Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Αμπελώνες: Η χαρούμενη γιορτή του τρύγου ξεκίνησε στην Πιερία!!!

Αμπελώνες: Η χαρούμενη γιορτή του τρύγου ξεκίνησε στην Πιερία!!!

Του Δημήτρη Ρουκά M.Sc. //  Τέχν. Γεωπόνος Επιστημονικός Συνεργάτης Π. Ε. Πιερίας

Στους περιποιημένους όμορφους αμπελώνες της Πιερίας η πιο σημαντική στιγμή της χρονιάς έχει φτάσει. Οι αμπελώνες της γέμισαν χαρούμενες ανθρώπινες φωνές. Μια ευχάριστη φασαρία καθώς οι εργάτες μπήκαν στους αμπελώνες για την συγκομιδή των σταφυλιών. Συζητήσεις σοβαρές αλλά και καλαμπούρια, διάφορες ιστορίες και η εργασία προχώρα ευχάριστα. Όμως και εντολές ακούγονται, για τελάρα που θέλουν δίπλα τους οι εργάτες ώστε να μην χάνουν χρόνο, για το τρακτέρ που πρέπει να φορτώσουν τα γεμισμένα τελάρα. Όλα γίνονται με προγραμματισμό. Αμέσως μετά την συγκομιδή από τους αμπελώνες τα σταφύλια μεταφέρονται στα οινοποιία οπότε και ξεκινά το «πάτημα» στο πατητήρι για να πάρουμε το γευστικό χυμό των σταφυλιών.

Εδώ και μια εβδομάδα περίπου οι αμπελουργοί της Πιερίας ξεκίνησαν τον τρύγο των οινοστάφυλών. Ο τρύγος του 2022 ξεκίνησε μετά τα μέσα του Αυγούστου για ορισμένες περιοχές της και αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά τα μέσα του Σεπτεμβρίου. Η στιγμή του τρύγου είναι καθοριστική. Συμβάλει στην διαμόρφωση της ποιότητας του κρασιού. Τα σταφύλια πρέπει να μαζεύονται σε πλήρη ωριμότητα Ο τρύγος ξεκίνησε όπως συνήθως από τους παλαιότερους αμπελώνες.

Για μια ακόμη χρονιά οι αμπελώνες της Πιερίας, στο λοφώδες ανάγλυφο της, που τους δροσίζει, ο ¨Ολυμπιάτης αηρ¨ και η θαλασσινή αύρα του Θερμαϊκού, δημιούργησαν εξαιρετικές συνθήκες ωρίμανσης ώστε να παράγουν εξαιρετικής ποιότητας σταφύλια. Η υψηλής ποιότητα των σταφυλιών αποτελούν τη βάση για την παραγωγή ενός καλού κρασιού. Όμως δε φτάνει μονάχα για να γευτούμε ένα εξαιρετικό κρασί. Η παραγωγή του θέλει την απαιτούμενη γνώση, μεράκι και υπομονή. Κάτι που δε λείπει από τους Πιεριείς οινοποιούς. Το αποτέλεσμα είναι κάθε χρόνο να παράγουμε βραβευμένους Πιερικούς Οίνους.

Αν αυτές τις ημέρες επισκεφθείτε τους αμπελώνες και τα οινοποιεία της Πιερίας θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά την διαδικασία του τρύγου και την αρχή της οινοποίησης των σταφυλιών.

Καλό τρύγο και καλή οινοποίηση.

Και φέτος απολαμβάνουμε τους Πιερικούς Οίνους

Το ka-business.gr προτείνει

ka-business.gr: TV SPOT – 18o πολυσυνέδριο Καινοτομία & Ανάπτυξη
Βιώσιμη ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα - Οι προκλήσεις του μέλλοντος - Η παρακαταθήκη που θα αφήσουμε στα παιδιά μας - Η ζωή μας όλη.   5Ο ομιλητές...
Η Κροατία ενέκρινε την εγγραφή της γυναικοκτονίας στη νομοθεσία
Η Βουλή της Κροατίας ενέκρινε χθες τροπολογίες στον ποινικό κώδικα προκειμένου η γυναικοκτονία να εγγραφεί ως ξεχωριστό έγκλημα, καθιστώντας την Κροατία την τρίτη χώρα...
Βουλή: Ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τους δικηγόρους
Με περαιτέρω βελτιωτικές αλλαγές, στις οποίες προχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης και με την στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των βουλευτών, ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ka-business.gr: TV SPOT – 18o πολυσυνέδριο Καινοτομία & Ανάπτυξη
Βιώσιμη ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα - Οι προκλήσεις του μέλλοντος - Η παρακαταθήκη που θα αφήσουμε στα παιδιά μας - Η ζωή μας όλη.   5Ο ομιλητές...
Βιωματικό σεμινάριο πρώτων βοηθειών διοργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης
Βιωματικό σεμινάριο πρώτων βοηθειών διοργανώνεται στην αίθουσα Μανώλης Αναγνωστάκης στον δήμο Θεσσαλονίκης, την Τρίτη 19 Μαρτίου και ώρα 17:00΄΄. Θεματική του σεμιναρίου είναι η παροχή...
Πώς αμείβονται οι μισθωτοί ιδιωτικού τομέα που θα εργαστούν την Καθαρά Δευτέρα
Διευκρινίσεις για τον τρόπο αμοιβής των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα που θα εργαστούν την Καθαρά Δευτέρα (18 Μαρτίου 2024) παρέχουν η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών...