Αρχική BUSINESS Νέα Ξεκινά η 27η Έκθεση Τουρισμού PHILOXENIA

Ξεκινά η 27η Έκθεση Τουρισμού PHILOXENIA

Αυτό επισήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή την 27η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού PHILOXENIA, ο Πρόεδρος του ΕΟΤ, κ. Κωνσταντίνος Ζήκος.

Η PHILOXENIA, θα πραγματοποιηθεί από τις 18 ως τις 20 Νοεμβρίου 2011 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, με φορέα διοργάνωσης τη HELEXPO. Τα εγκαίνια της θα πραγματοποιηθούν στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου στις 20:00 από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο, ενώ το πρωινό της ίδιας ημέρας, στις 11:00 ο κ. Γερουλάνος θα παραθέσει συνέντευξη τύπου (επίσης στο Συνεδριακό «Ι. Βελλίδης»).

Ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, ανέλυσε τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού για το 2012, επισημαίνοντας τρία σημεία:

– Την παγκόσμια αβεβαιότητα, η οποία εκπορεύεται από την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και την αναιμική ανάπτυξη πολλών Ευρωπαϊκών χωρών. Έτσι πολλές παραδοσιακές αγορές (κυρίως της Γηραιάς Ηπείρου) για τον ελληνικό τουρισμό δεν επιδεικνύουν μέχρι στιγμής ισχυρή δυναμική για την επόμενη θερινή περίοδο και επομένως δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμη και υποχώρηση του τουριστικού ρεύματος από τα κράτη αυτά προς την Ελλάδα. Ωστόσο όλο και μεγαλύτερο ρόλο στη σύνθεση του τουριστικού ρεύματος αρχίζουν να διαδραματίζουν νέες αγορές, όπως η Ρωσία, Νοτιοανατολική Ευρώπη, Κίνα κ.α..

– Την κάκιστη εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, η οποία έλαβε πρωτόγνωρες διαστάσεις κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων εβδομάδων. Ο κ. Ανδρεάδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να φύγουμε από τα αρνητικά πρωτοσέλιδα και τα δελτία ειδήσεων σ’ όλο τον κόσμο», σημειώνοντας μάλιστα πως καταγράφτηκε τις τελευταίες ημέρες τάση μείωσης των προκρατήσεων για τη χώρα μας από την αγορά της Μ. Βρετανίας.

– Τη μερική ανάκαμψη της τουριστικής εικόνας των χωρών της Βόρειας Αφρικής, η οποία είχε πληγεί πέρσι από την πολιτική αστάθεια. Η προσπάθεια χωρών, όπως η Αίγυπτος και το Μαρόκο να ανορθώσουν τη θέση τους ενδέχεται να επηρεάσει τον τουρισμό προς Ελλάδα, όπως και την κρουαζιέρα.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ ζήτησε παράλληλα την άμεση θωράκιση του τουριστικού προϊόντος με μέτρα, όπως η μείωση του σπατοσήμου, καθώς και του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο. Στο πλαίσιο αυτό εκτίμησε πως από 16,5 εκατ. επισκέπτες και εφόσον εφαρμοστούν μέτρα άμεσης απόδοσης, όπως τα παραπάνω, μπορούν να αυξηθούν οι τουρίστες σε 20 εκατ. ετησίως και να κερδίσει ο ρυθμός ανάπτυξης 2-3 μονάδες επί του ΑΕΠ χωρίς να απαιτηθεί η δημιουργία νέων κλινών.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της HELEXPO, κ. Πάρις Μαυρίδης, τόνισε πως η βαρύτητα της PHILOXENIA αποδεικνύεται από το γεγονός ότι για μία ακόμη χρονιά συγκεντρώνει πολυάριθμες κρατικές συμμετοχές, όπως από την Ινδία, Βραζιλία, ΗΠΑ, Κύπρο, Αίγυπτο, Τυνησία, Μόσχα (Ρωσία), Βουλγαρία, Τουρκία και Βελιγράδι (Σερβία).

Παράλληλα η HELEXPO προσκάλεσε και φιλοξενεί, μέσω του προγράμματος Hosted Buyers, 50 τουριστικούς πράκτορες από πολλές χώρες της Ευρώπης (Αυστρία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Λιθουανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Ρουμανία, Ρωσία, Ισπανία, Ελβετία και Μ. Βρετανία), οι οποίοι θα συναντηθούν αποκλειστικά και μόνο με τους εκθέτες της PHILOXENIA.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, κ. Α. Θωμόπουλος, υπογράμμισε πως στη συμπρωτεύουσα καταγράφεται αύξηση της ροής τουριστών από τη Ρωσία, το Ισραήλ και τις Βαλκανικές χώρες, ενώ έκρουσε τον «κώδωνα του κινδύνου» για τη βιωσιμότητα τοπικών ξενοδοχειακών μονάδων, κάποιες απ’ τις οποίες απειλούνται με «λουκέτο»

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης, κ. Δ. Μαντούσης, καυτηρίασε το γεγονός πως η αρνητική εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα, επιδρά καταλυτικά και δυσμενώς στην προσπάθεια διεύρυνσης του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας.

Η Αντιπρόεδρος του HATTA, κα. Δ. Αμαραντίδου, αναφέρθηκε στις προοπτικές του συνεδριακού τουρισμού, σημειώνοντας ότι δυστυχώς στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζεται κατακόρυφη υποχώρηση του αριθμού των διεθνών συνεδρίων, που φιλοξενεί η πόλη. 

 

 

 

10 Χρόνια ka-business.gr … και συνεχίζουμε!!!
11 Απριλίου του 2011, βγήκε στον διαδικτυακό αέρα το ka-  αναπτύχθηκε στην «καρδιά» της οικονομικής κρίσης. Ο ΣΤΟΧΟΣ ήταν ένας. Να δίνει βήμα, σε όλες του τις...

Το ka-business.gr προτείνει

Αλ. Μπουρλά: Τα καλά και τα κακά νέα για την Όμικρον
Η μετάλλαξη Όμικρον δείχνει πως προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα σε σχέση με τις προηγούμενες παραλλαγές του ιού, επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά. Ωστόσο, σημείωσε...
EY: Οι καταναλωτές παγκοσμίως επιλέγουν να ζήσουν με λιγότερα και επαναξιολογούν τις αγορές τους
Ορισμένες από τις συμπεριφορές που υιοθετήθηκαν από τους καταναλωτές εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19 – όπως αυτές καταγράφονται από τη σειρά καταναλωτικών ερευνών της...
CITY College: Αναγορεύτηκε από το Πανεπιστήμιο York ως ευρωπαϊκό campus του βρετανικού Πανεπιστημίου στην Ευρώπη
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσημη εκδήλωση του CITY College, University of York Europe Campus με αφορμή την αναγόρευσή του από το Πανεπιστήμιο του...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: SIMONE MONGELLI – BODYTERRANEAN -THE SHOW
Ο διεθνώς αναγνωρισμένος μουσικός κρουστών, ντράμερ, body music, performer, εθνομουσικολόγος και δάσκαλος, Simone Mongelli, έρχεται με την ομάδα του στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για...
Αλ. Μπουρλά: Τα καλά και τα κακά νέα για την Όμικρον
Η μετάλλαξη Όμικρον δείχνει πως προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα σε σχέση με τις προηγούμενες παραλλαγές του ιού, επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά. Ωστόσο, σημείωσε...
EY: Οι καταναλωτές παγκοσμίως επιλέγουν να ζήσουν με λιγότερα και επαναξιολογούν τις αγορές τους
Ορισμένες από τις συμπεριφορές που υιοθετήθηκαν από τους καταναλωτές εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19 – όπως αυτές καταγράφονται από τη σειρά καταναλωτικών ερευνών της...