Αρχική BUSINESS Νέα Ελληνικό μνημόνιο για την... ανάπτυξη προτείνει ο ΣΕΒ

Ελληνικό μνημόνιο για την… ανάπτυξη προτείνει ο ΣΕΒ

Όπως αναφέρει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο του για την οικονομία, «σήμερα, μετά από μία επταετία παλινδρομήσεων στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής -που ως τακτική οδηγεί de facto σε διαρκείς παρατάσεις του- πιστεύουμε ότι η χώρα, για να ξεκολλήσει και να φύγει προς τα εμπρός, χρειάζεται επιτακτικά πέρα από τις ξένες καλές πρακτικές που απρόθυμα εφαρμόζουμε, ένα σοκ αξιοπιστίας.

» Χρειαζόμαστε, ένα ‘Ελληνικό Μνημόνιο Plus’ που θα ξεπερνάει το manual των δανειστών και θα χαράζει μία νέα πορεία. Η συνεχιζόμενη διελκυστίνδα μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των εταίρων μας μεγαλώνει την αβεβαιότητα και απομακρύνει τη βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας. Η ‘a la carte’ εφαρμογή μέτρων και μεταρρυθμίσεων, αναλόγως της εκλογικής συγκυρίας και των δυνατοτήτων της δημόσιας διοίκησης, κρατά την χώρα μας στάσιμη.

» Η ανάκαμψη που έρχεται πρέπει να χτιστεί πάνω στα διαρθρωτικά εκείνα χαρακτηριστικά που προδιαγράφουν τον μετασχηματισμό του αναπτυξιακού προτύπου σε μία οικονομία που παράγει και εξάγει. Στη σημερινή συγκυρία, το σοκ αξιοπιστίας που, αργά ή γρήγορα, θα φέρει και το αναπτυξιακό σοκ, περιλαμβάνει την αλλαγή του μείγματος οικονομικής πολιτικής ώστε να ενισχυθεί η αναπτυξιακή του διάσταση και, ταυτόχρονα, την ανάληψη δράσεων που να δείχνουν στη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα είναι πλέον υπεύθυνη για την μοίρα της, έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό της και παίρνει άμεσα πρωτοβουλίες θεωρώντας δεδομένη την ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής, την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, την ευρωπαϊκή της προοπτική και την έξοδο από την κρίση».

«Μετά από κατάλληλη και αξιόπιστη προετοιμασία, η Ελλάδα μπορεί να πείσει ότι είναι business-ready. Και ο καλύτερος τρόπος να σηματοδοτήσει αυτή την αλλαγή είναι η άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, η προσφυγή του δημοσίου στις αγορές και η ανακοίνωση μεγάλων έργων, για τα οποία η χώρα βγαίνει στις αγορές και ζητά, με αξιώσεις, ιδιώτες επενδυτές και ιδιωτική χρηματοδότηση» σημειώνει ο ΣΕΒ.

Οι προτάσεις του ΣΕΒ

Στις προτάσεις του Συνδέσμου, όπως αναφέρονται στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, περιλαμβάνονται τα εξής:

1. Εμπροσθοβαρής δημοπράτηση όλων των προγραμματισμένων ιδιωτικοποιήσεων με αυστηρή καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης το συντομότερο δυνατόν.

2. Μείωση του συνολικού συντελεστή φορολόγησης της εργασίας για να ανασάνουν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα από την υπερφορολόγηση.

3. Εισαγωγή ενός συστήματος υπεραποσβέσεων 200% στις δαπάνες επενδύσεων, ή, εναλλακτικά, απόσβεση του 100% της επενδυτικής δαπάνης την πρώτη χρονιά λειτουργίας της νέας επένδυσης, με οριζόντιο τρόπο ώστε να μην τίθενται θέματα κρατικών ενισχύσεων.

4. Υιοθέτηση καθολικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης μεταξύ επιχειρήσεων και ηλεκτρονικών συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών για να μειωθούν οι ευκαιρίες για φοροδιαφυγή.

5. Μείωση του αφορολόγητου στο επίπεδο που ορίζεται από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, έτσι ώστε όλοι οι Έλληνες να αρχίσουν να πληρώνουν ένα μικρό ποσό φόρου.

6. Περικοπές λειτουργικών δαπανών ύψους 1 π.μ. του ΑΕΠ στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, εξαιρουμένων των κλάδων κοινωνικής προστασίας, υγείας και εκπαίδευσης, και, παράλληλα, εισαγωγή συγκεκριμένων και ποσοτικοποιημένων προγραμμάτων βελτίωσης της παραγωγικότητας σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιείται το δημόσιο.

7. Καθορισμός ημερομηνίας, εντός τριμήνου, υποχρεωτικής άρσης των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων των επιχειρήσεων, με τις τράπεζες να ενημερώνουν τις φορολογικές αρχές για όλες τις σημαντικού ύψους συναλλαγές.

8. Εισαγωγή πιο φιλόδοξης στοχοθέτησης για την μείωση των κόκκινων δανείων, με τυχόν υστερήσεις να αντιμετωπίζονται με την αυτόματη πώληση δανείων στη δευτερογενή αγορά.

9. Άμεση (αναλόγως των χρηματοοικονομικών συνθηκών στην αγορά) προσφυγή του δημοσίου στις κεφαλαιαγορές με την έκδοση ομολόγων, σε χαμηλά ποσά και σε διάφορες διάρκειες, ώστε να δημιουργηθεί μία καμπύλη αποδόσεων και να γίνουν εμφανή το κόστος της αδράνειας στην υλοποίηση, και το κέρδος από την ταχύτερη εφαρμογή, του προγράμματος.

Ο ΣΕΒ προτείνει παράλληλα πρωτοβουλίες στο αναπτυξιακό επίπεδο με έμφαση σε μεγάλες επενδύσεις που μπορούν να προκαλέσουν διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον χωρίς να αποκλείεται η συμμετοχή του δημοσίου στο πλαίσιο ΣΔΙΤ.

Ο ΣΕΒ προτείνει ενδεικτικό κατάλογο 20 τέτοιων πρωτοβουλιών στις οποίες περιλαμβάνονται:

1. Μεταφορά της ακτοπλοΐας και της κρουαζιέρας από τον Πειραιά στο Λαύριο, επέκταση του εμπορικού τμήματος του λιμανιού του Πειραιά στα Μέγαρα και ανάπτυξη του Πειραιά ως ναυτιλιακό/χρηματοοικονομικό κέντρο.

2. Παραχώρηση/ΣΔΙΤ δραστηριοτήτων λιμένων, αεροδρομίων και μαρινών σε ιδιώτες επενδυτές.

3. Ανάπτυξη ολοκληρωμένου δικτύου υδατοδρομίων.

4. Ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής και αύξηση χωρητικότητας της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Ιταλίας.

5. Δημιουργία Χρηματιστηρίου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

6. Έξυπνα δίκτυα και μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας για ενεργειακή εξοικονόμηση σε δημόσια κτίρια, κατοικίες και επιχειρήσεις.

7. Ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών υποδομών και δίκτυο οπτικών ινών ανοικτής πρόσβασης μέχρι το σπίτι.

8. Δημιουργία στο Θριάσιο του πρώτου ολοκληρωμένου πάρκου εφοδιαστικής στην Ελλάδα, διασυνδεδεμένο με το λιμάνι του Πειραιά και το τρένο.

9. Δημιουργία στην Θεσσαλονίκη (Στρατόπεδο Γκόνου) του δεύτερου ολοκληρωμένου πάρκου εφοδιαστικής στην Ελλάδα, με έμφαση στα agro-logistics, διασυνδεδεμένο με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το τρένο, και την Εγνατία Οδό.

10. Ολοκλήρωση του Βόρειου Οδικού άξονα Κρήτης.

