Αρχική BUSINESS Αυτά ζήτησαν οι παραγωγικοί φορείς από τoν Πρωθυπουργό

Αυτά ζήτησαν οι παραγωγικοί φορείς από τoν Πρωθυπουργό

Ο πρόεδρος του ΣΒΕ κ. Σαββάκης κατέθεσε υπόμνημα το οποίο αναπτύσσεται σε 7 άξονες προτάσεων, και σε αυτό περιλαμβάνονται 28 μέτρα πολιτικής, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της περιφερειακής βιομηχανίας.

Οι 7 άξονες προτάσεων που περιλαμβάνονται στο υπόμνημα του ΣΒΕ είναι:

  1. Λειτουργικές ενισχύσεις
  2. Παραγωγικές επενδύσεις
  3. Τεχνολογία – Ε & Τ Α
  4. Περιφερειακή αγορά εργασίας
  5. Υποδομές
  6. Μείωση περιφερειακών ανισοτήτων
  7. Βελτίωση περιφερειακών υποδομών

ενώ οι 28 προτάσεις μέτρων πολιτικής περιλαμβάνονται στο πλήρες κείμενο του υπομνήματος, βρίσκεται εδώ

Από την πλευρά του στη σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος έθεσε στον πρωθυπουργό το θέμα με το σήμα για τα μακεδονικά προϊόντα «Macedonia The Great αλλά και τις εξαγωγές.

Πρόεδρος ΔΕΘ – HELEXPO ΑΝ. Τζήκας: Μέχρι τέλος του μήνα ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση της ΔΕΘ

«Συζητήσαμε την οργάνωση του Thessaloníki Helexpo Forum, το οποίο θα διοργανωθεί σε αντικατάσταση της ακυρωθείσας 85ης ΔΕΘ. Για εμάς είναι ένα μεγάλο στοίχημα γιατί η πόλη θα πρέπει είναι παρούσα τον Σεπτέμβριο στα χρηματοοικονομικά δρώμενα της χώρας. Αν πάνε όλα καλά να το καθιερώσουμε και τα επόμενα χρόνια. Συμφωνήσαμε ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό για την πόλη, την περιοχή και την χώρα.  Επίσης τον ενημέρωσα για το θέμα της ανάπλασης για το οποίο είμαστε εντός προγραμματισμού. Αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται προεδρικό διάταγμα το οποίο θα επιδοθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Εμείς είμαστε έτοιμοι όσον αφορά τον διαγωνισμό. Διαπραγματευόμαστε με την παγκόσμια ένωση αρχιτεκτόνων την επιτροπή αξιολόγησης. Νομίζω την επόμενη εβδομάδα θα ολοκληρώσουμε. Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε στο site της Έκθεσης και μέχρι τέλος του μήνα θα προκηρυχθεί ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός».

Το ΕΒΕΘ ζήτησε Επαναφορά της ρύθμισης των 120 δόσεων, επέκταση του μέτρου των μειωμένων μισθωμάτων για τις επαγγελματικές μισθώσεις μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, νέο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής, αλλά και μέτρα άμεσης στήριξης της ΔΕΘ-Helexpo AE, ζήτησε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, μέσω του υπομνήματος που κατέθεσε σήμερα στον Πρωθυπουργό.

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΘ κ. Ιωάννης Μασούτης, ζήτησε ακόμη από τον Πρωθυπουργό να διατεθεί το ακίνητο του Γ΄Σώματος Στρατού στην ΔΕΘ-Helexpo και να μεταφερθούν οι αμιγώς στρατιωτικές δραστηριότητες κάπου περιφερειακά της πόλης, ενώ πρότεινε να μετονομαστεί το Μετρό της Θεσσαλονίκης σε «Ελληνικό Μετρό», προκειμένου να μην συγχέεται με το αντίστοιχο Μετρό της Αττικής.

 

Ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπιδης ζήτησε:

1. Άμεσα μέτρα:
Ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων με πάγωμα όλων των υποχρεώσεων (μισθοί υπαλλήλων, εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία, φόροι κλπ), μέχρις ότου επανέλθει η κανονικότητα στην Αγορά.
Κανείς δεν μπορεί να πληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις του όταν δεν εισπράττει από τη δουλειά του.
– Φτιάξτε ένα φιλικό προς το «Επιχειρείν» κράτος. Σήμερα το Κράτος είναι ένας μηχανισμός καταπίεσης των επιχειρήσεων.

2. Ρευστότητα στην Αγορά
Πρέπει να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα στη Θεσσαλονίκη, που υποφέρει λόγω της πτώσης του τουρισμού και της ματαίωσης της ΔΕΘ. Πρέπει να πέσει χρήμα στην αγορά.
Γι’ αυτό πρέπει να ακολουθήσετε μία νέα Επιθετική οικονομική πολιτική με Νέο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και ΣΔΙΤ στη Θεσσαλονίκη για να τονωθεί η τοπική οικονομική δραστηριότητα με δημόσια έργα.

