Αρχική BUSINESS Δήμος Αριστοτέλης: Πρόγραμμα «τουρισμού τρίτης ηλικίας» ΗΑΤΤΑ και Fed Hatta

Δήμος Αριστοτέλης: Πρόγραμμα «τουρισμού τρίτης ηλικίας» ΗΑΤΤΑ και Fed Hatta

Με στόχο την τουριστική ενίσχυση του ορεινού όγκου της Ανατολικής Χαλκιδικής ως προς την εισροή επισκεπτών από την εγχώρια και κυπριακή αγορά, ο Δήμος Αριστοτέλη Χαλκιδικής και ο Σύνδεσμος των Εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων προχώρησαν σε στρατηγική συνεργασία εκπόνησης και διοχέτευσης ολοκληρωμένου προγράμματος «ασημένιου τουρισμού» (τουρισμού τρίτης ηλικίας).

Το πρόγραμμα παρουσιάσθηκε στην Αθήνα, παρουσία:

  • της Υφυπουργού Τουρισμού, Σοφίας Ζαχαράκη,
  • του Προέδρου Δ.Σ. του ΗΑΤΤΑ, Νικόλα Κελαηδίτη και
  • του Προέδρου Δ.Σ. του FED HATTA, Λύσανδρου Τσιλίδη.

Mεταδόθηκε ζωντανά από τα γραφεία του ΗΑΤΤΑ σε περίπου εξήντα (60) τουριστικούς επαγγελματίες σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο.

Οι κύριοι άξονές του περιστρέφονται γύρω από τον πολιτισμό, την παράδοση, τη γαστρονομία, τις προσκυνηματικές περιηγήσεις, την ιστορία, τους μουσειακούς χώρους, τις ανθρώπινες δραστηριότητες, τις οινικές αποδράσεις και τον αγροτουρισμό. «Θεματικές μορφές τουρισμού, οι οποίες αναπτύσσονται εδώ και χρόνια στο Δήμο Αριστοτέλη, μετατρέπονται σήμερα σε αλληλένδετα στοιχεία ενός ενιαίου τουριστικού προϊόντος, που  – στην πλήρη ανάπτυξή του – αναμένεται να στηρίξει οικονομικά ολόκληρο τον ορεινό όγκο: από το Χολομώντα μέχρι το Αριστοτελικό Όρος», αναφέρει σε δήλωσή του Δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος.

Το πρόγραμμα αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των ορεινών οικισμών του Δήμου, προτείνοντας επισκέψεις σε κορυφαίους αρχαιολογικούς χώρους, όπως τα Αρχαία Στάγειρα, το Κάστρο Νέπωσι, τα Σιδηροκαύσια, αλλά και περιπάτους στον παραδοσιακό ιστό της Αρναίας, του Παλαιοχωρίου, της Μεγάλης Παναγίας, της Βαρβάρας, κλπ. Αφιερώνει μεγάλο τμήμα του στην τοπική γαστρονομία και στους οίνους της Ανατολικής Χαλκιδικής, προωθεί στο έπακρο την τοπική πρωτογενή παραγωγή, προτείνει στους ταξιδευτές επισκέψιμους προσκυνηματικούς και μοναστικούς χώρους, συνδέει τη φύση με την ιστορική καταβολή, εντάσσει τη δραστηριότητα των συνεταιρισμών και των συλλογικοτήτων στις δράσεις του και δικτυώνει τον ορεινό όγκο με την Ουρανούπολη και την παράκτια ζώνη.

«Αυτός είναι ο ρόλος των τουριστικών μορφών» συνεχίζει ο Δήμαρχος. «Να θεματοποιούν τα προϊόντα και να δομούν επάνω τους το σύγχρονο τουριστικό marketing των προορισμών».

Το πρόγραμμα του «τουρισμού τρίτης ηλικίας» είναι 7ημερο. Η τιμή του είναι προνομιακή και διαμορφώθηκε πιλοτικά από το τουριστικό γραφείο και μέλος του ΗΑΤΤΑ, Filos Travel σε συνεργασία με δεκάδες επιχειρήσεις – μέλη της ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΚΗΣ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ του Δήμου Αριστοτέλη.  Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα διοχετευθεί από το HATTA σε όλα τα μέλη του προς διαμόρφωση ή χρήση.

Δείτε τον «πιλότο» εδώ

 

Απευθύνεται πρωτίστως στην ελληνική και στην κυπριακή τουριστική αγορά, χωρίς όμως να αποκλείεται η διοχέτευσή του στις ευρωπαϊκές και άλλες τουριστικές αγορές. Μεταξύ άλλων στοχεύει στη σταδιακή αλλά σταθερή ένταξη του ορεινού όγκου της Ανατολικής Χαλκιδικής στους καθιερωμένους εναλλακτικούς προορισμούς της Ευρώπης. Η διάθεσή του θα είναι άμεση, προκειμένου να λειτουργήσει ως πυλώνας στις αποδράσεις της επόμενης Άνοιξης.

«Σε συνδυασμό με τα οραματικά έργα τουριστικής υποδομής που δρομολογήθηκαν και αφορούν τον ορεινό όγκο» λέει ο Δήμαρχος «χτίζουμε ένα υγιές τουριστικό αύριο για το χειμερινό και εναλλακτικό τουρισμό, στηριζόμενο στη βάση της ανάδειξης των τοπικών ιστορικών και φυσικών μοναδικοτήτων: ολοκληρώνουμε τη μελέτη για τη δημιουργία του σημείου αναφοράς για τον Αλέξη Ζορμπά στο Παλαιοχώρι, αναθέτουμε αντίστοιχη μελέτη για τη δημιουργία πεζογέφυρας που θα ενώσει το Άλσος του Αριστοτέλη (Στάγειρα) με τον αρχαιολογικό χώρο των Σιδηροκαυσίων, προχωρούμε άμεσα στη δημιουργία Μουσείου Μελιού στην Αρναία, εξωραΐζουμε τον αρχαιολογικό χώρο του Κάστρου Νέπωσι στο Παλαιοχώρι, συντηρούμε και εμπλουτίζουμε το περιπατητικό δίκτυο σε όλες τις ορεινές κοινότητες. Παράλληλα, εκπαιδεύουμε τους τουριστικούς επιχειρηματίες του ορεινού όγκου, ώστε η πληρότητα των τοπικών υποδομών να συνοδεύεται από επαγγελματική επάρκεια».  

Το πρόγραμμα του «ασημένιου τουρισμού» θα αναρτηθεί άμεσα στην πλατφόρμα dodeka του ΗΑΤΤΑ, η οποία προωθεί το δωδεκάμηνο τουρισμό, αλλά και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που απαντώνται στην ελληνική επικράτεια.

Το ka-business.gr προτείνει

ΠΟΒΑΚΩ: Αναγκαία νέα παράταση για τη διασύνδεση POS – ταμειακών μέχρι να λυθούν τα προβλήματα
Γενναία παράταση στη διασύνδεση POS με τις ταμειακές μηχανές, μέχρις ότου λυθούν τεχνικά και άλλα προβλήματα που ταλανίζουν τους επιχειρηματίες, με ταυτόχρονη απαλλαγή των...
ΔΕΘ-HELEXPO: Άνοιγμα στη Λατινική Αμερική με αιχμή του δόρατος τις χώρες των Άνδεων
Δίαυλο επικοινωνίας με τη Λατινική Αμερική και ειδικότερα τις χώρες των Άνδεων άνοιξε η ΔΕΘ-HELEXPO κατά την επίσκεψη του προέδρου της, κ. Τάσου Τζήκα,...
13 χρόνια ka-business.gr και συνεχίζουμε!
13 χρόνια καινοτομίας, δημιουργικότητας επιχειρηματικών φρέσκων ιδεών που αναδείχθηκαν σε περίοδο οικονομικής κρίσης και όχι μόνο,   από την ομάδα του  και την ιδρύτρια του,  δημοσιογράφο...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Εκθέσεις: Νέους εμπορικούς δρόμους ανοίγει η LOGISTICS & TRANSPORTS THESSALONIKI EXPO
Με αυξημένη προσέλευση εμπορικών επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό συνεχίζεται μέχρι και αύριο το Διεθνές Εμπορικό Γεγονός Φρούτων και Λαχανικών FRESKON, που...
ΠΟΒΑΚΩ: Αναγκαία νέα παράταση για τη διασύνδεση POS – ταμειακών μέχρι να λυθούν τα προβλήματα
Γενναία παράταση στη διασύνδεση POS με τις ταμειακές μηχανές, μέχρις ότου λυθούν τεχνικά και άλλα προβλήματα που ταλανίζουν τους επιχειρηματίες, με ταυτόχρονη απαλλαγή των...
ΔΕΘ-HELEXPO: Άνοιγμα στη Λατινική Αμερική με αιχμή του δόρατος τις χώρες των Άνδεων
Δίαυλο επικοινωνίας με τη Λατινική Αμερική και ειδικότερα τις χώρες των Άνδεων άνοιξε η ΔΕΘ-HELEXPO κατά την επίσκεψη του προέδρου της, κ. Τάσου Τζήκα,...