Αρχική WEB TV Live & Εκπομπές 17ο ΚΑ: Χρηματοδοτικά εργαλεία και προτάσεις βιώσιμης ανάπτυξης

17ο ΚΑ: Χρηματοδοτικά εργαλεία και προτάσεις βιώσιμης ανάπτυξης

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία και οι προτάσεις βιώσιμης ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας βρέθηκαν στο επίκεντρο του δεύτερου πάνελ του 17ου Πολυσυνεδρίου του ka-business.gr που συντόνισε η δημοσιογράφος και δημιουργός του, Ραλλιώ Λεπίδου.

 

Στη σημασία της συνεργασίας του εκπαιδευτικού συστήματος με την επιχειρηματική κοινότητα αναφέρθηκε ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Παπαϊωάννου. «Τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα τα τελευταία χρόνια έχουν ξεφύγει από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, τα πανεπιστήμια δεν είναι ένας περίκλειστος χώρος. Κάθε σοβαρό πανεπιστήμιο έχει συνοχή και άμεση αντίληψη του επιχειρηματικού γίγνεσθαι και μπορεί να συμβάλει με την ακαδημαϊκή και ανεξάρτητη πληροφόρηση του προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο κ. Παπαϊωάννου έκανε μνεία στην υλοποίηση και διαχείριση 6.700 ενεργών προγραμμάτων, την τελευταία πενταετία, από το ΑΠΘ, στα οποία όπως είπε συμμετείχαν 2.957 μέλη ΔΕΠ και ερευνητές, εκ των οποίων οι 1.300 ήταν νέοι ερευνητές. Ο κύκλος εργασιών από τα προγράμματα που προέρχονται από βιομηχανίες εκτός και εντός Ελλάδας, αλλά και από το χώρο της υγείας άγγιξαν τα 75,5 εκατ. ευρώ.

«Ως ΑΠΘ είμαστε μέλη ή συμμετέχουμε σε δράσεις των hubs των Pfizer, Cisco, Deloitte ενώ είμαστε και στο ThessINTEC. Σημαντική είναι η συνεισφορά και του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας και Τεχνογνωσίας» σημείωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε έρευνα του 2019 από την οποία προέκυπτε πως η συμμετοχή του ΑΠΘ στο ΑΕΠ της Βόρειας Ελλάδας ήταν στο 17,3%.

 

Στη σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης αναφέρθηκε ο Γιάννης Μαγκριώτης, πρώην υφυπουργός και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Όπως είπε τα κοινοτικά δημοσιονομικά πλάνα περιλαμβάνουν σημαντικά κονδύλια για τη βιώσιμη ανάπτυξη ενώ τς τα τελευταία χρόνια κατευθύνονται σημαντικά ποσά προς τη χώρα μας. Υψηλά είναι και τα ποσά που θα διατεθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Ωστόσο όπως είπε, ο κ. Μαγκριώτης,  μέχρι το 2027 πρέπει να απορροφηθούν τα σχετικά κονδύλια για αυτόν τον λόγο θα πρέπει να κινηθούμε ταχύτατα.

 

Ο χάρτης της βιώσιμης ανάπτυξης για μια επιχείρηση

Στα στάδια που πρέπει να ακολουθήσει μια επιχείρηση προκειμένου να καταρτίσει τον απαραίτητο οδηγό βιώσιμης ανάπτυξης αναφέρθηκε ο Στράτος Σαράντου, μέλος του δ.σ. του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον κ.Σαράντου απαιτείται η δημιουργία ενός πεδίου εφαρμογής των στόχων, έρευνα, προσδιορισμός των βασικών τομέων, η επιλογή των κριτηρίων, η συλλογή των δεδομένων. Θα ακολουθήσει ανάλυση, προκειμένου να καταρτιστεί ο οδηγός που θα πρέπει να διανεμηθεί σε όλους τους εμπλεκόμενους.

Στη στήριξη των logistics από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας υπογραμμίζοντας πως στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί 319 κέντρα διανομής, εκ των οποίων τα 242 βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη. «Κεντρική μας πολιτική είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας, κάτι το οποίο κάνουμε και συνεχίζουμε» σημείωσε ο κ. Γιουτίκας κάνοντας αναφορά στο πρόγραμμα «Διέξοδος» προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ. Η ΠΚΜ στήριξε 7.000 επιχειρήσεις ενώ συνέβαλε στην υποστήριξη 2.500 θέσεων εργασίας.

Στην 4η βιομηχανική επανάσταση και στο αποτύπωμα που θα αφήσει το επόμενο διάστημα στην οικονομία αναφέρθηκε ο καθηγητής χρηματοοικονομικής και νευρωνικών συστημάτων, πρώην πρύτανης πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αχιλλέας Ζαπράνης υπογραμμίζοντας πως «οι επιχειρηματίες πρέπει να αντιληφθούν τι έρχεται  αλλά και οι εργαζόμενοι να μη διεκδικούν τη στασιμότητα».

Πρώην πρύτανης πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αχιλλέας Ζαπράνης

Στα βήματα που πρέπει να γίνουν για τη βιώσιμη ανάπτυξη αλλά και για τη σημασία της  για την επόμενη ημέρα του επιχειρείν, αναφέρθηκε ο βουλευτής της Α Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης.

Για την ανάγκη συνεργασίας αν θέλουμε αποτελέσματα για την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία μίλησε η Θάλεια Βαλκούμα, ιδρύτρια και ιδιοκτήτρια των εταιρειών Faria Group και Faria Thess. «Απαιτείται συνέργια της κοινωνίας, των επιχειρήσεων, της πολιτείας, των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων» σημείωσε η κα. Βαλκούρα.

Για τα χρηματοδοτικά προγράμματα που έτρεξαν, αυτά που είναι ανοιχτά, αλλά και όσων αναμένονται αναφέρθηκε η Χριστίνα Παρασκευαϊδου της Noisis Σύμβουλοι Ανάπτυξης.

Το ka-business.gr προτείνει

Γαλάζιες Σημαίες 2024: Δεύτερη παγκοσμίως η Ελλάδα με 625 βραβευμένα σημεία -Πού βρίσκονται τα περισσότερα
Πρώτος νομός στην Ελλάδα αναδείχθηκε ο Νομός Χαλκιδικής, με 104 σημαίες, ενώ η Περιφέρεια Κρήτης διατηρεί την πρώτη θέση με 146 σημαίες. Η Διεθνής Επιτροπή...
INTERLIFE και Ελληνική Ομάδα Διάσωσης: 10 χρόνια συνεργασίας
Δέκα χρόνια συνεργασίας συμπληρώνονται φέτος για την INTERLIFE και την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης. Στα δέκα αυτά χρόνια η INTERLIFE υποστηρίζει την ΕΟΔ, ασφαλίζοντας τόσο τους...
ΟΠΑΠ: Η τύχη χαμογέλασε διάπλατα σε έναν νικητή ΛΟΤΤΟ στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης – Τα επόμενα 10 χρόνια θα εισπράτει 10.000 ευρώ κάθε μήνα
Τα νούμερα 3, 5, 22, 30, 39 και 48 θα μείνουν σίγουρα αξέχαστα στον υπέρ τυχερό,  που χάρη στο Λόττο είναι πλέον εκατομμυριούχος. Θα...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Γαλάζιες Σημαίες 2024: Δεύτερη παγκοσμίως η Ελλάδα με 625 βραβευμένα σημεία -Πού βρίσκονται τα περισσότερα
Πρώτος νομός στην Ελλάδα αναδείχθηκε ο Νομός Χαλκιδικής, με 104 σημαίες, ενώ η Περιφέρεια Κρήτης διατηρεί την πρώτη θέση με 146 σημαίες. Η Διεθνής Επιτροπή...
Σπύρος Πέγκας: Απούσα η νέα διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης από τα μεγάλα θέματα της πόλης που ορίζουν το μέλλον της
Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης διαπιστώθηκε για άλλη μία φορά πως η νέα διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης είναι απούσα από τα...
INTERLIFE και Ελληνική Ομάδα Διάσωσης: 10 χρόνια συνεργασίας
Δέκα χρόνια συνεργασίας συμπληρώνονται φέτος για την INTERLIFE και την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης. Στα δέκα αυτά χρόνια η INTERLIFE υποστηρίζει την ΕΟΔ, ασφαλίζοντας τόσο τους...