Αρχική BUSINESS Οι προβλέψεις της SAS για το 2021: Συνεχίζεται η επιτάχυνση της Τεχνητής...

Οι προβλέψεις της SAS για το 2021: Συνεχίζεται η επιτάχυνση της Τεχνητής Νοημοσύνης και της ψηφιακής μετάβασης

Το 2020 ήταν η χρονιά που άλλαξε άρδην σχεδόν κάθε πτυχή της καθημερινότητας και του τρόπου που λειτουργούν επιχειρήσεις και οργανισμοί. Το 2021 ο βασικός στόχος όλων είναι να τεθεί σε έλεγχο η πανδημία, ώστε να επιστρέψει η ανθρωπότητα στην κανονικότητα. Η SAS,  η κορυφαία εταιρεία στον κλάδο των analytics και της Τεχνητής Νοημοσύνης, δημοσιεύει τις προβλέψεις της για τη νέα χρονιά στους διάφορους τομείς που εξειδικεύεται και αναλύει πως αυτές θα επηρεάσουν ανθρώπους και επιχειρήσεις.

 

Τεχνητή Νοημοσύνη & Analytics – Ανάγκη για «ηθική» Τεχνητή Νοημοσύνη

 

Κατά τη διάρκεια της περσυνής χρονιάς, η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης και των analytics με στόχο τον περιορισμό της πανδημίας σε σχεδόν όλες τις πτυχές της ανθρώπινης δραστηριότητας, ήταν ιδιαίτερα έντονη. Η αυξημένη ψηφιακή μετάβαση που σημειώθηκε θα συμβάλλει στη λήψη γρήγορων και σωστών αποφάσεων από τις επιχειρήσεις το 2021 και ο συνδυασμός ανθρώπων και analytics μπορεί να φέρει κορυφαία αποτελέσματα για τους οργανισμούς.

 

Το 2021 θα γίνει πιο εμφανής η ανάγκη για δημιουργία ηθικών αρχών στην τεχνητή νοημοσύνη που θα οδηγήσουν σε υπεύθυνες πρακτικές. Καθώς οι καταναλωτές ευαισθητοποιούνται όλο και περισσότερα σε ζητήματα ηθικής και τεχνητής νοημοσύνης, οι επιχειρήσεις θα προωθήσουν πρακτικές «υπεύθυνης τεχνητής νοημοσύνης», που θα τις διαφοροποιήσουν από τον ανταγωνισμό και θα δώσουν προστιθέμενη αξία στον καταναλωτή. Παράλληλα, φέτος θα δούμε να αναδύονται κανονισμοί λειτουργίας για την τεχνητή νοημοσύνη, αντισταθμίζοντας τους φόβους της υιοθέτησης τέτοιων τεχνολογιών. Έτσι λοιπόν θα ανοίξει ο δρόμος για την ευρύτερη και ασφαλέστερη υιοθέτηση της. Από την άλλη πλευρά, η επεξεργασία φυσικής γλώσσας (Natural language processing) και η μηχανική όραση (computer vision) θα παίξουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην ανακάλυψη νέων πηγών insights, ενισχύοντας την παραδοσιακή ανθρώπινη έρευνα.

 

Αντιμετώπιση της Απάτης – Στα ύψη οι απάτες το 2021

 

Η πανδημία και η οικονομική κρίση δημιούργησαν τις ιδανικές συνθήκες για άνθηση της απάτης σε παγκόσμιο επίπεδο. Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία η SAS προβλέπει πως το 2021 θα είναι μία χρονιά που θα σπάσει κάθε ρεκόρ, σε όλους τους κλάδους. Το 2020 έφερε έκρηξη στη χρήση του online και mobile banking, ενώ ολοένα και περισσότεροι οργανισμοί, όπως π.χ. οι ασφαλιστικές εταιρείες, στρέφονται σε εξ’ ολοκλήρου digital λειτουργία. Είναι ήδη γνωστό ότι οι απατεώνες λατρεύουν το ψηφιακό περιβάλλον και ακριβώς για αυτό τον λόγο οι επιχειρήσεις προσπαθούν να βάλουν τις απαραίτητες δικλίδες ασφαλείας στη μάχη κατά της απάτης και να ανταποκριθούν άμεσα σε νέους κινδύνους και φαινόμενα απάτης. Ακρογωνιαίος λίθος σε αυτή τη μάχη είναι ο συνδυασμός τεχνητής νοημοσύνης και ανθρώπινης ευφυίας.

