Kύπρος: Σφαγή καταθέσεων έως 60%

Χωρίς ημερομηνία καταβολής κεφαλαίου ή τόκων για το υπόλοιπο 40% του ποσού. Αυτά προβλέπει το δρακόντειο διάταγμα της Κεντρικής Τράπεζας Kύπρου, στο οποίο σημειώνεται ότι πρακτικά δεσμεύονται όλα τα κεφάλαια των καταθέσεων με ποσό άνω των 100.000 ευρώ… μέχρι νεοτέρας.

Σε διευκρινιστική της εγκύκλιο, η Κεντρική Τράπεζα Kύπρου προειδοποιεί ότι τα σχετικά Διατάγματα μπορούν να τροποποιηθούν με την έκδοση άλλων από την Αρχή Εξυγίανσης εάν προκύψει ανάγκη.

Ειδικότερα, το 37,5% κάθε κεφαλαίου άνω των 100.000 ευρώ, θα μετατραπεί υποχρεωτικά σε νέες μετοχές κατηγορίας «Α», μη μεταβιβάσιμες, αλλά και ποσοστό 22,5% θα παραμείνει «κλειδωμένο» για διάστημα έως 90 ημερών μετά τη λήξη της αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας, η οποία βεβαίως δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.

Μέσα σε αυτό το διάστημα των 90 ημερών, θα προσδιοριστεί ποιο τμήμα αυτού του κεφαλαίου θα μετατραπεί επίσης υποχρεωτικά σε μετοχές κατηγορίας «Α», και ποιο θα μετατραπεί σε ειδικό τίτλο κατάθεσης (έως τότε δεν υπάρχει καμία χρέωση τόκων προς όφελος του καταθέτη) η οποία θα ξεκινήσει να τοκίζεται από τότε με επιτόκιο 0,1% από αυτό που θα είχε προκύψει αν δεν είχαν επηρεαστεί οι καταθέσεις από το διάταγμα.

Ούτε και το υπόλοιπο 40% όμως μένει ελεύθερο, ακόμη κι αν αρθούν οι γενικοί περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων που έχουν επιβληθεί στην Κύπρο. Όπως αναφέρεται στο διάταγμα, το ποσό αυτό τοκίζεται από την πρώτη μέρα μετατροπής του σε νέο ειδικό καταθετικό τίτλο, αλλά δεν υπάρχει καμία υποχρέωση καταβολής τόκων ή κεφαλαίου, εκτός από την περίπτωση εκκαθάρισης της Τράπεζας Κύπρου, έως ότου, με απόφαση της Αρχής εξυγίανσης, γίνει η μετατροπή του τίτλου σε κατάθεση, εν όλο ή εν μέρει. Όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, οι τίτλοι δεν είναι μεταβιβάσιμοι.

Εν ολίγος, για άγνωστο χρονικό διάστημα, ουδείς καταθέτης θα είναι σε θέση να εισπράξει έστω και ένα ευρώ, από το υπερβάλλον των 100.000 ευρώ τμήμα της κατάθεσης του, παρά μόνον αν- και όποτε- το αποφασίσει η Αρχή Εξυγίανσης.

Από την άλλη πλευρά, ομολογιούχοι της Τράπεζας Κύπρου λαμβάνουν έναντι των τίτλων τους μετοχές των κατηγοριών Α, Β, Γ και Δ, με την αρίθμηση να δηλώνει προτεραιότητα στα δικαιώματα.

iefimerida.gr