Ο Βαλάντης Λαμπριανίδης, εμπνευστής του “VALENIO” είναι επαγγελματίας εκπαιδευτής barista και έχει συμβάλει στα μέγιστα για την εξέλιξη του καφέ. Έχει καταφέρει να μετατρέψει τον καφέ σε επιστήμη, για αυτό άλλωστε είναι περιζήτητος για τα σεμινάρια και τις εκπαιδεύσεις του διεθνώς. Εμείς τον συναντήσαμε στον γνωστό πεζόδρομο, στην Ικτίνου 6 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και μας μίλησε για αυτό το καινοτόμο στέκι της πόλης.
Πως προέκυψε το συγκεκριμένο στέκι το «VALENIO»?
Ξεκίνησε από ένα όνειρο που είχα όλα αυτά τα χρόνια ακολουθώντας την εξέλιξη του καφέ, να κάνω έναν ιδιαίτερο χώρο, για να μπορεί ο κόσμος να απολαύσει έναν εξαιρετικό καφέ, που θα του αλλάξει τη διάθεση και θα νιώθω χαρούμενος για αυτό!
Διδάσκω 12 χρόνια σε ακαδημίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, είμαι σύμβουλος καφέ σε επιλεγμένες επιχειρήσεις καφεστίασης, καθώς κάνω και προετοιμασία σε διαγωνιζόμενους για τα εθνικά πρωταθλήματα καφέ πανευρωπαϊκά. Οι γευσιγνωσίες και το quality control της πρώτης ύλης διαφόρων ποικιλιών καφέ, είναι επίσης ένα σημαντικό κομμάτι της δουλειάς μου, που κάνω καθημερινά στο εργαστήριο.
Όλη αυτή την εμπειρία ήθελα να την μεταφέρω στο “VALENIO”.
Σκοπός μας είναι να έχουμε ένα σημείο αναφοράς , διαθέτοντας μηχανολογικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες τεχνικές και μεθόδους, πετυχαίνοντας έτσι το ιδανικό αποτέλεσμα στον καφέ που σερβίρουμε.
Βασική προϋπόθεση είναι να ενημερώνουμε σωστά τον επισκέπτη μας, πως καφές δεν είναι απλά μία κουταλιά καφέ και ζεστό νερό αλλά να γνωρίζει την προέλευση του, τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας που επιλέγει και να ξέρει τι πίνει.
Ουσιαστικά έχετε κάνει τον καφέ επιστήμη. Εμείς μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι η Ιταλία έχει τον πρώτο λόγο. Ένας Έλληνας όμως και μάλιστα Θεσσαλονικιός, έχει καταφέρει να το αλλάξει αυτό. Μαθαίνουμε πως τον Ιανουάριο που μας πέρασε , ήσασταν καλεσμένος ως παγκόσμιος κριτής, για όλα τα εθνικά πρωταθλήματα της Ιταλίας που διεξάχθηκαν στον Ρίμινι.

VALENIO & ΕΞΑΓΩΓΕΣ
Εμείς βρισκόμαστε ανάμεσα σε κούτες εδώ στον χώρο σας . Κάνετε και εξαγωγές?
Επειδή μέχρι τώρα δεν παρέχουμε καφέ σε καφετέριες αλλά ο καφές μας θέλαμε να μπει σε κάποιους πολύ ιδιαίτερους χώρους, αυτό που κάνουμε είναι να δίνουμε καφέ σε κάποια delicatessen και σε πολύ premium μαγαζιά, τα οποία έχουνε κάνει ράφι με τα δικά μας προϊόντα. Εξάγουμε στη Γερμανία, στην Αυστρία, στην Ελβετία και τώρα ξεκινάμε μια συνεργασία με την Ιταλία.
Έχοντας ολοκληρώσει και το e-shop μας, το επόμενο χρονικό διάστημα θα δώσουμε τη δυνατότητα να εκπληρώνονται και διαδικτυακά οι παραγγελίες.
Όταν η ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ αγγίζει τον καφέ
Πείτε μας για την καινοτομία στον καφέ σας. Τι θα βρει κάποιος στο χώρο σας?