Για τον χρόνο που μόλις τελείωσε, παρατηρήθηκε πτώση περίπου 20,5% στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων (από 4.307 το 2016 σε 3.415 το 2017) και πτώση περίπου 11% στις επισκέψεις επιβατών κρουαζιέρας (από 5.204.231 το 2016 σε 4.625.363 το 2017).
Πάντως, η πρώτη δεκάδα των προορισμών παραμένει η ίδια όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια με σταθερά πρώτο σε αφίξεις κρουαζιερόπλοιων και επιβατών το λιμάνι του Πειραιά και μόνη αξιοσημείωτη αλλαγή η δεύτερη θέση για το λιμάνι της Μυκόνου σε αντικατάσταση αυτού της Σαντορίνης, το οποίο μετατίθεται στην τέταρτη για πρώτη φορά.
Ακολουθούν το λιμάνι του Βόλου (9 κρουαζιερόπλοια από 46) και συγκριτικά μικρότερη το λιμάνι της Καβάλας ( 6 κρουαζιερόπλοια από 19).
Ο πίνακας της ΕΛΙΜΕ δίνει μηδενικές αφίξεις κρουαζιερόπλοιων για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το 2017, όπως άλλωστε και για το 2016.
Πηγή των στοιχείων αποτελούν τα μέλη της ΕΛΙΜΕ ( Οργανισμοί Λιμένων Α.Ε), τα μέλη – παρατηρητές (Λιμενικά Ταμεία) και τα κατά τόπους Λιμεναρχεία της Χώρας (όπου δεν υπάρχουν μέλη ή μέλη-παρατηρητές της ΕΛΙΜΕ).
Η ΕΛΙΜΕ (Ένωση Λιμένων Ελλάδας) είναι:
- Εταιρία αστική μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Στόχος της ΕΛΙΜΕ είναι ο συντονισμός των δραστηριοτήτων των μελών της με σκοπό την ανάπτυξη λιμενικής πολιτικής ,τη συμμέτοχη των λιμένων στην περιφερειακή ανάπτυξη και την δημιουργία εύρωστων και ανταγωνιστικών επιχειρήσεων παροχής λιμενικών υπηρεσιών.
- Μέλη της είναι οι 13 Οργανισμοί Λιμένων Ελλάδας που είναι ανώνυμες εταιρίες. Αντικείμενό της είναι η αντιμετώπιση και προώθηση όλων των θεμάτων που αφορούν τους λιμένες μέσα στο πλαίσιο της Ελληνικής, Ευρωπαϊκής και Διεθνούς νομοθεσίας . Σκοπός της είναι η δημιουργία θέσεων για την ανάπτυξη όλων των Οργανισμών Λιμένων Ελλάδας, της λιμενικής βιομηχανίας και των μεταφορών.