Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης Το νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του α’ εξαμήνου του 2016

 

 

Συνεχίζοντας τη δυναμική πορεία των προηγούμενων εξαμήνων και παρά τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης παρουσιάζει για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2016 ένα πρόγραμμα πολυδιάστατο και πολυσυλλεκτικό, γεμάτο εκπλήξεις, ένα πρόγραμμα που αντιστέκεται στις τεράστιες δυσκολίες της εποχής. Στο εξάμηνο αυτό συνεχίζεται  η συνεργασία του με το Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”, που στόχο έχει τη στήριξη της MOYSA – Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Παράλληλα συνεχίζεται η συμμετοχή του Οργανισμού στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “Creative Europe 2014-2020”, με το έργο “Οδεύουμε προς το 2020 – Εκπαιδεύοντας μουσικούς και κοινό”, μαζί με την Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Πρόγραμμα έχει ως στόχο να ενισχύσει την ικανότητα των ευρωπαϊκών πολιτιστικών φορέων να λειτουργούν διακρατικά, δίνοντας έμφαση σε ιδιαίτερες κοινωνικές ομάδες όπως παιδιά, νέοι, άνεργοι και να υποστηρίξει την καινοτομία και τη δημιουργικότητα στον τομέα του πολιτισμού.

 

 

 
Το νέο πρόγραμμα του Μεγάρου, χορηγός του οποίου είναι η Alpha Bank, προκαλεί και προσκαλεί δημιουργικές αναζητήσεις, στηρίζει τους νέους δημιουργούς και τιμά τους παλαιότερους, ενώ παγιώνει τη στενή και γόνιμη συνεργασία του Οργανισμού με πολιτιστικούς φορείς και θεσμούς. Πλήθος συναυλιών, παράλληλων δράσεων και εορταστικών εκδηλώσεων θα απαρτίσουν και φέτος το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

 

Χορηγός αερομεταφορών και για τη νέα καλλιτεχνική περίοδο είναι η Aegean Airlines, χορηγός φιλοξενίας το Mediterranean Palace Hotel, ενώ και η SONY εξακολουθεί -για δέκατη συνεχή χρονιά- τη γόνιμη συνεργασία της με το Μ.Μ.Θ.

Στο νέο αυτό πρόγραμμα, συνεχίζεται Το Παραμύθι χωρίς Όνομα της Κάρμεν Ρουγγέρη, μετά την τεράστια επιτυχία που γνώρισε την προηγούμενη σεζόν, ενώ η Ωραία κοιμωμένη στον πάγο θα συναρπάσει το κοινό. Παράλληλα, συνεχίζεται έως 29 Φεβρουαρίου η έκθεση του Μιχάλη Βασιλόπουλου: Από το Άγιον Όρος… Κύκλοι διαλέξεων, Εκθέσεις, Αφιέρωμα στην πιανιστική τέχνη, ο Κύκλος Συναυλιών “Crossover” και “Voices”, Jazz, το καθιερωμένο πλέον Φεστιβάλ Παιδικών – Νεανικών Χορωδιών, αλλά και οι απευθείας προβολές όπερας από τη Metropolitan Opera καθώς και το Σινεμά με θέα είναι μερικές μόνο από τις εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης την περίοδο αυτή. Επιπλέον το καλοκαίρι στο Μέγαρο Μουσικής θα λειτουργήσει θερινή ακαδημία για τα μέλη της MOYSA και άλλους νέους μουσικούς από Ευρωπαϊκές Ορχήστρες όπου διακεκριμένοι δάσκαλοι θα συμμετέχουν σε εργαστήρια, συναυλίες και μουσικές παρεμβάσεις. Μιλώντας με αριθμούς, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει 69 βασικές παραγωγές, με πλήθος παραστάσεων και παράλληλων δράσεων.

