Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Τέχνη & Πολιτισμός Οι «ΗΡΩΕΣ» της Ελένης Γκασούκα στη Θεσσαλονίκη

Οι «ΗΡΩΕΣ» της Ελένης Γκασούκα στη Θεσσαλονίκη

Όσοι μέχρι τώρα δεν έχετε πάρει γεύση από «Ήρωες», σπεύσατε!

 

Πριγκίπισσες από τη Μόσχα, ναυαγοί, τηλεοπτικές ιερόδουλες, σαδομαζοχιστές και πολιτικοί κρατούμενοι, gay Ηπειρώτες, ακολουθούν τα βήματα του tango χορεύοντας τσάμικο και τραγουδούν στο BlackBox βαριά ποπ και ελαφριά ζεϊμπέκικα προσφέροντας στο κοινό υψηλή θετική ενέργεια.

Μετά την Αθήνα και τα συνεχόμενα sold out στο Μικρό Παλλάς, οι «Ήρωες» συνεχίζουν τις παραστάσεις τους από τις 13 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη στο θέατρο BlackBox.

 

Τί μας είπε η Ελένη Γκασούκα για τους «Ήρωες» της  και όχι μόνο:

 

 –Τι είδους ήρωες είναι οι ήρωες σας;

Είναι καθημερινοί άνθρωποι με τα δικά τους κανονικά προβλήματα.

Μιλάμε στα κείμενα μας ανθρώπινα, χρησιμοποιώντας τη σάτιρα, την κίνηση για να τα αποενοχοποιήσουμε,  να τα  αποδραματοποιήσουμε, να γελάσει ο κόσμος να καταλάβει δύο- τρία πράγματα χωρίς να τους σφίξει η ψυχή.

 

–Είναι μεγάλη κουβέντα  η έννοια  ήρωας στη σημερινή εποχή:

Ειδικά σήμερα είναι η πρώτη κουβέντα! Καθένας από μας έχει αντιληφθεί ότι κάπου ακουμπά στον πήχη του ηρωισμού.

 

–Στη λογική της υπερβάσης των προσωπικών του ορίων, οποία και αν είναι αυτά ακόμα κι αν  είναι για τους αλλους αυτονόητα,

 Ακριβώς!

 

–Πάντως αν και χορογράφος, δηλαδή   έκφραση με την  κίνηση,  φαίνεται ότι δεν σας αρκούσε  και από κάποια  στιγμή και μετά  νοιώσατε την ανάγκη  και να  μας τα πείτε…

Είναι αλήθεια!  Βέβαια πάντα έγραφα και η αδελφή μου γράφει,  καλά αυτή είναι  και πανεπιστημιακός,  κι ο πατέρας μου έγραφε, γενικά γράφουμε στην οικογένεια,  κι εγώ έγραφα πράγματα προς εξυπηρέτηση των χορογραφικών αναγκών. Αλλά, το έγραφα εγώ, δεν το έπαιρνα απ’ αλλού για να μπορέσω να ολοκληρώσω. Για μένα το θέατρο είναι ένα. Όσα περισσότερα όπλα διαθέτεις,  τόσο καλύτερα μπορείς να εκφραστείς και να επικοινωνήσεις με το κοινό σου. Επομένως υπήρχε η εμπειρία ήταν θέμα απόφασης.

 

Flash buck.  Συγκυριακά η παρουσία σας στη Θεσσαλονίκη συμπίπτει με την αναζωογόνηση  ενός καλλιτεχνικού τμήματος του Κρατικού Θεάτρου , του χοροθεάτρου του,  στο οποίο  εσείς  στα πρώτα χρόνια, επί Daniel Lomel  συμμετείχατε. Δουλέψατε γενικά με το Κρατικό πολύ.

Χαίρομαι πάρα πολύ  για την εξέλιξη.  Είναι πολύ συγκινητικό για μένα, γιατί εμείς περάσαμε  πολλά  χρόνια στο Κρατικό. Τα νιάτα μας τα φάγαμε  σε παραστάσεις του. Και είναι κρίμα μια τέτοια σκηνή με παράδοση να μη διαθέτει το χοροθέατρο του. O κ. Γεράρδος που είναι υπεύθυνος είναι ένα πολύ σημαντικό  πρόσωπο   και ταλαντούχος χορευτής και  χορογράφος. Μακάρι να πάνε όλα πάρα πολύ καλά!!

 

–Χορός στην Ελλάδα.  Ο Έλληνας  χορεύει,  ερμηνεύστε το  και  μεταφορικά.  Το θέμα είναι πώς; Εκφράζεται  πειστικά; Χορεύει ή τελικά… τον χορεύουν!

