Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Δράσεις ΦΟΔΣΑ ΚΜ: Εγκαίνια Μονάδας Ενεργειακής Αξιοποίησης Βιοαερίου του ΧΥΤΑ Μαυρορράχης

ΦΟΔΣΑ ΚΜ: Εγκαίνια Μονάδας Ενεργειακής Αξιοποίησης Βιοαερίου του ΧΥΤΑ Μαυρορράχης

Παρουσία του Γ.Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος  και Ενέργειας Μ. Γραφάκου πραγματοποιήθηκαν σήμερα στον ΧΥΤΑ Μαυρορράχης τα εγκαίνια της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από το βιοαέριο. Με δυο σχεδόν χρόνια καθυστέρησης λόγω του κορονωϊού εγκαινιάστηκε ο σταθμός που λειτουργεί κανονικά από το 2020 και αξιοποιεί το βιοαέριο που παράγεται στο χώρο του ΧΥΤΑ Μαυρορράχης και είναι δυναμικότητας 3,5 Μεγαβάτ.

 

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συνδέσμου ΦοΔΣΑ Κεντρικής  Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης το έργο αυτό ολοκληρώνει όλη τη δομή του ΧΥΤΑ και διασφαλίζει την λειτουργία του χωρίς καμιά περιβαλλοντική υποβάθμιση ενώ εξασφαλίζει «καθαρό» ηλεκτρικό ρεύμα σε περίπου 7.000 νοικοκυριά.

 

Ο κ. Γεράνης αναφέρθηκε με ιδιαίτερη συγκίνηση στον εκλιπόντα δήμαρχο Λαχανά Δ. Πάσχο ο οποίος είχε σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της αποδοχής του ΧΥΤΑ καθώς και του Λ. Κυρίζογλου που στήριξε την προσπάθεια του ΦοΔΣΑ ως πρόεδρος της ΠΕΔ και τώρα με την άψογη λειτουργία του δικαιώνονται οι προσπάθειες όλων.

Ως τον ορισμό της κυκλικής οικονομίας και πράσινο έργο χαρακτήρισε τη μονάδα βιοαερίου ο  Γ.Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος Μ. Γραφάκος  που μόνο όφελος στην κοινωνία και το περιβάλλον μπορεί να προσφέρει. Ο κ. Γραφάκος αναφερόμενος στις αντιδράσεις για την ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων που προωθείται από την κυβέρνηση, τις χαρακτήρισε στοιχείο λαϊκισμού και τόνισε ότι ο σχεδιασμός θα προχωρήσει κατά το πρότυπο της Εγνατίας Οδού των απορριμμάτων που εισηγήθηκε ο Μ. Γεράνης σε όλη τη χώρα. Όπως υπογράμμισε ο κ. Γραφάκος ο εθνικός σχεδιασμός προχωράει ταχύτατα και στο τέλος της επόμενης κυβερνητικής 4ετίας της ΝΔ θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως.

Υπόδειγμα σωστής διαχείρισης των απορριμμάτων χαρακτήρισε τον ΧΥΤΑ Μαυρορράχης ο αντιπεριφερειάρχης  Κ. Γιουτίκας  ενώ αναφερόμενος στη μονάδα βιοαερίου είπε ότι αποτελεί έργο πολιτισμού και με την κατασκευή των δυο ΜΕΑ που προγραμματίζονται από τον ΦοΔΣΑ θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής όλων των πολιτών.

Στις δυσκολίες της αποδοχής του ΧΥΤΑ από τις τοπικές κοινωνίες αναφέρθηκε ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λ. Κυρίζογλου ενώ θυμήθηκε κι αυτός τον αείμνηστο Δ. Πάσχο και τη συμβολή του στην κατασκευή του έργου και τόνισε ότι με την ίδια συμμαχία της αυτοδιοίκησης, της περιφέρειας και του ΦοΔΣΑ θα προχωρήσουν και τα έργα των ΜΕΑ.

 

Την ικανοποίησή τους από τη μέχρι τώρα λειτουργία της μονάδας και τη συνεργασία τους με τον ΦοΔΣΑ ΚΜ εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της εταιρίας ΗΛΕΚΤΩΡ που  κατασκεύασε και έχει την ευθύνη λειτουργίας της μονάδας.

Στον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα πραγματοποιήθηκε και η υπογραφή της σύμβασης  για την κατασκευή και λειτουργία του έργου με τίτλο: “Επέκταση και αναβάθμιση των υφιστάμενων έργων διαχείρισης στραγγισμάτων (Ε.Ε.Σ.) του Χ.Υ.Τ.Α. του Ν. Θεσσαλονίκης (Χ.Υ.Τ.Α. Μαυροράχης).

Σύμφωνα με τη μελέτη το έργο είναι προϋπολογισμού 4.967.741 ευρώ και έχει ορίζοντα παράδοσης τους 24 μήνες ενώ θα αναβαθμίσει σημαντικά την υπάρχουσα δυνατότητα καθαρισμού των στραγγισμάτων του ΧΥΤΑ τόσο ως προς την ποσότητα όσο και προς την ποιότητα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι Δήμων καθώς και μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής  του ΦοΔΣΑ ΚΜ.

Το ka-business.gr προτείνει

Party Νεολαίας – Ραλλιώ Λεπίδου – Γιώργος Αξάς – Cosmoradio 95,1 – Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης
Εσείς ΝΕΟΙ.... Ήρθε η ώρα να πάρετε τη σκυτάλη στα χέρια σας και να γίνετε οι πρωταγωνιστές στην Περιφέρεια που ζήτε. Να έχετε τον πρώτο...
Κωνσταντίνος Ζέρβας: Κατάμεστο το «Ιωάννης Βελλίδης» για την κεντρική προεκλογική του ομιλία
Καθαρή εντολή για μια νίκη της πόλης και των πολιτών της ζήτησε απόψε (28/09) ο επικεφαλής του συνδυασμού «ΝΑΙ στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ», Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος...
Παγκόσμια ημέρα καρδιάς: Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων
Ένας στους τρεις θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα συμβαίνουν πρόωρα σε άτομα ηλικίας κάτω των 70 ετών. Περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα παγκοσμίως παρά από...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Party Νεολαίας – Ραλλιώ Λεπίδου – Γιώργος Αξάς – Cosmoradio 95,1 – Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης
Εσείς ΝΕΟΙ.... Ήρθε η ώρα να πάρετε τη σκυτάλη στα χέρια σας και να γίνετε οι πρωταγωνιστές στην Περιφέρεια που ζήτε. Να έχετε τον πρώτο...
SCOPE: Communications υπογράφει σύμβαση επικοινωνίας με τον Frontex
Η SCOPE Communications, το in-house agency της Netcompany-Intrasoft, υπέγραψε νέα τετραετή σύμβαση με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής της ΕΕ (Frontex), για υπηρεσίες...
Κωνσταντίνος Ζέρβας: Κατάμεστο το «Ιωάννης Βελλίδης» για την κεντρική προεκλογική του ομιλία
Καθαρή εντολή για μια νίκη της πόλης και των πολιτών της ζήτησε απόψε (28/09) ο επικεφαλής του συνδυασμού «ΝΑΙ στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ», Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος...