Η χρηματοδότηση της συνεργασίας του ΕΣΔΑΚ της ΔΕΔΙΣΑ ΑΕ , του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Όρασης και Ρομποτικής του ΙΤΕ και του Εργαστηρίου Ψηφιακής Επεξεργασίας Σήματος και Εικόνας της Σχολής ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου της Κρήτης έχει ήδη εγκριθεί και το πρόγραμμα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από τον Σεπτέμβριο του 2018.
.
Πρόκειται για μια συνεργασία σταθμό στο πνεύμα της προώθησης της Κυκλικής Οικονομίας στην Κρήτη, με την εγκατάσταση της ρομποτικής μεθόδου διαχείρισης και ανακύκλωσης των αστικών απορριμμάτων στο πλαίσιο του προγράμματος Ανακύκλωσης Αστικών Απορριμμάτων – ΑΝΑΣΑ και της Ενιαίας Δράσης Κρατικών Ενισχύσεων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης & Καινοτομία «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ», προϋπολογισμού 950.000 ευρώ με χρηματοδότηση από Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.
Με βάση το πρόγραμμα, θα κατασκευαστούν και θα λειτουργήσουν σε πραγματικές βιομηχανικές συνθήκες επεξεργασίας απορριμμάτων, δυο αυτόνομα ρομποτικά συστήματα αναγνώρισης και διαλογής συγκεκριμένων ανακυκλώσιμων προϊόντων (όπως PET, HDPE, PP, PS, Tetrapack, κτλ.), τα οποία θα εγκατασταθούν σε δύο βιομηχανίες επεξεργασίας απορριμμάτων, στους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ε.Σ.Δ.Α.Κ. και Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α.. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος αναμένεται να δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας, ενώ ταυτόχρονα θα επιτευχθεί μεταξύ άλλων μείωση του κινδύνου για την υγεία του προσωπικού στο στάδιο της διαλογής αλλά και δραστική μείωση του όγκου των απορριμμάτων.