Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Αγροτικά Μειώνεται η παραγωγή των λαχανικών

Μειώνεται η παραγωγή των λαχανικών

 

Αυτό αναφέρει η νέα διεθνής επιστημονική μελέτη σύμφωνα με την οποία η Νότια Ευρώπη , η αύξηση της θερμοκρασίας και η έλλειψη νερού μπορούν να οδηγήσουν σε μέση μείωση 31% στις γεωργικές καλλιέργειες των λαχανικών. Μεγάλες μειώσεις προβλέπονται επίσης σε μεγάλα τμήματα της Αφρικής και της Νότιας Ασίας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Πολίν Σίλμπικ της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), προβλέπουν ότι χωρίς τη λήψη κατάλληλων μέτρων που θα αμβλύνουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στη γεωργία, οι μέσες μειώσεις στις διεθνείς αποδόσεις των λαχανικών μπορεί να φθάσουν το 35%, ενώ στα όσπρια το 9%.

Οι επιστήμονες προτείνουν την εισαγωγή νέων ποικιλιών και την εισαγωγή βελτιωμένων γεωργικών πρακτικών, ενώ επισημαίνουν ότι εκτός από την ποσότητα, μπορεί να επηρεασθεί επίσης αρνητικά η ποιότητα και η θρεπτική αξία των λαχανικών και των οσπρίων. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις πρέπει να αναμένονται επίσης στις καλλιέργειες δημητριακών και ρυζιού.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν όλες τις πειραματικές μελέτες και τις έρευνες πεδίου που έχουν γίνει μετά το 1975 σε 40 χώρες (και στην Ελλάδα) σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην αποδοτικότητα των καλλιεργειών λαχανικών και οσπρίων, καθώς και στη θρεπτική αξία των παραγόμενων προϊόντων.

Παρόλο που ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα αυξημένα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα λόγω της κλιματικής αλλαγής μπορεί να ευνοήσουν την αποδοτικότητα της γεωργίας, η νέα σφαιρική μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα όποια οφέλη θα υπεραντισταθμισθούν από τις πολύ περισσότερες αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι οι περιβαλλοντικές αλλαγές όπως η αύξηση της θερμοκρασίας και η έλλειψη του νερού για άρδευση θα αποτελέσουν πραγματική απειλή για την παγκόσμια γεωργική παραγωγή, με περαιτέρω πιθανές επιπτώσεις για τη διατροφική ασφάλεια και την υγεία του πληθυσμού» δήλωσε η Σίλμπικ.

«Τα λαχανικά και τα όσπρια αποτελούν ζωτικό συστατικό μιας ισορροπημένης και βιώσιμης διατροφής και όλοι οι ειδικοί συμβουλεύουν αυτά να συμπεριλαμβάνονται σε μεγαλύτερες ποσότητες στη διατροφή μας. Όμως, όπως δείχνει η νέα ανάλυση, αυτή η συμβουλή συγκρούεται με τις αναμενόμενες επιπτώσεις των περιβαλλοντικών αλλαγών, που θα μειώσουν τη διαθεσιμότητα αυτών των σημαντικών τροφών, αν δεν αναληφθούν πρωτοβουλίες» πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

 

ka-business: Ένα ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για την πολύ μεγάλη σας ανταπόκριση στην Μαραθώνια Εκπομπή για την Κοινωνική Εταιρική Ευθύνη
Περισσότεροι από αναγνώστες μας από όλο τον κόσμο, παρακολούθησαν μέσω live streaming την Μαραθώνια Εκπομπή, που διοργάνωσε το το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου...

Το ka-business.gr προτείνει

Στ. Καλαφάτης: Αυτός θα είναι ο ρόλος του ΥΜΑΘ στην ανάπτυξη της περιοχής για το 2022
Συνέντευξη του Υφ. Εσωτερικών (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ) Σταλύρου Καλαφάτη στο ka-business και την Ραλλιώ Λεπίδου   Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην έντυπη έκδοση του το περιοδικό ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ...
Menrarini: Η σημασία των μικροθρεπτικών συστατικών στη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος
Η υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος από τα μικροθρεπτικά συστατικά βασίζεται ιστορικά στην επάρκεια σε βιταμίνη C. Έκτοτε έχει αποδειχθεί ότι το σύνολο του ανοσοποιητικού συστήματος...
ΟΑΣΘ: Αναβαθμίζει τις υπηρεσίες του προς τους πολίτες
Άρθρο Του καθηγητή Γιώργου Σκόδρα,  Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΑΣΘ, στην έντυπη έκδοση του ka-business το περιοδικό «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ» Έχοντας πετύχει τον σημαντικότερο...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Στ. Καλαφάτης: Αυτός θα είναι ο ρόλος του ΥΜΑΘ στην ανάπτυξη της περιοχής για το 2022
Συνέντευξη του Υφ. Εσωτερικών (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ) Σταλύρου Καλαφάτη στο ka-business και την Ραλλιώ Λεπίδου   Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην έντυπη έκδοση του το περιοδικό ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ...
Menrarini: Η σημασία των μικροθρεπτικών συστατικών στη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος
Η υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος από τα μικροθρεπτικά συστατικά βασίζεται ιστορικά στην επάρκεια σε βιταμίνη C. Έκτοτε έχει αποδειχθεί ότι το σύνολο του ανοσοποιητικού συστήματος...
ΟΑΣΘ: Αναβαθμίζει τις υπηρεσίες του προς τους πολίτες
Άρθρο Του καθηγητή Γιώργου Σκόδρα,  Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΑΣΘ, στην έντυπη έκδοση του ka-business το περιοδικό «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ» Έχοντας πετύχει τον σημαντικότερο...