 

 

 

Ο χαιρετισμός του νέου προέδρου του Δ.Σ. του ΟΜΜΘ

καθηγητή Πολυτεχνικής Σχολής Π.Θ. Νικήτα Μυλόπουλου,

 

«Λυπάμαι που δεν μπορώ σήμερα να σας καλωσορίσω από κοντά, αλλά είμαι σίγουρος ότι στο πολύ κοντινό μέλλον δεν θα λείψουν οι ευκαιρίες. Εκεί θα σας μιλήσω για την προφανή τιμή και τη μεγάλη ευθύνη που αισθάνομαι ως πρόεδρος ενός από τους πιο σημαντικούς πολιτιστικούς οργανισμούς της χώρας, αλλά και τη χαρά μου που στην περιπέτεια αυτή έχω συνοδοιπόρους στο ΔΣ εννιά διακεκριμένους συμπολίτες μου, μουσικούς, επιστήμονες και ενεργούς πολίτες. Σε αυτούς να προσθέσω φυσικά το προσωπικό του Μεγάρου, που αν και ολιγάριθμο, με τον ζήλο και την ποιότητά του κράτησε όρθιο τον Οργανισμό όλα αυτά τα χρόνια. Είναι ίσως νωρίς να μιλήσω για το όραμά μας, τις κινήσεις μας, την πολιτική που θα ακολουθήσουμε. Αυτά διαμορφώνονται καθημερινά με εξαντλητικές συζητήσεις, σχέδια και ιδέες. Άλλωστε σήμερα η μέρα ανήκει στον καλλιτεχνικό μας διευθυντή, τον Γιώργο Λαζαρίδη και το πρόγραμμα που έχει καταρτίσει με τους συνεργάτες του. Θα πω μόνο τούτο: το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης παραμένει ένας οικονομικά υγιής οργανισμός, κάτι αρκετά εντυπωσιακό θα έλεγε κανείς, ιδιαίτερα στους καιρούς που ζούμε και με μειωμένη τραγικά την κρατική επιχορήγηση. Για να γίνει όμως αυτό χρειάστηκε να αυξήσει τις εκδηλώσεις τρίτων, με παράλληλη μείωση των δικών του παραγωγών, άρα περιόρισε τον ρόλο του ως παραγωγός πρωτογενούς καλλιτεχνικής δημιουργίας. Η πρόκληση επομένως για μας είναι να βρούμε τους τρόπους εκείνους που θα διευρύνουν και θα ενισχύσουν τον παρεμβατικό και κυρίως δημιουργικό του ρόλο στην πόλη και τον πολιτισμό της. Το ότι το στοίχημα αυτό μπαίνει στους πιο δύσκολους οικονομικά καιρούς των τελευταίων χρόνων, μπορεί να αποβεί και ευνοϊκό. Το παράδειγμα είναι δίπλα μας: η ΜOYSA μας, με τη βοήθεια και του Ιδρύματος Νιάρχου, αποτελεί ένα μικρό θαύμα μέσα στο γενικό γκρίζο της πόλης και της συγκυρίας. Ένα θαύμα που ενδέχεται να ορίσει τη σχέση του Μεγάρου με τη Θεσσαλονίκη. Το αν θα λειτουργήσει και θα εξελιχθεί, θα εξαρτηθεί από τη διαλεκτική τους. Να ανοίξει λοιπόν η πόλη τα αυτιά και της αισθήσεις της στη μουσική του Μεγάρου, για να ανοίξει και αυτό με τη σειρά του, πόρτες και παράθυρα στο αεράκι της.»

 

Αναλυτικά το νέο πρόγραμμα

 

Αναδρομικά συνοψίζουμε τις πρώτες εκδηλώσεις  του Ιανουάριου:

 

Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης υποδέχτηκαν το 2016 από κοινού με ένα πολύχρωμο γκαλά, την Παρασκευή 1 Ιανουαρίου (Μ1- Αίθουσα Φίλων Μουσικής). στην Πρωτοχρονιάτικη συναυλία, που έχει πλέον καταστεί θεσμός. Στη συναυλία τραγουδησαν οι Σοφία Κυανίδου (σοπράνο) και Δημήτρης Πακσόγλου (τενόρος), ενώ την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης διηύθυνε  ο Μιχάλης Οικονόμου.

 

-Το Σάββατο 9 Ιανουαρίου δόθηκε συναυλία της  Δήμητρας Γαλάνη με ένα κουαρτέτο εξαιρετικών Ελλήνων μουσικών και με  κεντρικό άξονα τραγούδια που έχουν γράψει μεγάλοι μας δημιουργοί, ποιητές και συνθέτες.

