Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Καινοτομία Συσκευασίες προϊόντων από... πρωτείνες γάλακτος!

Συσκευασίες προϊόντων από… πρωτείνες γάλακτος!

 

Η τεχνολογία αναπτύχθηκε από το υπουργείο Γεωργίας τωνΗΠΑ, το οποίο υποστηρίζει ότι η βιοδιασπώμενη συσκευασία μπορεί να βελτιώσει τη διάρκεια ζωής των τροφίμων και να μειώσει τον αριθμό των αποβλήτων.

«Οι μεμβράνες με βάση πρωτεΐνες διαθέτουν ισχυρούς αναστολείς οξυγόνου που βοηθούν στην πρόληψη αλλοίωσης των τροφίμων», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Πέγκυ Τομάσουλα.

Η παραγωγή των συμβατικών πλαστικών συσκευασιών που χρησιμοποιούνται σήμερα από την πλειονότητα των παραγωγών τροφίμων παγκοσμίως απαιτεί τη χρήση ορυκτών πόρων. Αυτό προκαλεί την παραγωγή υψηλών επιπέδων εκπομπών, που συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Επιπλέον, μόνο ένα ποσοστό των πλαστικών αποβλήτων μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί ή να ανακυκλωθεί και ορισμένα πλαστικά περιτυλίγματα με βάση το πετρέλαιο μπορούν να μολύνουν τα τρόφιμα με τοξικές ενώσεις.

Η νέα μεμβράνη συσκευασίας αποτελείται κατά κύριο λόγο από την πρωτεΐνη γάλακτος καζεΐνη, η οποία, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι 500 φορές πιο αποτελεσματική στο να κρατά το οξυγόνο μακριά από τα τρόφιμα. Η πρωτεΐνη μπορεί να διασπαστεί εύκολα αλλά ακόμη και να καταναλωθεί.

Η συσκευασία με βάση το γάλα είναι επίσης καλύτερη από άλλες βιοδιασπώμενες εναλλακτικές, οι οποίες συνήθως κατασκευάζονται με βάση το άμυλο. Οι μεμβράνες αυτές είναι πιο πορώδεις και επιτρέπουν τη διέλευση περισσότερου οξυγόνου, οδηγώντας σε ταχύτερη φθορά.

Μετά τις αρχικές δοκιμές, οι ερευνητές πρόσθεσαν πηκτίνη στο μείγμα ώστε η καζεΐνη να γίνει πιο διαλυτή στο νερό και να αντέχει πιο υψηλές θερμοκρασίες. Το τελικό προϊόν μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με τα παραδοσιακά πλαστικά περιτυλίγματα.

Η ερευνητική ομάδα ελπίζει ότι το υλικό θα είναι εμπορικά διαθέσιμο σε τρία χρόνια και σχεδιάζει να ενισχύσει περαιτέρω το προϊόν με την προσθήκη βιταμινών, προβιοτικών και μεταλλικών στοιχείων. Με αυτό τον τρόπο, η συσκευασία θα έχει θρεπτική αξία από μόνη της. Η προσθήκη αρωματικών υλών στην προς το παρόν άγευστη μεμβράνη κρίνεται επίσης απαραίτητη.

 

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/story/1141711/brosimes-suskeuasies-trofimon-apo-proteines-galaktos

 

Το ka-business.gr προτείνει

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ από το ka-business.gr
Η ομάδα του και η Δημιουργός του, Δημοσιογράφος Ραλλιώ Λεπίδου σας εύχονται ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΟ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ με ΥΓΕΙΑ και ΜΟΝΟ ΘΕΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ!!!   ;feature=
ΤτΕ: Πάνω από 30 εκατ. οι τουρίστες το 2023 στη χώρα
Τα 20,6 δις. ευρώ άγγιξαν τα έσοδα από τον τουρισμό το 2023 σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος παρουσιάζοντας αύξηση κατά...
Εφορία: Στο στόχαστρο 120.000 ΑΦΜ – Η ΑΑΔΕ προχωρά στη δημιουργία ειδικής μονάδας
Η ειδική μονάδα μαζικών ψηφιακών διασταυρώσεων θα αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες της τεχνολογίας με ανάλυση μεγάλων δεδομένων και άντληση στοιχείων από ψηφιακά συστήματα τιμολόγησης,...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ από το ka-business.gr
Η ομάδα του και η Δημιουργός του, Δημοσιογράφος Ραλλιώ Λεπίδου σας εύχονται ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΟ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ με ΥΓΕΙΑ και ΜΟΝΟ ΘΕΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ!!!   ;feature=
ΤτΕ: Πάνω από 30 εκατ. οι τουρίστες το 2023 στη χώρα
Τα 20,6 δις. ευρώ άγγιξαν τα έσοδα από τον τουρισμό το 2023 σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος παρουσιάζοντας αύξηση κατά...
Εφορία: Στο στόχαστρο 120.000 ΑΦΜ – Η ΑΑΔΕ προχωρά στη δημιουργία ειδικής μονάδας
Η ειδική μονάδα μαζικών ψηφιακών διασταυρώσεων θα αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες της τεχνολογίας με ανάλυση μεγάλων δεδομένων και άντληση στοιχείων από ψηφιακά συστήματα τιμολόγησης,...