Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Δράσεις Βιωματική Δράση – Εκδήλωση «Νιώσε Διαφορετικός»

Βιωματική Δράση – Εκδήλωση «Νιώσε Διαφορετικός»

 

Στόχος της εκδήλωσης είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε σχέση με τους αποκλεισμούς και την περιθωριοποίηση που υφίστανται  τα άτομα με αναπηρία, σε ένα κόσμο απόλυτης ατομικότητας.

 

Συγκεκριμένα μέσα από τη δράση αυτή επιδιώκουμε να επικοινωνήσουμε στους πολίτες πως η αναπηρία δεν είναι μια κατάσταση κατώτερης ανθρώπινης ύπαρξης,αλλά μέρος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας και πως δεν είναι οι ατομικοί  περιορισμοί που προκαλούν το πρόβλημα στα άτομα με αναπηρία,  αλλά η αποτυχία της κοινωνίας να τους διευκολύνει  να πάρουν τη θέση που τους ανήκει.

 

 

Απευθυνόμαστε  κυρίως σε μαθητές Δημοτικών σχολείων, που είναι και οι αυριανοί διαμορφωτές του κοινωνικού γίγνεσθαι, σε γυναίκες που βρίσκονται σε θέσεις και κέντρα λήψης αποφάσεων, σε  γυναίκες με κοινωνική παρουσία και δράση, αλλά και σε κάθε πολίτη που επιθυμεί να πάρει μέρος στην εμπειρία αυτή.

 

Επιθυμούμε να αναδείξουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κατηγορίες ατόμων με αναπηρίες όπως μη βλέποντες, αυτιστικοί και άτομα που χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο.

 

 Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν αλλά και θα βιώσουν έστω και για λίγα λεπτά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας πολίτης που κυκλοφορεί με αναπηρικό αμαξίδιο, που δεν βλέπει, αλλά και πώς βιώνει τον κόσμο ένα άτομο με αυτισμό.

 

Όλα αυτά θα συμβαίνουν, στο χώρο του περιπτέρου 12 της ΔΕΘ σε ένα περιβάλλον προσομοίωσης, από τις 2 έως τις  5 Δεκεμβρίου.

 

  • Θα εκτίθεται φωτογραφικό υλικό με πραγματικά εμπόδια που συναντούν οι συμπολίτες μας όταν πχ κυκλοφορούν με αναπηρικό αμαξίδιο, με το λευκό μπαστούνι οι μη βλέποντες, η μητέρα με το καρότσι κλπ.
  • Θα προβάλλονται βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους από το Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό «σινεμά διάβασες» με θέμα την αναπηρία και τον αποκλεισμό.
  • Θα υπάρχει δυνατότητα χρήσης αναπηρικού αμαξιδίου, όπως και λευκού μπαστουνιού σε προσομοίωση πεζοδρομίων με εμπόδια.
  • Χώρος όπου κάποιος με κλεισμένα μάτια θα πρέπει να ανακαλύψει το περιβάλλον πχ να καθίσει σε καρέκλα με τραπέζι και να αισθανθεί πως είναι να μη βλέπεις.
  • Θα υπάρχουν βιωματικά παιχνίδια με θέμα «είμαστε διαφορετικοί και όμως ταιριάζουμε».
  • Τέλος σε κλειστό χώρο θα έχουν την ευκαιρία οι συμμετέχοντες να αισθανθούν τις δυσκολίες του αυτιστικού ατόμου και να γνωρίσουν τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τον κόσμο, την εικόνα και τον ήχο, ώστε να το παρεξηγούν λιγότερο.
  • Κλείσιμο με σύντομη συζήτηση και αποφόρτιση, κυρίως, για τα παιδιά. Παράλληλα, θα ζητούμε από τους συνοδούς δασκάλους την επόμενη μέρα να δώσουν την ευκαιρία στο σχολείο για να συζητήσουν και πάλι με τους μαθητές την εμπειρία τους.
  • Σε διάφορα σημεία του χώρου θα βρίσκονται κουτιά με την ετικέτα: «Γράψε πως ένοιωσες». Χωρίς να είναι υποχρεωτικό, θα θέλαμε να γράψετε σε ένα χαρτί πώς νοιώσατε μέσα από την εμπειρία σας και να το αφήσετε μέσα στο κουτί ανώνυμα.
  • Η δράση θα πλαισιώνεται από ειδικούς εθελοντές οι οποίοι θα είναι διαθέσιμοι να ενημερώνουν, να βοηθούν και να καθοδηγούν τους συμμετέχοντες.
  • Στο χώρο της εκδήλωσης επίσης θα διατίθεται έντυπο ενημερωτικό υλικό Φορέων της αναπηρίας.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν:

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσω της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και του Τομέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), η Περιφερειακή Διεύθυνση A΄θμιας και Β΄θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Θεσσαλονίκης, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών (Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών (Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας), η Μονάδα Αυτιστικού Ατόμου «Ελπίδα», Κέντρο « Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος» το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας και τέλος η Κοινωνική οργάνωση «Μαζί για την οικογένεια και το παιδί» που είχε και την ιδέα και την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση αυτή. Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν αν δεν υπήρχε η αμέριστη υποστήριξη της ΔΕΘ αλλά και η ουσιαστική βοήθεια των χορηγών και εθελοντών.

 

 

Το ka-business.gr προτείνει

«Voltάρω 7»: η «πράσινη» γιορτή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την ηλεκτροκίνηση διεξάγεται την Κυριακή στην πλατεία Αριστοτέλους
Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανανεώνουν το ραντεβού τους με τους πολίτες στη μεγάλη «πράσινη»...
ΓΕΕΘΑ για τραγωδία στη Λιβύη: Τρεις Ελληνες στρατιωτικοί νεκροί και δύο αγνοούμενοι
Από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ανακοινώνεται ότι τρία μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη έχασαν τη ζωή τους και δυο αγνοούνται. Θα...
Optima bank: Καινοτομεί με τη νέα λειτουργία “Kill switch”
Η Optima bank, τράπεζα αναφοράς στην υιοθέτηση προηγμένων τεχνολογιών, παρουσιάζει πρώτη στην ελληνική αγορά, τη νέα πρωτοποριακή λειτουργία “Kill switch”, η οποία έρχεται να...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

«Voltάρω 7»: η «πράσινη» γιορτή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την ηλεκτροκίνηση διεξάγεται την Κυριακή στην πλατεία Αριστοτέλους
Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανανεώνουν το ραντεβού τους με τους πολίτες στη μεγάλη «πράσινη»...
Θέατρο: 170 Tετραγωνικά (moonwalk)
Τα 170 τετραγωνικά, μετά από 4 χρόνια SOLD-OUTστην Αθήνα, ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη, και υπόσχεται άφθονο γέλιο και δράση, σε ένα οικογενειακό «ρινγκ» 170 τετραγωνικών....
ΓΕΕΘΑ για τραγωδία στη Λιβύη: Τρεις Ελληνες στρατιωτικοί νεκροί και δύο αγνοούμενοι
Από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ανακοινώνεται ότι τρία μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη έχασαν τη ζωή τους και δυο αγνοούνται. Θα...