσμευσή μας την κάνουμε πράξη.

Είπαμε ότι θα μειώσουμε τους φόρους για τους επαγγελματίες, για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις – που τα προηγούμενα χρόνια είχαν «γονατίσει» από τις αυξήσεις. Το κάναμε πράξη.

Μειώσαμε το φόρο επιχειρήσεων από το 29%, στο 22% . Και τον φόρο μερισμάτων από το 15% στο 5%. Μειώσαμε την προκαταβολή φόρου για τα φυσικά πρόσωπα στο 55% και για τα νομικά στο 80%.

Δώσαμε το δικαίωμα στους ελεύθερους επαγγελματίες να επιλέγουν το δικό τους επίπεδο ασφαλιστικών εισφορών.

Μειώσαμε κατά 35% τον ΕΝΦΙΑ, καταργήσαμε μόνιμα την εισφορά αλληλεγγύης.

Απαλλάσσουμε από το φόρο επιτηδεύματος τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που κάνουν μόνιμες προσλήψεις.

Δεσμευθήκαμε να μειώσουμε τη γραφειοκρατία, να διευκολύνουμε τις επενδύσεις, αλλά και την καθημερινότητα της επιχείρησης. Το κάναμε πράξη: σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Economist Intelligence Unit, η Ελλάδα είναι στην πρώτη θέση ανάμεσα σε  82 χώρες, όσον αφορά τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Ψηφιοποιήσαμε πάνω από 1.000 υπηρεσίες του δημοσίου προς τον πολίτη και την επιχείρηση. Πλέον η έναρξη ατομικής επιχείρησης γίνεται σε λίγα λεπτά, μέσω του gov.gr.

Επιταχύναμε όλες τις διαδικασίες για αξιολόγηση, έγκριση, έλεγχο και πιστοποίηση των επενδυτικών σχεδίων, που εντάσσονται στον αναπτυξιακό νόμο.

Στηρίξαμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, απέναντι σε κάθε απρόβλεπτη δοκιμασία. Βρεθήκαμε στο πλευρό τους στη διάρκεια της πανδημίας: με σχεδόν 10 δισεκατομμύρια ευρώ, σε επιστρεπτέα και μη επιστρεπτέα προκαταβολή.

Με τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, σε μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Με αναστολές φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Με έκτακτα εργαλεία ρευστότητας και δεκάδες άλλα μέτρα.

Στηρίξαμε και στηρίζουμε τη μικρομεσαία επιχείρηση απέναντι στις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.

Από τις αρχές του 2022 έχουμε διαθέσει περίπου 8 δισ. ευρω, για την επιδότηση των λογαριασμών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Οι επιδοτήσεις αυτές απορροφούν το 80% της αύξησης στις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Και θα συνεχίσουμε για όσο ακόμη χρειαστεί, να παρεμβαίνουμε για την προστασία της αγοράς και της κοινωνίας. Με μέτρα στοχευμένα και υπεύθυνα.

Υπάρχουν αυτοί, που τη μια μέρα μας κατηγορούν για αναλγησία και την άλλη φωνάζουν ότι «μοιράζουμε επιδόματα».

Υπάρχουν αυτοί που πάντα θα βρουν να υποσχεθούν περισσότερα, χωρίς να λένε κουβέντα για το πώς θα τα χρηματοδοτήσουν.

Και όσο προχωράμε προς τις εκλογές, οι τσάμπα υποσχέσεις θα πληθαίνουν.

Δεν θα μπούμε σε αυτή τη λογική. Είναι υποχρέωσή μας να στηρίξουμε στα δύσκολα την κοινωνία. Το κάνουμε και θα συνεχίσουμε.

Αλλά κάθε ευρώ που κατευθύνουμε σε έκτακτες παροχές, σε φορολογικές ελαφρύνσεις, σε εισοδηματικές ενισχύσεις,  είναι μετρημένο και υπολογισμένο.