11. Ανάπτυξη συστημάτων διαχείρισης αστικών αποβλήτων, επεξεργασία λυμάτων κλπ.

12. Ανάπτυξη συστημάτων ύδρευσης-αποχέτευσης-άρδευσης σε όλη την χώρα με την ιδιωτικοποίηση των ΕΥΔΑΠ/ΕΥΑΘ.

13. Ψηφιακές υπηρεσίες στην εφοδιαστική αλυσίδα, στις επιχειρηματικές συναλλαγές, στη Δικαιοσύνη, στα λιμάνια, στην πολεοδομία, το Κτηματολόγιο, τους Δασικούς Χάρτες, Τράπεζα Γης, Δασολόγιο, Σύστημα Διαχείρισης Δασών.

14. Αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας με επενδύσεις που καθυστερούν λόγω ανεπαρκούς πλαισίου αδειοδότησης και χωροταξικού σχεδιασμού.

15. Δημιουργία Τεχνόπολης στην Αττική για την εγκατάσταση ερευνητικών δραστηριοτήτων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και
οικιστικού/εμπορικού ιστού.

16. Δημιουργία Χρηματοπιστωτικού Κέντρου στην Αθήνα.

17. Ανάπλαση αστικών οικιστικών και εμπορικών περιοχών σε παρακμή, με την χορήγηση στοχευμένων φορολογικών κινήτρων.

18. Αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της Αττικής (από τον Πειραιά μέχρι το Σούνιο).

19. Ανάπτυξη και προώθηση της παραθεριστικής κατοικίας, τουριστικών υποδομών εναλλακτικού τουρισμού και οικιστικών χωριών για συνταξιούχους.

20. Δημιουργία Πολυχώρων Ψυχαγωγίας και Εκπαίδευσης θεματικού χαρακτήρα με βάση την Αρχαία Ελλάδα, όπως το Μουσείο Δημοκρατίας, Μουσείο Εμπορίου, Μουσείο Βιοτεχνίας κλπ που θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον τουριστών.

Το ka-business.gr προτείνει

Σχολεία: Αλλάζουν τα πάντα από τον Σεπτέμβριο
Το Ψηφιακό Σχολείο  προβλέπει τα μαθήματα να γίνονται διαδικτυακά για τους μαθητές που ζουν σε ακριτικές περιοχές και νησιά, εκεί δηλαδή που δεν μπορούν να...
Βιώσιμη Ανάπτυξη: Έρχονται κοινόχρηστα ηλεκτρικά ποδήλατα στον Δήμο Πολυγύρου
Ο σεβασμός στο περιβάλλον και η μείωση των ρύπων αποτελούν μέρος της πολιτικής της Διοίκησης του Δήμου Πολυγύρου. Για τον λόγο αυτό ο Δήμαρχος, Γιώργος...
Σοκ στη Γαλλία με τον ομαδικό βιασμό 12χρονης από εφήβους
Αγόρια ηλικίας 13 ετών σε προάστιο του Παρισιού κατηγορήθηκαν για βιασμό ενός 12χρονου κοριτσιού και επίθεση με θρησκευτικά κίνητρα σε βάρος της, όπως ανακοίνωσαν οι γαλλικές...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Σχολεία: Αλλάζουν τα πάντα από τον Σεπτέμβριο
Το Ψηφιακό Σχολείο  προβλέπει τα μαθήματα να γίνονται διαδικτυακά για τους μαθητές που ζουν σε ακριτικές περιοχές και νησιά, εκεί δηλαδή που δεν μπορούν να...
65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Ξεκίνησε η κατάθεση ελληνικών ταινιών
Ξεκίνησε η κατάθεση ελληνικών ταινιών για το 65o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 10 Νοεμβρίου 2024. Το ελληνικό...
ΕΕΘ: Επιδότηση επιχειρήσεων – μελών για συμμετοχή στην 88η ΔΕΘ
Το  Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιεί για στήριξη των επιχειρήσεων - μελών του, αναλαμβάνει και φέτος πρωτοβουλία και επιδοτεί τη...