Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν 181 γερουσιαστές, δύο το καταψήφισαν, ενώ 16 απείχαν.
Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, οι επιχειρήσεις που θα χαρίζουν παλιά τρόφιμα δεν θα αντιμετωπίζουν κυρώσεις, ενώ θα πληρώνουν λιγότερο φόρο όσο περισσότερα τρόφιμα δίνουν.
Επίσης, οι αγρότες θα μπορούν να δωρίζουν προϊόντα τους που δεν έχουν πωληθεί σε φιλανθρωπικές οργανώσεις χωρίς να χρειάζεται να επωμιστούν το κόστος.
Το υπουργείο Γεωργίας έχει ανακοινώσει ότι θα ξοδέψει ένα εκατομμύριο ευρώ στην προσπάθεια να βρεθούν νέοι τρόποι να συσκευάζονται τα τρόφιμα, προκειμένου να παραταθεί η διάρκεια ζωής τους, ενώ θα ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης.
Επίσης, προωθεί την δημιουργία της «οικογενειακής σακούλας», η γνωστή και ως «σακούλα για το σκύλο» με τα περισσεύματα στα εστιατόρια. Η κυβέρνηση θέλει να κάνει την ιδέα πιο ελκυστική στους Ιταλούς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από τρεις μήνες, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας απεφάνθη ότι το να κλέβει κανείς μικρές ποσότητες τροφίμων για να καταπολεμήσει την πείνα δεν αποτελεί αδίκημα.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, το ένα τρίτο έως το ένα δεύτερο της παραγωγής τροφίμων καταλήγει σε χωματερές, μια σπατάλη ύψους 570 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Τα τρόφιμα που καταλήγουν στις χωματερές της Ευρώπης θα μπορούσαν να θρέψουν 200 εκατομμύρια άτομα, εκτιμά ο ΟΗΕ.