Του Γιώργου Παππού, iefimerida.gr – star channel // Ένα βήμα τη φορά». Αυτό είναι το μότο στο ΥΠΕΘΟ, μπαίνοντας στην τελική ευθεία για τη ΔΕΘ, όπου όπως όλα δείχνουν θα γίνουν εξαγγελίες νέων έκτακτων μέτρων στήριξης.
Στην παρούσα φάση, όλα περιστρέφονται γύρω από το Market Pass 2 και οι νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, δεν θα ανοίξει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τους νέους δικαιούχους και επανεξέτασης των παλιών.
Σεπτέμβριο οι αιτήσεις για το Market Pass 2
Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ανοίξει αμέσως μόλις “κλείσει” το Taxis για τις φετινές δηλώσεις, δηλαδή στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ παράλληλα θα “τρέξει” η ΑΑΔΕ την επεξεργασία των εισοδημάτων του 2022 για τους παλιούς, έτσι ώστε να διαπιστωθεί πόσοι από αυτούς εξακολουθούν να δικαιούνται το Market Pass. Από το πόσο γρήγορα θα “τρέξει” αυτή η διπλή διαδικασία θα εξαρτηθεί και το πότε θα καταβληθεί το επίδομα, δηλαδή αν θα δοθεί σε δύο δόσεις (Σεπτέμβριος- Οκτώβριος) ή εφάπαξ (Οκτώβριος). Το μόνο που δεν αλλάζει είναι ότι το επίδομα κυμαίνεται από 66 ως 300 ευρώ, αναλόγως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού.
Το διαφαινόμενο υπερπλεόνασμα φέρνει νέα μέτρα στήριξης
Μοιραία, οι επίμονες ανατιμήσεις στα τρόφιμα, οι αυξήσεις στις διεθνείς τιμές αγροτικών προϊόντων και η πίεση στο μεταφορικό κόστος λόγω πετρελαίου, κρατούν στην επικαιρότητα τα σενάρια περί νέων έκτακτων μέτρων στήριξης ως το τέλος του έτους. Ένα από αυτά τα σενάρια, αφορούν στο Market Pass 3, δηλαδή την επέκταση αυτού του ειδικού επιδόματος και στο τελευταίο δίμηνο, με κόστος που υπολογίζεται στα 170 εκατ. ευρώ. Αντέχει ο Προϋπολογισμός;
Τα πρώτα στοιχεία από το ΓΛΚ για τον Ιούλιο και το 7μηνο επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις ότι ο αρχικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% είναι προ πολλού ξεπερασμένος. Μόνο τον Ιούλιο οι υπερεισπράξεις φόρων άγγιξαν τα 200 εκατ. ευρώ κι αν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία από το μέτωπο του Τουρισμού για το τρίμηνο Αυγούστου-Οκτωβρίου, τότε ανοίγει διάπλατα η “πόρτα” για πρόσθετες παρεμβάσεις, χωρίς να διαταράσσεται η πορεία προς την επενδυτική βαθμίδα.
«Κλειδί» ο Τουρισμός
Παρά τις… γκρίνιες τοπικών και κλαδικών φορέων, οι προβολές δείχνουν ότι οι τουριστικές εισπράξεις έχουν δυναμική να ξεπεράσουν ως και κατά 3 δισ ευρώ το βασικό μακροοικονομικό σενάριο του ΓΛΚ. Με συντηρητικούς υπολογισμούς, μια τέτοια υπεραπόδοση μπορεί να φέρει στα κρατικά ταμεία περί τα 450- 550 εκ ευρώ από ΦΠΑ, μόνο από τις τουριστικές δραστηριότητες. Αν προσθέσει κανείς στην εξίσωση τη θετική επίπτωση του Τουρισμού σε όλη την οικονομία (πολλαπλασιαστής), τα επιπλέον φορολογικά έσοδα μπορούν να φτάσουν στα 900 εκ- 1,1 δισ ευρώ.
Με αυτά τα δεδομένα και κρατώντας το… σύνηθες μαξιλάρι ασφαλείας προς αποφυγήν δυσάρεστων εκπλήξεων, το ΥΠΕΘΟ φαίνεται ότι θα έχει τη δυνατότητα καταβολής ενός ακόμα έκτακτου επιδόματος σε ευάλωτα νοικοκυριά, όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι, πριν τελειώσει η χρονιά. Το κόστος για ένα έκτακτο επίδομα 250 ευρώ υπολογίζεται γύρω στα 480 εκατ ευρώ.
Μετά τα μέσα Οκτωβρίου θα ληφθούν αποφάσεις για το αν απαιτείται ενίσχυση ή αναδιάρθρωση του επιδόματος θέρμανσης, για το οποίο την περσινή περίοδο δαπανήθηκαν περί τα 300 εκ ευρώ. Αυτό που προβληματίζει τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΘΟ είναι ότι στο μεγαλύτερο μέρος της περσινής χειμερινής περιόδου, η διεθνής τιμή του πετρελαίου ήταν 5-10 δολάρια χαμηλότερη από τη σημερινή. Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, η τιμή του “μαύρου χρυσού” δεν θα υποχωρήσει κάτω από τα 87-89 δολάρια, είναι προφανές ότι το πετρέλαιο θέρμανσης δύσκολα θα εκκινήσει στα επίπεδα των 1,41 ευρώ που ξεκίνησε πέρσι…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Τί ανακοίνωσε το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Προϋπολογισμός: Με πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 δισ. ευρώ «έτρεξε» στο επτάμηνο | KA-Business.gr