Είναι στο αίμα του ο χορός. Τώρα,  αν πηδήξει περισσότερο στο τσάμικο και τσακιστεί… αυτό είναι γιατί δεν υπολόγισε σωστά το ύψος και από κει και πέρα προσωπική ευθύνη για το πώς «χορεύει». Επαγγελματικά πάντως αν  το δούμε έχουμε πολύ υψηλό επίπεδο,  υπάρχει καλό υλικό και από τους ηθοποιούς. Το θέμα είναι μια βοήθεια ένα σπρώξιμο.

–Αν η πολιτική σκηνή ήταν θεατρική Λέμε τώρα… κι έπρεπε να χορογραφήσετε!

 Ααα…!  Δε σας λέω, γιατί έχουμε κάτι ανάλογο στην παράστασή μας …. Διασκεδάζει φοβερά τον κόσμο και προβληματίζει.

 

Ok, ακόμη ένας λόγος για να σπεύσουμε στους «Ήρωες»

…αλλά έχω ελπίδα και εμπιστοσύνη κυρίως στους  ίδιους τους Έλληνες.  Κάτι γίνεται την τελευταία στιγμή… Ο Θεός αυτός… σαν το μπάσκετ..  δεν ξέρω !!

 

–Ή όπως  είχε πει και ο Ζακ Ρονγκ για την προετοιμασία των ολυμπιακών το 2004.  Ότι είμαστε σαν το συρτάκι, στο φινάλε τα δίνουμε όλα.

Ε, τι να κάνουμε είμαστε παράξενοι..

 

–Αλήθεια και τι απέγινε με κείνη η  υπόθεση των ολυμπιακών; Ακίνητη, όπως τα «ολυμπιακά ακίνητα».  Το αναφέρω γιατί συμμετείχατε ενεργά χαρτογραφώντας την τελετή λήξης τους.

Εμείς είχαμε φοβερή συγκίνηση και πίστη σ’ αυτό που κάναμε. Το μετά δε μας αφορούσε.  Δουλέψαμε σαν τα σκυλιά και κάναμε ολυμπιακούς, κάτι που ειπώθηκε παγκοσμίως,  ίσως και καλύτερους από της Μόσχας. Δώσαμε όλο μας τον εαυτό. Προερχόμασταν από μικρές ομάδες. δεν είχαμε τέτοιες εμπειρίες και καταφέραμε όσα δεν μπόρεσαν να καταφέρουν οι άγγλοι παραγωγοί που ήταν τότε.

Τώρα, με ενοχλούν πολλά.  Αν θέλεις όμως  να βάλω τη λέξη ήρωας και τί σημαίνει για μένα,  είναι ο άνθρωπος που δεν φεύγει από το στόχο του, ό,τι και να συμβαίνει γύρω του. Αφήνει πίσω σειρήνες, αλήθειες, ψέματα, λεφτά, φτώχειες και προχωράει με οποιοδήποτε κόστος εμπρός. Ο καθένας πρέπει να έχει πίστη σε αυτό που κάνει και να μη σταματά. Ειδικά ο νέος άνθρωπος. Έτσι εμείς δουλέψαμε στους ολυμπιακούς αγώνες, το παράδειγμα   θα έπρεπε να το ακολουθήσει το κράτος.

 

–Βλέπω στο πρόγραμμα, ότι στα κείμενα συμπράττει ο Θοδωρής Αθηρίδης,  με τον οποίο  έχετε μια κόρη  που … «έπεσε κάτω από τη μηλιά»… Ήδη κάνει την προσωπική  διαδρομή της  στον καλλιτεχνικό χώρο  για το παιδί  δυο γονείς καλλιτέχνες είναι ώθηση ή «βάρος»;

 Όπως κάθε παιδί σε καλλιτεχνική οικογένεια βιώνει, ζει όλο το πράγμα από μέσα  και αν διαθέτει και τη σπίθα είναι πολύ λογικό να ελκύεται από αυτό και να θελήσει να το κρατήσει. Για μένα ό,τι  θα έκανε το παιδί μου ευτυχισμένο, οποιαδήποτε δουλεία,  θα ήμουν ικανοποιημένη. Αλλά, το τι επιλεγεί δε με αφορά.  Στην τέχνη είσαι μόνος σου. Ακόμη και ευκαιρίες να σου δοθούν  στη σκηνή είσαι μόνος σου. Άντε να σου δοθεί μια και δύο φόρες,  είσαι μόνος σου. Θέλει μεγάλο αγώνα.  Χιλιάδες άνθρωποι βοήθιουνται. αλλά προχωράνε μόνοι τους, όποιος μπορεί  προχωράει. Η Φωτεινή δείχνει ωραία δείγματα, γράφει πολύ ωραία, έκανε και μια παράσταση  μόλις τελείωσε τη σχολή του Θεάτρου Τέχνης  του Κουν,  πήγε πολύ ωραία  και γράφει και στίχους  για τραγούδια, οπότε  ο Θεός να είναι μαζί της και να έχει επιτυχία.

