Το “Πράσινο Σημείο” σχεδιάζει ο δήμος Θεσσαλονίκης για μα προωθήσει την ανακύκλωση

 

Κατά τη διάρκεια των εργασιών παρουσιάστηκε η διαδικασία ανακύκλωσης, από την αρχή μέχρι το τέλος της αποκομιδής, που περιλαμβάνει τη διαλογή στην πηγή, τον τρόπο συγκέντρωσης ανακυκλώσιμων υλικών, την τοποθέτηση στο σωστό κάδο κατά τις ημέρες αποκομιδής καθώς και  η διαδικασία διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων, που εφαρμόζει ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης ευχαρίστησε τους εργαζόμενους στον τομέα της καθαριότητας, καθώς με την αφοσίωσή τους άλλαξε ουσιαστικά το σκηνικό της πόλης και συνέχισε: «Η απάντηση η δική μου σε όσους λένε ότι η πόλη είναι βρώμικη είναι ότι στο θέμα της καθαριότητας συμμετέχουν τόσο αυτοί που παράγουν όσο και εκείνοι που μαζεύουν τα απορρίμματα. Αν αυτές οι δύο πλευρές δεν συνεργαστούν, δεν θα δούμε ποτέ την πόλη εντελώς καθαρή. Η προσπάθειά μας εστιάζεται στο να διαχειριστούμε τα απόβλητα της πόλης, έτσι ώστε η δουλειά μας να έχει σοβαρό αποτέλεσμα και να επιτευχθεί ουσιαστική μείωση του κόστους προς όφελος του πολίτη».

Στην εισήγησή του ο Αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς, αναφέρθηκε αναλυτικά στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της ανακύκλωσης και διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων από το Δήμο Θεσσαλονίκης, εστιάζοντας στη συνεχώς αυξανόμενη ποσότητα των απορριμμάτων, στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της επεξεργασίας τους και στην ανάγκη για ένα ανθρωποκεντρικό μοντέλο ανάπτυξης. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «όλα τα παραπάνω καθιστούν  επιτακτική την ανάγκη για ολοκληρωμένη διαχείριση, στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης. Στη σύγχρονη αντίληψη για την περιβαλλοντικά φιλική διαχείριση των αποβλήτων περιλαμβάνεται η επαναχρησιμοποίηση των υλικών, η  ανακύκλωση και  άλλες μέθοδοι ανάκτησης πρώτων υλών και ενέργειας, με βασικούς στόχους  τη σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και την περιβαλλοντικά φιλική διάθεση των υπολειμμάτων». Επίσης αναφέρθηκε στις κυριότερες δράσεις του Δήμου, που σχετίζονται με την ανακύκλωση, όπως τα προγράμματα ανακύκλωσης συσκευών, ηλεκτρολογικού υλικού, γυάλινων συσκευασιών, κομποστοποίησης καθώς και στο σχεδιαζόμενο πρόγραμμα «Πράσινο Σημείο» (Green point) σε συνεργασία και με τις Δημοτικές Κοινότητες και κατέληξε λέγοντας: «Η άμεση επαφή του Δήμου με τους δημότες, τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες συμβάλει μέσω των προγραμμάτων έτσι ώστε να αποτελέσει η ανακύκλωση την σταθερά για την αποτελεσματική διαχείριση των αστικών αποβλήτων».

Το μέλος της  ομάδας ανακύκλωσης της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης, Βασίλης Χατζικοτίδης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχουν γίνει από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 για να καθιερωθεί η ανακύκλωση  στη συνείδηση της πολιτείας και των πολιτών.

Ο υπεύθυνος έργων της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α),  Ιωάννης Κουτσουράκης εστίασε στην ανακύκλωση των αποβλήτων συσκευασίας ενώ ο Χημικός Τροφίμων, Δρ Δημήτριος Χρυσαφίδης αναφέρθηκε στα περιβαλλοντικά οφέλη της ανακύκλωσης.

Στη διάρκεια της ημερίδας πραγματοποιήθηκε εργαστήριο για την ενημέρωση των δημοτών στις ορθές καθημερινές πρακτικές  για την ανακύκλωση, με χρήση αντιπροσωπευτικών συσκευασιών-υλικών.

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με ανοιχτή συζήτηση και παρεμβάσεις από τους συμμετέχοντες.