Νίκος Παππάς στο 13ο ΠΟΛΥΣΥΝΕΔΡΙΟ “ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ”: “Αύξηση του ΑΕΠ και νέες θέσεις εργασίας λόγω της ψηφιακής επιχειρηματικότητας”

 

Στην επιστολή που απέστειλε ο κ. Παππάς τονίζει επίσης ότι η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να μετεξελιχθεί στη «νέα βαριά βιομηχανία» της χώρας. Σύμφωνα με τον ίδιο  η Ελλάδα θα ανέβει στο «κύμα» της τεχνολογικής επανάστασης και θα εκμεταλλευτεί κάθε προσφερόμενη ευκαιρία.

Αναλυτικά ο χαιρετισμός του κ. Παππά έχει ως εξής:

Κυρίες και κύριοι,

Χαιρετίζω το 13ο Πολυσυνέδριο Καινοτομίας και Ανάπτυξης.

Χαιρετίζω την πρωτοβουλία για τη διαβούλευση ανθρώπων, οι οποίοι -μέσα από συγκεκριμένες πράξεις ή δεσμεύσεις- δηλώνουν έτοιμοι να ανοίξουν την πόρτα της νέας ψηφιακής εποχής.

Στο πλαίσιο αυτής της διαβούλευσης, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Πολιτεία δηλώνει παρούσα.

Σχεδιάζοντας ήδη τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα θα ανέβει στο «κύμα» της τεχνολογικής επανάστασης και θα εκμεταλλευτεί κάθε προσφερόμενη ευκαιρία.

Επενδύοντας στην αλλαγή σελίδας που επιτυγχάνεται στην οικονομία και στοχεύοντας τόσο στη Δίκαιη Ανάπτυξη όσο και στη Δίκαιη Ψηφιακή Ανάπτυξη.

Κυρίες και κύριοι,

Η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να μετεξελιχθεί στη «νέα βαριά βιομηχανία» της χώρας.

Και η «επένδυση» σε μια συνολική ψηφιακή στρατηγική θα ωθήσει τη χώρα στον ψηφιακό μετασχηματισμό της και θα συμβάλει στην ανάπτυξη.

Μέσω της δρομολογούμενης στρατηγικής, προσβλέπουμε σε επιπλέον αύξηση του ΑΕΠ ως 7,5 δισ. ευρώ (+4%) τα επόμενα λίγα έτη, καθώς και στη δημιουργία νέων, μόνιμων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

Δικός μας ρόλος είναι να ανοίξουμε το δρόμο για τη νέα εποχή. Προς όφελος της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας.

Αυτός ο «δρόμος» δεν μπορεί να μην περνά από την ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών για τη διάδοση και τη χρήση διαδικτύου υπερυψηλών ταχυτήτων.

Το πράττουμε ήδη με το πρόγραμμα Rural Broadband, που φέρνει το ίντερνετ σε κάθε απομακρυσμένη γωνιά της Ελλάδας.

Το δρομολογούμε με τη δράση Super-Fast Broadband, προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, ώστε χιλιάδες πολίτες και επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση σε δίκτυα υπερ-υψηλών ταχυτήτων από το τέλος του έτους. Μια πρωτοβουλία που θα μοχλεύσει περί τα 2 δισ. ευρώ ιδιωτικών κεφαλαίων τα επόμενα έτη.

Υπάρχουν, βεβαίως, και άλλες δράσεις που δρομολογούνται στη βάση της Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής και οι οποίες θα αναπτυχθούν πάνω στα νέα δίκτυα.

Εφαρμόζουμε την «Ψηφιακή Διαχείριση Εγγράφων» και την «Ψηφιακή Υπογραφή» στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, με στόχο την πλήρη εφαρμογή του σε όλο το Δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα Επιμελητήρια μέσα στην επόμενη διετία και την εξοικονόμηση 400 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

Προχωρούμε το «Ψηφιακό ΚΕΠ», το νέο πληροφοριακό σύστημα του ΕΦΚΑ και αυτό για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Σχεδιάζουμε τη μετατροπή των πόλεών μας σε «έξυπνες πόλεις» για την παροχή εφαρμογών, όπως η ηλεκτρονική διαβούλευση, το e-health, κ.ά.

Όσα σας ανέφερα ως τώρα είναι μόνο η «μισή δουλειά».

Η άλλη μισή έχει να κάνει με την ενημέρωση των πολιτών για όσα φέρνει η νέα εποχή. Για το πως θα αλλάξει η συναλλαγή με το Δημόσιο, η Επικοινωνία, η ψυχαγωγία.

Και στο πλαίσιο αυτό πρέπει να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις μας να εντάξουν στη λειτουργία τους τις νέες τεχνολογίες. Με στόχο, φυσικά, την ανατροπή μιας κατάστασης που θέλει μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό των εταιρειών -ποσοστό που υπολογίζεται στο ένα τρίτο του ευρωπαϊκού μέσου όρου- να αξιοποιεί τα νέα εργαλεία.

 

Κυρίες και κύριοι,

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων, αφήνοντας οριστικά τη θέση του ουραγού.

Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει την κοινωνία από πιθανά νέα χάσματα, νέες κρίσεις που θα γεννηθούν από τη μετάβαση στη νέα εποχή.

Με τη δική σας συμβολή μπορούμε να φέρουμε «Το Αύριο, Σήμερα για Όλους».

 

Σας ευχαριστώ

 

NULLNULLNULL