«Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής»: Τα διεθνή ΜΜΕ για το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας

Με αμείωτο ενδιαφέρον παρακολουθούν τα διεθνή ΜΜΕ τη θεομηνία στην Ελλάδα και την έκταση των φονικών φυσικών καταστροφών καθώς η χώρα μας μετρά τις πληγές της μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.

«Πλημμύρες στην Ελλάδα: Στους 10 ανεβαίνει ο απολογισμός των νεκρών», μεταδίδει η Deutsche Welle σημειώνοντας: «οι πλημμύρες στην Ελλάδα ακολούθησαν μια τεράστια δασική πυρκαγιά στα βόρεια και το πιο ζεστό καλοκαίρι της χώρας που έχει καταγραφεί. Επιστήμονες λένε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής και τα ασυνήθιστα καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συνηθισμένα.

 

Σύμφωνα με μετεωρολόγους, η καταιγίδα Daniel ήταν η χειρότερη που έπληξε τη χώρα αφότου άρχισαν να τηρούνται τα σχετικά αρχεία το 1930. Προκάλεσε καταστροφές όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Τουρκία και τη Βουλγαρία επί τρεις ημέρες. Σοβαρές πλημμύρες στη γειτονική Τουρκία και Βουλγαρία αυτή την εβδομάδα άφησαν πίσω τους 12 νεκρούς.

Καθώς ο κόσμος θερμαίνεται, η ατμόσφαιρα περιέχει περισσότερους υδρατμούς που αυξάνουν τον κίνδυνο ισχυρών βροχοπτώσεων σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη, ιδιαίτερα στην Ασία, τη Δυτική Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική. Σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, όπως η αστικοποίηση και η εκχέρσωση εκτάσεων για αξιοποίηση της γης, αυτά τα πιο έντονα γεγονότα βροχοπτώσεων συμβάλλουν στις πλημμύρες».

«Σφοδρές βροχοπτώσεις στην Ελλάδα – Θα είναι οι κακοκαιρίες η νέα κανονικότητα;», διερωτάται το Deutschlandfunk.

Στο άρθρο του το Γερμανικό Κρατικό Ραδιόφωνο σημειώνει στο ίδιο μήκος κύματος με την DW, ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη συνέβαλε στην έκταση της καταστροφής από τις βροχές στην Ελλάδα.

«Οι θάλασσες θερμαίνονται, κάτι που ισχύει φέτος ιδιαίτερα στη Μεσόγειο. Η υπερθέρμανση του πλανήτη πιθανότατα διασφαλίζει επίσης ότι, αφού εδραιωθεί η καιρική κατάσταση, θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πριν από την καταστροφή, η Ελλάδα γνώρισε ασυνήθιστη ζέστη και μεγάλες δασικές πυρκαγιές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τέτοιοι καύσωνες γίνονται πιο έντονοι και συχνοί λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου. Συνθήκες για τέτοιες καταιγίδες συνεχίζονται σε όλη τη Μεσόγειο. Το νερό είναι ακόμα ασυνήθιστα ζεστό και αναμένονται περαιτέρω ασυνήθιστα ισχυρές καταιγίδες το φθινόπωρο. Πιθανοί είναι και μεσογειακοί κυκλώνες, που θυμίζουν τυφώνες πάνω από τον Ατλαντικό. Παρά το μικρό της μέγεθος, η Μεσόγειος Θάλασσα περιέχει αρκετή ενέργεια για τέτοιες καταιγίδες λόγω της υψηλής θερμοκρασίας της».

«Εντείνονται οι προσπάθειες διάσωσης μετά τις φονικές πλημμύρες στην κεντρική Ελλάδα», μεταδίδει ο Guardian.


Όπως αναφέρει η Έλενα Σμιθ, ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας στη χώρα μας για τις εξελίξεις στο μέτωπο της κακοκαιρίας Daniel, «ο Έλληνας πρωθυπουργός περιοδεύει στην περιοχή που έχει πληγεί από την κρίση εν μέσω φόβου ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί καθώς η στάθμη του νερού συνεχίζει να αυξάνεται σε ορισμένα σημεία

Ελικόπτερα και σωσίβιες λέμβοι έχουν αναπτυχθεί για να σώσουν εκατοντάδες χωρικούς που έχουν εγκλωβιστεί από τα νερά της πλημμύρας στην κεντρική Ελλάδα μετά τις βροχοπτώσεις που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 10 ανθρώπων.

Περιοδεύοντας στην πληγείσα περιοχή της Θεσσαλίας, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεσμεύτηκε να κάνει «ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό» για να βοηθήσει τους κατοίκους περιοχών, που κατακλύστηκαν από καταρρακτώδεις βροχές, οι οποίες έπληξαν επίσης τη γειτονική Βουλγαρία και την Τουρκία. Συνολικά 22 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις τρεις χώρες από την Τρίτη».

Και συμπληρώνει: «Σε μια περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ως παγκόσμιο hotspot της υπερθέρμανσης του πλανήτη η Ελλάδα, όπως και άλλες μεσογειακές χώρες, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής έκτακτης ανάγκης. Η πλημμύρα έρχεται μετά από ένα καλοκαίρι που περιγράφεται ως το θερμότερο που έχει καταγραφεί, με θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 47 βαθμούς Κελσίου και εκατοντάδες πυρκαγιές που ξέσπασαν σε χώμα που έγινε πιο ξηρό».

«Πλημμύρες στην Ελλάδα: Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης προειδοποιεί για πολύ άνιση μάχη με τη φύση», μεταδίδει το BBC.


Μετά από εβδομάδες καυτών θερμοκρασιών και πυρκαγιών, οι πεδιάδες της Θεσσαλίας έχουν κατακλυστεί από την τριήμερη καταιγίδα. Έως και 800 χιλιοστά βροχής έπεσαν σε 24 ώρες – περισσότερη ποσότητα από τις βροχοπτώσεις ενός έτους – πλημμυρίζοντας το επίπεδο έδαφος στην κεντρική Ελλάδα.

Θα χρειαστούν χρόνια για να ξαναγίνει εύφορο το έδαφος. Εκεί όπου έχουν υποχωρήσει τα νερά, άφησαν πίσω ένα παχύ στρώμα λάσπης. Δορυφορικές εικόνες έδειξαν ότι σχεδόν 73.000 τ.μ γης στη Θεσσαλία έχει πλημμυρίσει».

 

Πηγή: www.iefimerida.gr