 

–Ο μονόλογός  σας  «Εγώ η  Γωγώ»  με την  Ελισάβετ Κωνσταντινίδου  πήγε πολύ καλά. Θα επανέλθετε σ αυτό το είδος;

Αυτή τη στιγμή γράφω κάτι, δεν είναι μονόλογος  θα δούμε …

 

–Θα γράφατε κάτι ανάλογο αμιγώς  για άντρα;

Βέβαια μου είναι πολύ εύκολο. Στους «Ήρωες» μου ήταν πιο εύκολο να γράφω για τους άντρες!

 

–Προς το παρόν, πάντως, ραντεβού στη σκηνή του bluck box

Σας ευχαριστώ  και σας περιμενουμε!!.

 

 

 

 

 

Συντελεστές:

Ιδέα, κείμενα, σκηνοθεσία: Ελένη Γκασούκα

Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Γεωργουδάκη

Σχεδιασμός φωτισμών: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Σκηνογραφική & ενδυματολογική επιμέλεια: Μαρία Φιλίππου

Τα τραγούδια διαλέγει ο Πάνος Σουρούνης

Κίνηση: Ελένη Γκασούκα

Χορογραφία tranquila: Πάνος Χαλκιάς

Στα κείμενα συμπράττει και ο Θοδωρής Αθερίδης

 

Πρωταγωνιστούν: Θανάσης Αλευράς, Κωνσταντίνος Καϊκής, Βίκυ Καρατζόγλου, Θοδωρής Μαυρογιώργης, Ματίνα Νικολάου, Νικόλας Παπαδομιχελάκης, Αρετή Πασχάλη

 

Παίζουν οι μουσικοί:

Χρίστος Θεοδώρου, Κωστής Βήχος, Λάμπης Κουντουρογιάννης, Σπύρος Καραμήτσος

 

Παραστάσεις: 13 – 31 Μαΐου 2015

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:  Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00, Τετάρτη και Κυριακή στις 20:00. Η παράσταση το Σάββατο 23/5, θα πραγματοποιηθεί στις 18:00. Την Παρασκευή 22/5, δεν θα γίνει παράσταση.

 

Διάρκεια παράστασης:

150 λεπτά με διάλειμμα

 

BlackBox: Βασ. Όλγας 65 και Φλέμινγκ 2   T: 23108292542310829254

 

You’ll need Skype CreditFree via Skype

Το ka-business.gr προτείνει

BEYOND: Εγκαινιάζεται σήμερα η Διεθνής Έκθεση Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Τεχνολογίας και Καινοτομίας
Με 275 άμεσους και έμμεσους εκθέτες, 22 χώρες, 440 Έλληνες και ξένους ομιλητές, B2B Matchmaking Event με πάνω από 200 συμμετέχοντες και περισσότερα από...
Αγορά: Φωτιά άναψε το “καλάθι του Πάσχα” με το αρνάκι να πωλείται προς 10 ευρώ – Αντιδρούν οι κτηνοτρόφοι
Στην κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης εδώ στο Καπάνι η κίνηση είναι ιδιαίτερα μουδιασμένη, ο κόσμος δεν ψωνίζει. Οι τιμές  στο αρνάκι και το κατσικάκι...
Τράπεζα Πειραιώς: Παράταση Προγράμματος Ανταμοιβής Συνεπών Δανειοληπτών Στεγαστικών Δανείων
Η Τράπεζα Πειραιώς, ανταποκρινόμενη με ευθύνη στο ζήτημα της επιβάρυνσης των οικογενειακών προϋπολογισμών από την άνοδο των επιτοκίων διεθνώς, συνεχίζει να στηρίζει έμπρακτα τους...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Θέατρο: Ο κύκλος των χαμένων ποιητών
«Ο κύκλος των χαμένων ποιητών» για λίγες παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη. Ο Άκης Σακελλαρίου υποδύεται τον Τζον Κήτινγκ, τον αντισυμβατικό καθηγητή που όλοι θα θέλαμε...
BEYOND: Εγκαινιάζεται σήμερα η Διεθνής Έκθεση Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Τεχνολογίας και Καινοτομίας
Με 275 άμεσους και έμμεσους εκθέτες, 22 χώρες, 440 Έλληνες και ξένους ομιλητές, B2B Matchmaking Event με πάνω από 200 συμμετέχοντες και περισσότερα από...
Αγορά: Φωτιά άναψε το “καλάθι του Πάσχα” με το αρνάκι να πωλείται προς 10 ευρώ – Αντιδρούν οι κτηνοτρόφοι
Στην κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης εδώ στο Καπάνι η κίνηση είναι ιδιαίτερα μουδιασμένη, ο κόσμος δεν ψωνίζει. Οι τιμές  στο αρνάκι και το κατσικάκι...