Δεν παρεκκλίνουμε από το στόχο μας για πρωτογενές πλεόνασμα το 2023.

Δεν διακινδυνεύουμε τον εθνικό στόχο για απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας.

Συνεχίζουμε να παρεμβαίνουμε στα όρια που επιτρέπουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας. Αυτές τις δυνατότητες, τις εξασφαλίσαμε μέχρι τώρα – και συνεχίζουμε να τις δημιουργούμε – μέσω της ανάπτυξης.

Τις δημιουργούμε, στηρίζοντας τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Ανοίγοντας το δρόμο για νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Ανοίγοντας για τις επιχειρήσεις μας το δρόμο της προκοπής.

Ξέρω ότι τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας. Η φετινή χρονιά θα φέρει τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης στα όρια της ύφεσης. Η ενεργειακή κρίση, ο πληθωρισμός και η άνοδος των επιτοκίων θα συνεχίσουν να μας ταλαιπωρούν.

Όμως έχω την αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρουμε. Γιατί πλέον έχουμε χτίσει όλοι μαζί ισχυρότερα αναχώματα, ενάντια στις εξωτερικές πιέσεις.

Έχουμε εξασφαλίσει και αξιοποιούμε το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πακέτο στη μεταπολεμική ιστορία της χώρα:

  • με συνολικές πιστώσεις ύψους άνω των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης,
  • με το νέο ΕΣΠΑ, ύψους 26,5 δισ. Ευρώ,
  • με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική,
  • με την πρωτοβουλία “Connecting Europe” για τις μεταφορές, την ενέργεια και τις ψηφιακές υπηρεσίες.

Από αυτούς τους πόρους, πάνω από 8 δισεκατομμύρια ευρώ κατευθύνονται στη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Σε ενισχύσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία, που θα βοηθήσουν τη μικρή επιχείρηση να υλοποιήσει καινούρια σχέδια, να γίνει βιώσιμη και ανταγωνιστική.

Συνεχίζουμε με συνέπεια τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Επιταχύνουμε τις επενδύσεις και την πολιτική μας, για την εξασφάλιση επαρκούς, φθηνότερης και καθαρής ενέργειας για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Δημιουργούμε και παραδίδουμε δεκάδες νέες υποδομές, που υποστηρίζουν την ανάπτυξη σε όλη τη χώρα.

Ειδικά στη Θεσσαλονίκη, έχουμε δρομολογήσει πάνω από 30 έργα, που αλλάζουν το πρόσωπο και τις προοπτικές της περιοχής:

  • τον νέο περιφερειακό άξονα «fly over»,
  • την ολοκλήρωση του ΜΕΤΡΟ και την κατασκευή επεκτάσεων,
  • τον 6ο Προβλήτα στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης,
  • το νέο τερματικό σταθμό στο Αεροδρόμιο Μακεδονία,
  • το Επιχειρηματικό Πάρκο στο Καλοχώρι,
  • το Εμπορευματικό Κέντρο στο Στρατόπεδο Γκόνου,
  • την ίδρυση του Τεχνολογικού Πάρκου στην Περαία,

Έργα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στη βιομηχανία, τη μεταποίηση και την εφοδιαστική αλυσίδα.

Έργα ανάπλασης σε όλη την πόλη.

Φίλες και φίλοι,

Μέσα σε τρία χρόνια – ανάμεσα σε πρωτοφανείς κρίσεις – η Ελλάδα έκανε σημαντικά βήματα μπροστά.

Μια χώρα που πριν λίγα χρόνια βρέθηκε με το ένα πόδι έξω από το ευρώ. Μια χώρα που έφτασε στα όρια της χρεωκοπίας, αντιμετώπισε τον εφιάλτη των μνημονίων, της ύφεσης, των capital controls.

Σήμερα διακρίνεται πανευρωπαϊκά για τις επιδόσεις της οικονομίας της. Βρίσκεται ένα σκαλοπάτι πριν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Και παρά τις αντιξοότητες, συνεχίζει να ακολουθεί πορεία ανάπτυξης – μιας ανάπτυξης που στηρίζεται πια σε γερές βάσεις.