 

Επίσης, τη νέα χρονιά θα δούμε πολιτικές αντιπαραθέσεις σχετικά με την ψηφιακή ταυτοποίηση και την ιδιωτικότητα. Οι οργανισμοί πλέον βιώνουν μία ψηφιακή μετάβαση που δεν αναμενόταν πριν το 2025. Η συλλογή περισσότερων δεδομένων των χρηστών θα είναι αναγκαία για τη διαχείριση ρίσκων ταυτοποίησης, ενώ την ίδια στιγμή θα υπάρξει ανάγκη για υιοθέτηση νόμων που θα ομαλοποιήσουν τις διαφορές μεταξύ ψηφιακής ταυτοποίησης και ιδιωτικότητας.     

 

Υγεία – Η χρονιά των εμβολίων και της διεύρυνσης της ψηφιακής περίθαλψης/φροντίδας

 

Αν το 2020 ήταν η χρονιά της Covid-19, τότε το 2021 θα είναι η χρονιά των εμβολίων. Πέρυσι, παρατηρήσαμε την ανάγκη για βελτιστοποίηση του μοντέλου διαχείρισης πόρων στον τομέα της υγείας. Αποδείξαμε πως αυτό το πρόβλημα μπορεί να λυθεί αποτελεσματικά μέσω της χρήσης ισχυρών analytics για την πρόβλεψη της πορείας ασθενειών και τη βελτιστοποίηση των μέσων καταπολέμησής τους, θωρακίζοντας έτσι τα συστήματα υγείας για μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις.

 

Παράλληλα, το 2020 είδαμε να εμφανίζεται έντονα η τηλεδιάγνωση ασθενών από ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων. Φέτος, παρόλο που πολλές ειδικότητες θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις βίντεο κλήσεις, οι ιατροί των ειδικοτήτων για τις οποίες απαιτείται φυσική παρουσία του ασθενούς για διάγνωση σταδιακά θα σταματήσουν να τις χρησιμοποιούν. Τέλος, θα υπάρξει ραγδαία ανάπτυξη αποστολής βιομετρικών δεδομένων μέσω έξυπνων συσκευών (πχ. smartwatch), ειδικότερα ασθενών με χρόνια νοσήματα για την καλύτερη παρατήρηση και βελτίωση της υγείας τους.

 

IoT – Hot trend η μηχανική όραση και χρήση της βιομετρικής ταυτοποίησης από τράπεζες 

 

Η πανδημία δημιούργησε τις ιδανικές συνθήκες για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της υιοθέτησης τεχνολογιών που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα χρειάζονταν ακόμη πολλά χρόνια για να αξιοποιηθούν πλήρως. Το Internet of Things είναι μία από τις κορυφαίες τάσεις στον τομέα της τεχνολογίας, και μαζί με την πρωτοποριακή μηχανική όραση, βρήκαν πολλές εφαρμογές κατά την πανδημία. Ο συνδυασμός αυτών των δύο μετατρέπει «στεγνά» IoT δεδομένα σε εύχρηστα insights. Ένα παράδειγμα εφαρμογής αυτής της τεχνολογίας είναι η χρήση της σε εμπορικά καταστήματα η οποία μπορεί να ειδοποιήσει ή να κάνει συστάσεις στους πελάτες σε περιπτώσεις συγχρωτισμού.

 

Μέσα στο 2021 κλάδοι όπως τράπεζες, ασφαλιστικές και χρηματοοικονομικά ιδρύματα θα κινηθούν προς την βιομετρική ταυτοποίηση. Η αύξηση της ασφάλειας και η διευκόλυνση των συναλλαγών μέσω blockchain και κρυπτονομίσματων αποτελούν τους κυριάρχους λόγους που θα οδηγήσουν τους παραπάνω κλάδους σε αυτήν την κατεύθυνση. Ταυτόχρονα, η υιοθέτηση της τεχνολογίας 5G θα εκμηδενίσει τον χρόνο λήψης αποφάσεων σε τομείς όπως λιανεμπόριο, βιομηχανία και μεταφορές (κυρίως μέσω των αυτόνομων οχημάτων). Παράλληλα, θα ενισχυθεί περαιτέρω η χρήση ρομπότ και chatbots.