3. Μεσο-μακροπρόθεσμα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων
Μείωση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων:
– Δραστική Μείωση όλων των φόρων, τελών και επιβαρύνσεων σε επαγγελματικά ενοίκια, ενέργεια, πρώτες ύλες, Διαδίκτυο και τηλεπικοινωνίες.
– Στήριξη της Απασχόλησης μέσω δραστικής μείωσης του μη μισθολογικού κόστους (κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος, επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας, ενίσχυση των προγραμμάτων κατάρτισης mentoring και μαθητείας).
– Γενναίες ρυθμίσεις σε όλα τα χρέη προς το Δημόσιο (Εφορία, Τελωνεία και Ασφαλιστικά ταμεία), με αποπληρωμή σε 120 δόσεις, χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση. Ειδικά όσα δημιουργήθηκαν τους μήνες της Καραντίνας.
– Ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος του καταναλωτή, μέσω της μείωσης του ΦΠΑ σε όλα τα αγαθά.
– Μόνιμη μείωση του ενοικίου των επαγγελματικών χώρων με ταυτόχρονη φορολογική ελάφρυνση των ιδιοκτητών.
– Απεμπλοκή των Τραπεζών από την υλοποίηση των μέτρων ενίσχυσης των επιχειρήσεων, καθώς η εμπειρία δείχνει ότι δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες.
– Αλλαγή νοοτροπίας στο Δημόσιο ώστε να μετατραπεί από μηχανισμός καταπίεσης των επιχειρήσεων σε εργαλείο υποβοήθησης τους. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να εμμένουν στην ουσία και όχι στην τυπολατρία και το γράμμα του νόμου.

Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης μεταξύ άλλων, ζήτησε:

-Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, με τη συνέχιση του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής, καθώς και με νέα στοχευμένα προγράμματα για την παροχή ευνοϊκών δανείων.

Αποκατάσταση της χρηματοδοτικής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος.

-Επανεξέταση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Οι πόροι που εξασφάλισε η Ελλάδα από την ΕΕ για τα επόμενα χρόνια, είναι η μεγάλη ευκαιρία της για να αντιμετωπίσει τα εμπόδια αυτά και να προχωρήσει ταχύτερα τον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.

Επιχορήγηση όλων των επιχειρήσεων υφιστάμενων, αλλά και νέων, οι οποίες θα πρέπει να επιχορηγηθούν έστω και κλιμακωτά.

Επιδότηση των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία βάσει της μείωσης του τζίρου τους και όχι αποκλειστικά βάσει των ΚΑΔ.

-Ανταγωνιστικό και σταθερό φορολογικό περιβάλλον, με χαμηλότερους συντελεστές για τις επιχειρήσεις, προκειμένου να στηριχτούν οι επενδύσεις και η απασχόληση.

-Χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης .

-Μείωση του ΕΝΦΙΑ των επαγγελματικών ακινήτων.

Επιστροφή του ΦΠΑ εντός 30 ημερών– ιδιαίτερα για τις εξαγωγικές εταιρείες- κάτι που συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές, αλλά και βαλκανικές χώρες, όπως για παράδειγμα στη Βουλγαρία.

Το ka-business.gr προτείνει

Σέιχ Σου: Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός για την πυροπροστασία του
Ο υψηλός βαθμός ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού και των συναρμόδιων φορέων να παρέμβουν άμεσα, σε οποιοδήποτε έκτακτο περιστατικό πυρκαγιάς στο Σέιχ Σου, επιβεβαιώθηκε στη...
Στράτος Σιμόπουλος: Δημιουργία Θαλάσσιας Συγκοινωνίας στον Θερμαϊκό και Αξιοποίηση της Στοάς Αγίου Μηνά Θεσσαλονίκης
Με αφορμή τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής  του βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης, ΝΔ Στράτου Σιμόπουλου, στη Βουλή, με τίτλο “Δημιουργία Θαλάσσια Συγκοινωνίας στον Θερμαϊκό και...
ProCredit Bank: Μάθημα για Αρχάριους – Πώς θα μάθουμε να αποταμιεύουμε;
Ο κόσμος λατρεύει τα βιβλία και τα άρθρα με ηχηρούς τίτλους - «Δεν θα σας το διδάξουν αυτό στο  σχολείο», «Λίγοι άνθρωποι το γνωρίζουν...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Θέατρο: Μπαμπάδες με ρούμι
«Μπαμπάδες με ρούμι» η ή κωμωδία  των Θανάση Παπαθανασίου - Μιχάλη Ρέππα παρουσιάζεται το Σάββατο 27 Ιουλίου στο αμφιθέατρο Νέων Μουδανιών στη Χαλκιδική. Πρωταγωνιστούν :...
Θέατρο: «Ικέτιδες» του Αισχύλου
Εξήντα χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση του έργου στην Επίδαυρο, το Θέατρο του Νέου Κόσμου σε συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης-Καρόλου Κουν ανεβάζει τις...
Σέιχ Σου: Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός για την πυροπροστασία του
Ο υψηλός βαθμός ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού και των συναρμόδιων φορέων να παρέμβουν άμεσα, σε οποιοδήποτε έκτακτο περιστατικό πυρκαγιάς στο Σέιχ Σου, επιβεβαιώθηκε στη...