Αυτό το στοίχημα το κερδίσαμε όλοι μαζί.

Το αποτέλεσμα της πολιτικής μας δεν θα ήταν το ίδιο, χωρίς την κινητοποίηση και τις προσπάθειες του επιχειρηματικού κόσμου.

Οι επιχειρήσεις ήταν αυτές που κατάφεραν να αξιοποιήσουν κάθε θετική παρέμβαση, κάθε θετική μεταρρύθμιση.

Να τη μετατρέψουν σε αξία για την οικονομία και για τον τόπο.

Τώρα είναι η ώρα να διασφαλίσουμε όσα πετύχαμε.

Τη χρονιά αυτή θα κληθούμε να αποφασίσουμε αν θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε μπροστά, ή αν θα γυρίσουμε πίσω – σε ένα παρελθόν, που όλοι θα θέλαμε να ξεχάσουμε.

Θα αποφασίσουμε αν η χώρα θα παραμείνει σε μια πορεία ανάπτυξης, που στηρίζεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στη δημιουργικότητα των Ελλήνων.

Αν θα παραμείνουμε στο δρόμο της σοβαρότητας και της προοπτικής ή αν θα επιστρέψουμε στην επιπολαιότητα και τον τυχοδιωκτισμό.

Η επιλογή είναι στο χέρι μας.

Πάμε ξανά, με συνέχεια, συνέπεια και σταθερότητα.

Χτίζουμε μαζί την ανθεκτική, ισχυρή, αυτοδύναμη Ελλάδα που μας αξίζει.

Εύχομαι και πάλι καλή χρονιά, καλή δύναμη.

Καλές δουλειές σε όλες και όλους.

Σας ευχαριστώ”.

 

Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς αναφέρθηκε στις πρωτόγνωρες προκλήσεις που αντιμετώπισε η Ευρώπη, με την πανδημία και τον πόλεμο επί του εδάφους της, και διαβεβαίωσε ότι η Ευρωπη θα συνεχίσει ενωμένη να πορεύεται απέναντι στις γεωπολιτικές προκλήσεις και την ενεργειακή κρίση. Εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη χώρα μας, γιατί πλέον η οικονομία πορεύεται σε γερές ραγές και προσελκύει 30% περισσότερα κεφάλαια σε σχέση με το διάστημα 2019-2020, ενώ πλέον είναι απαλλαγμένη από δημοσιονομικούς περιορισμούς, και μέχρι το 2027 θα ενισχυθεί με ευρωπαϊκά κονδύλια που αγγίζουν το 40% του ΑΕΠ.

 

Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης

«Μπροστά στην αβεβαιότητα και τους κινδύνους που επιφυλάσσει η νέα χρονιά, είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι η χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, γίνεται ολοένα και πιο ισχυρή, οικονομικά, γεωπολιτικά και στρατιωτικά. Πρόσφατη έρευνα του Economist για 34 -κυρίως πλούσιες- χώρες, ανέδειξε την Ελλάδα σε οικονομική νικήτρια του 2022. Η χώρα μας μπορεί έτσι να εξασφαλίζει ρυθμούς ανάπτυξης τριπλάσιους του μέσου ευρωπαϊκού όρου, να μειώνει δραστικά την ανεργία, να παράγει νέο πλούτο και να στηρίζει τους οικονομικά αδύναμους», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, σε χαιρετισμό στο δείπνο που δόθηκε από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, για την έλευση του Νέου Έτους. Και πρόσθεσε: «Στηρίξαμε και συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους επαγγελματίες. Ιδιαίτερα τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, που αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία. Διαθέσαμε στην πανδημία 43 δισ. Ευρώ. Διαθέτουμε τώρα πάνω από 13 δισ. για την ελάφρυνση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης».

