Συγκεκριμένα, το έργο «Energy Exploitation of Non-Recyclable Urban Waste in a sustainable waste to Energy market – ENERGY WASTE», κύριος εταίρος του οποίου ήταν το ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ, συνέβαλε στην αντιμετώπιση ενός σημαντικού προβλήματος το οποίο έχει ανακύψει από την ολοένα αυξανόμενη παραγωγή αποβλήτων και χαρακτηρίζεται ως άκρως πιεστικό ζήτημα στην Ελλάδα. Ακολουθώντας τις προσταγές της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 98/2008/ΕΚ -η οποία εισήγαγε την ιεραρχία προτεραιότητας στις μεθόδους διαχείρισης αποβλήτων και συνέστησε την ελαχιστοποίησή των αποβλήτων που οδηγούνται σε ΧΥΤΑ-, το έργο ENERGY WASTE αποδείχθηκε να είναι βασικό στοιχείο στην ολοκληρωμένη λύση διαχείρισης αποβλήτων.
Το έργο επικεντρώθηκε σε ρεύμα Στερεού Ανακτηθέντος Καυσίμου – RDF, το οποίο παράγεται σε Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών και εργοστάσια Μηχανικής – Βιολογικής επεξεργασίας και δεν μπορεί να διαχωριστεί περαιτέρω με μηχανικούς τρόπους για την ανάκτηση υλικών. Με την ολοκλήρωσή του, το έργο ENERGY WASTE έχει εκπληρώσει με επιτυχία το σύνολο των στόχων του, συμπεριλαμβανομένων των παρακάτω: 1) Χαρακτηρισμός και κατηγοριοποίηση παραχθέντος RDF σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα της TC 343 «Στερεά Ανακτηθέντα Καύσιμα», 2) Σχεδιασμός, ανέγερση και λειτουργία ενός πιλοτικής κλίμακας αεριοποιητή ρευστοποιημένης κλίνης με ανακυκλοφορία, ο οποίος χρησιμοποιεί RDF ως πρώτη ύλη για την παραγωγή αερίου σύνθεσης, 3) Επίδειξη της τεχνολογίας αεριοποίησης για ενεργειακή αξιοποίηση του RDF μέσω του παραγόμενου αερίου σύνθεσης, και 4) Μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και της οικονομικής βιωσιμότητας της πιλοτικής μονάδας αλλά και της προτεινόμενης τεχνολογίας αεριοποίησης.
Το έργο ENERGY WASTE, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Δρ. Γραμμέλη Παναγιώτη (ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ), καθώς και επιστημονικό συνεργάτη και τεχνικό εμπειρογνώμονα τον κ. Βουνάτσο Παναγιώτη (ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ), κατάφερε να αναδείξει την αεριοποίηση ως βιώσιμη μέθοδο διαχείρισης αποβλήτων.
Συγχαρητήρια σε όλους τους εταίρους του έργου (WATT A.E., Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, EREF) για το υψηλό επίπεδο της δουλειάς που εκπονήθηκε, καθώς και το χρηματοδοτικό εργαλείο LIFE+ για την ευκαιρία και τη στήριξη που παρείχε για την ολοκλήρωση αυτής της σημαντικής εργασίας, χρηματοδοτώντας το έργο LIFE09/ENV/GR307.