 

Διαχείριση προσωπικών δεδομένων – Προτεραιότητα μετά τη λήξη της πανδημίας

 

Με τη λήξη της πανδημίας θα δημιουργηθεί η ανάγκη σε παγκόσμια κλίμακα για μεγαλύτερη προστασία των προσωπικών δεδομένων. Σε πολλές χώρες του κόσμου στο όνομα της πανδημίας καταπατήθηκαν πολλά δικαιώματα που σχετίζονταν με την προστασία των προσωπικών δεδομένων και για αυτό το λόγο θα υπάρξει η ανάγκη για αποκατάσταση των δικαιωμάτων αυτών. Αυτό ίσως αποτελέσει σκόπελο για τις επιχειρήσεις, καθώς οι διαφορετικοί νόμοι σε κάθε χώρα, ακόμη και σε διαφορετικές περιοχές της ίδιας χώρας (π.χ. ΗΠΑ), θα περιπλέξουν αρκετά τον τρόπο που λειτουργούν οι επιχειρήσεις, ιδιαίτερα οι πολυεθνικές.

 

Εν κατακλείδι, παρατηρούμε πως η πανδημία έφερε ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογική πρόοδο και στην χρήση τεχνολογιών σε μεγάλη κλίμακα που κανονικά θα ακολουθούσαν πολύ πιο αργούς ρυθμούς εξέλιξης. Η τεχνητή νοημοσύνη, τα analytics, η μηχανική μάθηση, η μηχανική όραση και το Internet of Things θα είναι αδιαμφισβήτητα οι πρωταγωνιστές της νέας χρονιά, προσφέροντας λύσεις σε πληθώρα προβλημάτων που μέχρι τώρα έμοιαζαν πολύπλοκα και δυσεπίλυτα.

 

 

Σχετικά με την SAS

H SAS είναι ηγέτιδα εταιρεία στον τομέα της ανάλυσης δεδομένων. Μέσω καινοτόμων λογισμικών και υπηρεσιών, η SAS εμπνέει τους πελάτες της σε όλο τον κόσμο να μετατρέψουν τα δεδομένα σε νοημοσύνη. Πάνω από 40 χρόνια δίνει στους πελάτες της THE POWER TO KNOW. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που βοηθά η SAS τους οργανισμούς να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό επισκεφτείτε το COVID-19 Resources Hub.

 

 

10 Χρόνια ka-business.gr … και συνεχίζουμε!!!
11 Απριλίου του 2011, βγήκε στον διαδικτυακό αέρα το ka-  αναπτύχθηκε στην «καρδιά» της οικονομικής κρίσης. Ο ΣΤΟΧΟΣ ήταν ένας. Να δίνει βήμα, σε όλες του τις...

Το ka-business.gr προτείνει

Smartup: Η πρώτη εταιρία που κυκλοφόρησε εφαρμογή delivery στην ελληνική αγορά
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της SMARTUP κ.  Βασίλειος Τσίτουρας μιλά στο για την καινοτομία της εφαρμογής delivery που κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά το
Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Έκτη ισχυρότερη παρουσία η Ελλάδα στην 36η Anuga
Με την Ελλάδα να κατατάσσεται στο ΤΟΡ 10 των ισχυρότερων συμμετοχών και συγκεκριμένα στην 6η θέση, έπεσε η αυλαία της 36ης Anuga, της κορυφαίας εμπορικής έκθεσης...
ΑΠΘ: Φοιτητές δημιούργησαν διαγνωστικό εργαλείο για τον καρκίνο του παγκρέατος
Στην τελική ευθεία για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό «iGEM Competition», έχει μπει η φοιτητική διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ «iGEM Thessaloniki»,...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Ντόρα Μπακογιάννη: Διαγνώστηκε με καρκίνο σε αρχικό στάδιο
«Πεντακόσιοι άνθρωποι τον χρόνο διαγιγνώσκονται με πολλαπλό μυέλωμα στην Ελλάδα.​Ένας από αυτούς είμαι πλέον κι εγώ. Πολλαπλό μυέλωμα σε πολύ αρχικό στάδιο και με...
Smartup: Η πρώτη εταιρία που κυκλοφόρησε εφαρμογή delivery στην ελληνική αγορά
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της SMARTUP κ.  Βασίλειος Τσίτουρας μιλά στο για την καινοτομία της εφαρμογής delivery που κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά το
Ο Φώτης Σεργουλόπουλος ambassador της Αγοράς του 62oυ Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης!
Με πρέσβη τον παρουσιαστή, ηθοποιό και δημοσιογράφο Φώτη Σεργουλόπουλο, αλλά και με νέες δράσεις και πρωτοβουλίες που στηρίζουν το ελληνικό σινεμά, η Αγορά του...