-Ένα Αφιέρωμα στην κινηματογραφική πορεία του Fred Astaire, με αποσπάσματα από τα 31 μιούζικαλ στα οποία έχει πρωταγωνιστήσει παρακολούθησε  το κοινό τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου από το αρχειο του Λευτέρη Κογκαλίδη  με επιμελητή του αφιερώματος τον ίδιο.

-Μια ακόμη συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης (Τ.Μ.Ε.Τ.) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας υλοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου Η Συμφωνική Ορχήστρα & η Χορωδία του Τ.Μ.Ε.Τ. Πανεπιστημίου Μακεδονίας με τη συμμετοχή των βραβευθέντων στο “Διαγωνισμό Ερμηνείας” Τ.Μ.Ε.Τ. παρουσίασαν  πρόγραμμα που περιλάμβανε έργα Beethoven,

Mozart, Piazzolla και Pachelbel.

-Μετά τη μεγάλη ανταπόκριση που έτυχαν τα πέντε προηγούμενα έτη οι προβολές Live in HD από τη Metropolitan Opera της Ν Υόρκης, συνεχίζονται για ακόμη μία χρονιά. Η πρώτη προβολή της νέας σαιζόν έγινε το Σάββατο 16 Ιανουαρίου με την όπερα  του Μπιζέ Αλιείς Μαργαριταριών. Οι ζωντανές μεταδώσεις πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του Antenna Group.

-Στις 18 Ιανουαρίου  πραγματοποιήθηκε μια μουσική «συνάντηση» του Chopin με τον Michel Legrand και του Beethoven με τον Henry Mancini…  από το “Γρηγόρης Σημαδόπουλος Τρίο” ταξίδεψε το κοινό σε μελωδίες γνώριμες και πολύ διάσημες αλλά  και κάποιες που δεν τις έχει “πάρει το αυτί μας” γιατί είναι… incognito!

 

 

 Και έρχονται…

 

·         Τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης παρουσιάζει τον νικητή του Διεθνούς Διαγωνισμού Πιάνου “Grand Prix Μαρία Κάλλας 2015”, Κωνσταντίνο Δεστούνη, σε ένα πολλά υποσχόμενο ρεσιτάλ (Μ2 – Αιμίλιος Ριάδης). Ο πολυβραβευμένος 24χρονος πιανίστας θα ερμηνεύσει έργα υψηλών δεξιοτεχνικών απαιτήσεων των Brahms, Liszt, Debussy, Prokofiev, καθώς και το εντυπωσιακό Jettatura (Κακό Μάτι, 1999) του Γιάννη Ψαθά, σε α’ εκτέλεση στη Θεσσαλονίκη.

 

·         Ένα Gala χορού με τη Nadia Muzyca θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει το κοινό της Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου (Μ1 – Αίθουσα Φίλων Μουσικής). H  Nadia Muzyca, Πρώτη Χορεύτρια του Μπαλέτου του Teatro Colón του Μπουένος Άιρες και σολίστ του Teatro Colón θα παρουσιάσουν την Carmen, καθώς και αποσπάσματα από τα μπαλέτα Don Quixote, Le Corsaire και Tangos. Το gala είναι μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και της Inter Show Productions.

 

      Το Ελληνικό κοινό έχει γνωρίσει τη Nadia Muzyca γνωρίσει ως Σταχτοπούτα στην ομώνυμη παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τον Απρίλιο του 2015, όπου και απέσπασε τις καλύτερες κριτικές -“μια σπουδαία και πεπειραμένη μπαλαρίνα”.

 

      Ξεκίνησε τη διεθνή καριέρα της όταν ο παγκοσμίου φήμης χορευτής Julio Bocca την πήρε στην ομάδα του, το Ballet Argentino. Σε πολλές και σημαντικές παραστάσεις του Ballet Argentino χόρεψε ως παρτενέρ του Bocca, περιόδευσε ανά τον κόσμο και κέρδισε τις καλύτερες εντυπώσεις. Το 2005 εντάχθηκε στο Μπαλέτο του Teatro Colón, του πιο σημαντικού θεάτρου στη Λατινική Αμερική, όπου έγινε η Πρώτη Χορεύτρια, αναδεικνύοντας το ταλέντο της σε παραστάσεις μεγάλων κλασικών έργων καθώς και σε παραστάσεις μοντέρνου χορού, φλαμένκο και τάνγκο. Συνεργάστηκε με πολλούς παγκοσμίου φήμης χορευτές και χορογράφους και συμμετείχε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ χορού. To 2014 ήταν υποψήφια για το Βραβείο “Benois de la Dance” στη Μόσχα, ένα από τα πιο δημοφιλή βραβεία χορού παγκοσμίως, ως η “Καλύτερη Μπαλαρίνα”.