Όπως επισήμανε ο κ. Καλαφάτης: «Η Ελλάδα -χάρη στις προσπάθειες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη- έχει στη διάθεσή της για τα επόμενα χρόνια, πάνω από 70 δις ευρώ κοινοτικούς πόρους από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Στην πορεία αυτή πρωταγωνιστούν η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη. Εταιρείες κολοσσοί, όπως η Pfizer, η Deloitte, η Cisco, βρίσκονται, ήδη, στην περιοχή και άλλες όπως η Google, εκδηλώνουν έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. Με την Ατζέντα για τη Θεσσαλονίκη του 2030, με 30 και πλέον έργα που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, είτε δρομολογούνται, η περιοχή μας αποκτά νέα προοπτική».

Πρόεδρος ΒΕΘ Τάσος Καπνοπώλης

 

Ο οικοδεσπότης, πρόεδρος του ΒΕΘ Τάσος Καπνοπώλης ευχήθηκε το 2023 να είναι χρονιά ανάπτυξης, ευημερίας και προοπτικής. «Θα αντιμετωπίσουμε νέες δοκιμασίες και προκλήσεις» είπε, επισημαίνοντας ότι οι επιχειρηματίες θα χρειαστούν και νέα ρύθμιση του συνόλου των οφειλών προς το δημόσιο, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να ασκηθεί πίεση στις τις τράπεζες να αυξήσουν επιτόκια καταθέσεων, να μειώσουν τις προμήθειες συναλλαγών και να αυξήσουν ρευστότητα στην αγορά.

Το ka-business.gr προτείνει

BEYOND: Εγκαινιάζεται σήμερα η Διεθνής Έκθεση Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Τεχνολογίας και Καινοτομίας
Με 275 άμεσους και έμμεσους εκθέτες, 22 χώρες, 440 Έλληνες και ξένους ομιλητές, B2B Matchmaking Event με πάνω από 200 συμμετέχοντες και περισσότερα από...
Αγορά: Φωτιά άναψε το “καλάθι του Πάσχα” με το αρνάκι να πωλείται προς 10 ευρώ – Αντιδρούν οι κτηνοτρόφοι
Στην κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης εδώ στο Καπάνι η κίνηση είναι ιδιαίτερα μουδιασμένη, ο κόσμος δεν ψωνίζει. Οι τιμές  στο αρνάκι και το κατσικάκι...
Τράπεζα Πειραιώς: Παράταση Προγράμματος Ανταμοιβής Συνεπών Δανειοληπτών Στεγαστικών Δανείων
Η Τράπεζα Πειραιώς, ανταποκρινόμενη με ευθύνη στο ζήτημα της επιβάρυνσης των οικογενειακών προϋπολογισμών από την άνοδο των επιτοκίων διεθνώς, συνεχίζει να στηρίζει έμπρακτα τους...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Θέατρο: Ο κύκλος των χαμένων ποιητών
«Ο κύκλος των χαμένων ποιητών» για λίγες παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη. Ο Άκης Σακελλαρίου υποδύεται τον Τζον Κήτινγκ, τον αντισυμβατικό καθηγητή που όλοι θα θέλαμε...
BEYOND: Εγκαινιάζεται σήμερα η Διεθνής Έκθεση Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Τεχνολογίας και Καινοτομίας
Με 275 άμεσους και έμμεσους εκθέτες, 22 χώρες, 440 Έλληνες και ξένους ομιλητές, B2B Matchmaking Event με πάνω από 200 συμμετέχοντες και περισσότερα από...
Αγορά: Φωτιά άναψε το “καλάθι του Πάσχα” με το αρνάκι να πωλείται προς 10 ευρώ – Αντιδρούν οι κτηνοτρόφοι
Στην κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης εδώ στο Καπάνι η κίνηση είναι ιδιαίτερα μουδιασμένη, ο κόσμος δεν ψωνίζει. Οι τιμές  στο αρνάκι και το κατσικάκι...