 

      Στην παράσταση της Κάρμεν, ανάμεσα στους χορευτές που την συνοδεύουν, συγκαταλέγονται τρεις σολίστ – Πρώτοι Χορευτές του Μπαλέτου του Teatro Colón, ο Εdgardo Trabalón, που βραβεύθηκε πρόσφατα ως ο “Καλύτερος Χορευτής της Αργεντινής”, ο Federico Fernández και ο Julian Galván, Πρώτος Χορευτής και ταυτόχρονα ταλαντούχος και πολλά υποσχόμενος χορογράφος. Χορεύουν ακόμη οι: Macarena Giménez, Diana Ruiz και Magdalena Cortés.

 

·         Την Κυριακή 31 Ιανουαρίου (Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης) η Σουηδή δραματική σοπράνο Nina Stemme ερμηνεύει τις πρώτες παραστάσεις της στη ΜΕΤ στον απαιτητικό ομώνυμο ρόλο της παγερής Κινέζας πριγκίπισσας του Giacomo Puccini, Turnadot. Στην παραγωγή αυτή η Anita Hartig κάνει το ντεμπούτο της στη ΜΕΤ, στον ρόλο της αγγελικής σκλάβας Λιου. Ο Marco Berti ερμηνεύει τον Καλάφ, τον ερωτευμένο που ρισκάρει το κεφάλι του για το χέρι της Τουραντότ, και ο Alexander Tsymbalyuk τον Τιμούρ. Ο Paolo Carignani διευθύνει τη θεαματική σκηνοθεσία του Franco Zeffirelli του 1987.

 

      Η προβολή θα πραγματοποιηθεί σε μαγνητοσκόπηση, με την υποστήριξη του Antenna Group.

·        Ο μοναδικός σολίστ-αυτοσχεδιαστής Γιώργος Ψυχογιός διασκευάζει, μεταγράφει και ερμηνεύει στο πιάνο τον αγαπημένο του pop καλλιτέχνη, Sting, τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου (Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης). To The Sting Project είναι μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με το Τεχνότροπον-Artway και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Σύλλογο “Φίλοι της Τζαζ & Δημιουργικής Μουσικής”

Διασκευές με άρωμα jazz, ακρίβεια κλασικής δεξιοτεχνίας, αλλά και με έναν περφεξιονισμό που χαρίζει σπάνιες και αναπάντεχες αισθήσεις στα τραγούδια του Sting. To υλικό είναι διαλεγμένο από όλο το φάσμα του έργου του Άγγλου τραγουδιστή και συνθέτη, με έμφαση στα σπάνια και άγνωστα διαμάντια της τέχνης του. Ανακαλύψτε ξανά τον Sting μέσα από τη ματιά του Γιώργου Ψυχογιού, με ανεπανάληπτο τρόπο!

·         Με τίτλο την τελευταία της δισκογραφική δουλειά, Κατευθείαν καρδιά, η Ηρώ συνεχίζει το ταξίδι της και σε “χειμερινούς προορισμούς”, έχοντας στο πλάι της τον Αδάμ Τσαρούχη. Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει τον χαρακτηριστικό και γνώριμο ήχο του πιάνου της, με τις jazz και swing διασκευές του ταλαντούχου ερμηνευτή την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου (Μ2 – Μπαρ).

Τραγούδια που άντεξαν πολλά καλοκαίρια και δοκιμάστηκε η αγάπη τους γι’ αυτά μέσα στα χρόνια, τραγούδια που χρειάζονται δύο για να τα μοιραστούν αλλά και δύο για να τα χορέψουν, είναι οι αποσκευές του Κατευθείαν καρδιά, σ’ ένα πρόγραμμα-έκπληξη, όπως αυτά που συνηθίζει να ετοιμάζει κάθε φορά η Ηρώ.

 

<span style="font-family: Symbol; mso-fareast-fo